Deschidere editie

Răspuns şocant al proprietarului terenului de pe Lăpuşneanu unde au fost tăiaţi cei 15 copaci! Primăria oferă informaţii pe jumătate în acest caz. Unul dintre PUZ-uri este suspendat! (galerie foto + documente)

În ediţia precedentă vă arătam cum, doar în câteva ore, 15 copaci au fost puşi la pământ pe bulevardul Lăpuşneanu nr. 171, în dreptul blocului S3. În ciuda promisiunilor făcute de administraţia locală, iată că în municipiul Constanţa continuă să dispară spaţiul verde.
În speţa de faţă, terenul de pe care au fost raşi de pe faţa pământului copaci plantaţi în urmă cu 30-40 ani este proprietate privată a unei anume Elena Caceandone, care l-a achiziţionat în anul 2005 printr-un act de vânzare-cumpărare.
 
Abia după un deceniu de când devenise proprietar, Caceandone a acceptat, cel mai probabil, ca terenul său să fie inclus în cadrul unei PUZ care în acest moment este suspendat, fiind atacat de Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa.
 
Şocant este însă răspunsul proprietarului terenului, pe care am reuşit să-l contactăm. Elena Caceandone a declarat pentru ZIUA de Constanţa că nu are habar despre copacii tăiaţi şi nici nu ştie dacă mai are rost să pună întrebări pe acest subiect. „Nu ştiu nimic despre tăierea copacilor, eu nu stau în Constanţa, locuiesc în comuna Casimcea, judeţul Tulcea. Vin foarte rar la Constanţa şi nu se ocupă nimeni de acel teren în lipsa mea. De la dvs. aflu că acei copaci au fost tăiaţi, mă gândesc acum ce rost ar mai avea să verific cine şi de ce i-a tăiat“, a spus femeia.
 
Am întrebat-o de la cine a cumpărat terenul în 2005, dar, logic nu-şi mai aminteşte pentru că oricum nu are importanţă. „Nu mai ştiu de la cine am cumpărat… de la nişte moştenitori, ce importanţă are? Oricum, eu nu am cumpărat un spaţiu verde, ci teren curţi-construcţii“, a adăugat Caceandone.
 
Proprietarul spune că nu cunoaşte nici împrejurările prin care terenul său a fost inclus în PUZ-ul iniţiat de Agexcom International Ltd SRL, în schimb, a recunoscut că a cerut un certificat de urbanism de informare pentru că, atunci când va dispune de bani, vrea să valorifice acel teren prin ridicarea unei construcţii. Răspunsul primit de la autorităţi, şi anume că PUZ-ul ar fi suspendat, i-ar fi tăiat deocamdată elanul imobiliar, însă nu se ştie ce se va întâmpla pe viitor.
 
Menţionăm că, potrivit Oficiului Registrului Comerţului, proprietara terenului care l-a luat pe „nu ştiu“ în braţe este unic asociat şi administrator al SC Casimcea SRL, o societate înfiinţată în 1998, al cărei domeniu de activitate principal este cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. Caceandone este născută pe 1.04.1968, în comuna Stejaru, judeţul Tulcea, trăieşte, după propria sa declaraţie, în comuna Casimcea şi are o firmă cu sediul social în municipiul Constanţa şi cu punct de lucru în localitatea de domiciliu. Anul trecut, firma femeii, care are patru angajaţi, a avut un profit de 781.522 de lei.
 
Povestea acestui PUZ, emis în baza HCLM 102/2015, o puteţi citi mai jos.
În luna aprilie a anului 2015, Consiliul Local Municipal adopta hotărârea cu nr. 102 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Melodiei din municipiul Constanţa. La acel moment, consilierii locali din opoziţie s-au abţinut de la vot, în cadrul şedinţei aparatului administrativ al municipiului Constanţa. Iniţiatorul PUZ-ului este SC Agexcom Internaţional Ltd SRL, care vrea să ridice pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu un bloc S+P+4E, cu parcare subterană şi spaţii comerciale la parter.
 
