Deschidere editie

Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II) (document)

Aşa cum ZIUA de Constanţa a relatat în ediţia de ieri, Primăria Medgidia are, de aproape nouă ani, o taxă de 5 lei/pagina A4 percepută pentru o copie simplă a unei pagini din documentele de interes public. Întrucât o astfel de taxă este exagerată şi considerăm că este de natură să îngrădească liberul acces la informaţiile de interes public, aşa cum este consfinţit prin Constituţia României, am notificat instituţiile abilitate ale statului: premierul Dacian Cioloş, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic - ministrul Violeta Alexandru, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - ministrul Vasile Dîncu şi Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa - prefectul Constantin Ion. 
 
După ce, în ediţia precedentă, am publicat răspunsul prompt al ministrului Violeta Alexandru, în ediţia de astăzi, vă prezentăm poziţia oficială a Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa cu privire la taxa de 5 lei/pagină pentru informaţiile de interes public practicată la Medgidia.

Citeşte şi

Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document) 

 „S-a constatat îngrădirea accesului liber al persoanei la orice informaţii de interes public“ 

„În urma verificării, în temeiul art. 19, alin.(1), lit. e) din Legea nr. 340/2004, republicată, privind prefectul şi instituţia prefectului, a legalităţii actelor administrative sus-menţionate cu privire Ia taxa de eliberare la cerere a unor fotocopii de pe documentele existente în instituţie, în cuantum de 5 Iei/pagină, s-a constatat îngrădirea accesului liber al persoanei la orice informaţii de interes public, potrivit art. 1 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces Ia informaţiile de interes public. Astfel, conform art. 1: «Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definit astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României». Potrivit art. 9, alin. (1): «În cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant, în condiţiile legii»“, explică Prefectura Constanţa premisele de la care a pornit şi de la care a constatat că, prin practicarea acestei taxe, s-a procedat la „îngrădirea accesului liber al persoanei la orice informaţii de interes public“, după cum se arată în adresa Prefecturii Constanţa.
 
Din articolele de lege mai devreme amintite, reiese faptul că „orice persoană are dreptul de a solicita informaţii de interes public, atât verbal, cât şi prin furnizarea documentelor instituţiei publice emitente. Or, prin stabilirea de către Consiliul Local Medgidia a cuantumului taxei de eliberare la cerere a unor fotocopii de pe documentele existente în instituţie, în cuantum de 5 lei/pagină, astfel cum a fost aprobată prin HCL nr. 112/2015, practic, se îngrădeşte acest drept prevăzut de lege“, statuează Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa.

„Valoarea de 5 lei/pagină este mult depăşită şi nejustificată în raport de serviciile prestate“

„Deşi art. 9, alin. (1) din Legea nr. 544/2001 stabileşte posibilitatea fixării unei taxe pentru realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică fără a menţiona minimul şi maximul valorii acesteia, apreciem că valoarea de 5 lei/pagină este mult depăşită şi nejustificată în raport de serviciile prestate“, se arată în adresa primită de la Prefectura Constanţa.

Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze sau va trebui să anuleze taxa

„În concluzie, având în vedere că, prin adoptarea acestei taxe, a cărei valoare este nejustificată şi exagerată, s-a încălcat dreptul la liberul acces la informaţiile de interes public, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa a notificat Consiliul Local Medgidia în sensul reanalizării, în cel mai scurt timp posibil, a cuantumului taxei sus-menţionate“, se mai arată în actul remis de Prefectura Constanţa. „În caz contrar, instituţia noastră va uza de prevederile art. 3, alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, în vederea ANULĂRII TAXEI“, conchide prefectul Constantin Ion.
 
Precizăm că ZIUA de Constanţa a pornit aceste demersuri după ce, la finele anului trecut, a solicitat mai multe documente de interes public Primăriei Medgidia. Punctual, prin adresa de înaintare nr. 1557/14.12.2015, am cerut instituţiei să ne furnizeze mai multe documente referitoare la atribuirea contractelor publicate pe portalul achiziţiilor publice (SEAP). Este vorba despre procesele-verbale şi raportul procedurii privind atribuirea unui număr de 140 de contracte încheiate de Primăria municipiului Medgidia în perioada 2008 - 2015. Precizăm că acelaşi tip de documente au fost solicitate cu alte ocazii şi altor instituţii publice, care ne-au furnizat în termenul legal informaţiile cerute.

13.880 de lei pentru informaţii de natură să informeze cetăţenii

În data de 7.01.2016, Primăria Medgidia ne transmitea, prin adresa nr. 24/28219/07.01.2016, costurile exacte pe număr de pagini, rezultând suma de 13.880 de lei, anexând şi o notă de informare în care precizează că la 18 contracte „nu au fost găsite“ documentele solicitate.
 
Mai mult, în anul 2016, la Primăria Medgidia, taxa pentru fotocopierea documentelor NU se poate achita prin virament bancar, ci doar la casierie!!!
 
