Deschidere editie

Punte peste timp Autorităţile locale, istorici şi profesori, alături de ZIUA de Constanţa, la pas prin oraşul încărcat de istorie (galerie foto)

Echipa ZIUA de Constanta a organizat, ieri, un tur turistic al oraşului Constanţa, în cadrul manifestărilor dedicate celor 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei în graniţele statului român şi premergător lansării Bibliotecii Virtuale - Fondul documentar online „Dobrogea de ieri şi de astăzi“. Mai mult, cotidianul ZIUA de Constanţa, care a împlinit, pe 20 noiembrie, 17 ani de activitate, şi-a propus, prin acest tur, să reconstituie Constanţa anului 1878. Turul a fost realizat de cel mai cunoscut, tânăr, îndrăgit şi entuziast ghid al oraşului, Diana Slav.
 
Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa Costin Răsăuţeanu, subprefectul judeţului Constanţa Dan Jeacă, conf. univ. dr. Aurelia LăpuşanSteliana Bajdechi, de la Radio Constanţa, Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific la Muzeul de Arheologie „Callatis“ din Mangalia, Lavinia Dumitraşcu, muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Cristian Cealera, scriitor, colonelul (r) Remus MacoveiCarmen Aldea Vlad, poetă şi membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactorul-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, comandorul (r) Marian MoşneaguMihaela Petrachi, director la Direcţia Cultură, Sport, Turism şi Sănătate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, istoricul Ştefan LăpuşanMirela Matichescu, administratorul judeţului Constanţa, precum şi reprezentanţi ai presei locale.

Muzeul de Sculptură „Ion Jalea“, punctul de plecare al călătoriei 

Călătoria simbolică a pornit de la actualul sediu al Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“. Această frumoasă clădire în stil neoromânesc are o semnificaţie aparte, deoarece aici s-a aflat odinioară casa căpitanului Portului Constanţa Nicolae Macri, care avea să-l găzduiască pe principele Carol I, în anul 1878.
 
„Vă mulţumesc că sunteţi lângă ZIUA de Constanţa. Am o admiraţie totală faţă de proiectul inedit lansat de ZIUA de Constanţa. Este un proiect unic şi de mare răsunet. Este ceea ce au făcut şi altădată jurnaliştii adevăraţi ai Constanţei“, a spus conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan.
 
Călătoria simbolică a continuat, apoi, spre Farul Genovez, cel mai vechi far al oraşului Constanţa, construit de maiorul armean Artin Aslan pentru compania engleză Danube & Black Sea Railway, care a construit calea ferată Cernavodă - Constanţa şi a modernizat Portul Constanţa. Acest far a fost vizitat de principele Carol I în octombrie 1879. Lângă vechiul şi frumosul edificiu se află actualul Comandament al Marinei Militare, care a fost construit ca sediu al hotelului Carol I.

Casa fostului primar Cristea Georgescu şi strada Remus Opreanu 

Următoarea oprire a fost la casa fostului primar al Constanţei Cristea Georgescu. Conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan a ţinut să precizeze că, prin acest demers, cotidianul ZIUA de Constanţa doreşte să transmită constănţenilor cât mai multă informaţie din trecutul municipiului. A urmat strada Remus Opreanu, denumită după unul dintre foştii prefecţi ai judeţului, apreciat pentru iniţiativele şi proiectele pe care le-a implementat. Invitaţii ZIUA de Constanţa au ajuns în Piaţa Ovidiu, făcând o scurtă oprire la statuia marelui poet Publius Ovidius Naso. În continuare, paşii contemporanilor au ajuns la Sinagoga Mare de pe strada C.A. Rosetti. Aici, primarul Decebal Făgădău a declarat că monumentul de istorie va fi reabilitat. „Va începe o odisee, care o urmează pe cea a Cazinoului, pentru că procedura este aceeaşi. Asta e prima poveste, care sper să nu rămână la stadiul de poveste şi să se transforme într-un proiect“, a comunicat primarul Decebal Făgădău. 

Primele construcţii din piatră ridicate în Dobrogea otomană 

Drumul prin Constanţa de altădată a continuat în zona Liceului Teoretic „Mihai Eminescu“, pentru a descoperi urmele trainicelor edificii ale englezilor, primele construcţii din piatră ridicate în Dobrogea otomană. Turul a continuat cu o scurtă oprire în faţa fostului Palat Prefectural, actualul Cerc Militar Constanţa. „Să punem aici, în faţa fostului Palat Prefectural, statuia amiralului Horia Măcelariu“, a propus comandorul (r) Marian Moşneagu.
 
„Pentru anul centenar, împreună cu amiralul Mîrşu şi cu secretarul de stat Nasta, am avut două runde de discuţii preliminare. Aici se propune amplasarea unui monument distinct, care să marcheze centenarul. În ceea ce priveşte statuia amiralului Horia Măcelariu, putem găsi altă locaţie. În momentul de faţă, oraşul nu suferă de lipsă de idei, ci de lipsă de soluţii. Prima statuie pe care aş face-o în Constanţa ar fi statuia regelui Carol“, a anunţat primarul municipiului Constanţa.

