Procurorii Anticorupţie lucrează la al cincilea dosar pentru Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)

În ultimul dosar, Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 1.269.486,85 de lei, raportată la prejudiciul adus statului
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie solicită judecătoarei Luisa Emanuela Dragomir, din Tribunalul Bucureşti, audierea unui nou martor în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost deferit justiţiei pentru 24 de infracţiuni. Mai mult decât atât, DNA cere şi încuviinţarea probei cu înscrisuri noi în prezenta cauză. Pronunţarea va avea loc pe data de 27 noiembrie, când Luisa Emanuela Dragomir trebuie să soluţioneze şi cererea părţilor civile de instituire a unui sechestru asigurător asupra bunurilor lui Nicuşor Daniel Constantinescu. În acest context, amintim că, luna trecută, Tribunalul Bucureşti ar fi dispus instituirea unei astfel de măsuri pe mai multe bunuri ale familiei şefului suspendat al CJC. În paralel, conform unor surse bine informate, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie lucrează la al cincilea dosar, unde Nicuşor Constantinescu (aflat în prezent în stare de arest preventiv) ar fi cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

Primul proces şi cel mai vechi

Nicuşor Daniel Constantinescu a fost trimis în judecată, pentru prima dată, la finele lunii octombrie 2008, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. În această cauză au fost deferite justiţiei, aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, aproape 40 de persoane, printre ele aflându-se şi Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa. Inculpaţii sunt acuzaţi de „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa“, potrivit DNA. Prezentul dosar a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 16 decembrie. Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“, în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.

Al doilea dosar

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată, pentru a doua oară, la data de 25 aprilie, de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa. În cauză, Nicuşor Constantinescu este bănuit de abuz în serviciu în formă continuată. Procesul se află pe rolul Tribunalului Constanţa, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 26 noiembrie. Citeşte rechizitoriu AICI

Dosarul numărul trei

Pe data de 27 mai, Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe, l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu, pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite, şi de 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite. De asemenea, în cauză s-a mai dispus trimiterea în judecată a lui Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bucureşti. Rechizitoriul poate fi citit AICI. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 28 noiembrie.

Al patrulea proces

Pe data de 14 noiembrie, Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, a dispus trimiterea în judecată a 19 persoane fizice şi juridice, în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român. Printre inculpaţi se află preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată (şase infracţiuni), spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, iar primul termen a fost stabilit pentru 11 decembrie. Citeşte rechizitoriul AICI 

Tot procurorul Bodean

Aşa cum arătam şi mai sus, în prezent, conform unor surse bine informate, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar lucra la al cincilea dosar pe numele lui Nicuşor Constantinescu. Potrivit surselor, cauza ar fi instrumentată de procurorul Andrei Bodean, iar şeful suspendat al CJC ar fi cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru efectuarea unor plăţi către diverse asociaţii sportive şi culturale.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iulia Cezara Suciu i-a dat încă o veste proastă lui Nicușor Constantinescu (rechizitoriu)

21 Jan 2016 2932

Sechestru pe averea lui Nicușor Constantinescu (rechizitoriu)

20 Jan 2016 2398

DNA a cerut audierea lui Marius MocanuNicuşor Constantinescu, fără sechestru asigurator pe avere

03 Dec 2014 2617

Cererea de sechestru pe bunurile lui Nicuşor Constantinescu, amânată

27 Nov 2014 1905

Nicuşor Constantinescu, o nouă tentativă de a ieşi din arest

23 Nov 2014 2387

După instituirea sechestrului Un nou hop pentru Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

27 Oct 2014 2720

Sechestrul, instituit tardiv? Nicuşor Constantinescu şi-a împărţit averea în familie încă din 2013 (rechizitorii+documente)

25 Oct 2014 5049

Nicuşor Constantinescu cere, prin avocaţi, un alt judecător

24 Oct 2014 1993

Sechestru pe averea preşedintelui suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

24 Oct 2014 2586