PUZ-ul este însă ceva mai larg şi cuprinde peste 13,33 de hectare din zona de est a bulevardului Alexandru Lăpuşneanu, una dintre principalele artere care traversează oraşul. Amplasamentul construcţiei este pe bulevardul Alexandru Lapuşneanu, zona blocurilor 18 şi 20, având numărul cadastral 19277 şi o suprafaţă totală de 718,20 mp, aparţinând SC Agexcom International Ltd SRL. Nu mai puţin important este că proiectantul lucrării este firma constănţeană Usonia SRL, înfiinţată în 2008 şi care se ocupă de „activităţi de arhitectură“.

În 2016, se adoptă HCLM 57/2016 privind îndreptarea unor erori materiale din HCLM 102/2015

În 23.02.2016, Consiliul Local Municipal, la propunerea viceprimarului, pe atunci, Decebal Făgădău, aproba „HCLM 57/2016 privind îndreptarea unor erori materiale din HCLM 102/2015 privind aprobare PUZ pentru zona delimitată de bd. Aurel Vlaicu, str. Soveja, bd. Alexandru Lăpuşneanu, al. Umbrelor şi al. Melodiei, în sensul corectării prevederilor din regulamentul de urbanism şi a regimului de înăIţime pentru zona ZRL5(t) din planurile desenate în scopul corelării cu legenda din aceleaşi planuri şi, implicit, cu prevederile din regulamentul de urbanism aferent documentaţiei de urbanism aprobate, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Art. 2 - Celelalte prevederi ale HCLM nr. 102/2015 rămân neschimbate”.
 
La o primă lectură, HCLM din 2016 nu pare să aducă modificări de substanţă sau alte reglementări diferite faţă de Planul Urbanistic General al zonei.
 
Menţionăm că Biroul de Presă al Primăriei Constanţa a omis să ne ofere informaţii şi despre acest al doilea PUZ, în baza căruia, potrivit surselor noastre, proprietarul terenului, Elena Caceandone, a solicitat un certificat de urbanism de informare pentru a vedea ce poate să construiască pe terenul pe care îl deţine. Este important de reţinut că acest certificat a fost eliberat în baza HCLM 57/2016, şi nu HCML 102/2015.

PUZ-ul din 2015 a fost atacat de Prefectură şi este suspendat

După trei ani de la adoptare, PUZ-ul a fost atacat în instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Constanţa de Instituţia Prefectului, abia în luna mai 2018. În dosarul nr. 2900/118/2018, care are ca obiect anularea actului administrativ din 2015, pârâţi sunt Consiliul Local al Municipiului şi SC Agexcom International LTD SRL. Intervenţia Prefecturii vine la sesizarea Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Est - Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa, înregistrată la Instituţia Prefectului cu nr. 1126/2018. Pe aceeaşi speţă la Prefectura Constanţa a depus o petiţie şi Asociaţia „Constanţa Altfel“. Facem precizarea că PUZ-ul rezultat ca urmare a adoptării HCLM 57/2016 nu este atacat, fiind operabil în acest moment.

Agexcom International Ltd SRL, în datele Registrului Comerţului    

Firma a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în Bucureşti. Capitalul social subscris, de 2.000 de lei, integral vărsat, este compus din 200 de părţi sociale. Asociaţii firmei sunt Sisteme Internaţionale de Afaceri SA şi Alexandru Dragoş Vlad Burchi Popescu, fiecare cu 50% din capitalul social. De administrarea societăţii, care realizează lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, se ocupă Alexandru Dragoş Vlad Burchi Popescu.

