Promovat sau lucrat din interior?!Presupusa pilă a lui Cadîr, şef peste „cuibul de viespii" din Vama Agigea

DESCHIDEREVama-vamaconstantasudagigea.jpgPână mai ieri adjunct numit al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi plasat „în umbra" presupusului favorit al fostului mahăr al porturilor constănţene, Eugen Bogatu, vameşul Ovidiu Ion Tatu s-a făcut şef la Vama Agigea. Urmare a „promovării" lui Tatu, „cuibul de viespii" - cum este cunoscută vama din Agigea pentru procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cauza sutelor de dosare penale deschise cu privire la activitatea paralegală de vămuire a mărfurilor în punctul respectiv - a rămas fără adjunct.

În aceste condiţii, Tatu care, potrivit unor surse, s-ar fi aflat printre protejaţii fostului şef al Regionalei Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, conduce singur Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea. Fostul şef desemnat şi dat drept favorit al lui Bogatu, Octavian Lică Parfenie, a rămas în contextul dat simplu inspector vamal la Agigea. Pe de altă parte, poate că nu este de trecut cu vederea faptul că, după ce s-a spart „buba" încetăţenită sub denumirea dosarul Portul, iar cazul a fost trimis în instanţă, procurorii anticorupţie au rămas cu zeci de dosare deschise pentru fapte de corupţie săvârşite de vameşi de la Agigea care încă nu au fost identificaţi. Printre aceştia, spun surse avizate, s-ar afla şi „Doctorul" Vămii Agigea, pe care procurorii nu reuşiseră să-l identifice până la momentul sesizării instanţei în dosarul Portul. În altă ordine de idei, pe site-ul oficial al Autorităţii Naţionale a Vămilor au fost publicate noile declaraţii de avere ale vameşilor, valabile pentru anul în curs.

Parfenie nu s-a îmbogăţit

agigea-PortulConstantasudAgigeacontainere003.jpgConform documentului oficial înaintat superiorilor, s-ar părea că Octavian Lică Parfenie nu s-ar fi îmbogăţit peste măsură câtă vreme a condus Vama Agigea. În actele oficiale, Parfenie figurează în continuare ca neavând niciun interes şi bucurându-se doar venitul realizat ca inspector vamal şi care s-a ridicat anul trecut la suma de 34.715 lei, faţă de cei 25.470 de lei, realizaţi în anul anterior. Spre deosebire de fostul său şef, şi în anul 2012 presupusul protejat al lui Cadîr, Ovidiu Ion Tatu, pare ceva mai înstărit, deşi venitul său anual este mai mic decât al lui Parfenie şi deşi venitul soţiei, notar public, pare să fi scăzut. În declaraţia de avere completată pe data de 11 mai 2012, Tatu, acţionar al SC Best Business Consulting SRL şi al Best Brand Business, menţiona acelaşi teren intravilan de 999,98 de metri pătraţi cumpărat cu soţia în Constanţa în anul 2006, dar şi aceeaşi casă de 414 mp construită în 2009, în Constanţa, tot cu soţia.

„Autorii necunoscuţi" din Vama Agigea

În calitate de consilier superior la Vama Constanţa Sud Agigea, Ovidiu Ion Tatu a menţionat un venit anual realizat de 16.231 de lei, în timp ce venitul soţiei sale, notar public, a fost de 6.465 de lei. Revenind la cuibul de viespii, în rechizitoriul întocmit în dosarul Portul, procurorii DNA au hotărât în zeci de situaţii „disjungerea cauzei faţă de A.N. (nr. autor necunoscut), lucrător vamal la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de luare de mită". Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, cu sute de presupuse infracţiuni investigate încă de procurorii anticorupţie şi cu anchetele în plină desfăşurare, Vama Agigea pare mai degrabă o bombă cu ceas. Situaţie în care încă nu este clar dacă lui Tatu i s-a făcut un favor că a fost pus şef la Agigea sau dacă a fost lucrat din interior.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Maşina lui Ovidiu Ion Tatu, fost şef al Vămii din Constanţa, scoasă la mezat de Fisc. La cât a fost evaluată (documente)

16 Mar 2017 7709