Proiectul „Adoptă un spațiu verde!” adoptat prin dispoziția primarului Vergil Chițac, un eșec anunțat?

  • În ședința din 30 iunie, aleșii locali municipali respingeau proiectul propus de primarul Vergil Chițac „Adoptă un spațiu verde!”
  • Dispoziția a fost emisă, regulamentul programul a fost postat pe site-ul primăriei Constanța iar după trei luni de la derularea acestuia, nicio solicitare nu a fost aprobată
  • Potrivit biroului de presă al primăriei Constanța, până la această dată au fost depuse doar 4 cereri, înca nu s-a aprobat niciuna, deoarece acestea nu au fost analizate și ulterior, încheiate contracte pentru suprafețele de spații verzi
  • Orașul Constanța are doar 17,7 mp de spațiu verde pe cap de locuitor
  • În prezent, legislația internă cere un minim de 20 mp/locuitor și un minimum de 5% spații verzi publice, în contextul extinderii intravilanului
  • Primăria Constanța a fost amendată cu 50.000 de lei după ce comisarii Gărzii de Mediu au constatat că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mai mică decât cea prevăzută in lege

 
În ședința din 30 iunie, aleșii locali municipali respingeau proiectul propus de primarul Vergil Chițac „Adoptă un spațiu verde!”, prin care, inițiatorul dorea să sublinieze interesul comun al municipalității și al diverșilor agenți economici/instituții asociații, fundații, ONG-uri, persoane fizice din oraș astfel încât contribuția ambelor medii să conducă la un aspect peisagistic mai plăcut odată cu ridicarea standardelor urbane generale.

Principalele obiective urmărite prin demararea acestui proiect sunt: protecția sănătății publice, implicarea cetățenilor în viața comunității, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, conservarea și protecția mediului înconjurător, educarea tinerei generații în spiritul civic. De asemenea se urmărește gospodărirea spațiilor verzi într-un sistem unitar, vizându-se conservarea vegetației, înfrumusețarea acesteia și reducerea deficitului de spații verzi amenajate.

„Impactul pozitiv al spațiilor verzi se extinde și asupra vieții economice a orașului, un mediu plăcut ajută întotdeauna la crearea unei imagini favorabile asupra centrelor urbane și prin aceasta, poate spori atractivitatea pentru investiții si pentru oferta de noi locuri de muncă„ - se arăta în expunerea de motive.
Proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali, însă edilul s-a încăpățânat și a anunțat că îl aprobă prin dispoziție de primar.
„Nu este nevoie de un regulament, aici nu vobim de obligaţii adresate tuturor, vorbim de oameni care doresc să întreţină spaţii verzi în municipiu, de bună voie.

A fost un motiv bun ca partidele politice din Consiliul Local să arate că sprijină iniţiative benefice pentru constănţeni.
Vă anunţ că voi emite o dispoziţie de primar prin care, de îndată, acest proiect va intra în vigoare. Potrivit art. 291 din Codul administrativ, care dă voie primarului să accepte donații până la 500.000 de lei, voi proceda la fel cum a făcut și colegul meu de la Cluj (n.r. Emil Boc).
Cei care consideră că proiectul este ilegal, sunt invitaţi să meargă în instanţă” - a spus Chițac la finalul ședinței din 30 iunie.


Dispoziția a fost emisă, regulamentul programului a fost postat pe site-ul primăriei Constanța iar după mai bine de trei luni de la derularea acestuia, nicio solicitare nu a fost aprobată.


Potrivit biroului de presă al primăriei Constanța, până la această dată au fost depuse doar 4 cereri, nu a fost deocamdată aprobată niciuna. Motivul, solicitările nu au fost analizate și nu s-a încheiat niciun contract pentru suprafețele de spații verzi solicitate.
 

Pașii de urmat în cadrul acestui proiect:
 
Pasul 1 - Alegerea de principiu a unui spațiu de către solicitant.

