Rectificarea bugetară votată ieri nu ne încălzeşte cu nimic Preţul gigacaloriei la Constanţa rămâne la fel de mare ca şi anul trecut

Joi, consilierii locali ai municipiului Constanţa au fost convocaţi în şedinţă de îndată de primarul Radu Mazăre. Pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect de hotărâre, votat de toţi cei 20 de aleşi prezenţi. Acesta se referea la o rectificare a bugetului local. Primăria Constanţa a primit de la bugetul de stat 5 milioane de euro pentru ştergerea datoriilor istorice acumulate la CET. „Cele 5 milioane de euro înseamnă cred că vreo 15-20% din datoria Guvernului“, a estimat Radu Mazăre. „Atunci când Guvernul mai acorda subvenţii la gigacalorie, jumătate din suma totală de subvenţie era obligat să o asigure Guvernul. Jumătate asigura Primăria. Numai că, ani la rând, jumătatea respectivă (n.r. de la Guvern) ori a fost dată mult mai mică, ori nu a fost dată deloc de către Guvernul Boc. Faptul că Guvernul atunci nu a remis banii conform obligaţiei către Primărie, Primăria nu i-a dat la RADET, RADET-ul nu i-a dat la CET şi uite aşa s-a înregistrat cu datorie RADET-ul şi ce penalităţi“, a explicat Radu Mazăre.

Facturi mari la întreţinere şi anul acesta 

Practic, din ceea ce explică edilii constănţeni, banii s-au rotit efectiv, ajungând tot în vistieria statului. „Banii s-au primit de la bugetul de stat, s-au dat la RADET, RADET-ul i-a dat la CET, CET-ul i-a dat la ELCEN, ELCEN-ul i-a dat la bugetul de stat. Deci s-au învârtit, practic, banii, dar nu ne mai apasă pe noi, ca noi i-am primit“, a încercat să justifice primarul necesitatea întâlnirii de ieri. Însă mecanismele financiare şi bugetare prea puţin îi interesează pe constănţeni, care sunt preocupaţi mai mult de cum o vor duce la iarnă şi de suma pe care o vor plăti pentru întreţinere, atunci când vor veni şi facturile la încălzire. Pentru că, să nu uităm, cu sau fără datoriile RADET-ului, constănţenii plătesc una dintre cele mai mari preţuri la gigacalorie din ţară.
 
„Preţul gigacaloriei este o altă discuţie. Ne chinuim de o lună şi jumătate ca să luăm de la Ministerul de Interne baza de date cu cetăţenii din Constanţa. Am vorbit într-un final cu ministrul Oprea să ne dea baza de date ca să fac simulare pentru acordarea majorării subvenţiei şi altor persoane în afară de cele care le primesc acum. Am mai spus o dată: intenţionez să scădem facturile pentru toţi cei care primesc subvenţie, au primit în ultimii ani de zile de la Primărie, cu 10% şi în plus, cam încă 20.000 de familii, prin creşterea plafoanelor de venit mediu. Sigur, prin creşterea plafonului şi dup-aia să vedem şi pe la condiţii pe acolo să mai umblăm“, a mai spus Mazăre.

Acţiunile Portului, din nou la înaintare 

După ce, săptămâna trecută, era ferm pe poziţie şi declara că nu va da subvenţii tuturor constănţenilor, primarul a revenit uşor la gânduri mai bune. „În iarna asta, începe o scădere cu 10% a facturii pentru cei care sunt deja subvenţionaţi. Pentru cei care nu sunt subvenţionaţi, o să le acordăm subvenţie şi o sa le scădem şi lor cu 10%. Dacă şi după ce o sa luăm şi celelalte procente de la Port, o să mărim, aşa cum am promis, aceasta scădere a facturii prin majorarea subvenţiei de la Primărie cu încă 15%, să ajungem la o scădere pentru cei care primesc acum subvenţie şi pentru cei care nu primesc, dar vor primi cu un sfert“, a declarat Mazăre, care nu este de acord să dea, la fel ca în celelalte oraşe, subvenţii pentru toţi locuitorii, dar care, din bani publici, a putut aloca 50.000 de lei pentru a amenaja un car alegoric cu care să defileze în Mamaia.

Promisiune electorală uitată: „Spălaţi-vă cu CET-ul pe cap, nu mă interesează!“

În altă ordine de idei, tot din declaraţiile edilului-şef al urbei, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta de la Tulcea, de acum câteva săptămâni, cei doi politicieni şi-au făcut timp să discute şi despre problema CET-ului. „Am fost presat să iau bani din bugetul Primăriei, practic, din banii constănţenilor şi, în loc să îi duc la asfalt sau la locuri de joacă, să plătesc penalităţi sau ce n-a plătit Guvernul atunci. Ei, aşa cum au făcut-o pe reglementările de acum, au vrut să ne transfere CET-ul cu tot cu aceste datorii rezultate din banii neplătiţi de la Guvernele anterioare din ultimii zece ani. Şi le-am spus: «Spălaţi-vă cu CET-ul pe cap, nu mă interesează». Voi vreţi să mi-l daţi şi cu 40 de milioane de euro datorie. Şi să îl iei tu, că eu nu îl iau aşa. Iar premierul a spus că am dreptate şi că, în opinia lui, CET-ul, când vine la Constanţa, trebuie să vină curat“, a declarat Mazăre. Dar să nu uităm că preluarea CET-ului de către municipalitate a fost una dintre principalele promisiuni pe care Mazăre le-a făcut în campania electorală pentru alegerile locale din vara lui 2012, atunci când social-democratul a câştigat al patrulea mandat de primar. Nici până în prezent, nu se întrevede vreo şansă reală de preluare a CET-ului, iar declaraţiile de ieri ale edilului-şef nu fac decât să întărească această idee.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Toader C

19 Sep, 2014 10:02

superficiali Constanta ,sufera de un blestem. Daca am avea un gospodar in fruntea obstii,ar baga banii nu in ,,sambodroame"folosite trei luni pe an(mergeti acum in Mamaia si veti avea imaginea unui munte de beton pravalit pe malul marii,constructii fara nici o noima pe care marea se chinuie sa le ,,vomite "de pe plaja) ci in surse ecologice de energie.Nu trebuie sa fii savant,ca uitindu-te numai la mare sa vezi potentialul energetic care se iroseste(energie eoliana,energia valurilor,hidrogen sulfurat,etc).Dar este mai simplu sa arzi combustibili fosili,sa poluezi din greu si sa arunci cite un ,,os ''prostimii innainte de alegeri.Dar noi avem blestemul nostru!

sad

19 Sep, 2014 07:40

Banii poate atinge si populatia!

Articole asemanatoare

Senatorul Gigi Chiru - „CET Constanţa ar putea fi ţinta unor tunuri imobiliare“

29 Sep 2014 3160