Primăria Constanța tace! Fondurile europene pentru „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța - etapa II” au fost pierdute

  • Primăria Constanța lansa în februarie 2022 în Sistemul Electronic de Achiziții Public anunțul privind execuția lucrărilor de construcții în cadrul proiectului “Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța - etapa II”
  • Reabilitarea și modernizarea cuprindea 27 de străzi și alei, în lungime totală de 2.679 m, din zona peninsulară
  • Concomitent a fost realizat și aprobat prin Consiliul Local, Regulamentul Zonei Peninsulare care a fost anulat de Tribunalul Constanța și care va ajunge pentru soluționarea recursului în atenția magistrațilro de la Curtea de Apel
  • Regulamentul s-a dovedit un fiasco la fel ca de altfel întreg proiectul
  • La ZIUA Live, fostul city-manager al municipiului Constanța, Felicia Ovanesian a spus că după știința sa, contractul pentru reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța - etapa II urma să fie reziliat deoarece nu ar mai fi existat timp fizic pentru realizarea acestui proiect, respectiv sfârșitul anului 2023
  • Prin urmare și fondurile europene pot fi considerate pierdute
  • Biroul de presă al municipalității nu ne-au oferit un răspuns pe acest subiect până la ora redactării acestui material

 
Primăria Constanța lansa în februarie 2022 în Sistemul Electronic de Achiziții Public anunțul privind execuția lucrărilor de construcții în cadrul proiectului “Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța - etapa II”.
 
Reabilitarea și modernizarea cuprindea 27 de străzi și alei, în lungime totală de 2.679 m, din zona peninsulară.

Amplasamentul obiectivului de investiţii se referea la următoarele străzi: Intrare Dragoş Vodă, Strada Plevnei, Strada Mihail Kogalniceanu,Strada Virtuţii, Strada Dragoş Vodă, Strada Ecaterina Varga, Strada Negru Vodă, Strada Vasile Turcanu, Strada Poştei, Strada Calatis, Strada Doinei, Strada C.A. Rosetti, Strada Zambaccian, Strada Sulmona, Strada Orientului, Strada Crangului, Strada 9 Mai, Strada Maior Gheorghe Şonţu, Strada Prof. Ion Cantacuzino, Strada Teodorescu Valahu (fosta Luntrei), Strada Cristea Georgescu, Strada Grigore Tocilescu, Strada Horia, Strada Constantin Brâncoveanu, Strada Reiner Francisc, Strada Basarabi, Strada Traian (Judecătoria Constanţa), precum şi la aleile din zona delimitată de străzile Regina Elisabeta, Remus Opreanu, Reiner Francisc şi Cristea Georgescu, pavimentul de pe platforma statuii Anghel Saligny, scara de acces din strada Termele Romane si scara de acces înspre B-dul Regina Elisabeta.
 
Potrivit proiectului, trebuia să se efectueze lucrări pentru realizarea unui sistem rutier adaptat la circulația pietonală, se vor introduce instalații de iluminat compuse din corpuri și proiectoare de iluminat, stâlpi metalici și sistem de fixare al stâlpilor (fundațiile), dar și o rețea de canalizare pluvială care va colecta apele de pe clădiri și drumuri și vor fi descărcate în rețelele de canalizare existente.

De asemnea trebuia amenajată platforma din zona statuii Anghel Saligny și să se realizeze lucrări de reabilitare a scării de acces dinspre strada Termele Romane, dar la scara de acces dinspre B-dul Regina Elisabeta.

Proiectul mai cuprindea și dotarea zonei cu mobilier urban realizat în stilul Art Nouveau, respectiv bănci, coșuri de gunoi și scrumiere; amenajarea spațiului verde afectat de lucrări și amplasarea a 2 stații de bikesharing inteligent, cu 10 biciclete incluse/sistem.

Valoarea totală estimată a investiției era de 37.354.203 de lei cu TVA, iar fondurile vor fi asigurate de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional – POR. 

Potrivit SEAP, Primăria Constanța a primit oferte depuse de 7 ofertanți.

Este vorba despre asocierilor care au ca lideri Corsa Construct SRL din Cernavodă, Europlus Construct SRL din Ilfov, Building Construction Mea din Capitală - G&M Road Building Engineering SRL din Argeș (n.r. figurează cu nenumărate contracte cu statul cât PSD a fost la putere în administrațiile centrale și locale. Alexandru Magdalena Emilia este asociată în ambele firme, în G&M alături de nașa fiului lui Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei în guvernul PSD), ABC Val (n.r. a câștigat reamenajarea Integrată a zonei pietonale din Centrul Istoric al Municipiului Constanța. Contract câștigat de  valoare de 30 milioane lei, dar și restaurarea și reamenajarea integrată a Zonei Istorice – Piața Ovidiu. Contract în valoare de 11 milioane lei.),  asocierea Meva Concept SRL din București (n.r. compania care a câștigat lucrările pentru strada Ștefan cel Mare din Constanța), Sigeco Tecnis din Constanța și SSAB-AG SRL din Bacău.
  