La rândul său, Sisteme Internaţionale de Afaceri SA a luat fiinţă în anul 2003 şi are sediul social în Bucureşti. Firma are un capital social subscris de 90.000 de lei, integral vărsat, compus din 60 de acţiuni. Sisteme Internaţionale de Afaceri SA este controlată de Masterjob Limited, cu sediul în Nicosia, cu 93,3% din capitalul social, şi Valentin Gheorghe Ionescu, cu 6,67% din capitalul social. Administratorul firmei, care oferă servicii de reprezentare media, este Valentin Gheorghe Ionescu, cunoscut ca partener de afaceri şi apropiat al echipei Mazăre - Constantinescu - Strutinsky. Despre Sisteme Internaţionale de Afaceri se mai ştie că este concesionarul Portului Turistic Tomis. 

Agexcom, supraimpozitată, anul trecut, de Primăria Constanţa 

Vă reamintim că, anul trecut, tot cam pe vremea aceasta, CLM Constanţa aproba, printre altele, majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri pentru imobilul situat pe strada Vasile Alexandri nr. 14, proprietate a societăţii Agexcom International Ltd SRL.  

Schimburi de terenuri cu Primăria Constanţa  

SC Agexcom International Ltd SRL se numără printre firmele cu care Primăria Constanţa a făcut schimburi de terenuri în decursul timpului. Dispoziţia prin care Primăria a împuternicit un reprezentant al său să semneze contractul de schimb dintre cele două părţi datează din anul 2006. Vorbim, de fapt, despre două dispoziţii, prima dintre ele conţinând, aşa cum reiese din cea de-a doua, date eronate.

Prin Dispoziţia nr. 293/26.01.2006, fostul primar Radu Mazăre a dispus împuternicirea Fulviei Antonela Dinescu, consilier juridic la acea vreme, în Primăria Constanţa, în vederea semnării contractului de schimb de terenuri dintre administraţia locală şi SC Agexcom International Ltd SRL. Potrivit documentului amintit, societatea cu pricina ar fi trebuit să dea Primăriei un teren în suprafaţă de 1.197 mp, situat în Constanţa, pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, în schimb urmând a primi un teren în suprafaţă de 718,20 mp, situat, de asemenea, în Constanţa, pe bulevardul Al. Lăpuşneanu, în faţa blocului nr. 18. Două luni mai târziu, primarul de atunci, Radu Mazăre, semna o altă dispoziţie. Este vorba despre Dispoziţia nr. 820 din martie 2006, care avea ca obiect îndreptarea unei erori materiale. Mai exact, se făcea precizarea că terenul în suprafaţă de 1.197 mp, pe care SC Agexcom International Ltd SRL urma să îl dea Primăriei la schimb, nu este situat pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, ci pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282, lot 1. 

De ce tac totuşi autorităţile şi dau informaţii cu jumătate de măsură?

Parcurgând întreaga poveste care a condus, în ziua de 4 august a.c., la tăierea celor 15 copaci sănătoşi de pe un teren de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr.171, ne întrebăm totuşi de ce autorităţile sunt atât de sărace în exprimare în această speţă.
 
Şi până la această oră, doar Direcţia Poliţia Locală din cadrul Primăriei Constanţa, prin intermediul lui Mugurel Petcu, şeful Serviciului Control Protecţia Mediului, a oferit un răspuns, şi acela sec: „În referire la tăierea copacilor de pe terenul amplasat pe b-dul Lăpuşneanu, vizavi de City Mall, despre care aţi făcut referire în mediul online, sunt în măsură să vă aduc la cunoştinţă că, din verificările efectuate, reiese că acest teren este proprietate privată şi, în conformitate cu PUZ-ul zonei, reprezintă teren construibil. Totodată, vă informez că se vor face verificări pentru stabilirea speciei de care aparţin arborii tăiaţi, în ipoteza în care aceştia ar face parte din specii protejate, caz în care vor fi notificate instituţiile statului abilitate să ia măsuri în această privinţă“.
 
Din informaţiile noastre, Poliţia Locală a somat, ieri, proprietarul să strângă resturile vegetale rămase în urma tăierii copacilor de pe bulevardul Lăpuşneanu, în caz contrar, vor fi amendaţi.
 
