Protestele vor continua Sute de constănţeni au semnat petiţia împotriva amplasării miniaturilor în parcul Tăbăcărie (galerie foto)

Câteva sute de constănţeni au semnat petiţia împotriva proiectului Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical Heritage - Miniature Park, împotriva amplasării a 40 de miniaturi pe dale de beton.

Consiliul Local a aprobat proiectul 

În data de 12 octombrie 2017, Consiliul Local Municipal Constanţa a aprobat proiectul „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical Heritage - Miniature Park“ - având ca amplasament propus o suprafaţă foarte mare din parcul Tăbăcărie. O suprafaţă de două hectare din puţinul spaţiu verde rămas din parcul Tăbăcărie va fi transformată în expoziţie de miniaturi. Această expoziţie va fi îngrădită şi se va limita accesul după un anume program. 

În această împrejurare, deputatul USR Constanţa Stelian-Cristian Ion a argumentat consilierilor care sunt riscurile şi dezavantajele aprobării acestui amplasament şi a cerut respingerea sa, dar, cu toate acestea, proiectul a fost acceptat in şedinţă.
 
USR Constanţa nu cere blocarea unor astfel de proiecte, cere ca acest proiect să nu fie realizat în parcul Tăbăcărie deoarece: a fost realizat fără o consultare publică prealabilă în privinţa alegerii amplasamentului; nu face parte din Strategia de Dezvoltare Urbană Integrată, aşa cum ar fi normal. Aceasta, prin lege, trebuie supusă dezbaterii publice; puţinul rămas din parcul Tăbăcărie nu e tratat ca un tot unitar, ci se creează frânturi, prin urmare, îşi pierde din potenţial; va fi îngrădit; se limitează accesul într-un anumit interval orar şi este nevoie de achiziţionarea unor bilete gratuite; spaţiul verde pe cap de locuitor în oraş este oricum sub limita legală admisă.
 
Acest proiect va diminua suprafaţa de spaţiu verde, chiar dacă se va încadra în procentul de ocupare a terenului impus; se va construi la intrare o clădire ce va conţine o sală de aşteptare, birouri şi o casă de bilete gratuite; se vor amplasa 40 de miniaturi pe dale de beton de 3x3m fiecare; va fi realizată şi macheta Cazinoului, în timp ce adevăratul monument e într-o stare critică; se va realiza un iaz în apropierea lacului; conţine cheltuieli fără sens; 1.600 ml de gard, deşi accesul e gratuit, casă de bilete, deşi biletele sunt gratuit, imprimante pentru bilete gratuite etc. Amplasarea proiectului pe un alt teren ar putea fi o soluţie căreia USR Constanţa să îi acorde sprijinul.  

Plângere prealabilă împotriva hotărârilor Consiliului Local

USR Constanţa şi consilierul independent Andrei Popescu au depus, în urmă cu o săptămână, o plângere prealabilă în vederea anulării HCLM Constanţa din 12.10.2017, prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Joint Romanian - Bulgarian Cultural and Historical heritage - Miniature Park“ în faza documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate, documentaţie pentru obţinerea avizelor), precum şi a HCLM Constanţa din 12.10.2017, prin care s-a aprobat plata contribuţiei aferente proiectului „Joint Romanian - Bulgarian Cultural and Historical heritage - Miniature Park“. Cea de-a treia plângere care vizează anularea proiectului a fost depusă de un constănţean.

Expunerea de motive a proiectului „Parc de miniaturi“

„Cele două hotărâri de Consiliu Local adoptate în data de 12.10.2017 se referă la efectuarea unui obiectiv de investiţii finanţat din fonduri europene, pentru crearea unui parc de agrement cu expoziţii de miniaturi, în parcul Tăbăcărie. În Raportul Direcţiei programe şi dezvoltare nr. 129513/09.10.2017 se menţionează că necesitatea creării unui astfel de parc reiese din aceea că «municipiul Constanţa nu dispune în acest moment de un parc de agrement important din punct de vedere strategic şi care să contribuie la atragerea de turişti în municipiul Constanţa, acest tip de parc putând fi dezvoltat în parcul Tăbăcărie, care oferă toate condiţiile necesare construirii unui astfel de parc tematic, atât din punctul de vedere al poziţionării lui (fiind accesibil transportului public), cât şi al întinderii».