Una dintre firmele ofertante s-a adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor în august 2022 iar în contestație nota faptul că atragea atenția Consiliului Naționale pentru Soluționarea Constestațiilor asupra mai multor aspecte pe care autoritatea contractantă, adică Primăria Constanța, le-a ignorat, vezi secțiunea „citește și".
 
Concomitent a fost realizat și aprobat prin Consiliul Local, Regulamentul Zonei Peninsulare care a fost anulat de Tribunalul Constanța și care va ajunge pentru soluționarea recursului în atenția magistrațilro de la Curtea de Apel.

Regulamentul s-a dovedit un fiasco la fel ca de altfel întreg proiectul.

La ZIUA Live, fostul city-manager al municipiului Constanța, Felicia Ovanesian a spus că după știința sa, contractul pentru reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța - etapa II urma să fie reziliat deoarece nu ar mai fi existat timp fizic pentru realizarea acestui proiect, respectiv sfârșitul anului 2023. „ După știința mea contractul a fost reziliat pentru că nu putea fi terminat până în decembrie 2023. Când am plecat eu din Primăria se știa că s-a reziliat deși exista un contract și se negociase reducerea timpului de execuție ca să se încadreze în termen. Prestatorul a întârziat începerea lucrărilor, între timp s-au mai făcut niște studii. Și ulterior, toată lumea și-a dat seama că proiectul nu se va termina în timp util”, a spus Felicia Ovanesian la ZIUA LIVE.

Din declarațiile fostului city-manager reiese că și fondurile europene pentru acest proiect dedicat Peninsulei pot fi considerate pierdute.

Biroul de presă al Primăriei Constanța nu ne-a oferit un răspuns pe acest subiect până la ora redactării acestui material.

Vom reveni cu punctul de vedere al municipalității atunci când îl vom primi.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


CITEȘTE ȘI:

Licitația pentru reamenajarea centrului istoric al municipiului - etapa II a fost contestată la CNSC. Acuzații grave la adresa Primăriei Constanța (DOCUMENTE)

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme din Constanța Mandatele administratorilor Artagea şi Acatrinei în CA-ul Aeroportului de la „Mihail Kogălniceanu", prelungite până în februarie 2024

02 Oct 2023 357

Firme din Constanța Consilierul local PSD Liviu Merdinian și-a deschis o nouă companie cu profil medical

02 Oct 2023 452

Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)

26 Sep 2023 600

Transportul și eliminarea deșeurilor medicale Licitație organizată de Spitalul Municipal Mangalia, contestată. Ce decizii a dictat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor?

23 Sep 2023 568

Consiliul Județean Constanța achiziționează aparatură IT pentru dotarea cabinetelor medicale de la Centrul de Sănătate Mintală pentru Adulți

22 Sep 2023 492

Decizie CNSC O nouă contestație în cadrul licitației de delegare prin concesiune a serviciului de salubrizare din județul Constanța

21 Sep 2023 773

Ministrul apărării naţionale, întrevedere cu ambasadorul Italiei la București. Situația din regiunea Mării Negre, printre subiectele analizate

21 Sep 2023 440

MApN Întrevederea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul Italiei la București

21 Sep 2023 310

Fondatorul societății este municipiul Constanța prin Consiliul Local Municipal Tandemul Neacșu - Crețu-Sârbu la „panoul de comandă” al Termocentrale Constanța SRL până în 2024

20 Sep 2023 633

Firme din Constanța. Afaceristul Ionuț Barbu a intrat într-un nou business. Cu cine s-a asociat și ce activități va derula?

20 Sep 2023 1371

Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial Termoficare Constanța SRL, o nouă majorare de capital

19 Sep 2023 621

Licitația pentru servicii de pază organizată de Primăria Eforie, contestată de trei companii la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

16 Sep 2023 576

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 618

Un SRL din Buzău cu multe contracte în Constanța a făcut contestație CNSC a anulat rezultatul procedurii unei achiziții publice inițiate de CNAIR prin DRDP

10 Sep 2023 611

Firme Constanța Hotărâre importantă a Consiliului de Administrație a Chimpex SA

09 Sep 2023 963