Deschidere editie

Poveştile cadeţilor de pe nava-şcoală „Mircea“. O tânără calcă pe urmele fratelui ei, iar un chinez s-a îndrăgostit de România (galerie foto)

178 de marinari au plecat, ieri, cu nava-şcoală  „Mircea”, cel mai longeviv ambasador al României pe mările şi oceanele lumii, în tradiţionalul marş internaţional de instrucţie. Anul acesta, marşul va avea o însemnătate aparte. Velierul, simbol al învăţământului românesc de marină, va împlini, în luna mai, 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest moment istoric, nava va ajunge în Hamburg, portul unde a fost construită, iar la întoarcerea în Portul Constanţa va urma traseul efectuat în urmă cu opt decenii, informează Forţele Navale Române.
 
La instrucţie va participa şi o tânără cadetă care, plină de emoţii, urmează o tradiţie de familie. Fratele ei a fost pe bric în anul 2012, când a efectuat marşul istoric, iar acum a venit rândul ei. Tânăra din Drobeta - Turnu Severin a declarat că ştie că va fi o experienţă unică şi speră că va ajunge să lucreze pe viitor pe această navă.
 
„Cred că va fi o experienţă minunată şi unică în viaţă. Mă aşteaptă acasă înapoi mama, tata, fratele. A venit aici doar fratele meu. Era puţin emoţionat, dar şi el a avut parte de un marş cu bricul «Mircea» în anul 2012. Fratele meu mi-a insuflat această meserie. Vreau să ajung să lucrez pe bric sau pe una dintre fregate”, a spus tânăra Denisa Maria Rostogol.
 
De asemenea, un tânăr de doar 24 de ani din China a plecat alături de români pentru a efectua marşul istoric. El a povestit, cu zâmbetul pe buze, faptul că în România s-a simţit ca acasă şi experienţa va fi una plăcută.
 
„Mă bucur să vă cunosc. Sunt din China, sunt un cadet din partea Academiei Chineze. Sunt la primul voiaj din afara ţării mele. La început aveam emoţii, dar oamenii de aici sunt foarte prietenoşi şi nu mă simt ca un străin. Mă simt la fel ca acasă. Este chiar OK. Iubesc România! Am vorbit cu câteva fete românce şi sunt foarte interesate de faptul că sunt un străin. Am învăţat să zic «mersi» în română. Numele meu este Qu Luping. Qu este numele de familie. Luping înseamnă «să ai o călătorie plăcută». Oraşul meu natal este în vestul Chinei, iar academia navală este din centrul ţării”, a spus cadetul chinez Qu Luping, care a plecat alături de români în marşul de trei luni al bricului „Mircea“.
 
Contraamiralul de flotilă Mihai Panait le-a ţinut un discurs de încurajare studenţilor şi elevilor care au plecat pe 5 mai în marşul istoric cu bricul „Mircea“ şi le-a urat succes în cariera pe care au ales-o.

„La întoarcere vom parcurge toate porturile desfăşurate conform planului de acum 80 de ani. În timpul acestui marş, în portul Hamburg vom organiza, între 25 şi 29 iunie, o ceremonie care să aducă în atenţie faptul că bricul «Mircea» este un simbol al academiei, al forţelor navale române şi al Armatei României. Am proiectat cu atenţie cu Statul Major acest marş de instrucţie şi suntem înaintea plecării în acest voiaj cu un număr impresionant de militari. Avem 57 de cadeţi ai ANMB anul II şi cadeţi de la Şcoala de Marină. Sunt şi partenerii noştri. Vor fi 16 cadeţi din ţările partenere, 8 din Bulgaria, Albania, China şi Ucraina“, a spus, în faţa cadeţilor şi a elevilor, contraamiralul de flotilă Mihai Panait.  „De asemenea, avem planificat un marş istoric în jurul lumii în anii 2020-2021“, a mai spus acesta.

Pe parcursul marşului va avea loc vizionarea filmului documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“. Nava-şcoală „Mircea” va traversa, pe parcursul celor trei luni de marş, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile: Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia). Echipajul navei va fi format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li se alătură şi 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Portugalia, Polonia, Turcia şi Ucraina. Velierul va acosta în portul Almeria (Spania), în perioada 25 - 26 mai, pentru ca membrii echipajului să îşi poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nava-școală „Mircea”, la 80 de ani

17 May 2019 476

Nava-școală „Mircea” va efectua un marş în jurul Pământului

16 May 2019 361

Ele sunt fetele care au plecat pe nava-şcoală „Mircea“ în marşul istoric (galerie foto)

07 May 2019 1350

Imagini de la eveniment Nava-Școală „Mircea” pleacă în marșul aniversar la împlinirea a 80 de ani. Rude și prieteni își iau rămas bun de la tinerii marinari (galerie foto + video)

05 May 2019 2018

Nava-Școală „Mircea” pleacă în marșul aniversar la împlinirea a 80 de ani. Trei luni va dura marșul

02 May 2019 524

Constanța. Antrenamente pe Marea Neagră pentru nava-școală Mircea înainte de a porni în marșul istoric (galerie foto+video)

17 Apr 2019 644

Nava Şcoală "Mircea" se pregăteşte pentru marşul istoric

15 Apr 2019 1314

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ cumpără asigurare pentru Nava-şcoală „Mircea“ şi pentru personal (document)

05 Mar 2019 745

Imaginea zilei. Marinarii de pe nava-școală Mircea au revenit în Portul Constanța. Cum și-a așteptat un bebeluș părintele sosit din marș

20 Sep 2018 673

LIVE.Imagini de la eveniment Întâlnire emoţionantă. Nava-Școală „Mircea” a acostat în Portul Militar Constanţa (galerie foto)

20 Sep 2018 765

Nava-Școală „Mircea” va acosta în Portul Militar Constanţa

19 Sep 2018 689

Imagini impresionante. Nava școală Mircea a tranzitat Canalul Corint, pentru a doua oară în câteva luni (galerie foto-video)

28 Aug 2018 1505

Nava Școală „Mircea" a plecat în cel de-al doilea marş internaţional de instrucţie de anul acesta (video)

20 Aug 2018 958

Mesajul lui Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale Nava-Şcoală „Mircea” pleacă mâine într-un nou marş internaţional

19 Aug 2018 1592

Imagini de la eveniment Emoționant! Un tânăr ofițer a cerut-o în căsătorie pe iubita sa, pe puntea Navei-școală Mircea! (galerie foto+video)

05 Jul 2018 8409