Răsturnare de situație! Primăria Constanța mai are o șansă de a recupera banii de la compania Bonello Proiect! (MOTIVARE)

  • Curtea a decis joi, 11 august 2022, să trimită dosarul înapoi la Tribunal, pentru rejudecare, după ce, în primă instanță, municipalitatea pierduse procesul.
  • Procesul vizează contractul pentru „Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii «Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa» (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)“.
  • Dosarul se va întoarce la Tribunalul Constanța, unde cererile primăriei vor fi analizate de un alt complet de la Secția Contencios administrativ și fiscal.
Curtea de Apel Constanța dă o nouă șansă Primăriei Constanța de a recupera banii pe care îi pretinde de la compania Bonello Proiect, în legătură cu reabilitarea clădirii Liceului Teoretic Traian.
 
Curtea a decis joi, 11 august 2022, să trimită dosarul înapoi la Tribunal, pentru rejudecare, după ce, în primă instanță, municipalitatea pierduse procesul.
 
Decizia Curții de Apel a fost luată în dosarul 20/36/2022*, în care părți sunt Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de recurent reclamant și SC Bonello Proiect SRL, în calitate de intimat pârât.
 
Procesul vizează contractul pentru „Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii «Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa» (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)“.
 
Potrivit Hotărârii nr. 1034/2022 a Tribunalului Constanța, desființată acum de Curtea de Apel, primăria cerea obligarea firmei private la plata unor sume de bani.
 
Se arată în documentul citat că municipalitatea a solicitat obligarea firmei la „plata contravalorii etapelor de lucrări incluse în Programul de execuţie şi care vor fi decontate ulterior lunii decembrie 2023; plata sumei cu titlu de prejudiciu rezultat din ajustarea preţului Contractului «Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa” (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)»; plata dobânzilor legale la preţul total al Contractului (271.000 lei), pentru perioada 06.10.2021 -10.12.2022“.
 
Ce a spus prima instanță
 
În urma analizării actelor de la dosar, însă, judecătorii de la Tribunal au ajuns la concluzia că acțiunea primăriei este neîntemeiată și au respins-o ca atare.
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat, printre altele, că „în cauză reclamanta nu a individualizat în mod concret, iar din probatoriu nu a rezultat că ar fi întrunite în speţă condiţiile răspunderii pentru fapta proprie constând în exercitarea abuzivă a unui drept procesual de către pârâtă“.
 
„Astfel, din perspectiva condiţiei privind fapta ilicită, constată Tribunalul că, în speţă,  contestaţia pârâtei a fost admisă de Consiliul Naţional de soluţionare a contestaţiilor prin Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021, într-adevăr ulterior  prin Decizia nr.  ###/10.12.2021  ponunţată de Curtea de Apel Constanţa în Dosarul nr. ###/36/2021 fiind admisă plângerea formulată de reclamantă şi  modificată Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021   în sensul respingerii ca neîntemeiată a contestaţiei formulate, în ambele etape -extrajudiciară şi judiciară-contestaţia reclamantei fiind analizată pe fondul raportului litigios dedus judecăţii“, se arată în motivrea hotărârii.
 
Judecătorii au mai spus că „astfel simpla formulare a unei cereri de chemare în judecată sau a unei contestaţii pe cale administrativ jurisdicţională nu poate fi considerată suficientă pentru a atrage răspunderea materială a autorului în cazul în care aceasta s-ar dovedi a fi neîntemeiată“.
 
De asemenea, instanța a precizat că „accesul liber la justitie consacrat de art. 21 din Constituţia României nu presupune implicit obtinerea unei solutii favorabile, iar o solutie nefavorabilă nu implică în mod necesar un abuz de drept.“.
 
„Din perspectiva conduitei pretins ilicite a pârâtei, nu lipsită de relevanţă este împrejurarea că în cauză iniţial contestaţia pârâtei a fost admisă de Consiliul Naţional de soluţionare a contestaţiilor prin Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021, situaţie în care cu atât mai puţin se poate reţine caracterul ilicit al demersului său din perspectiva tergiversării procedurii invocată de reclamantă“, a mai spus instanța.
 
Acum, această decizie a fost infirmată de Curtea de Apel, care a trimis dosarul înapoi la rejudecare, după admiterea recursului declarat de Municipiul Constanța prin Primar.
 
Hotărârea nr. 1034/2022 a Tribunalului Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărârea nr. 1034/2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Au declarat recurs. Primăria Constanța pierde procesul cu SRL-ul care trebuia să reabiliteze clădirea Liceului Teoretic Traian
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Mariana Ciobanu, auditor public intern la Consiliul Județean Constanța, acum la Primăria Năvodari – avere și interese (DOCUMENTE)

29 Sep 2022 176

Primăria Valu lui Traian Când vor începe lucrările la construirea celui mai mare centru sportiv din județul Constanța

28 Sep 2022 432

Rik SRL, contract nou cu Spitalul Județean Constanța. Ce va furniza firma (DOCUMENTE)

28 Sep 2022 383

Ambulatoriul Spitalului Orășenesc Cernavodă, dotat cu echipamente IT. Le furnizează o societate din Cluj, partener mai vechi al unor instituții publice din Constanța

28 Sep 2022 1100

Școala nr. 43 „Ferdinand” a obținut un document de la Primăria Constanța. Ce modificări vor fi făcute la unitatea școlară

27 Sep 2022 542

Undă verde de la Mediu pentru proiectul Net City Constanța. Ce străzi vor fi afectate? (DOCUMENT)

27 Sep 2022 836

Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire pentru prima stație de carburanți SOCAR din municipiu

26 Sep 2022 881

Curtea de Conturi a câștigat procesul intentat de Primăria Constanța. Era vizat contractul de ecarisaj cu Green Life Recycling SRL

26 Sep 2022 497

Au declarat recurs. Magistrații de la Tribunal au dictat evacuarea Asociaţiei „Fair Play“, fondată de Radu Mazăre!

26 Sep 2022 392

Proprietarul o vrea demolată. Senatorul Remus Negoi îi cere ministrului Romașcanu să urgenteze demersurile de clasare a clădirii Bar Orient din stațiunea Mamaia

24 Sep 2022 846

Triatloniști de renume, la ediția a 14-a a H3RO, de la Mamaia (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Sep 2022 727

Cum va arăta viitorul cimitir din Mangalia? (DOCUMENT)

24 Sep 2022 462

Containere modulare în curtea Școlii 30 Gheorghe Țițeica din Constanța. Primăria a eliberat documentul

24 Sep 2022 700

Constanța plătește cîteva milioane de lei pentru 14 insule ecologice pentru colectarea deşeurilor din municipiu (DOCUMENTE)

24 Sep 2022 726

Cea mai mare competiție de triatlon din estul Europei, sâmbătă, în stațiunea Mamaia. Restricții de circulație

23 Sep 2022 1031