Protest la adresa Guvernului Ponta Angajaţii lui Mazăre se revoltă împotriva şefilor pe linie de partid ai primarului (document+galerie foto)

Salarii majorate şi deblocarea tichetelor de masă  sunt obiectivele pentru care angajaţii din administraţia publică locală din Constanţa au ieşit în stradă. „Vrem salarii decente!“, „Vrem tichete de masă!“, „Hoţii!“, au scandat oamenii supăraţi. 
 
Peste 150 de membri ai administraţiei publice locale afiliaţi la CNS Cartel ALFA, reprezentând majoritatea primăriilor din judeţ, au protestat, ieri, în fața Prefecturii Constanța.
 
Printre cei care au protestat în faţa Prefecturii împotriva măsurilor adoptate de Guvernul Ponta s-au aflat chiar şi angajaţi din Primăria Constanţa, primărie condusă de social-democratul Radu Mazăre. Cu alte cuvinte, cei care lucrează de zor în Primăria Constanţa pentru bani puţini s-au răzvrătit împotriva şefilor pe linie de partid ai lui Radu Mazăre; tocmai cel care, în urmă cu câteva zile, declara, de la Curtea de Apel Bucureşti, că Victor Ponta ar trebui să demisioneze după eşecul înregistrat la alegerile prezidenţiale. Replica lui Mazăre către Ponta a venit la câteva luni după ce aproape că îi ridica statuie aceluiaşi şef de partid despre care liderul PSD Constanţa spunea, în septembrie 2014, că „munceşte, săracul, de-i ies ochii din cap“.
 
Angajaţilor din administraţia publică din Constanţa li s-au alăturat şi o delegaţie a funcţionarilor publici din judeţul Tulcea, de la Primăriile Măcin şi Luncaviţa. Oamenii spun că primesc salarii de 1.000 de lei, bani care abia le ajung să supravieţuiască. „Ne interesează să crească salariile, să se aplice Legea 284/2010 şi să fie deblocate tichetele de masă. Deblocarea tichetelor de masă nu afectează bugetul naţional. Din 2008, salariaţii, funcţionarii publici şi personalul contractual nu au avut nicio creştere salarială. Mai mult, ceea ce au avut până în 2010 astăzi nu mai pot negocia. În acel an, când exista contractul unic, salariaţii puteau negocia un contract colectiv de muncă pentru personal. Colegii din administraţie aveau alocaţii de hrană, bani pentru echipament, sporuri, se plăteau sporuri suplimentare, al 13-lea salariu. Din 2010, guvernele care s-au perindat la conducere au tăiat aceste drepturi. La fiecare sfârşit de an, se dădea ordonanţă de urgenţă prin care se interziceau creşterea salariului, acordarea tichetelor de masă, a orelor suplimentare. Cu toate că în sistemul administraţiei publice locale funcţionarii publici şi personalul contractual mai au şi alte atribuţii, programul de lucru este încărcat, iar venitul a rămas la salariul minim pe economie, de 975 de lei, inclusiv sporul de vechime“, a declarat Ion Caraignat, liderul filialei Cartel Alfa Constanţa. „Salariile personalului din administraţia publică locală au fost îngheţate şi a fost interzisă în mod expres acordarea tichetelor de masă, a bonurilor cadou şi a voucherelor de vacanţă, precum şi a oricăror premii, prime sau bonificaţii. Astfel, veniturile salariaţilor din acest sector de activitate au fost menţinute la acelaşi nivel cu cel din decembrie 2014, contrar principalelor noastre revendicări, în contextul în care aproape toate categoriile de personal bugetar au beneficiat de creşteri salariale şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă“, mai arată reprezentanţii confederaţiei naţionale. Reprezentanții sindicatelor au scris și au semnat un document destinat premierului Victor Ponta, pe care l-au depus la Prefectura Constanţa. Scrisoarea către Guvern poate fi consultată accesând secţiunea „Documente“.

 Angajaţii Primăriei Constanţa cer tichete de masă

 SLSAP Constanţa, sindicat ce reprezintă interesele angajaţilor din Primăria municipiului Constanţa, atrage atenţia asupra situaţiei grele în care se află personalul contractual şi funcţionarii publici din administraţia publică locală, ca urmare a faptului că sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sectorul bugetar. Revendicările SLSAP Constanţa vizează: reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul în curs, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi lucrătorii din administraţia publică, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii, precum şi creşteri salariale pentru angajaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Ţara arde! România nu e de vânzare” Manifestare împotriva mitingului PSD, la Prefectura Constanța! Proteste programate în toată țara

10 Jun 2018 3915

UPDATE Proteste la Constanța. 100 de ani în Penalistan. Manifestanții agită cătușe tricolore cu simbolul Centenarului (galerie foto+video)

12 May 2018 3505

Protest în faţa Prefecturii Constanţa. Profesorii au ieşit în stradă (galerie foto+video)

02 Oct 2017 3079

Profesorii din Constanţa ies luni în stradă. Vor picheta Prefectura

29 Sep 2017 8541

UPDATE. Protest în această seară în fața Prefecturii din Constanța. Acțiunea are loc după propunerile ministrului Toader de modificare a legilor Justiției

23 Aug 2017 3144

Imaginea zilei vine de pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa

17 Mar 2017 4202

Ce au scandat constănţenii, aseară, în faţa Prefecturii

27 Feb 2017 2432

Se anunţă noi proteste Constănţenii, chemaţi din nou la Prefectură

24 Feb 2017 4715

#ziua 15. LIVE TEXT. Oamenii ies să protesteze, din nou, la Constanța (galerie foto + video)

14 Feb 2017 2417

#ziua 9. LIVE TEXT. 50 de manifestanți în fața Prefecturii Protestele continuă în Constanţa (galerie foto + video)

08 Feb 2017 4719

LIVE TEXT. Banner uriaş la malul mării O nouă seară de proteste la Constanţa. În jur de 13.000 de oameni, în stradă (galerie foto + video)

03 Feb 2017 14119

Nu vor modificarea CA-ului Oil Terminal SA Peste 100 de sindicalişti din Constanţa au cerut demisia ministrului Grigorescu (galerie foto)

07 Oct 2016 3208

Federaţia Sanitas din România a pichetat astăzi Parlamentul României

20 Apr 2016 2403

Ordinea.ro Protest inedit la Constanţa. O firmă îi cere DNA-ului să-şi facă treaba

13 Nov 2015 3278

UPDATE 2 La Constanța oamenii se strâng din nou la Prefectură

07 Nov 2015 1820