Povestea (neoficială) din dosarul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, arestată pentru luare de mită

  • Irina Manole se află în fruntea Serviciului Active Fizice şi Plăţi Directe din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Tulcea din 2014 iar în trecut a fost consilier județean în fost consilier județean în Cadrul Consiliului Județean Tulcea, din partea PDL.
  • Nicolae-Ștefan Văduva, directorul OJFIR Tulcea, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că „totul s-a ptrecut în afara programului, în afara incintei instituției“.


Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța vor analiza zilele acestea cererea de punere în libertate formulată de Irina Manole, șefa Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Tulcea. Irina Manole a fost arestată preventiv de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, care o acuză de comiterea infracțiunii de luare de mită.


Luni, 5 aprilie 2021, procurorii au afăcut public dosarul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02 aprilie 2021, a inculpatei Manole Irina, șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 02 aprilie 2021, inculpata Manole Irina, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi primit suma de 70.000 lei de la un o persoană (martor în cauză), beneficiară a unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, împrejurare în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suma respectivă reprezintă jumătate (50%) din banii încasați de la O.J.F.I.R. Tulcea, sub formă de finanțare europeană, de către persoana respectivă (martor), în cadrul Măsurii „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și ar fi fost primită de inculpată pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru „ajutorul” acordat martorului la întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 03 aprilie 2021, judecătorii Tribunalului Constanța au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatei Manole Irina, formulată de procurorii anticorupție.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.


Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Contactat telefonic, Nicolae-Ștefan Văduva, directorul OJFIR Tulcea, a declarat că „totul s-a ptrecut în afara programului, nu în incinta instituției“. „Mai multe nu pot spune“, și-a încheiat declarația Văduva.

Surse neoficiale apropiate cazului exclud posibilitatea ca șefa Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale să fi solicitat și primit mită. „Doamna Manole avea nevoie de niște bani. Voia să planteze un hectar de pădure. Avea nevoie de 4 sau 5000 de lei. Ar fi apelat la o cunoștință, angajată a APIA, care ar fi avut telefonul ascultat. Nici vorbă de mită“, ne-au mai precizat sursele noastre.
 

Avere și interese

Potrivit declarației de avere – document completat la data de 06 mai 2020, Irina Manole deține, din 1990, împreună cu soțul său (Manole Ion) un teren intravilan, în Tulcea, în suptafață de 675 de metri pătrați. Soții Manole mai dețin o casă, din 1992, în Tulcea, în suprafață de 224 de metri pătrați.

În calitate de șef al Serviciului Active Fizice şi Plăţi Directe, Irina Manole câștigat un venit anual de 101,279 de lei. Asta în timp ce soțul său – căpitan port specialist - a câștigat 36.000 de lei de la ANR și 16.000 de lei pensie.
 

Conform propriilor declarații, Irina Manole nu are alte interese.

Irina Manole se află în fruntea Serviciului Active Fizice şi Plăţi Directe din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Tulcea din 2014 iar în trecut a fost consilier județean în fost consilier județean în Cadrul Consiliului Județean Tulcea, din partea PDL.

În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza declaraţia de avere şi declaraţia de interese ale Irinei Manole.


Citește și

DNA Constanța, NUP pentru ONG-ul fondat și condus de Alexandru Cumpănașu, candidat la alegerile prezidenţiale 2019

Averea și interesele
Irina Manole, şef în cadrul AFIR, arestată la Constanța, pentru mită, cere să fie eliberată. Cu ce se ocupă instituția

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA Constanța a trimis-o în judecată pe Irina Manole, șefă în OJFIR Tulcea. Libertatea, decisă mâine

12 May 2021 585

Fost șef al Vămii Constanța, la judecată cu statul pentru banii de avocat. Când s-ar putea lua decizia finală

10 May 2021 929

Cuveta Lacului Siutghiol, în atenția DNA Constanța. Oficial, de la Corpul de Control al prim-ministrului

08 May 2021 2618

Afaceriști trimiși în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu, peste 31 milioane de euro. Începe judecata

07 May 2021 4131

Condamnat definitiv Notarul public Horia Botezatu a dat în judecată Ministerul Justiției. Ce au decis judecătorii

06 May 2021 858

Oficial! DNA face primele precizări în legătură cu dosarul medicului de familie Cristina Chiriloaie, din Constanța

05 May 2021 1990

Evaluare psihosocială Se cere schimbarea încadrării juridice în dosarul Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă

30 Apr 2021 1229

DNA cere ca șefa unui important serviciu din Tulcea să rămână în arest

24 Apr 2021 1378

Tribunalul Constanța nu se va pronunța azi în dosarul Radu Mazăre - Decebal Făgădău

21 Apr 2021 656

Șantaj la Eforie! Date din ancheta DNA Constanța

17 Apr 2021 1056

Un fals procuror, condamnat la Constanța. Procurorii DNA, nemulțumiți. Ce s-a decis ieri la Înalta Curte

16 Apr 2021 743

DNA l-a trimis în judecată pe Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța. Pronunțarea, amânată

15 Apr 2021 736

Un bărbat, din Eforie, care ar fi condus un moped fără permis, cercetat de DNA Constanța. Dosarul, închis

14 Apr 2021 1502

Decizie definitivă în cazul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, arestată pentru luare de mită

13 Apr 2021 1115

Unul dintre cei mai bogați oameni din România a solicitat ieri, Tribunalului Constanța, să fie pus în libertate

13 Apr 2021 2086