Radioterapia a „murit“. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa „Tovarăşul Căpăţînă să vină şi cu demisia!“ (documente)



De ieri, bolnavii de cancer din judeţul Constanţa care fac radioterapie sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri pentru a se trata. Motivul: Secţia de Radioterapie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-a închis.
 
Reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene au recunoscut că situaţia de la Radioterapia SCJU Constanţa era cunoscută de mai bine de cinci ani, iar autorizaţia care a expirat data din anul 2004. Mai mult, se susţine că, de atunci, Ministerul Sănătăţii ar fi fost anunţat că, la nivel judeţean, nu există fonduri pentru a interveni. Consiliul Judeţean Constanţa, care are în administrare clădirea SCJU, nu avea cum să intervină, Ministerul Sănătăţii a „omis“ să aloce fondurile necesare şi, de ieri, bolnavii de cancer care fac radioterapie sunt puşi pe drumuri către alte centre pentru a se trata. Mai mult, dacă tot nu s-a făcut nimic pentru a rezolva problema, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, a confirmat într-o emisiune la Radio Sky că managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a demarat un studiu de oportunitate în vederea concesionării serviciului de radioterapie. Altfel spus, acesta testează deja piaţa pentru a vedea cât interes generează radioterapia în sistemul privat.
 
Simplu, concesionezi, banii vin către spitalul pe care-l manageriezi şi totul fără a face niciun efort. Dar cu bolnavii de cancer cum rămâne? La ei şi la chinurile pe care le îndură cine se gândeşte? De ce, dacă se ştia de cinci ani cum stau lucrurile, nu s-a apelat la parlamentarii de Constanţa pentru a interveni la minister? Ne-am continuat dialogul cu deputaţii şi senatorii care trebuie să ne reprezinte interesele în Parlament, inclusiv pe cele ale bolnavilor de cancer, şi ceea ce bănuiam s-a confirmat. Managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, nu a luat legătura cu niciunul… Se pare că e mai simplu să concesionezi.

„Căpăţînă are alte interese“



Proaspăt reprezentant al PSD în Parlamentul României, deputatul Florin Gheorghe ne-a confirmat că „domnul acesta (n.r. Dănuţ Căpăţînă) nu m-a contactat, pentru că aş fi ajutat instituţia, nu pe el“. El speră că mai sunt şanse să se repare situaţia actuală a serviciului de radioterapie, dar consideră că se impune ca managerul SCJU Constanţa să demisioneze.
„M-aş fi aşteptat ca, în conferinţa de presă, tovarăşul Căpăţînă să vină şi cu demisia, nu doar să anunţe situaţia. Dacă este incapabil, să lase pe altcineva. Având în vedere că domnul Constantin Dina e la Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, putea să-i semnaleze şi lui… mai ales că au lucrat împreună şi se cunosc de atâta vreme. Cred că domnul Căpăţînă are alte interese şi nu are chef de treabă. El putea semnala parlamentarilor de Constanţa şi încercam şi noi să-l ajutăm. Dacă are alte probleme mai importante decât gestionarea SCJU Constanţa, îmi pare rău pentru cetăţeni. Poate vine altul mai competent şi care vrea să rezolve“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, deputatul PSD Florin Gheorghe.
 
Chiar dacă Radioterapia nu mai este funcţională, Gheorghe a afirmat că se va implica. „Voi vorbi cu Dina, că tot este la minister, şi să pună umărul, să se implice. Voi face interpelare către ministrul Sănătăţii, poate va interveni, mai ales că este prompt în răspunsuri. Voi vorbi şi cu colegii parlamentari să ne unim forţele, să vedem ce putem face acum, în al 12-lea ceas, când a binevoit Dănuţ Căpăţînă să semnaleze situaţia“, a concluzionat parlamentarul social-democrat.
 
De altfel, problema achiziţionării haotice a aparaturii medicale în spitalele judeţene a fost semnalată de deputatul PSD încă din 2014. Detalii puteţi afla pe site-ul cotidianului ZIUA de Constanţa, din documentele ataşate acestui material.

