Radu Babuş şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu Radu Mazăre şi apropiaţii, chemaţi la DNA de procurorul care l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu (DOCUMENT + RECHIZITORII)

Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a fost chemat, ieri, la sediul teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Vizita edilului a avut legătură cu dosarul în care Mazăre este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dar şi de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Ieri, faţă de Mazăre s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora. Tot ieri, la DNA Constanţa a fost chemat şi fostul director al RAEDPP Constanţa, Radu Babuş, în prezent deputat în Parlamentul României. Babuş a fost consilier judeţean PSD, fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret TSD Constanţa.
 
Interesant este faptul că atât Mazăre, cât şi Babuş s-au aflat, ieri, în faţa lui Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, cel care l-a trimis în judecată pe Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa pentru abuz în serviciu în formă continuată.  

Citeşte rechizitoriul aici.  

La bine şi la rău

Babuş este acuzat de săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora.
 
În continuare, Bodean a dispus efectuarea urmăririi penale în dosar faţă de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, la data presupuselor fapte reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru spălarea banilor.
 
De precizat că în acest dosar sunt cercetaţi şi Ion Marica şi Ramona Daniela Dospinescu, actualul director al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
 
Şi Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, fost funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001, este cercetat în această cauză, el fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

„Creştere succesivă a preţului”

Conform DNA, la data de 28.02.2007, în calitate de primar al municipiului Constanţa, „suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă de 11.890 de metri pătraţi de teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia”. „Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei Moscu Sorina Gina. În aceeaşi ordonanţă se arată că suspectul Babuş Radu, în calitate de director general al RAEDPP Constanţa la data de 31.05.2007, a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă totală de teren de 502,81 mp, situată în intravilanul municipiului  Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a mai multor parcele de teren”, potrivit celor de la Anticorupţie.
 
Procurorii mai susţin că terenurile respective ar fi fost cumpărate de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Hortolomei Moscu, „iar ulterior au dobândite, succesiv, de societăţile comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi suspectă”. „Tranzacţiile terenurilor totalizând 502,81 metri pătraţi s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri”, au conchis procurorii. 

Edilul, la ieşire din sediul Anticorupţiei: „DNA-ul este ca râia!”

„(...) M-au chemat pentru nişte terenuri vândute în 2007, dar unul este în dosar, acela de la Cazinou. Acesta e în dosarul mare (n.r. posibil dosarul cunoscut generic Retrocedările din Constanţa). Mi-au extins urmărirea pentru terenul de la Cazinou, care e deja în dosarul acela vechi, pe care îl ştiţi, pe care l-a vândut RAEDPP, dar eu n-am treabă”, a mai declarat Radu Mazăre la ieşire din sediul DNA. Conform hotnews.ro, edilul a mai susţinut că, în 2011, Cazinoul a fost pus pe lista de monumentelor, iar proprietarul pământului nu mai este lăsat să construiască. „A dat (n.r. proprietarul) un milion şi ceva de euro pe jumătate din teren. Pe cealaltă jumătate a mai dat unul un milion de euro. Acum, să dam şi banii înapoi, mă cercetează şi procurorii, şi tot aşa”, a spus Mazăre.
 
După cum menţionam şi mai sus, tot ieri, la DNA Constanţa s-a prezentat şi fostul director al RAEDPP Constanţa, Radu Babuş. Contactat telefonic, acesta ne-a declarat că este acuzat că, prin 2006, ar fi vândut un teren (de 500 de metri pătraţi) din zona Cazinoului la un preţ subevaluat. De menţionat că, potrivit lui Radu Babuş, terenul de circa 500 de metri pătraţi mai sus precizat nu are legătură cu cele din celebrul dosar al retrocedărilor din Constanţa, cauză judecată de Curtea de Apel Bucureşti.

Cine este Sorina-Gina Hortolomei-Moscu

După cum arătam şi în ediţiile trecute, Registrul Comerţului arată că Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este asociată în firmele Contest SRL, Termoinstal Construct SRL, Aqualand SA, Clubo Galactico SRL, Glamob SRL, Galatap SRL şi Agrocom-Vit 2002 SRL. Este administratorul firmelor Holland Development SRL, Mehmetoglu SRL, Bulevard SA, Millenium Global Development SA, Mega Development SRL, Holland Development Group SA, Termoinstal Construct SRL, Aqualand SA, Contest SRL, Wynn Resort SRL, Agrocom-Vit 2002 SRL, dar şi cenzor la SC Mobitom SA.
Majoritatea societăţilor care o menţionează în documente pe Sorina-Gina Hortolomei-Moscu au fost asociate, de-a lungul timpului, cu numele primarului municipiului Constanţa Radu Ştefan Mazăre. Ba mai mult, câteva dintre ele ar fi fost implicate în retrocedările aparent ilegale mai sus menţionate.

Bani din zona Cazino

Menţinând aria de referire asupra dosarului retrocedărilor, este de menţionat că printre inculpaţi se află Radu Ştefan Mazăre, Ion Marica, dar şi Ramona Daniela Dospinescu. Adică cele trei persoane urmărite penal de Andrei Bodean, conform unui document DNA remis la începutul lunii februarie. În cauza cunoscută generic Retrocedările din Constanţa, procurorii DNA susţin că învinuiţii şi complicii au obţinut importante avantaje patrimoniale ce constau în terenuri şi în sumele de bani obţinute din vânzarea unora dintre acestea. În cauză s-a constat că au fost atribuite terenuri, atât din patrimoniul municipiului Constanţa, cât şi din domeniul public al statului. „În legătură cu terenurile din domeniul public al statului, acestea reprezintă o importantă parte din faleza şi plaja litoralului Mării Negre, în suprafaţă de 160.129,70 de metri pătraţi. La aceasta se adaugă plaja Cazino Mamaia, în suprafaţă de 22.793 de metri pătraţi, cu o valoare de 30.314.690 de euro, intabulată pe baza unor înscrisuri false în proprietatea Primăriei Constanţa şi apoi vândută”, potrivit rechizitoriului.
 
În secţiunea „Documente” pot fi citite integral comunicatele DNA privind extinderea cercetărilor faţă de Radu Mazăre, precum şi rechizitoriul dosarului retrocedărilor.   

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

micul

27 Jun, 2014 11:06

Ramonica, ti-a murit pisica???

Articole asemanatoare

Judecătorii resping cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, de liberare condiţionată! (MINUTĂ)

17 Apr 2024 972

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, află miercuri dacă va fi eliberat condiționat!

16 Apr 2024 3762

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 650

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 618

Administrația Chițac, proces pe 10.000 de euro cu Mazăre, Nicușor și Fundația Fantasio! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

02 Apr 2024 595

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 816

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 811

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 609

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 832

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1398

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1096

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 947

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1472

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1666

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1311