Se apreciază că turiştii interesaţi de obiectivele cultural-istorice vor fi atraşi în Constanţa prin amenajarea unui astfel de parc de machete şi că, în acest fel, municipiul Constanţa se va transforma «într-o destinaţie turistică de calitate, bazată pe patrimoniul natural şi cultural».

Deşi titulatura programului INTERREG V-A România - Bulgaria, Axa prioritară 2-0 - Regiune verde, obiectivul specific 2.1. - Îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului natural şi a resurselor şi patrimoniului cultural, scopul declarat al proiectului mai sus menţionat uită latura referitoare la protecţia mediului, reţinând doar «îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural şi istoric».

Suprafaţa maximă construită va fi de 1.932 mp, respectiv 10% din suprafaţa terenului amenajat.
Din punct de vedere «procedural», în vederea adoptării acestor hotărâri, au adoptat rapoarte Comisia de specialitate nr. 5 pentru administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului şi Comisia de specialitate nr. 1 - de studii, prognoze economic-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa.

Nici Comisia nr. 2 - de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură şi nici Comisia nr. 3 - pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement nu au fost solicitate în a-şi prezenta raportul sau avizul, deşi proiectul viza domeniul lor de activitate.“

 
Constănţenii care au semnat petiţia spun că protestele vor continua până când autorităţile vor renunţa la ideea amplasării miniaturilor în parcul Tăbăcărie.

Citeşte şi: 

UPDATE Imagini de la eveniment Protest pentru protejarea parcului Tăbăcărie (galerie foto + video)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Imagini cu drona surprinse deasupra Parcului Tăbăcărie din Constanța. Cum arată în plin proces de reabilitare (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 872

Aproximativ 200 de arbori plantați zilele acestea în Parcul Tăbăcărie din Constanța (GALERIE FOTO)

29 Feb 2024 601

Primarul Municipiului Constanța „Aștept cu nerăbdare să redeschidem Parcul Tăbăcărie și să ne bucurăm de plimbările pe aleile acestuia!“ (VIDEO)

26 Feb 2024 636

Primăria Constanța anunță că Garda de Mediu nu a sesizat nereguli în parcul Tăbăcărie și Parcul Gării

30 Jan 2024 656

Stadiul lucrărilor în Parcul Tăbăcărie din municipiul Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Jan 2024 1556

Stelian Ion (USR) „Ceea ce se întâmplă acum în Parcul Tăbăcărie este un real dezastru ecologic"!

22 Jan 2024 753

Primarul Vergil Chițac „Se lucrează la reabilitarea Parcului Tăbăcărie. Lucrările sunt destul de ample“ (VIDEO)

20 Jan 2024 763

Investitorul, inactiv fiscal Consiliul Local Constanța a oprit construcția unui bloc de 3 etaje pe un spațiu din stațiunea Mamaia, zona Satul de Vacanță (DOCUMENT)

29 Dec 2023 5034

Constănțeanul supărat. Stelian Ion, președintele USR Constanța „Chițac a dat undă verde defrișărilor și în parcul Tăbăcărie"!

07 Dec 2023 1353

Fotoreportaj Constanța Scene contrastante în Parcul Tăbăcărie din Constanța (FOTO)

26 Nov 2023 3986

Primăria Constanța Au început lucrările de modernizare ale Parcului Tăbăcărie. Ce modificări se vor face

23 Nov 2023 1212

Primăria cheltuie 4 milioane de lei anual pentru întreținere Deputatul Stelian Ion- „Parcul Tăbăcărie e o pârloagă"!

29 Oct 2023 946

Autorizație de construire Bustul lui Mustafa Kemal Atatürk va fi amplasat în Parcul Tăbăcărie din Constanța

27 Oct 2023 2067

Mii de crizanteme plantate zilele acestea în Parcul Tăbăcărie din Constanța

24 Oct 2023 897

Este vineri, 13 și totuși o zi atât de frumoasă (FOTO)

13 Oct 2023 814