Deschidere editie

Proiect managerial Iată cum vrea Adina Florea să schimbe Direcţia Naţională Anticorupţie! (document)

Adina Florea, fostul procuror general al Dobrogei, este propunerea ministrului Justiţiei pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anunţul a fost făcut ieri, în urma desfăşurării procedurii de selecţie care a avut loc în perioada 6 august - 4 septembrie, la sediul Ministerului Justiţiei.
 
Procedural, în conformitate cu dispoziţiile legale, urmează ca această propunere să fie transmisă Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obţinerii avizului consultativ şi, ulterior, preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru numirea în funcţie.
 
La scurt timp după anunţ, Adina Florea, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat, în exclusivitate pentru ZIUA de Constanţa, că este onorată de alegerea ministrului. „Este o onoare pentru mine! Mulţumesc pentru încredere!“, a mai declarat Adina Florea, pentru ZIUA de Constanţa.   
 
În continuare, redăm câteva pasaje din proiectul managerial prezentat de  Adina Florea: „În ultimii ani, România a făcut paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei, atât evaluările externe, cât şi analizele interne reflectând rezultatele consistente în acest domeniu, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (în continuare DNA) jucând un rol central prin activitatea desfăşurată în mod constant.
 
Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe abateri de la rigorile statului de drept. Fie că vorbim despre activităţile desfăşurate de către procurori cu funcţii de execuţie, fie (mai grav) că ne raportăm la cei cu funcţii de conducere, chiar la nivel de vârf, regăsim comportamente care s-au îndepărtat simţitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei noastre, iar uneori chiar în conflict cu legea“.
 
„Aşa s-a ajuns ca, prin contribuţia conjugată a unor membri ai corpului profesional din DNA, să se recurgă, caz fără precedent, la revocarea procurorului-şef al Direcţiei pentru «exercitarea discreţionară a funcţiei, deturnarea activităţii de la combaterea corupţiei şi a instituţiei DNA de la rolul său constituţional şi legal». Procedura actuală de numire a conducerii DNA vine pe fondul acestei stări de fapt şi al unui climat de neîncredere care s-a propagat în societate raportat la activitatea propriu-zisă a procurorilor DNA.
 
Consonantă cu una dintre ideile de forţă cuprinse în Raportul privind activitatea managerială de la DNA - «Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele», îmi pun la dispoziţie toate resursele şi experienţa profesională acumulată în 27 de ani desfăşuraţi numai în activitatea de procuror pentru recâştigarea încrederii acestei importante instituţii din România“, se mai arată în proiectul managerial.
 
„Consider că este necesară o schimbare în conduita procurorilor cu funcţii de
conducere şi a procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul DNA, prin încurajarea participării active la procesul decizional, astfel încât personalul din subordine să fie informat cu privire la scopurile propuse şi la mijloacele de realizare a acestora. În realizarea funcţiei de control - reglare, voi urmări modul în care sunt îndeplinite atribuţiile de serviciu, fie direct, fie prin intermediul procurorilor anume desemnaţi, iar ca instrumente concrete de exercitare: controlul operativ curent, controlul tematic şi controlul de fond.
 
Finalitatea acestei activităţi va avea, ca şi consecinţă, remedierea deficienţelor şi îmbunătăţirea calităţii activităţii, urmând a fi caracterizată, ulterior, prin continuitate, dar, în principal, prin prevenţie, care se va realiza, în concret, prin prelucrarea rezultatelor controlului cu întregul colectiv, în vederea cunoaşterii deficienţelor, precum şi a măsurilor necesare corectării lor“, potrivit sursei mai sus citate.
 
Proiectul managerial poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
  
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce a declarat Adina Florea, despre candidatura la şefia DNA

19 Oct 2018 329

CSM. Adina Florea, propusă la şefia DNA, pe lista candidaţilor pentru noua secţie de investigare a magistraţilor

18 Oct 2018 700

Ce spune Iohannis despre propunerea Adinei Florea la şefia DNA

18 Oct 2018 482

Raportul CSM. „Adina Florea prezintă rezistenţă scăzuta la stres și o capacitate de analiză şi de sinteză redusă“

12 Oct 2018 566

Avizul secţiei pentru procurori a CSM, referitor la desemnarea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef DNA, a ajuns la Ministerul Justiţiei

12 Oct 2018 279

Procurorul Adina Florea a primit aviz negativ din partea CSM. Ce a declarat ministrul Tudorel Toader

09 Oct 2018 365

Aviz negativ pentru propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA

08 Oct 2018 1515

Propusă la şefia DNA, Adina Florea susţine interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM

08 Oct 2018 434

Propunerea lui Tudorel Toader pentru sefia DNA va ajunge la Palatul Cotroceni

03 Oct 2018 1092

UPDATE. Un membru al CSM a solicitat amânarea audierii Adinei Florea, propusă pentru şefia DNA. Ce motiv a invocat și ce reacție a avut ministrul Justiției

27 Sep 2018 359

Adina Florea, propunerea pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DNA, susţine astăzi interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM

27 Sep 2018 390

Procurorul Adina Florea, propusă la conducerea DNA, audiată la Parchetul General în cazul protocolului publicat de Darius Vâlcov

20 Sep 2018 465

Adina Florea, propunerea pentru conducerea DNA "Nu cred că România este una dintre cele mai corupte ţări din UE sau lume"

09 Sep 2018 336

CSM a stabilit calendarul pentru examinarea Adinei Florea, propunerea ministrului justiţiei în funcţia de şef al DNA

07 Sep 2018 436

Cine este Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru a ocupa funcţia de procuror şef al DNA (fotoreportaj)

06 Sep 2018 2058

Exclusiv Adina Florea, propusă în funcția de procuror șef al DNA – „Sunt onorată“

06 Sep 2018 1386

Adina Florea, din Constanţa, propunere pentru şefia DNA

06 Sep 2018 3063

Procurorii constănţeni Andrei Bodean şi Adina Florea susţin astăzi interviul pentru şefia DNA

03 Sep 2018 531

Sondaj de opinie Procurorul constănţean Andrei Bodean, votat drept viitorul şef al DNA

03 Sep 2018 700

Încep interviurile candidaților pentru funcția de șef al DNA . Doi procurori sunt de la Constanţa (documente)

02 Sep 2018 959

Toţi cei şase candidaţi înscrişi la selecţia pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA au fost declaraţi admişi şi vor susţine interviurile (document)

29 Aug 2018 492

Zi importantă pentru procurorii constănţeni Adina Florea şi Andrei Bodean, înscrişi în cursa pentru şefia DNA

29 Aug 2018 1973

Sondaj de opinie Cine credeţi că va fi noul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie?

27 Aug 2018 805

Revista presei locale

25 Aug 2018 557

Cine sunt cei doi candidați de la Constanța înscriși la selecția organizată de Ministerul Justiției pentru funcția de procuror-șef al DNA (documente)

25 Aug 2018 1053

Oficial de la Ministerul Justiției. Șase candidați s-au înscris la selecția pentru funcția de șef al DNA. Doi sunt de la Constanța (document)

24 Aug 2018 643