Povestiri ecvestre. Caii politicienilor constănţeni au trecut pe la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (galerie foto)


Cunoscută de sute de ani ca o pasiune nobilă, destinată exclusiv vechilor familii regale, în ultimii zeci de ani, atracţia pentru cabaline nu a mai cunoscut limite impuse de statutul social, ci mai degrabă doar de cel financiar. O serie de persoane publice din Constanţa, majoritatea oameni politici, au deţinut cabaline, unii chiar de rasă, achiziţionate la preţuri de zeci de mii de euro.


În judeţul Constanţa, singura herghelie este cea de la Mangalia, iar la Oituz se află o bază hipică privată. Din 2010, proprietarii de cai, persoane publice sau private, au preferat să-şi mute caii de la Herghelia de la Mangalia, aflată în subordinea RNP Romsilva, în regimul de pensiune asigurat de Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii.


În 2010, fostul deputat PSD de Constanţa Antonella Marinescu şi-a transferat calul, pe El Iman, un pur sânge arab, de la Mangalia la Complexul Muzeal. Marinescu achiziţionase armăsarul în 2009 şi după ce l-a adus la Constanţa şi-a acordul pentru ca acesta să poată fi călărit, dar numai de copii cu vârsta de până la 10 ani. El Iman a fost atracţia micuţilor iubitori de echitaţie până în 2012, când Marinescu l-a luat pe El Iman de la Delfinariu.Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Gheorghe Darie a avut şi el în regim de pensiune, tot la Complexul Muzeal, o iapă şi un mânz. Ulterior, i-a transferat la moşia pe care o deţine la Topalu, iar în urmă cu câţiva ani, caii au ajuns în grija unui fermier din aceeaşi localitate. Darie ne-a spus că, din ce îşi aminteşte, iapa ar fi costat 12.000 de lei şi a fost cumpărată de la Herghelia Mangalia.


Zoro a aparţinut fostului deputat PSD de Constanţa, Eduard Martin. L-a adus cu un transport special din Olanda. Frumuseţea în valoare de aproximativ 5.000 de euro a stat o perioadă la ferma familiei Martin, apoi a fost adus şi el la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Pentru că avea nevoie de atenţie şi îngrijire specială şi s-a ataşat de angajaţii Complexului, Zoro a fost donat de Eduard Martin. Calul poate fi vizitat şi astăzi în cadrul CMSN, spune directorul instituţiei, dr. Adrian Bîlbă.Și fostul primar al Constanţei a fost la un moment dat proprietar de cai. Potrivit ediţiei din 6 iulie 2009 a cotidianului Libertatea, Mazăre fusese cadorisit de ziua sa de naştere, de prietenul său Nicuşor Constantinescu, cu doi superbi cai arabi. „Acum sunt nevoit să mă apuc de călărie. Va trebui să las puţin deoparte maşinile şi sporturile nautice şi să iau lecţii de echitaţie, că e păcat de caii ăştia superbi”, spunea la acea vreme Radu Mazăre. Despre caii lui Mazăre nu se mai ştie nimic, în schimb despre stăpân ştim că ispăşeşte nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor în Penitenciarul Rahova.


Există şi cai cu poveşti triste. Ei au aparţinut lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, actualmente şi el condamnat, şi lui Geronimo Brănescu, încă secretar de stat la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi fost şef al DNVSA.


Iureş a fost calul lui Constantinescu. Un cal de rasă, alb ca spuma laptelui, care a decedat cândva în perioada 2014-2015. Calul fusese donat Complexului Muzeal de Știinţe ale Naturii de un apropiat al lui Nicuşor Constantinescu. În momentul decesului, cabalina avea o vârstă venerabilă. Fostul preşedinte al CJC nu îl vizita pe Iureş, în schimb acesta avea mulţi admiratori, printre care şi pe fostul colonel de securitate şi om de afaceri Victor Dărămuş.


În 2010, Nicuşor Constantinescu voia sa preia şi să reintroducă în circuitul turistic herghelia de la Mangalia, singura din România cu cai pur-sânge arabi. „Dacă vreţi, este prada de război a României din 1918, de la desfiinţarea Imperiului Austro-Ungar, când a fost transferată de lângă Budapesta cu tot cu cai, cu grajduri şi îngrijitori, aici, pe malul mării, la Mangalia”, afirma el la acea vreme.


Și calul lui Geronimo Brănescu, un pur-sânge arab pe care acesta plătise aproximativ 15.000 de euro, a decedat în cadrul Complexului Muzeal de Știinţe ale Naturii, cel mai probabil în intervalul 2011-2012, în mandatul de director a lui Adrian Mănăstireanu. Calul fusese achiziţionat de la Herghelia de la Mangalia, la fel ca şi iapa lui Darie.


În acest moment, Complexul condus de Bîlbă nu mai poate primi în regim de pensiune cai, din cauza unei recomandări a Curţii de Conturi. În schimb, găzduieşte ponei şi cai în vârstă proveniţi din confiscările făcute de oamenii legii. Între timp, Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii a achiziţionat lipiţani de călărie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Tradiția creșterii cailor de rasă lipițană din România”, inclusă în patrimoniul UNESCO

01 Dec 2022 556

Iohannis a trimis spre reexaminare Parlamentului o lege importantă. Vizate, administrațiile portuare

28 Nov 2022 569

COMPANIA NAȚIONALĂ DE CĂI FERATE “CFR” SA prin SC BAICONS IMPEX SRL - anunț de mediu

25 Nov 2022 523

Motivare! Hotărâre importantă în cazul terenului de lângă Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța! Urmează decizia finală

15 Nov 2022 740

ZIUA LIVE. Zona Peninsulară Constanța - un „Colectiv“ în așteptare?!

03 Nov 2022 1501

Accident pe calea ferată! Două vagoane din compunerea unui tren de marfă care se îndrepta spre Portul Constanța au deraiat și s-au răsturnat

13 Sep 2022 999

Anunț public al Companiei Naționale de Căi Ferate “CFR” SA privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

06 Sep 2022 617

Doi cai au murit după ce au fost loviți de un tir. Unde s-a produs evenimentul

25 Aug 2022 848

Creditorii New Gold Safe Construct SRL, convocați în adunare

05 Aug 2022 849

CFR A fost desemnată oferta câștigătoare pentru lucrările de întreținere și reparație a trecerilor la nivel cu calea ferată din Constanța

03 Aug 2022 882

GastroArt Mămăliguță în forme (Rețetă Interbelică)

11 Jul 2022 728

Horoscop pentru duminică, 10 iulie 2022. Se anunță zile interesante la capitolul financiar pentru una dintre zodii

10 Jul 2022 897

Horoscop pentru sâmbătă, 09 iulie 2022. Interesante zile la capitolul financiar pentru una dintre zodii

09 Jul 2022 919

Evenimentele zilei În anul 1869, la Timișoara, s-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din Europa

08 Jul 2022 540

Prioritatea 2 SRCF Constanța a lansat licitaţia publică pentru execuția lucrărilor de reparații și întreținere a infrastructurii feroviare publice din Portul Constanța

23 Jun 2022 708