Întrucât am considerat că această taxă de 5 lei/pagina A4 contravine clar Legii 544/2001 a LIBERULUI acces la informaţiile de interes public, am sesizat instituţiile abilitate ale statului. Răspunsul Prefecturii Constanţa vine doar să confirme cele sesizate şi de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, despre care am scris pe larg în ediţia de ieri.

Citeşte şi 

Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)
 
Cu toate acestea, răspunsul dat de primarul Marian Iordache, iniţiatorul proiectului de hotărâre prin care s-a pus preţ de butic informaţiilor de interes public, este unul halucinant pentru societatea actuală, în care organismele statului militează în favoarea transparenţei în administraţia publică locală.

Marian Iordache - „Nu a fost niciodată contestată de nimeni“

„Taxa asta este de aproape zece ani în Medgidia, nu poate fi desfiinţată. În toate bugetele şi în toate taxele aprobate până acum la Medgidia, a fost aprobată. Din 2007-2008 există taxa. Este o taxă care s-a menţinut la acelaşi nivel de atunci şi până acum. Nu a fost niciodată contestată de nimeni. Este o taxă specială, care se referă la copierea unor documente. Şi care nu înseamnă doar o simplă copie xerox. Taxă căutare arhivă presupune pregătirea documentelor“, a declarat Marian Iordache, pentru ZIUA de Constanţa, marţi, când i-am solicitat un punct de vedere cu privire la acest bir.

 „Dumneavoastră ne-aţi cerut 150 de procese-verbale. Noi v-am dat un răspuns. Este o sumă de plătit. Nu este o sumă de speriat (n.r. 13.880 de lei), ea trebuie plătită şi documentele vor fi copiate. Va dura două-trei săptămâni. Asta nu înseamnă că nu vă dăm răspunsul. Este o taxă percepută şi de firme şi de multe alte instituţii publice“, a replicat edilul-şef al municipiului Medgidia.

 Pe Legea 544, putem pune şi 0,001 lei pe copiere pagină. Eu nu ţin atât de mult ca această taxă să rămână aşa, dar nu pot ca numai eu să o scot, din tot judeţul. Este totuşi o taxă, nu este un cost crescut. Dacă sunt informaţii care vă trebuie (n.r. informaţiile solicitate de editorul cotidianului ZIUA de Constanţa se înscriu celor de interes public) şi sunt utile, noi vi le vom furniza“, a fost răspunsul primarului Marian Iordache.

Cum a trecut nouă ani taxa de Consiliul Local?

Precizăm şi faptul că ieri am solicitat, oficial, şi puncte de vedere de la consilierii locali municipali de la Medgidia. Însă nu putem să nu ne punem întrebarea cum se face că această taxă a fost menţinută la acest nivel vreme de atâţia ani fără ca cei trimişi în Consiliul Local să reprezinte interesele cetăţenilor să nu aibă nici un cuvânt de spus în această direcţie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Municipal Medgidia, convocat mâine în ședință ordinară. 14 proiecte pe ordinea de zi

14 Feb 2018 541

Scandal la Primăria Medgidia. Polițiștii chemați să aplaneze situația

13 Feb 2018 817

Consiliului Local Medgidia, convocat în şedinţă extraordinară. Care sunt proiectele de pe ordinea de zi

07 Feb 2018 636

Consiliul Local Municipal Medgidia, convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

29 Jan 2018 718

Consiliul Local Municipal Medgidia, convocat joi în şedinţă extraordinară

23 Jan 2018 658

Anunţ important de la Primăria Medgidia!

11 Jan 2018 603

​Primăria Municipiului Medgidia scoate la concurs un post vacant. Cine poate participa

16 Nov 2017 931

Primăria Medgidia convoacă Consiliul Local în şedinţă ordinară

24 Oct 2017 772

Post vacant la Primăria Medgidia. Care sunt condiţiile de participare

15 Sep 2017 1165

Primăria Medgidia face angajări. Ce trebuie să conțină dosarul de concurs

11 Sep 2017 4243

Primăria Medgidia convoacă consiliul local în şedinţă de îndată

17 Aug 2017 1666

Primăria municipiului Medgidia organizează concurs de angajare

13 Aug 2017 2679

Getica 95 COM SRL va furniza energie electrică în municipiul Medgidia (document)

04 Aug 2017 1955

Primăria Municipiului Medgidia anunţă amânarea unui concurs de angajare. Vezi dacă ești interesat de postul în cauză

06 Jul 2017 1936

Primăria municipiului Medgidia face angajări

26 Jun 2017 5197

Consiliul Local Medgidia, convocat în şedinţă extraordinară (document)

20 Jun 2017 2594

Posturi vacante la Primăria Medgidia. Ce condiţii trebuie îndeplinite

16 Jun 2017 3521

Azi, şedinţă de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia. Trei proiecte de ordinea de zi

