Rectificare bugetară Unitățile de învăţământ din Constanţa încep anul şcolar cu ZERO lei pentru renovări. Părinţii, din nou buni de plată! (document)

Consilierul local PNL Constanţa Adriana Arghirescu atrage atenţia asupra faptului halucinant şi revoltător că anul acesta bugetul pentru unităţile şcolare constănţene de la Ministerul Educaţiei pe trimestrul trei, adică lunile iulie, august şi septembrie, este zero.
 
În această săptămână, Consiliul Local Municipal va aproba rectificarea bugetară pe 2019, iar municipalitatea nu a luat în calcul alocarea de fonduri pentru reparaţiile inerente în unităţile de învăţământ înaintea startului anului şcolar 2019-2020.
 
„Fix în perioada în care au cea mai mare nevoie de bani, conducerile şcolilor din Constanţa trebuie să se descurce singure, pentru că nu vor vedea niciun leu. Mai grav este că nici Primăria Constanţa nu ia măcar în calcul să scoată bani din «buzunar» şi să îi repartizeze unităţilor de învăţământ măcar pentru minime reparaţii.
 
În schimb, primarul şi aghiotanţii săi bat din picior să dea 600.000 de lei pe exproprieri pentru proprietarii apăruţi peste noapte ai terenurilor pe care se va construi Sala Polivalentă. Asta în condiţiile în care instanţele judecătoreşti nu s-au pronunţat definitiv asupra acestei chestiuni. Mă întreb cu ce tupeu vor mai merge primarul şi cei doi viceprimari la deschiderea anului şcolar şi ce le vor spune părinţilor şi copiilor care vor fi nevoiţi să înveţe în clădiri nereabilitate de mai bine de un an, cu utilităţile neplătite şi fără strictul necesar”, spune Adriana Arghirescu.
 

Bani pentru şcoli, alocaţi doar pentru studii de fezabilitate

 
În timp ce aleşii locali ai opoziţiei acuză, municipalitatea susţine că face investiţii în şcolile din municipiul Constanţa şi urmează să se aloce bani pentru realizarea de studii şi proiecte pentru reabilitarea mai multor unităţi, astfel: 21 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 8, 17 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 17 „Ion Minulescu”, 121 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, 4 mii lei pentru Grădiniţa cu program normal nr. 34, 150 mii lei pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”, 25 mii lei pentru achiziţionarea de centrale termice pentru o grădiniţă, 50 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 8, 13 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de antiefracţie şi supraveghere video pentru Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2, 9 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem antiefracţie şi supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny”, 28 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem antiefracţie şi supraveghere video pentru Grădiniţa nr. 35, 16 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu”, 30 mii lei pentru achiziţionarea unei instalaţii de detecţie, semnalizare şi alarmare la incendiu pentru Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” - Corp D etc.
 
Pe de altă parte, Primăria Constanta anunţă că în această perioadă au loc lucrări de asfaltare a curţilor şi refacere a trotuarelor la mai multe licee, şcoli şi grădiniţe din oraş. Lucrările au luat startul la Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, situată pe strada Griviţei. Echipele Confort Urban au frezat întreaga curte, urmând ca în această săptămână să fie turnat covorul asfaltic.
 
Următoarea instituţie în care se va acţiona este  Liceul Teoretic „Ovidius”. Prin aceste investiţii, administraţia publică locală transmite că urmăreşte crearea unor condiţii mai bune pentru elevii constănţeni.
 

Rectificare pentru PUZ-urile necesare regenerării urbane

 
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, aleşii municipali sunt chemaţi să aprobe fonduri pentru realizarea unor planuri urbanistice zonale pentru revitalizarea unor zone/cartiere din municipiu, astfel: 404 mii lei pentru „PUZ Regenerare şi revitalizare urbană zona DN3C”, a 125 mii lei pentru „PUZ Spiru Haret”, 328 mii lei pentru „PUZ Actualizare documentaţie de urbanism zona Compozitori” şi 8 mii lei pentru „PUZ Sentinţă Tomis Nord”.
 

Potrivit aceluiaşi proiect de hotărâre, 141 mii lei, alocaţi la începutul anului pentru realizarea „Registrul spaţiilor verzi”, au fost redirecţionaţi pentru realizarea unei aplicaţii pentru parcările din oraş şi pentru strategia locală privind salubrizarea. Pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice privind proiectul „Incubator de Afaceri Constanţa”, s-au alocat 220 mii lei.
 
RAEDPP primeşte aproape 300 mii lei pentru achiziţia şi gestionarea unui sistem de irigat automatizat pentru locurile de joacă pentru cei mici din parcul Tăbăcărie. Alţi 51 mii lei vor fi utilizaţi pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanţa”.

 
Proiectul de rectificare bugetară poate fi consultat în secţiunea „Documente”.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Municipal Constanța votează prima rectificare bugetară din acest an Se iau bani de la învățământ, protecția mediului și dezvoltare și se dau la asistență socială, cultură, recreere și religie!(DOCUMENT)

26 Mar 2024 601

Senatul a adoptat tacit proiectul de lege de aprobare a OUG 90/2023 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023

27 Nov 2023 955

Surse Guvernul ar urma să realizeze o rectificare bugetară la finalul anului

08 Nov 2023 771

Premierul Marcel Ciolacu Rectificarea bugetară va fi făcută atunci când „va fi nevoie"

24 Oct 2023 833

Surse Guvernul va face în acest an două rectificări bugetare

24 Aug 2023 823

Schimbarea la față a Constanței, amânată sine die!

30 Jul 2023 1890

Rectificare bugetară la Constanța! Ce bugete au fost diminuate și ce lucrări au primit fonduri suplimentare

28 May 2023 1145

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an

17 Nov 2022 986

Proiect în transparență Modificări în bugetul de venituri și cheltuieli ale Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța

28 Sep 2022 1339

Ministrul Finanțelor „Pentru această rectificare s-a avut clar în vedere modul în care sunt finanţate pachetele de măsuri pentru cetățeni și economie“ (VIDEO)

18 Aug 2022 1328

Premierul Nicolae Ciucă „Rectificarea bugetară este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB“ (VIDEO)

18 Aug 2022 980

Premierul Nicolae Ciucă „Rectificarea bugetară pe care o vom aproba asigură perspectiva unei bune funcționări a serviciilor publice“

11 Aug 2022 1111

Alina Gorghiu „Vestea bună este că este o rectificare de buget pozitivă şi că lucrurile sunt pe final“

08 Aug 2022 1222

Rectificare de buget la Primăria Constanța. Chițac taie bani de la servicii și dezvoltare publică pentru plata combustibililor și facturilor la energie (DOCUMENT)

20 May 2022 1884

Edilii de oraşe sunt nemulțumiți de alocarea sumelor din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului

15 Oct 2021 1777