Reacţii la decizia ISJ privind orele de religie islamică „Dacă ne supăraţi, Dobrogea o să fie un butoi cu pulbere”

Articolul „Tensiuni: Religia islamică, motiv de scandal între două instituţii din Constanţa”, publicat în ediţia din 14 februarie a cotidianului ZIUA de Constanţa, nu a rămas fără ecouri. Astfel, mai mulţi cititori ai ziarului nostru s-au arătat indignaţi de faptul că din anul şcolar 2014-2015 orele de religie islamică nu se vor mai preda în şcolile constănţene, iar orele de limba turcă vor fi înjumătăţite.
 
Vom prezenta câteva dintre comentariile trimise de cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa pe marginea acestui subiect, cu menţiunea că unele dintre ele nu au putut fi publicate pentru că nu respectau regulile de postare.
„În primul rând, tătarii şi turcii sunt recunoscuţi ca etnie minoritară în Dobrogea, de aceea şi în Parlamentul României există câte un reprezentant. Românii nu sunt recunoscuţi ca minoritari în Turcia. Mi s-a predat religia islamică şi limba turcă în clasa primară şi în gimnaziu (religia era obligatorie, iar turca opţională) şi mi-a prins foarte bine. De atâta timp se predau aceste materii în şcolile constănţene şi nimeni nu a avut de suferit de pe urma acestor cursuri, ba dimpotrivă. Ceea ce mă deranjează în România este că mereu când vine cineva nou vrea să se remarce prin schimbări, dar, din păcate, dacă această schimbare va avea loc, Răducu Popescu va ieşi în evidenţă negativ. Unii iau decizii fără să îşi dea seama ce fac.

Când profesorii caută ore cât mai multe, el afirmă că nu sunt destule cadre pregătite să predea aceste materii. Şi ne întrebăm de ce societatea o ia la vale. Cunoaşterea limbii turce este un atu, Constanţa fiind un oraş în care investiţiile făcute de patronii turci nu sunt deloc de neglijat, ba mai mult relaţiile dintre Turcia şi România pot avea un impact pozitiv dacă se cunoaşte limba turcă de către tineri”, ne-a scris un cetăţean român de etnie tătară. „Aşa se întâmplă în România când sunt puşi pe posturi importante politic. Aşa cum creştinii plătesc taxe şi impozite, aşa şi musulmanii plătim aceleaşi impozite. Din moment ce contribuim în egală măsură, avem aceleaşi drepturi în faţa legii, adică să ne învăţăm limba şi să ne manifestăm credinţa ca toţi cetăţenii acestei ţări”, ne-a scris un alt constănţean. „Sunt de etnie tătară, dar sunt cetăţean român. Îmi iubesc ţara pentru că aici m-am născut şi aici suntem de sute de ani. Dobrogea este o zonă unde trăieşte un mozaic de etnii fără nicio problemă. Nu înţeleg cu ce l-a deranjat pe Răducu Popescu predarea limbii turce şi religia Islamică”, adaugă altul. „O întrebare de bun simţ: nu trebuie să fie relaţii de reciprocitate? În şcolile din Turcia se învaţă, cumva, religia ortodoxă şi limba română?”, se întreabă alt cititor. „Eu atâta spun pentru cei care au ceva cu tătarii: dacă ne supăraţi, Dobrogea o să fie un butoi cu pulbere aşa că liniştiţi-vă”, ameninţă altul, care a semnat cu numele „un tătar”. Constănţeanul care semnează Antiglobal scrie: „Trebuie să fie predată religia musulmană în şcoli, aşa a fost de sute de ani şi aşa va fi de acum înainte.

Care este problema că se aude glasul imamului care cheamă lumea la rugăciune? Aşa cum suportăm clopotele, aşa va trebui să tolerăm şi chemarea musulmană la rugăciune. În Dobrogea până acum 200 de ani turcii şi tătarii erau majoritari”. „În şcolile din Turcia nu ar avea de ce să se înveţe limba română şi religia ortodoxă pentru că acolo nu este o comunitate mare de români, dar având în vedere că în judeţul Constanţa sunt destul de mulţi musulmani mi se pare normal ca şi şcolile să predea aceste materii”, adaugă alt cititor. „Tătarii nu au treabă cu Turcia. Dobrogea este patria noastră, bunicii mei au murit în Al 2-lea Război Mondial pentru România. Eu sunt tătar şi îi doresc copilului meu o educaţie sănătoasă, nu mai suntem în comunism”, conchide un alt cititor. Reamintim că, mâine, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalişkan, Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, preşedintele UDTR - Osman Fedbi se vor întâlni cu inspectorul şcolar general Răducu Popescu pentru a discuta despre decizia Inspectoratului Şcolar ca din anul şcolar 2014-2015 orele de religie islamică să nu se mai predea în şcolile constănţene, iar orele de limba turcă să fie înjumătăţite.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

meeem

04 Feb, 2015 13:47

astia stiu sa rezolve problemele si pasnic?! fara bombe, AKuri si fara amenintari?!

alex

04 Feb, 2015 12:49

Despre religie s-a zis clar: se poate studia dupa ce parintii sau elevii majori fac o cerere. E decizia CCR care se bazeaza pe Constitutie, ceva ce trebuie sa respecte orice minoritate.