26 May 2017 2867

Ce firme au încercat să obţină un contract cu Primăria Medgidia (documente)

11 May 2017 1134

Accident mortal cu maşina Primăriei Hârşova! Gheorghe Potlog a fost condamnat

08 May 2017 1166

Vrei să lucrezi la Primăria Medgidia. Ce posturi sunt vacante

05 May 2017 2062

UPDATE 4. Ce spune Sida Spătaru libertatea.ro - Dan Spătaru, dat la o parte pentru Smiley. Festivalul dedicat regretatului interpret a fost anulat de primarul din Medgidia (video)

24 Apr 2017 13101

Festival la Medgidia. Cu ce firmă s-a bătut palma (document)

14 Apr 2017 3644

Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, la ceas aniversar

04 Apr 2017 2116

Consiliul Local Municipal Medgidia, convocat în şedinţă de îndată. Iată subiectele de interes

30 Mar 2017 1780

ordinea.ro CL Medgidia - Liberalii nu au încredere în primarul Vrabie și vor rapoarte zilnice pentru plățile efectuate din bugetul local! În replică, Vrabie îi numește nesimțiți și proști!

23 Mar 2017 1601

La cât se ridică bugetul Medgidiei. Cum vor fi investiți banii municipiului

22 Mar 2017 1230

Parcurile din Medgidia, reabilitate de SC House Consult SRL (documente)

22 Mar 2017 3414

Consiliul Local Municipal Medgidia, convocat în şedinţă. Ce grădiniţe şi şcoli vor fi reabilitate

06 Mar 2017 1666

Artver Center SRL a câștigat contractul privind servicii de transport copii cu dizabilități la Medgidia (document)

22 Feb 2017 835

Cine se va ocupa de curăţenia din municipiul Medgidia

30 Jan 2017 2269

Trimisă în judecată de DNA Constanța Fosta şefă a Achiziţiilor Publice din Primăria Medgidia, condamnată

25 Jan 2017 2906

Şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal Medgidia. Iată ordinea de zi

25 Jan 2017 1137

AM-PM Fiscont SRL, cu un singur angajat, a reabilitat parcurile din Medgidia. Câţi bani a primit de la primărie (document)

25 Dec 2016 5188

Stizo SA a reabilitat grădiniţa din Medgidia pe bani grei! Cât de mult a plătit municipalitatea (document)

19 Dec 2016 6553

178 de contracte pe bani publici în doar trei ani! Primăria Medgidia, printre clienţi. Despre cine este vorba (document)

17 Dec 2016 3884

Silva Sistems SRL a furnizat sisteme video Primăriei Medgidia. Unde a instalat camerele de filmat administraţia (document)

16 Dec 2016 1497

Firmă cu acţionari danezi, câştigătoare Cine a pregătit documentaţia pentru reabilitarea străzilor din Medgidia (document)

15 Dec 2016 1677

STSDA SRL a câştigat contractul privind realizarea studiului de fezabilitate pentru Parcul Industrial din Medgidia (document)

13 Dec 2016 3318

Şi JT Oil SRL s-a zbătut pentru contract Primăria Medgidia a cumpărat patru utilaje de la Anvelo SRL (document)

10 Dec 2016 1926

Mega-asfaltatorul Theodor Berna a vândut, pe mii de euro, Primăriei Medgidia materiale pentru asfaltări (document)

09 Dec 2016 5112

Argif Proiect SRL a elaborat studiile de fezabilitate pentru proiectul privind refacerea habitatului natural (document)

02 Dec 2016 1774

Cui a atribuit Primăria Medgidia contractul pentru studii de fezabilitate în proiectul Centrului de afaceri (document)

28 Nov 2016 1610

Tehnologica Radion SRL, firma „regelui asfaltului”, a „păpat” şi bani europeni, cu avizul Primăriei Medgidia (documente)

26 Nov 2016 2310

Şedinţă de Consiliu Local la Medgidia. Primarul vrea să rectifice bugetul societăţii de termoficare. Iată şi restul proiectelor

21 Nov 2016 1733

Beira Cons SRL, un alt client al contractelor Primăriei Medgidia. Câţi bani a cerut pentru reţeaua de canalizare (document)

18 Nov 2016 2180

Vela Impex SRL, firma favorită a Primăriei Medgidia pentru contracte din bani publici. Cu ce s-a mai ocupat (document)

17 Nov 2016 1751

Vela Impex SRL s-a ocupat de construirea locuinţelor pentru rromii din Medgidia. Pe câţi bani (document)

16 Nov 2016 1365

IFCO SA a instalat reţeaua de canalizare din Medgidia. Societatea a mai prins un contract pentru extinderea reţelei (documente)

15 Nov 2016 1579

Cifră de afaceri uriaşă şi zero angajaţi Cargo Terra SRL a închiriat Primăriei Medgidia o freză pentru asfaltare (documente)

11 Nov 2016 1976