Primăria Constanța, atac direct, în instanță, la Mazăre și Nicușor! Ce sumă cere municipalitatea

  • Într-o acțiune civilă, vizând răspunderea delictuală, municipalitatea cere 50.000 de lei de la cei doi foști șefi ai Constanței.
  • Banii reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Primăria Constanța trece la atac direct, în instanță, împotriva fostului primar Radu Mazăre, dar și împotriva lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța!
 
Într-o acțiune civilă, vizând răspunderea delictuală, municipalitatea cere 50.000 de lei de la cei doi foști șefi ai Constanței.
 
Banii reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Dosarul a fost înregistrat recent pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, având indicativul 17254/212/2022 și obiectul „acțiune în răspundere delictuală daune interese“.
 
Reclamant în cauză este Municipiul Constanța prin Primar, în timp ce pârâți sunt Nicușor Constantinescu și Radu Ștefan Mazăre.
 
Cazul fiind nou înregistrat, dosarul se află acum în etapa procedurii prealabile stabilirii primului termen.
 
Astfel, dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, care va stabili data primei înfățișări și care va dispune citarea pârâților cu o copie a cererii de chemare în judecată.
 
Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Constanța a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „dosarul are ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală în contradictoriu cu persoanele responsabile de conducerea ilicită a Fundației Fantasio, raportat la prejudiciul adus Municipiului Constanța prin Primar în calitate de membru fondator, precum și orice alte demersuri pe care le considerați necesare în vederea recuperării aportului inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, respectiv suma de 50.000 lei. (Decizia Curtii de Conturi nr. 23/2019)“.
 
Practic, prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 
Amintim aici, Fundaţia Fantasio a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005, şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
 
Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul Constanţei de atunci al Constanței.
 
Din istoricul fundației
 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.
 
Din Consiliul Director au mai făcut parte, de-a lungul timpului, Maria Magiru, atunci consilier judeţean şi directorul Muzeului de Artă Populară, Răsvan Cernat, Vasile Gherghilescu, fost director al Teatrului de Copii şi Tineret Constanţa, regretata Doina Păuleanu, fost director al Muzeului de Artă.
 
Au mai făcut parte Ion Ţiţoiu, Constantin Papadopol, Doina Voivozeanu, director al Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor T. Burada”, Eduard Bădilă, fost şef Serviciu Cultură, Protocol, Organizare Evenimente în cadrul Consiliului Judeţean, dar și Petrică Munteanu, fost consilier judeţean şi fost director al Direcţiei Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa.
 
După înființare, Fundația Fantasio a administrat Pavilionul Expozițional Constanța până la începutul anului 2015, când, în urma unei decizii a Curții de Conturi din 2014, a fost nevoită să renunțe la acesta.
 
Ulterior, Primăria Constanța, dar și Consiliul Județean Constanța au deschis mai multe procese în instanță pentru recuperarea mai multor sume de bani de la Fundația Fantasio.
 
Fundația Fantasio este vizată și de un dosar penal, alături de fostul președinte CJC, Nicușor Constantinescu.
 
Cauza, cunoscută generic drept Dosarul Fundațiilor, a dus la o condamnare în de opt ani de închisoare pentru Nicușor Constantinescu și o condamnare de 7.000 de lei amendă penală pentru Fundația Fantasio, însă Curtea de Apel Galați a anulat apoi amenda pentru fundație prin hotărârea de achitare pronunțată.
 
Ulterior, cererea de judecare a recursului în casație formulată de Nicușor Constantinescu a fost admisă în principiu de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Pentru a reveni la dosarul deschis la Judecătoria Constanța, oricare va fi decizia acestei instanțe, ea va putea fi atacată la instanța superioară.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și
Opt ani pentru fostul șef al CJC!
Oficial. Sentință finală în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“. Achitări și condamnări

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei sensuri giratorii ar putea fi dezafectate pe bulevardul I.C. Brătianu, iar locurile de parcare vor fi desființate (DOCUMENT)

06 Oct 2022 3264

Compania unui fost consilier general al Capitalei câștigă de la Primăria Constanța un contract important. Va proiecta Policlinica Municipală (DOCUMENTE)

06 Oct 2022 557

Primăria Medgidia reabilitează și extinde piața publică

05 Oct 2022 414

Constanța Sirena de alarmare publică amplasată pe un imobil de pe strada Interioară III va fi mutată

05 Oct 2022 545

Primăria Mangalia a primit girul APM Constanța pentru realizarea Clubului Sportiv Recreativ Callatis

05 Oct 2022 434

Undă verde de la Mediu pentru blocul ridicat de un om de afaceri din Tulcea pe strada Griviței din Constanța

05 Oct 2022 904

La Constanța Proiect cultural-artistic - Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării

04 Oct 2022 637

Legături cu Dosarul Retrocedărilor Fosta New Home Construct SRL a obținut documentul pentru dezmembrarea unui teren din Mamaia

04 Oct 2022 693

Statui care înfățișează personalități marcante pentru spațiul tomitan. Care sunt propunerile analizate de primar

04 Oct 2022 411

Primăria Constanța și Asociația Culturală pentru Tineret și Copii Art Theatre, contract semnat pentru un nou eveniment (DOCUMENT)

04 Oct 2022 435

Când are loc dezbaterea publică organizată pentru investiția de la Mereni a firmei Falcon Wind SRL

04 Oct 2022 428

PUD-ul celor de la Orient Construct Decor care construiesc în stațiunea Mamaia se află în consultare publică (DOCUMENTE)

04 Oct 2022 529

Proiectul de îmbunătățire a mediului urban în zona Coiciu - Casa de Cultură va fi realizat de Holiday D'Sign Consult SRL (DOCUMENTE)

04 Oct 2022 632

Anunț important al Primăriei Constanța. Colectarea deșeurilor se va face pe timpul nopții!

03 Oct 2022 819

Cumpăna, județul Constanța Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantier, construind 4 locuințe

03 Oct 2022 384