În rest, tăcere, nimeni nu vrea să spună cum a devenit proprietar Elena Caceandone pe terenul din dreptul blocului S4 în 2005, ce tip de construcţii poate ridica aceasta pe terenul pe care îl deţine şi, mai ales, cum se poate ca în Constanţa anului 2018 să poată fi tăiaţi copaci fără care nimeni să nu dorească să afle adevărul acestei haiducii de weekend.
 
În secţiunea „Documente“ publicăm PUZ-urile la care facem referire şi regulamentele de urbanism aferente acestora.
 

Citeşte şi:

Constănţeanul supărat Copaci puşi la pământ pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa pentru a face loc altor betoane! (galerie foto)

 
PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, atacat în instanţă de Instituţia Prefectului!

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanţa. Accident rutier pe bulevardul Lăpuşneanu. Un pieton, lovit

19 Sep 2018 1543

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța, zona Dacia. Patru mașini au fost avariate. O victimă (galerie foto)

18 Sep 2018 7802

Detalii tehnice Cum vrea City Park Mall din Constanţa să amenajeze spaţiul verde din zonă

05 Sep 2018 3638

Constanţa. Accident rutier pe bulevardul Lăpuşneanu, zona Liceului Telecom. Un gard de refugiu, distrus complet (galerie foto)

23 Aug 2018 3948

Accident rutier în Constanţa, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu

22 Aug 2018 4241

O nouă amendă pentru familia Caceandone, proprietara terenului de pe care au fost tăiaţi 15 copaci sănătoşi!

21 Aug 2018 2774

Bătaie de joc! Proprietarul terenului de pe bulevardul Lăpuşneanu, amendat cu 400 de lei de Poliţia Locală

14 Aug 2018 2615

Accident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu, zona City Park Mall. Un rănit (galerie foto+video)

11 Aug 2018 662

UPDATE Imagini de la eveniment Constanţa. Protestatarii se îndreaptă spre sediul PSD. 2000 de manifestanţi (galerie foto)

10 Aug 2018 1078

Riscă o amendă de 800 de lei Proprietarul terenului de pe bulevardul Lăpuşneanu unde au fost tăiaţi 15 copaci, somat de Poliţia Locală să cureţe zona!

10 Aug 2018 1403

Constănţeanul supărat Copaci puşi la pământ pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa pentru a face loc altor betoane! (galerie foto)

07 Aug 2018 10032

O avarie a Electrocentrale Constanța (CET Palas) afectează furnizarea apei calde către abonați din Constanța. Iată care este zona afectată

02 Aug 2018 897

Constanţa. Trei maşini avariate după ce o şoferiţă nu a acordat prioritate

31 Jul 2018 459

Avarie CET Palas. Mai multe zone afectate de lipsa apei calde

24 Jul 2018 747

Avarie RAJA în Constanţa. Ce abonaţi sunt afectaţi de furnizarea apei potabile

23 Jul 2018 599

Constanța. O avarie CET Palas afectează furnizarea energiei termice către mai mulți abonați

19 Jul 2018 1235

Autorizaţia de construire a unor apartamente lângă parcul Tăbăcărie, suspendată Primarul Municipiului Constanţa şi Cambela Prod SRL, nemulţumiţi

17 Jul 2018 2751

Răspunsul primit de tulceanul Tănase Bela, asociat unic în Cambela Prod, de la APM Constanţa, pentru un bloc de pe bulevardul Mamaia

16 Jul 2018 833

Atenție, șoferi! În seara aceasta încep lucrările de reparații pe strada Nicolae Iorga din Constanța

10 Jul 2018 752

Două magazine din City Park Mall Constanţa vor suferi modificări

04 Jul 2018 1607

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier pe bulevardul Lăpușneanu, colț cu Farului (galerie foto+video)

28 Jun 2018 1051

UPDATE. Imagini de la eveniment Accident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu. Două autoturisme au intrat în coliziune (galerie foto+video)

20 Jun 2018 1671

PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, atacat în instanţă de Instituţia Prefectului!

