Răsturnare de situație! Primăria Constanța mai are o șansă de a recupera banii de la compania Bonello Proiect! (MOTIVARE)

  • Curtea a decis joi, 11 august 2022, să trimită dosarul înapoi la Tribunal, pentru rejudecare, după ce, în primă instanță, municipalitatea pierduse procesul.
  • Procesul vizează contractul pentru „Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii «Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa» (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)“.
  • Dosarul se va întoarce la Tribunalul Constanța, unde cererile primăriei vor fi analizate de un alt complet de la Secția Contencios administrativ și fiscal.
Curtea de Apel Constanța dă o nouă șansă Primăriei Constanța de a recupera banii pe care îi pretinde de la compania Bonello Proiect, în legătură cu reabilitarea clădirii Liceului Teoretic Traian.
 
Curtea a decis joi, 11 august 2022, să trimită dosarul înapoi la Tribunal, pentru rejudecare, după ce, în primă instanță, municipalitatea pierduse procesul.
 
Decizia Curții de Apel a fost luată în dosarul 20/36/2022*, în care părți sunt Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de recurent reclamant și SC Bonello Proiect SRL, în calitate de intimat pârât.
 
Procesul vizează contractul pentru „Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii «Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa» (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)“.
 
Potrivit Hotărârii nr. 1034/2022 a Tribunalului Constanța, desființată acum de Curtea de Apel, primăria cerea obligarea firmei private la plata unor sume de bani.
 
Se arată în documentul citat că municipalitatea a solicitat obligarea firmei la „plata contravalorii etapelor de lucrări incluse în Programul de execuţie şi care vor fi decontate ulterior lunii decembrie 2023; plata sumei cu titlu de prejudiciu rezultat din ajustarea preţului Contractului «Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa” (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)»; plata dobânzilor legale la preţul total al Contractului (271.000 lei), pentru perioada 06.10.2021 -10.12.2022“.
 
Ce a spus prima instanță
 
În urma analizării actelor de la dosar, însă, judecătorii de la Tribunal au ajuns la concluzia că acțiunea primăriei este neîntemeiată și au respins-o ca atare.
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat, printre altele, că „în cauză reclamanta nu a individualizat în mod concret, iar din probatoriu nu a rezultat că ar fi întrunite în speţă condiţiile răspunderii pentru fapta proprie constând în exercitarea abuzivă a unui drept procesual de către pârâtă“.
 
„Astfel, din perspectiva condiţiei privind fapta ilicită, constată Tribunalul că, în speţă,  contestaţia pârâtei a fost admisă de Consiliul Naţional de soluţionare a contestaţiilor prin Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021, într-adevăr ulterior  prin Decizia nr.  ###/10.12.2021  ponunţată de Curtea de Apel Constanţa în Dosarul nr. ###/36/2021 fiind admisă plângerea formulată de reclamantă şi  modificată Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021   în sensul respingerii ca neîntemeiată a contestaţiei formulate, în ambele etape -extrajudiciară şi judiciară-contestaţia reclamantei fiind analizată pe fondul raportului litigios dedus judecăţii“, se arată în motivrea hotărârii.
 
Judecătorii au mai spus că „astfel simpla formulare a unei cereri de chemare în judecată sau a unei contestaţii pe cale administrativ jurisdicţională nu poate fi considerată suficientă pentru a atrage răspunderea materială a autorului în cazul în care aceasta s-ar dovedi a fi neîntemeiată“.
 
De asemenea, instanța a precizat că „accesul liber la justitie consacrat de art. 21 din Constituţia României nu presupune implicit obtinerea unei solutii favorabile, iar o solutie nefavorabilă nu implică în mod necesar un abuz de drept.“.
 
„Din perspectiva conduitei pretins ilicite a pârâtei, nu lipsită de relevanţă este împrejurarea că în cauză iniţial contestaţia pârâtei a fost admisă de Consiliul Naţional de soluţionare a contestaţiilor prin Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021, situaţie în care cu atât mai puţin se poate reţine caracterul ilicit al demersului său din perspectiva tergiversării procedurii invocată de reclamantă“, a mai spus instanța.
 
Acum, această decizie a fost infirmată de Curtea de Apel, care a trimis dosarul înapoi la rejudecare, după admiterea recursului declarat de Municipiul Constanța prin Primar.
 
Hotărârea nr. 1034/2022 a Tribunalului Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărârea nr. 1034/2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Au declarat recurs. Primăria Constanța pierde procesul cu SRL-ul care trebuia să reabiliteze clădirea Liceului Teoretic Traian
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La Constanța Proiect cultural-artistic - Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării

04 Oct 2022 184

Legături cu Dosarul Retrocedărilor Fosta New Home Construct SRL a obținut documentul pentru dezmembrarea unui teren din Mamaia

04 Oct 2022 198

Statui care înfățișează personalități marcante pentru spațiul tomitan. Care sunt propunerile analizate de primar

04 Oct 2022 304

Primăria Constanța și Asociația Culturală pentru Tineret și Copii Art Theatre, contract semnat pentru un nou eveniment (DOCUMENT)

04 Oct 2022 369

Când are loc dezbaterea publică organizată pentru investiția de la Mereni a firmei Falcon Wind SRL

04 Oct 2022 360

PUD-ul celor de la Orient Construct Decor care construiesc în stațiunea Mamaia se află în consultare publică (DOCUMENTE)

04 Oct 2022 448

Proiectul de îmbunătățire a mediului urban în zona Coiciu - Casa de Cultură va fi realizat de Holiday D'Sign Consult SRL (DOCUMENTE)

04 Oct 2022 561

Anunț important al Primăriei Constanța. Colectarea deșeurilor se va face pe timpul nopții!

03 Oct 2022 723

Cumpăna, județul Constanța Habitat for Humanity România sărbătorește Ziua Mondială a Locuirii pe șantier, construind 4 locuințe

03 Oct 2022 333

Proiectul de hotărâre pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Constanța, în consultare publică

03 Oct 2022 355

Primăria Constanța A fost semnat un contract cu o firma unde asociat este un fost director din Port. Va realiza un studiu pentru Aleea Lupeni

03 Oct 2022 861

Școala Gimnazială 30 „Gheorghe Țițeica” își cere dreptatea în instanță. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța

01 Oct 2022 885

Nume sonore Ce firmă va elabora studiile de fezabilitate pentru terenurile din fața blocurilor A1, A2 și A3, zona Spitalului Județean Constanța (DOCUMENT)

01 Oct 2022 813

Legături cu Global Records Ce firmă organizează concertul lui Fuego și al Irinei Loghin, la Casa de Cultură Constanța?

01 Oct 2022 676

Câți bani a luat Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România de la Primăria Constanța pentru Festivalul WonderFest (DOCUMENT)

01 Oct 2022 687