Răsturnare de situație! Primăria Constanța mai are o șansă de a recupera banii de la compania Bonello Proiect! (MOTIVARE)

  • Curtea a decis joi, 11 august 2022, să trimită dosarul înapoi la Tribunal, pentru rejudecare, după ce, în primă instanță, municipalitatea pierduse procesul.
  • Procesul vizează contractul pentru „Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii «Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa» (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)“.
  • Dosarul se va întoarce la Tribunalul Constanța, unde cererile primăriei vor fi analizate de un alt complet de la Secția Contencios administrativ și fiscal.
Curtea de Apel Constanța dă o nouă șansă Primăriei Constanța de a recupera banii pe care îi pretinde de la compania Bonello Proiect, în legătură cu reabilitarea clădirii Liceului Teoretic Traian.
 
Curtea a decis joi, 11 august 2022, să trimită dosarul înapoi la Tribunal, pentru rejudecare, după ce, în primă instanță, municipalitatea pierduse procesul.
 
Decizia Curții de Apel a fost luată în dosarul 20/36/2022*, în care părți sunt Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de recurent reclamant și SC Bonello Proiect SRL, în calitate de intimat pârât.
 
Procesul vizează contractul pentru „Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii «Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa» (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)“.
 
Potrivit Hotărârii nr. 1034/2022 a Tribunalului Constanța, desființată acum de Curtea de Apel, primăria cerea obligarea firmei private la plata unor sume de bani.
 
Se arată în documentul citat că municipalitatea a solicitat obligarea firmei la „plata contravalorii etapelor de lucrări incluse în Programul de execuţie şi care vor fi decontate ulterior lunii decembrie 2023; plata sumei cu titlu de prejudiciu rezultat din ajustarea preţului Contractului «Serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Traian Constanţa” (PT, DTAC, avize, DTOE, DDE, CS, asistenţă tehnică din partea proiectantului, altele)»; plata dobânzilor legale la preţul total al Contractului (271.000 lei), pentru perioada 06.10.2021 -10.12.2022“.
 
Ce a spus prima instanță
 
În urma analizării actelor de la dosar, însă, judecătorii de la Tribunal au ajuns la concluzia că acțiunea primăriei este neîntemeiată și au respins-o ca atare.
 

În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat, printre altele, că „în cauză reclamanta nu a individualizat în mod concret, iar din probatoriu nu a rezultat că ar fi întrunite în speţă condiţiile răspunderii pentru fapta proprie constând în exercitarea abuzivă a unui drept procesual de către pârâtă“.
 
„Astfel, din perspectiva condiţiei privind fapta ilicită, constată Tribunalul că, în speţă,  contestaţia pârâtei a fost admisă de Consiliul Naţional de soluţionare a contestaţiilor prin Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021, într-adevăr ulterior  prin Decizia nr.  ###/10.12.2021  ponunţată de Curtea de Apel Constanţa în Dosarul nr. ###/36/2021 fiind admisă plângerea formulată de reclamantă şi  modificată Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021   în sensul respingerii ca neîntemeiată a contestaţiei formulate, în ambele etape -extrajudiciară şi judiciară-contestaţia reclamantei fiind analizată pe fondul raportului litigios dedus judecăţii“, se arată în motivrea hotărârii.

 
Judecătorii au mai spus că „astfel simpla formulare a unei cereri de chemare în judecată sau a unei contestaţii pe cale administrativ jurisdicţională nu poate fi considerată suficientă pentru a atrage răspunderea materială a autorului în cazul în care aceasta s-ar dovedi a fi neîntemeiată“.
 
De asemenea, instanța a precizat că „accesul liber la justitie consacrat de art. 21 din Constituţia României nu presupune implicit obtinerea unei solutii favorabile, iar o solutie nefavorabilă nu implică în mod necesar un abuz de drept.“.
 
„Din perspectiva conduitei pretins ilicite a pârâtei, nu lipsită de relevanţă este împrejurarea că în cauză iniţial contestaţia pârâtei a fost admisă de Consiliul Naţional de soluţionare a contestaţiilor prin Decizia nr. ####/C6/2634/05.11.2021, situaţie în care cu atât mai puţin se poate reţine caracterul ilicit al demersului său din perspectiva tergiversării procedurii invocată de reclamantă“, a mai spus instanța.
 
Acum, această decizie a fost infirmată de Curtea de Apel, care a trimis dosarul înapoi la rejudecare, după admiterea recursului declarat de Municipiul Constanța prin Primar.
 
Hotărârea nr. 1034/2022 a Tribunalului Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărârea nr. 1034/2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Au declarat recurs. Primăria Constanța pierde procesul cu SRL-ul care trebuia să reabiliteze clădirea Liceului Teoretic Traian
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Constanța Complex Savoy SA, răspuns negativ de la Primăria Constanța

19 Apr 2024 157

Raportul informării și consultării publicului Pro și contra edificării unei clinici medicale în municipiul Constanța, investiția Cardiozone Med! (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 195

Cumpărări directe Constanța Primăria Istria investește în lucrări de amenajare a platformei Școala Nuntași (DOCUMENT)

19 Apr 2024 209

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 286

Atenție, constănțeni! În perioada următoare se vor verifica toate cele 63 de sirene de alarmare publică din Constanța

19 Apr 2024 378

Primăria Constanța Întâlnire de lucru la Direcția Generală de Asistență Socială. Iată despre ce s-a discutat

19 Apr 2024 370

Cumpărări Directe Primăria Cuza Vodă, județul Constanța cumpără pachete pentru sărbători. Ce produse vor conține (DOCUMENT)

18 Apr 2024 578

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon cumpără stație de autobuz (DOCUMENT)

18 Apr 2024 420

Raris SRL furnizează și anul acesta foișoarele de salvamar pentru plaja din Constanța și stațiunea Mamaia (DOCUMENT)

18 Apr 2024 343

Firma, obligată de Municipalitate să elaboreze un PUZ Karelly Wash SRL vrea să construiască două blocuri în municipiul Constanța

18 Apr 2024 519

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 335

Primăria Constanța Bucuria, în dar pentru seniorii din Căminul pentru Persoane Vârstnice (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 380

Imobiliare Constanța Cine vrea să ridice un imobil de două etaje pe strada Baba Novac?

18 Apr 2024 425

Imobiliare Constanța Mation SRL a obținut un certificat de urbanism de la municipalitate

18 Apr 2024 329

Afaceri Constanța Două terenuri din comuna Lipnița sunt scoase la vânzare. Când are loc licitația

18 Apr 2024 342