20 Jun 2018 2072

Avarie CET Palas. Ce zone sunt afectate de lipsa energiei termice

19 Jun 2018 643

Accident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu. Tânăr, lovit pe trecerea de pietoni

18 Jun 2018 807

Constanța. Incendiu într-un apartament de pe bulevardul A. Lăpușneanu! Intervin salvatorii (video)

13 Jun 2018 1344

O avarie CET Palas afectează furnizarea apei calde în Constanţa. Zone afectate

31 May 2018 1286

Accident rutier pe bulevardul Lăpușneanu. Un șofer rănit

26 May 2018 912

O avarie a Electrocentrale Constanța (CET Palas) afectează furnizarea apei calde către mai mulți abonați din Constanța. Ce zonă este afectată

22 May 2018 1138

Imagini de la evenimentConstanţa. Un adult şi un copil, loviţi pe o trecere de pietoni din zona Dacia (galerie foto+video)

16 May 2018 5608

Tulceanul Tănase Bela, asociat unic în firma Cambela Prod SRL, va supraetaja un bloc de opt etaje ridicat în Constanţa

12 May 2018 778

O avarie CET afectează furnizarea apei calde în mai multe zone din Constanța

30 Apr 2018 1461

Un cunoscut restaurant fast-food din Constanța a fost verificat de inspectorii CJPC. Mai multe produse, retrase de la consumul uman (video)

24 Apr 2018 2293

Imagini de la evenimentAccident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu. Două autoturisme implicate. Intervine motocicleta SMURD (galerie foto+video)

20 Apr 2018 1791

Un nou magazin Profi, la Constanţa. Unde este situat și când va fi inaugurat (galerie foto)

11 Apr 2018 1674

Imagini de la evenimentAccident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. Un microbuz maxi-taxi, implicat. Ambulanța, la fața locului (galerie foto+video)

03 Apr 2018 2264

Copil de 10 ani, lovit pe trecerea de pietoni pe strada Soveja din Constanța (galerie foto)

28 Mar 2018 796

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. O mașină a unei firme de pază și una de la eoliene implicate. O persoană rănită (galerie foto-video)

27 Mar 2018 4732

Victorie de etapă împotriva unor betoane ridicate pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu Tribunalul Constanţa a dispus suspendarea autorizaţiei de construire emise de Primărie în favoarea investitorului Cambela Prod

26 Mar 2018 3130

Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța. O tânără a fost rănită. Șoferul implicat nu a fost găsit

22 Mar 2018 1762

Atenţie şoferi! Noroi pe două bulevarde intens circulate din Constanţa (galerie foto+video)

20 Mar 2018 555

Imagini de la evenimentAlertă la pompieri! Un autoturism a luat foc pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în fața Universității Șaguna (galerie foto+video)

15 Mar 2018 2061

O avarie a Electrocentrale Constanța (CET Palas) afectează furnizarea energiei termice către consumatorii din Tomis Nord

14 Mar 2018 1856

Imagini de la eveniment Constanța. Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Două mașini implicate (galerie foto)

12 Mar 2018 700

Exclusiv! Imagini de la faţa locului. Taximetrist bătut în zona Trocadero (galerie foto+video)

13 Feb 2018 4260

Constanța Scandal în plină stradă! Un șofer băut a luat la bătaie un taximetrist pe bulevardul A. Lăpușneanu. Ce s-a întâmplat (galerie foto + video)

12 Feb 2018 12126

Un magazin Mega Image din municipiul Constanţa va fi modificat

08 Feb 2018 2802

Cambela Prod SRL continuă investiţiile imobiliare în municipiul Constanţa. Ridică un bloc de nouă etaje pe şoseaua Mangaliei

01 Feb 2018 1337

În atenția șoferilor Mai multe intersecții din municipiul Constanța, fără iluminat stradal

19 Jan 2018 369

Începe autorizarea comercianţilor de mărţişoare la Constanţa

19 Jan 2018 577