Solicitanții se vor adresa în scris printr-o cerere adresată domnului Primar al Municipiului Constanța, care va fi depusă prin una din următoarele modalități:
- la registratura Primăriei Municipiului Constanța – Centrul de Relatii cu Publicul aflat în incinta City Park Mall (aripa nouă), etaj 1, bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116 C
- sau online, accesând platforma https://cereri.primaria-constanta.ro/.
 
Pasul 2 - Solicitările depuse vor fi transmise către Comisia constituită în acest sens la nivelul UAT Constanța, care le va analiza, se va deplasa în teren în vederea identificării amplasamentului și va întocmi un plan general în acest sens.

Pasul 3 - Se va proceda la semnarea de către ambele părți a protocolului de colaborare privind adoptarea unui spațiu verde în municipiu Constanța.
 
Orașul Constanța are doar 17,7 mp de spațiu verde pe cap de locuitor.

În prezent, legislația internă cere un minim de 20 mp/locuitor și un minimum de 5% spații verzi publice, în contextul extinderii intravilanului. 

Primăria Constanța a fost amendată cu 50.000 de lei după ce comisarii Gărzii de Mediu au constatat că suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mai mică decât cea prevăzută in lege, iar spațiile verzi din oraș nu sunt îngrijite corepunzător.

Primăria Constanța nu a contestat amenda.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Chițac demarează proiectul „Adoptă un spațiu verde!”, respins de Consiliul Local Municipal. Ce pași au de urmat solicitanții?

Fără precedent. Vergil Chițac „guvernează“ prin dispoziție de primar. „Adoptă un spațiu verde“ intră în vigoare, deși CLM l-a respins
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A lucrat în Primăria Constanța. Chițac i-a restructurat postul. Luminița Beca a fost desemnată consilierul de etică al Consiliului Județean Constanța(DOCUMENTE)

03 Dec 2021 1355

Ce pași a întreprins Instituția Prefectului la solicitarea USR Constanța de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului din Agigea

02 Dec 2021 845

Viitorul Teatru pentru Copii și Tineret Constanța a ajuns la faza elaborării documentațiilor tehnice. Un SRL din Iași se va ocupa de obținerea avizelor

01 Dec 2021 726

În ce condiții pot beneficia constănțenii aflați în nevoie, de servicii de îngrijire la domiciliu

01 Dec 2021 729

Un nou Regulament va intra în vigoare. Din ce vrea să mai facă bani administrația Chițac? (DOCUMENTE)

29 Nov 2021 836

Majorări pe linie! Totul despre taxele și impozitele pe care le vor plăti constănțenii în 2022 (DOCUMENTE)

29 Nov 2021 6056

Consilierii locali constănțeni au decis - Dumnezeu preferă spațiile mici. Arhiepiscopia pierde un teren, iar de la 1 ianuarie 2022 plătim 450 de lei pentru gigacalorie!

27 Nov 2021 1328

De la 1 ianuarie 2022, constănțenii vor plăti 450 de lei pentru gigacalorie. În schimb, locatarii din Henri Coandă primesc ajutoare pentru încălzirea locuinței (documente)

22 Nov 2021 2475

Ședință de Consiliu Local. Chițac forțează din nou revocarea PUZ Mamaia și PUZ Palazu Mare (documente)

22 Nov 2021 772

Spațiu verde sau viitoarea parcare supraetajată? Arhiepiscopia Tomisului pierde o parte din terenul din parcul de la Casa de Cultură! (documente)

22 Nov 2021 2427

Primăria Constanța solicită Guvernului dreptul de administrare pentru patru baze sportive din oraș. Ce planuri au cu ele? (documente)

22 Nov 2021 783

Se modifică Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Arhitecții avertizează că noua formă va duce la dezvoltare haotică, în favoarea investitorilor privați

17 Nov 2021 1157

Un nou șantier în oraș. Încep lucrările de reconfigurare pe bulevardul 1 Mai și Șoseaua Mangaliei din municipiul Constanța

17 Nov 2021 7839

Raportul de activitate al consilierului local PNL Teodor Popa la un an de mandat (documente)

16 Nov 2021 778

PUZ-ul inițiat de VMB Lux-Sonor SRL, pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Urbanism și amenajarea teritoriului

15 Nov 2021 900