Primul interviu cu proaspătul şef al IPJCe (nu) se cunoaşte despre comisarul-şef Dumitru Catană

deschidere_ipj_dumitru_catana___.jpg

Comisarul-şef Dumitru Catană ne-a acordat primul său interviu în calitate de comandant al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Cu această ocazie, proaspătul şef al IPJ a precizat că are o situaţie materială bună şi că are de gând să-şi construiască o casă „pentru bătrâneţe“ în Curtea de Argeş. În ceea ce priveşte pasiunile sale, comisarul Catană susţine că ascultă muzica din anii 1980 - 1990 şi că iubeşte să facă sport.

În prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul-şef Dumitru Catană a fost numit marţi noul inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Acesta a venit în locul comisarului-şef George Dorel Popa, care a asigurat interimatul IPJ Constanţa timp de aproape patru luni. Proaspătul şef al Poliţiei de la malul mării ne-a declarat că intenţionează să facă incursiuni incognito pe la secţiile de poliţie din municipiu, pentru a vedea cum reacţionează subalternii săi.

Cine este Dumitru Catană?

Sunt născut în anul 1956, în localitatea Moineşti, judeţul Bacău. Am absolvit liceul în localitatea Moineşti, iar în Constanţa, Academia Navală, fostul Institut de Marină, Facultatea de Electromecanică. Am activat în flota română până în 1991. În perioada 1991 - 1993 am lucrat la o companie renumită în Franţa, Opal Ferry. După experienţa de acolo, probabil că şi din cauza accidentelor pe care le-am avut (nava pe care mă aflam a luat foc într-o furtună de gradul zece), am hotărât să renunţ la meseria de marinar şi să accesez o meserie de uscat. În anul 1993 m-am angajat la Ministerul Transporturilor, departamentul Convenţii Internaţionale de la Inspectoratul Navigaţiei Civilă, unde am activat până în anul 1999. Atunci, Inspectoratul Navigaţiei Civilă s-a mutat la Constanţa. Am avut un sfat cu familia şi a trebuit să renunţ şi la meseria asta şi mi-am găsit un job în sistem bancar. Am lucrat o perioadă la Bancpost, pe postul de inspector de credite, după care s-a ivit un post la Ministerul de Interne, specialist în domeniul naval, la Poliţia Transporturi din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Din 1999 şi până în 2009 am lucrat în cadrul Direcţiei Generale de Protecţie şi Informaţii a Ministerului de Interne, ajungând până la funcţia de director al Diviziunii de Securitate. Am mai ocupat postul de director adjunct al Departamentului de Management, şef Sector, tot în cadrul Direcţiei Generale de Protecţie şi Informaţii. În urma reorganizării ministerului, din octombrie 2009 am fost transferat la IGPR pe funcţia de şef Serviciu la Direcţia Rutieră, după care m-am transferat la Oficiul naţional de Protecţia Martorilor. Ulterior, s-a scos la concurs postul de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. M-am înscris, am îndeplinit condiţiile şi l-am câştigat.

catana_-_dumitru_catana_04.jpg

Despre situaţia financiara, împrumuturi la bănci? 

Am o situaţie financiară bună. Nu am împrumuturi în bănci. Banii pe care îi am i-am investit în cei doi copii. Am o casă modestă în Bucureşti, pe care am cumpărat-o în 2004. Am achiziţionat un teren în Curtea de Argeş şi intenţionez să-mi construiesc o casă pentru bătrâneţe. 

Unde veţi locui în Constanţa?

În prezent, stau în locuinţa de serviciu pusă la dispoziţie de IPJ Constanţa. 

Am văzut că deja unii se dau drept prietenii dumneavoastră? Aveţi prieteni aici?

În Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa nu am prieteni. În schimb, am foarte mulţi prieteni în Constanţa. Ţin să precizez că n-am prieteni în lumea interlopă.

Ce v-a determinat să vă doriţi şefia IPJ?