„Când s-a cumpărat aparatură, nu se ştia?“



Deputatul liberal Mihai Lupu nu a fost nici el pe lista celor la care managerul Căpăţînă ar fi putut apela şi de la care ar fi putut primi sprijinul necesar în timp util. „Niciodată nu m-a contactat. Dacă o făcea, ne-am fi mobilizat toţi, indiferent de apartenenţa politică, şi, cu siguranţă, s-ar fi întreprins ceva. E păcat că nu ne facem treaba la timp“, a declarat parlamentarul PNL. Lupu a recunoscut că, pe moment, nu ai cum să acţionezi, mai ales că este nevoie de o alocare bugetară. „Era bine să nu se fi ajuns aici. Dacă ştiam demult, puteam acţiona când s-a întocmit bugetul pentru Ministerul Sănătăţii şi prevedeam suma pentru achiziţionarea unui nou aparat. Aici (nr. referire la SCJU Constanţa) s-au cheltuit o căruţă de bani, şi când s-a cumpărat aparatură pentru spital nu se ştia şi de Radioterapie… Nu poţi să te joci cu viaţa oamenilor“, a subliniat deputatul PNL.

 
Mihai Lupu a asigurat că va purta o discuţie cu colegii din Comisia de sănătate pentru a vorbi, la rândul lor, cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, astfel încât, în cel mai scurt timp, să se intervină. Totuşi, parlamentarul constănţean este nedumerit. „De ce nu s-a ieşit public, mai demult, să semnaleze situaţia şi să ceară ajutor? De ce privatul are capacitatea, şi noi nu o avem, pentru a rezolva situaţia?“, se întreabă Lupu la auzul soluţiei avansate de Căpăţînă - concesionarea serviciului de radioterapie.

„E inuman pentru bolnavii de cancer“



Senatorul ALDE Mircea Banias a aflat din presă cum stau lucrurile cu Secţia de Radioterapie din SCJU Constanţa. „Acum am aflat din presă că există această problemă, de neconceput într-un domeniu prioritar. Niciodată nu m-a contactat şi nu am vorbit cu Dănuţ Căpăţînă. Nu este o situaţie normală. Constanţa e printre cele mai mari oraşe din România. Este impardonabilă o atare situaţie. Este inuman pentru bolnavii de cancer“, este de părere senatorul Banias.
 
Ca şi ceilalţi parlamentari, acesta a recunoscut că mijloacele de a interveni sunt limitate şi chiar ineficiente în astfel de cazuri care ajung în atenţia sa prea târziu. „Pot adresa o întrebare, o interpelare prin care să rugăm ministerul de resort să ia măsuri pentru soluţionarea acestei probleme, care pune la încă o grea încercare bolnavii de cancer. Problemele din sănătate sunt cele mai importante şi trebuie să fie prioritare pentru cei din sistem şi pentru toată lumea“, a concluzionat Mircea Banias.

„Managementul şi gestionarea banilor publici sunt deficitare“



Alt parlamentar, acelaşi „nu“ primit când a fost întrebat dacă managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, l-a contactat sau i-a cerut sprijinul. Deputatul Remus Cernea consideră că se putea face mai mult din partea ministerului de resort sau a CJC. „Nu m-a contactat. Singura pârghie pe care o am, o întrebare adresată în scris Ministerului Sănătăţii, cea ce voi face miercuri, pentru că atunci se poate. Cred că se putea face mai mult din partea Ministerului Sănătăţii, fiind o chestiune de finanţare, sau a CJC, dacă managerul are documente care să confirme că a semnalat situaţia din timp. Dacă cele două nu au luat măsuri, responsabilitatea privind starea în care se află acum bolnavii de cancer este a lor. Fondurile publice sunt adesea irosite pe chestiuni neprioritare, neesenţiale, atât de către autorităţile centrale, cât şi locale. Este o chestiune de manageriere şi gestionare a fondurilor publice deficitare, iresponsabile, care nu ţin cont de priorităţile cetăţenilor, sănătatea fiind prioritatea numărul unu şi la Ministerul Sănătăţii, şi la CJC. Ce se întâmplă la Constanţa este un alt exemplu în acest sens“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, deputatul independent de Constanţa Remus Cernea.
 