Obrenovici

18 Feb, 2014 00:15

Sunt roman si ortodox, dar sa ii lase in pace pe turci si tatari sa invete turceste imn scoli si sa li se predea religia lor daca asa vor. In Dobrogea de 200 de ani coexista lumea pasnic, nu incepeti aceste intitiative prostesti care pun paie pe foc fara sa fie nevoie. In Dobrogea romanii, musulmanii si evreii se inteleg si se respecta intre ei. Nu trebuie luate masuri care sa trezeasca reactii si sa intram imntr-o spirala a urii cand oamenii se inteleg bine unii cu altii dintotdeauna.

tomitanul

17 Feb, 2014 20:36

Nu stiu daca D-l Raducu Popescu este dobrogean si ce varsta are. Dar daca este nascut pe aceste meleaguri, sigur stie ca noi romanii si cei de alte etnii am trait in armonie si ca nu au fost conflicte interentice sau probleme privind respectarea religiei, a obiceiurilor si a folosirii limbii materne de catre cei de langa noi.

dragi romani nu mai puteti avea relatii de incest,violuri,crime,hotii din banci din cauza voicii ima

17 Feb, 2014 15:53

rai sinteti...v ati certata crestinii intre voi-ortoxi cu catolici.

anti-tatar

17 Feb, 2014 15:43

eh vedeti de ce trebuie scos islamismul din scoli, pentru ca in afara de violenta nu stiu altceva !

maria

17 Feb, 2014 12:07

Cind m-am referit la Turcia , am vrut sa arat ca Romania si romanii,spre deosebire de alte tari si popoare, sint toleranti cu alte etnii si alte religii. Cit despre dl. cu butoiul de pulbere sa o ia mai usor, dupa cum e si bancul: usor cu pianul pe scari ca se varsa clapele.

teodor

17 Feb, 2014 10:41

Interesant.Cand PSD-ul a avut nevoie de sprijinul comunitatii musulmane,a inventat o minciuna.Stiind bine ca turco-tatarii au o sensibilitate deosebita fata de Dobrogea,PSD-ul i-a mintit ca Dobrogea istorica va fi "furata" de gheaurii moldoveni.Turco-tatarii de buna credinta,au sarit in ajutorul lui Constantinescu.Un amic tatar imi povestea ca ziua referendumului a coincis cu o sarbatoare musulmana si ca tatarii au renuntat la sarbatoare ca sa "salveze" Dobrogea.Pentru politicieni,turco-tatarii sunt buni numai ca masa de manevra politica.Popescu se face ca nu vede amestecul Bisericii in politica si BERETELE ROSII purtate de elevii constanteni in campaniile electorale locale.(ai facut poze draga Ziua).Sa nu mai vorbesc de barul construit in vecinatatea geamiei Hunchiar,cladire de patrimoniu si o fila din istoria noastra comuna.In tot cazul,toata povestea asta,are un substrat politic."Butoiul de pulbere" pica bine atunci cand viata este din ce in ce mai grea,cand se maresc taxele si impozitele,cand societatea trebuie divizata ca sa o poti stapani mai usor,cand oligarhii locali isi fac de cap.Are lumea ocupatie.Ce vreti ? Sa aruncam cu pietre in Mazare ? Este riscant.Mai bine sa ne injuram intre noi.

nane

17 Feb, 2014 09:18

sunt convinsa ca dl.R.Popescu,se va recapacita,dar nu pt.ca a fost amenintat de "un butoi de pulbere". A vrut sa iasa in evidenta,dar nu a gandit suficient si productiv.Este normal sa se studieze religia islamica,sunt romanca si crestina ,dar este anormal sa scoti aceasta materie din aria curiculara,atata timp,cat sunt multi cetateni de religie islamica,cu care am convietuit civilizat de atatia ani. Sunt convinsa ca dl.Popescu,va reveni la sentimente mai bune.

Isa

17 Feb, 2014 09:01

Ce rusine...Sa le lase copiilor turci si tatari dreptul de a face religia islamica si de a invata limba paritnilor. De ce ungurii si secuii au atatea drepturi si in privinta acestei minoritati va legati de cateva ore de religie???? E cumva vreo decizie politica? Vrea cineva disensiuni in Dobrogea? E nevoie cumva de vreun scandal ca intre timp sa se vanda Portul? Doar suntem obisnuiti cu "bomba mediatica" pregatita si lansata pentru a atrage atentia opiniei publice de la probleme adevarate sau ilegalitati???

x

17 Feb, 2014 08:51

Uniunea sa organizeze din fonduri proprii cursuri de religie si limba tatara/turca.Si cine vrea sa-si duca copii la aceste cursuri.

X

17 Feb, 2014 01:47

Si totuși dorim sa nu fim deranjati zilnic de glasul imamului redat de un amplificator.In urma cu sute de ani Imamului nu folosea amplificatorul.

Articole asemanatoare

Editorial Ce ușor este să fim generoși „din tastatură“ și să decidem cum să-și împartă alții avutul!

08 May 2021 4432

Consfătuirea naţională a profesorilor de Limbă şi literatură turcă şi Religie Islamică, la Medgidia

09 Oct 2014 2568

Află rezultatele Olimpiadei de religie islamică din Constanța

19 May 2014 3536

Află cine a câştigat premiul I la Olimpiada de religie islamică, faza judeţeană

19 May 2014 3000