Concursul pentru funcţia de inspector-şef al inspectoratului a fost o încercare pentru mine. Vreau să spun că municipiul Constanţa este oraşul meu de suflet. Aici mi-am desăvârşit studiile, aici mi-am început cariera. Vreau să fac ceva pentru Constanţa, căci şi ea a făcut multe pentru mine. Cetăţenii să se simtă în siguranţă pe stradă, mediul de afaceri să fie sigur.

Comisarul-şef George Dorel Popa va reveni în cadrul IPJ Constanţa pe postul de adjunct?

Nu ştiu. Este opţiunea dânsului. Eu i-am lansat invitaţia. Mi-ar face plăcere să lucrez alături de dânsul. Are experienţă internaţională. Din punctul meu de vedere este binevenit oricând. 

Cine ar trebuie să se teamă de venirea dumneavoastră la şefia IPJ?

Nimeni. Am venit să fac o echipă, am venit să colaborez, nu am preconcepţii. Nu am venit cu ţintă pentru nimeni. Vreau să facem o echipă serioasă la Constanţa. 

Ştiţi ce salariu o să primiţi în calitate de şef al IPJ Constanţa ?

Nu ştiu, nu e problema mea. 

Ce făcea un director, aşa cum aţi fost dumneavoastră până acum?

Director am fost în cadrul Structurii de Securitate din Direcţia Generală de Protecţie şi Informaţie Internă. Este o structură specială. Coordonam activitatea, la nivel naţional, pe sectorul de securitate documente secrete, informaţii clasificate. 

Veţi face incursiuni incognito pe la secţiile de poliţie, cu tot felul de jalbe în băţ, să vedeţi cum reacţionează subalternii dumneavoastră?

Da, dacă va fi cazul. Momentan, nu cunosc vreun caz anume. Sunt inspector-şef de doar o oră.

Cum aţi reacţiona dacă un poliţist v-ar da o palmă? 

Nu cred că e cazul. Am un respect deosebit pentru poliţişti şi nu aş da ocazia să se întâmple aşa ceva. 

Ce ştiţi despre scandalul din Cogealac? Sunteţi de părere că IPJ a acţionat corespunzător?

Nu ştiu mai mult decât s-a dat în media. 

Cât credeţi că o să fiţi şeful IPJ Constanţa?

Cât mai mult. Am un target, nu de timp, ci de calitate. Vreau să facem calitate. 

Vor exista discuţii cu liderii Sindicatului Poliţiştilor?   

Cu siguranţă. O să discut cu ei, poate îşi schimbă opţiunile. O să încercăm să rezolvăm această problemă în situaţii de criză. Este foarte greu, ştiu că totul se rezumă la bani. Ştiu că au familii, ştiu că au de întreţinut copiii în şcoli. Şi mie îmi este destul de greu, departe de familie. Să sperăm că o să înţeleagă şi că o să rezolvăm cât mai mult din doleanţele lor. 

Câte zile pe săptămână veţi sta la Constanţa, în condiţiile în care familia dumneavoastră se află în Bucureşti?

Voi fi în fiecare zi la inspectorat. Poate o să am şi eu o zi, două pe lună în care să merg să-mi văd familia.

Ce fel de muzică ascultă comisarul-şef Catană? 

Muzica anilor 80' - 90'

Ce hobby are comisarul-şef Catană? 

Sportul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Molusca

02 Sep, 2010 12:00

Numirea(nu examenul luat) acestuia-similara cu cel de la Apele Romane pus director la Aeroport Kogalniceanu. Ce,mai: put amandoi de specialisti in domeniile respective!!.

Smenarii din centrul Constantei

02 Sep, 2010 10:56

Aceeasi smenari acum ridati si cu dintii vraiste dau tepe la turisti si marinari prin centrul Constantei de peste 30 de ani!! Poate acum noul sef al politiei, fost marinar si sigur candva tepuit chiar el s-au prietenii lui marinari, ii va scoate la pensie odata pt todeauna.

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 284

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 535

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 484

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 737

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 532

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 676

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 840

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 569

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1218

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 613

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 418

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 616

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 660

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1011

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1230