Vineri, 8 aprilie, este programată la Bucureşti, la Ministerul Sănătăţii, o întâlnire între reprezentanţii CJC şi cei ai Băncii Mondiale, pe tema programului ce presupunea construirea la Constanţa a unui centru medical de radioterapie. Rămâne de văzut dacă lucrurile se vor lămuri şi cei abilitaţi vor interveni în cel mai scurt timp pentru remedierea situaţiei în care au fost puşi bolnavii de cancer din Dobrogea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Andrei

05 Apr, 2016 11:21

Domnii parlamentari, mai toti traseisti sunt in campanie. Din pacate cei care comentează nu stiu ce spun. De cand e Capatana totusi s-au facut destule lucruri bune.

Gigel

05 Apr, 2016 08:20

Externalizarile de servicii aduc comisioane bunicele.

Gigel

05 Apr, 2016 08:12

Dincolo de declaratiile cu iz electoral ale senatorilor sau deputatilor ramane faptul ca prin externalizari de servicii se castiga niste comisioane grase.Si nea Capatana stie asta si nu papa singur.A adus ca directori unii gen Renato care pe ce au pus mana au distrus de-a lungul timpului,unele lucruri chiar prin furt calificat.

Articole asemanatoare

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța, scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

11 Mar 2024 1020

CAS Constanța a deschis sesiunea de contractare pentru Programul Național de Oncologie

19 Jul 2023 1114

Ministerul Sănătății a lansat pentru consultare publică noua variantă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului (DOCUMENTE)

31 May 2023 757

Performanța adusă acasă Ovidius Clinical Hospital inaugurează un spital nou dedicat bolilor oncologice și cardiovasculare (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Apr 2023 3033

Imagini de la eveniment LIVE VIDEO-TEXT. Se inaugurează noul spital OCH dedicat oncologiei și bolilor cardiovasculare (FOTO)

05 Apr 2023 4279

Ovidius Clinical Hospital, primul Centru de referință și training Siemens Healthineers din România (GALERIE FOTO)

17 Mar 2023 1765

Spitalul Județean Constanța, acord-cadru cu o societate din București pentru Laboratorul de Radioterapie. Peste 680.000 de euro pentru serviciile de mentenanță

04 Feb 2023 1581

​Spitalul Județean Constanța cumpără servicii de expert în fizică medicală și fizică de radioterapie. Valoarea achiziției (DOCUMENT)

23 May 2022 1289

Două pavilioane de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” vor fi modernizate. Ce sumă alocă Ministerul Dezvoltării

18 May 2022 1104

Negociere fără publicare prealabilă Cât plătește SCJU Constanța pentru reviziile instalației de aer din Laboratorul de Radioterapie. Cine a luat contractul (DOCUMENT)

11 Dec 2021 2819

Medicul Valentin Dimitriu, care a pus bazele radioterapiei la Constanța, a trecut la cele veșnice

17 Nov 2020 2889

În atenția celor cu afecțiuni oncologice Radioterapie gratuită, în cadrul SCJU Constanța

12 Nov 2020 2014

Pacienții bolnavi de cancer mai au o șansă. Laboratorul de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța, inaugurat

26 Sep 2020 1440

Vești bune! Laboratorul de Radioterapie de la Spitalul Județean Constanța, inaugurat (video)

25 Sep 2020 2436

Apel umanitar pentru o fetiță din Constanța diagnosticată cu cancer. „Licitație” pe Facebook pentru cazul Alexandrei (galerie foto)

22 Nov 2019 4031