Cel mai vechi lăcaş de cult musulman 

Apoi, participanţii la turul turistic organizat de ZIUA de Constanţa s-au oprit la cel mai vechi lăcaş de cult musulman din Constanţa, Geamia „Hunkiar“, ctitorită de sultanul Abdul Aziz şi dată în folosinţă în anul 1869.

Te-Deum, în faţa Bisericii „Metamorphosis“

Drumul simbolic s-a încheiat, aşa cum este şi firesc, la Biserica Greacă „Metamorphosis“, singurul lăcaş de cult ortodox finalizat în 1868. Aici a fost oficializată, la fel ca acum 139 de ani, o slujbă Te-Deum şi o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în Războiul de Independenţă. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi împreună cu ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pe scările lăcaşului de cult, aşa cum a fost acum 139 de ani.
 
„Aici, în locul acesta, la intrarea în biserică s-a făcut slujba de inaugurare a administraţiei româneşti. Este frumoasă şi lăudabilă iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, care a făcut această reconstituire printr-o călătorie la cele mai importante instituţii care abia răsăreau acum 139 -140 de ani. Şi, iată, acum sunt instituţii statornice. Tot atunci s-au făcut slujbe de pomenire a celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru dobândirea independenţei“, a spus ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie, la finalul slujbei.

Masă cu meniu dobrogean, în variantă modernă 

Turul istoric s-a încheiat oficial cu o masă oferită invitaţilor de cotidianul ZUA de Constanţa, la restaurantul Ana şi Ion. Meniul oferit de restaurant a fost unul specific dobrogean, în variantă modernă. Invitaţii au fost serviţi cu cap de porc cu jeleu de murături şi caşcaval afumat, ouă „Nana“, ceapă umplută, scovergi cu brânză, piperchi targasite, ouă de prepeliţă pe jambon crocant, bulz, colţunaşi cu zacuscă, pasăre umplută cu prune uscate şi trei tipuri de piure şi cremă turcească cu tăieţei dulci şi prăjiţi cu fagure de miere.
 
Citeşte şi: 
 
#sărbătoreşteDobrogea Punte peste timp, într-o călătorie simbolică. La pas prin Constanţa anului... 1878, alături de ZIUA de Constanţa (galerie foto)
 
LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Proiect unic ZIUA de Constanţa. Tur turistic. La pas, prin Constanţa, alături de autorităţile locale (galerie foto+video)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

parfum de femeie

23 Nov, 2017 20:50

Calatorule,minunat,minunat ca si pe tine te-au dus pasii in aceleasi locuri vazute de mine..., minunat

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis o critică pe Ecaterina Andronescu „Un ministru care tot vorbeşte despre digitalizare dar încă sunt sute de mii de copii care învaţă în şcoli nesigure”

11 May 2019 571

Digitalizarea are o prezenţă relativ bună pe partea instituţiilor guvernamentale din România

24 Apr 2019 345

Tunic Prod SRL şi Transmedic Impex SRL au semnat cu Spitalul Judeţean Constanţa. Ce vor livra unităţii sanitare (document)

14 Mar 2018 1380

O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa, cu gândul la viitor prin digitalizarea... memoriei (galerie foto)

12 Mar 2018 2193

Oamenii cetății, despre Biblioteca Virtuală - Dobrogea de ieri și de azi. Recurs la memorie - „Analele Dobrogei“

15 Feb 2018 2944

Cu drag despre Dobrogea. O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa despre digitalizarea... trecutului şi încrederea în viitor (galerie foto)

12 Feb 2018 2954

#SărbătoreşteDobrogea Biblioteca Virtuală lansată de ZIUA de Constanţa, de „Ziua recunoştinţei constănţenilor“, un dar nepreţuit din dragoste pentru Dobrogea de ieri şi de azi (galerie foto)

24 Nov 2017 2252

#sărbătoreșteDobrogea LIVE VIDEO & TEXT. ZIUA de Constanţa lansează biblioteca virtuală. Ce autorităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea participă. Un omagiu adus personalităţilor dobrogene

23 Nov 2017 3264

Istorici la ZIUA de Constanţa Necesitatea de a avea acces la un fond documentar online despre Dobrogea (galerie foto)

24 Jul 2017 2210

O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa „Suntem ai Constanţei, facem spectacole pentru constănţeni. Trebuie să fim ajutaţi de constănţeni“ (galerie foto)

24 Apr 2017 5173

Ziua Mondială a Teatrului, acasă la ZIUA de Constanţa (galerie foto)

27 Mar 2017 6345

Dacian Cioloş - Oamenii nu trebuie să mai consume timp și nervi pe la ghișee

14 Dec 2016 1015

Măsuri pentru simplificarea procedurii de înmatriculare a mașinilor

30 Jun 2016 1170

Biblioteca Vaticanului intră în era online, sub noul Papă

19 Mar 2013 1347