Primăria Constanța, atac direct, în instanță, la Mazăre și Nicușor! Ce sumă cere municipalitatea

  • Într-o acțiune civilă, vizând răspunderea delictuală, municipalitatea cere 50.000 de lei de la cei doi foști șefi ai Constanței.
  • Banii reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Primăria Constanța trece la atac direct, în instanță, împotriva fostului primar Radu Mazăre, dar și împotriva lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța!
 
Într-o acțiune civilă, vizând răspunderea delictuală, municipalitatea cere 50.000 de lei de la cei doi foști șefi ai Constanței.
 
Banii reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Dosarul a fost înregistrat recent pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, având indicativul 17254/212/2022 și obiectul „acțiune în răspundere delictuală daune interese“.
 
Reclamant în cauză este Municipiul Constanța prin Primar, în timp ce pârâți sunt Nicușor Constantinescu și Radu Ștefan Mazăre.
 
Cazul fiind nou înregistrat, dosarul se află acum în etapa procedurii prealabile stabilirii primului termen.
 
Astfel, dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, care va stabili data primei înfățișări și care va dispune citarea pârâților cu o copie a cererii de chemare în judecată.
 
Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Constanța a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „dosarul are ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală în contradictoriu cu persoanele responsabile de conducerea ilicită a Fundației Fantasio, raportat la prejudiciul adus Municipiului Constanța prin Primar în calitate de membru fondator, precum și orice alte demersuri pe care le considerați necesare în vederea recuperării aportului inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, respectiv suma de 50.000 lei. (Decizia Curtii de Conturi nr. 23/2019)“.

 
Practic, prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 

Amintim aici, Fundaţia Fantasio a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005, şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
 
Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul Constanţei de atunci al Constanței.
 
Din istoricul fundației
 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.
 
Din Consiliul Director au mai făcut parte, de-a lungul timpului, Maria Magiru, atunci consilier judeţean şi directorul Muzeului de Artă Populară, Răsvan Cernat, Vasile Gherghilescu, fost director al Teatrului de Copii şi Tineret Constanţa, regretata Doina Păuleanu, fost director al Muzeului de Artă.
 
Au mai făcut parte Ion Ţiţoiu, Constantin Papadopol, Doina Voivozeanu, director al Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor T. Burada”, Eduard Bădilă, fost şef Serviciu Cultură, Protocol, Organizare Evenimente în cadrul Consiliului Judeţean, dar și Petrică Munteanu, fost consilier judeţean şi fost director al Direcţiei Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa.
 
După înființare, Fundația Fantasio a administrat Pavilionul Expozițional Constanța până la începutul anului 2015, când, în urma unei decizii a Curții de Conturi din 2014, a fost nevoită să renunțe la acesta.
 
Ulterior, Primăria Constanța, dar și Consiliul Județean Constanța au deschis mai multe procese în instanță pentru recuperarea mai multor sume de bani de la Fundația Fantasio.
 
Fundația Fantasio este vizată și de un dosar penal, alături de fostul președinte CJC, Nicușor Constantinescu.
 
Cauza, cunoscută generic drept Dosarul Fundațiilor, a dus la o condamnare în de opt ani de închisoare pentru Nicușor Constantinescu și o condamnare de 7.000 de lei amendă penală pentru Fundația Fantasio, însă Curtea de Apel Galați a anulat apoi amenda pentru fundație prin hotărârea de achitare pronunțată.
 
Ulterior, cererea de judecare a recursului în casație formulată de Nicușor Constantinescu a fost admisă în principiu de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Pentru a reveni la dosarul deschis la Judecătoria Constanța, oricare va fi decizia acestei instanțe, ea va putea fi atacată la instanța superioară.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și
Opt ani pentru fostul șef al CJC!
Oficial. Sentință finală în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“. Achitări și condamnări

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Ce avere are Fabiola Iuliana Latea, șef serviciu la Primăria Constanța (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 412

Știri Constanța Încep lucrările de asfaltare a pistelor de biciclete de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu! Iată în ce tronson

03 Oct 2023 513

Declarații de avere Averea și interesele lui Gheorghe Măndilă, consilier personal al primarului Vergil Chițac și președinte la OMD Mamaia - Constanța (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 470

Știri Constanța Două zone intens circulate din cartierul Universitate, cu risc crescut de accidente rutiere, resistematizate

03 Oct 2023 339

Atenție, șoferi! Restricții de trafic pe podul Doraly, din Constanța!

03 Oct 2023 402

Un șef de serviciu din Primăria Constanța s-a transferat la Consiliul Județean! (DOCUMENT)

03 Oct 2023 562

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 1123

Afaceri Constanța Primăria Mircea Vodă concesionează un teren destinat construirii unei locuințe

03 Oct 2023 307

Imobiliare Constanța Un nou imobil de 5 etaje ar urma să fie edificat în zona Lacului Siutghiol. Cine investește?

02 Oct 2023 659

Achiziția serviciilor de pază organizată de Primăria Eforie, în atenția Curții de Apel Constanța!

02 Oct 2023 466

Licitații publice Primăria va plăti peste 23 milioane lei pentru serviciul de salvamar și puncte de prim-ajutor în Constanța și Mamaia (DOCUMENT)

02 Oct 2023 453

Primăria Constanța Depozitarea ilegală de deșeuri pe domeniul public, sancționată de polițistii locali (FOTO)

02 Oct 2023 383

Primăria Corbu, județul Constanța, organizează licitație publică pentru vânzarea unui teren

02 Oct 2023 373

Primăria Corbu, județul Constanța, organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu cu destinația de farmacie

02 Oct 2023 391

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a atribuit contractul pentru prima etapă de asfaltări (DOCUMENT)

01 Oct 2023 906