Povestea unui militar român rănit într-o misiune în Afganistan. Statul i-a refuzat indemnizaţia cuvenită

Victorie în instanţă pentru un militar român rănit într-o misiune în Afganistan! După aproximativ un an de judecată, militarul a obţinut în instanţă obligarea atât a Ministerului Apărării Naţionale, cât şi a două unităţi militare de a-i plăti indemnizaţia prevăzută de art. 8 indice 3 din Ordonanţa de Urgenţă 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare. Hotărârea judecătorilor este definitivă. Printr-un decret prezidenţial, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea, curajul şi înaltul profesionalism manifestate pe timpul participării cu succes la misiunile încredinţate României în Teatrul de Operaţii din Afganistan, în timpul cărora a fost rănit, preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, de război.
 
Potrivit procesului-verbal de cercetare a evenimentului (…), s-a constatat că, în data de (…) 2015, în timpul unei misiuni speciale, reclamantul a fost rănit în urma exploziei unei grenade. În aceeaşi zi, reclamantul a fost transportat la Spitalul NATO din Kandahar. S-a intervenit chirurgical şi, în aceeaşi zi, reclamantul a fost externat, întorcându-se la unitate unde a urmat tratamentul medicamentos prescris şi celelalte indicaţii medicale. La controlul medical din (…) 2015, în urma evoluţiei favorabile, s-a permis întoarcerea la locul de muncă, fără limitări speciale.
 
De menţionat că militarul a fost scutit de efort pentru o perioadă de 14 zile, perioadă pentru care i s-a achitat indemnizaţia prevăzută de art. 8 ind. 3 OUG nr. 82/2006. La finalul misiunii, întorcându-se în ţară, reclamantului i s-a emis decizia medicală nr. (…)2016, fiind declarat apt pentru serviciul militar combatant pe timp de pace şi război.  

Ce spune legea

Potrivit art. 2 lit. g OUG nr. 82/2006 , prin „răniţi“ se înţelege - personalul armatei prevăzut la lit. a) care, pe timpul acţiunilor de luptă, accidentelor, catastrofelor şi altor asemenea evenimente intervenite ca urmare a participării la acţiuni militare, a suferit vătămări corporale din cauza cărora nu mai poate continua participarea la respectivele acţiuni.
 
Potrivit art. 8 ind. 3: 1) Personalul armatei rănit în cadrul acţiunilor militare, precum şi cel care a dobândit alte psihice afecţiuni fizice sau ca urmare a participării la acţiuni militare beneficiază, pe lângă celelalte drepturi stabilite conform legii, de o indemnizaţie lunară în cuantum de două solde de grad şi de funcţie, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent sau, după caz, de două câştiguri salariale medii brute. (2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se acordă de la data producerii rănirii, diagnosticării afecţiunilor fizice sau psihice dobândite în urma acţiunilor de luptă, accidentelor, catastrofelor şi altor asemenea evenimente intervenite ca urmare a participării la acţiuni militare, până la data stabilirii situaţiei medico-militare sau medicale, după caz. (3) Situaţia medico-militară/medicală se stabileşte la repatriere, indiferent de durata perioadei de spitalizare în spitalele din străinătate.  

Acţiunea, respinsă în primă instanţă

În primă instanţă, judecătorii de la Tribunalul Bacău au decis să respingă acţiunea promovată de militar, hotărârea instanţei fiind atacată la Curtea de Apel Bacău. Militarul a susţinut că era îndreptăţit la acordarea drepturilor prevăzute la art.8 3 alin.1 din OUG 82/2006, atât timp cât el este personal al armatei, aşa cum e definit de art.2 lit.a din OUG 82/2006, a fost rănit pe timpul desfăşurării activităţii militare în teatrul de operaţiuni Afganistan şi i-a fost stabilită situaţia medico-militară după repatriere, potrivit deciziei medicale nr. (…) 2016. Militarul a precizat că statutul de rănit i-a fost recunoscut şi prin conferirea de către preşedintele României a Decretului (…)/2016. În ce priveşte perioada pentru care se acordă indemnizaţia prevăzută de art. 8 3 alin.1, arată apelantul că aceasta curge de la data rănirii şi până la stabilirea situaţiei medicale, respectiv (…).

Rană prin împuşcare

Ulterior, Curtea de Apel Bacău a reţinut, printre altele, că militarul „îndeplineşte  calitatea de subiect al acţiunii în sensul alineatului 1 al art. 8 3 din OUG 82/2006, fiind «personal al armatei rănit în cadrul acţiunilor militare»“. „Aceasta, deoarece la (…)2015, în timpul executării unei misiuni specifice în teatrul de operaţiuni Afganistan, a fost implicat într-un eveniment în urma căruia sa fost rănit, suferind o rană prin împuşcare la nivelul coapsei drepte. Nu poate fi primit punctul de vedere al intimatului, conform cu care, pentru perioada ulterioară celor 14 zile în care a fost scutit de efort fizic, apelantul nu poate fi considerat «rănit». (…) Se apreciază, faţă de textele sus-menţionate că apelantul este îndreptăţit  la acordarea indemnizaţiei prevăzute de art. 8 3 din OUG 82/2006 şi pentru perioada  (…). Acordarea sumei actualizate în raport de rata inflaţiei se impune ca urmare a respectării principiului reparării integrale a prejudiciului. Pentru considerentele sus-arătate, văzând dispoziţiile art. 480 Cod pr. civilă, va fi admis apelul, schimbată în tot sentinţa apelată şi admisă acţiunea“, se mai arată în decizia Curţii de Apel. Decizia este definitivă.   
 
Sursa text: rolii.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Raspopitu

29 Nov, 2018 14:55

Acesti militari plecati sa ucida contra cost nu reprezinta ostirea iubitoare de Hristos pentru care ne rugam la Sfanta Liturghie Duminicala .

Articole asemanatoare

Un militar rănit în Afganistan va testa un model de mașină adaptat persoanelor cu deficiențe

28 Apr 2022 1086

Ce spun compania de asigurări şi MapN Un militar din Constanţa, rănit într-o explozie în Afganistan, îşi caută dreptatea în instanţă

17 Feb 2020 14067

Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei Un militar rănit în Afganistan, de un lunetist, a urcat pe podium la Campionatul Naţional de nataţie (galerie foto)

19 Jun 2018 3753

Unul dintre militarii români răniți în Afganistan, transportat în Germania. În ce stare sunt ceilalți militari

01 May 2018 3320

Militar român rănit în Afganistan în timpul unui incident cu insurgenți îmbrăcați în polițiști afgani

05 Aug 2017 3388

Unul din Rechinii Albi, din Topraisar, rănit în Afganistan, s-a întors la Kandahar. Detalii despre ceilalți răniți

07 Nov 2016 8559

Ministrul Apărării Naționale, în vizită la spitalul unde este internat militarul rănit în Afganistan

14 May 2016 2126

Comunicat de presa MApN Militar ranit in Afganistan

04 Nov 2015 1584

Un militar rănit în Afganistan a devenit cetățean de onoare al Târgoviștei

22 Oct 2015 1620