Deschidere editie

Recunoaştere a valorii după 60 de ani Maestrul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului Constanţa (galerie foto)Marţi, după aproape şase decenii, celebrul tenor Vasile Moldoveanu a revenit acasă, la malul mării, în Constanţa, la invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa. Evenimentul este dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a ziarului nostru.
 
Ieri, începând cu ora 10.00, tenorul Vasile Moldoveanu s-a întâlnit cu autorităţile locale şi a vizitat Prefectura Constanţa. În Sala „Remus Opreanu“, maestrul a avut o întâlnire cu mass-media şi cu tineri muzicieni ai Constanţei. Vasile Moldoveanu a fost întâmpinat de viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, prefectul Constantin Ion şi scriitoarea Aurelia Lapuşan. Totodată, au fost prezenţi şi elevi de la Şcoala numărul 11 „Dr. Constantin Angelescu“, de la Liceul Teoretic „Ovidius“ şi de la Colegiul Naţional de Artă „Regina Maria“, care au susţinut momente artistice pentru tenor. În semn de înaltă apreciere, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a oferit maestrului Vasile Moldoveanu o diplomă de excelenţă şi o medalie.
 
Poeta, prozatoarea şi publicista Aurelia Lăpuşan a deschis seria de discursuri la Prefectură şi a vorbit despre succesul internaţional al maestrului Vasile Moldoveanu, dar şi despre istoria revenirii sale acasă.
 
„Vă mărturisesc că întâmplarea a făcut să-l găsesc. Ştiam multe despre domnia sa (n.r. - Vasile Moldoveanu), despre gloria artistică pe care a avut-o pe scenele lumii, dar ideea de a-l aduce acasă din nou era un vis. Şi visul a devenit realitate, iar maestrul a venit din nou acasă. A venit la invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa care sărbătoreşte 15 ani de jurnalism“, a precizat Aurelia Lăpuşan.
 
Tenorul Vasile Moldoveanu, vizibil emoţionat, a ţinut să le mulţumească tuturor celor prezenţi şi celor care au făcut posibilă întoarcerea sa acasă.
 
„Eu ţin să vă mulţumesc, înainte de toate, pentru că am fost invitat, prin doamna Lăpuşan, dar, de altfel, doamna Lăpuşan mi-a spus că a avut uşile deschise, o colaborare totală ca să pot veni după 60 de ani în oraşul în care m-am născut. Am avut câteva surprize foarte plăcute vizitând şcoala în care am învăţat acum 70 de ani. Este în acelaşi stadiu de frumuseţe, de curăţenie. Ce m-a frapat cel mai mult a fost puritatea din ochii copiilor“, a mărturisit Vasile Moldoveanu.De asemenea, prefectul Constantin Ion şi-a exprimat bucuria şi mândria de a-l primi acasă pe marele tenor. „Mulţumirile ar trebui să curgă din partea noastră către dumneavoastră pentru că aţi acceptat să reveniţi. Este un moment emoţionant pentru noi. Reprezentaţi un model de reuşită a unui român care a plecat acum 60 de ani şi a făcut o carieră extraordinară“, a declarat Constantin Ion.
 
Viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, a ţinut să menţioneze că ZIUA de Constanţa „a aruncat o mănuşă celorlalte jurnale să se aplece mai mult asupra culturii“.
 
„Astăzi, participăm la un moment onorant pentru oraşul nostru, emoţionant pentru fiecare dintre cei care participă la această exemplificare a faptului că ceea ce maestrul a invocat ca o realitate a prezentului, acest antagonism şi această implicare a politicului trebuie să dispară. Astăzi, acest exemplu în care un eveniment generat de doamna Lăpuşan, iniţiat de un jurnal din Constanţa, care, astfel, aruncă o mănuşă celorlalte jurnale să se aplece mai mult asupra culturii, în care opera este prezentă alături de noi, directorii instituţiilor de cultură constănţene reuşind să creeze acest moment de simbioză, mi se pare că trebuie să ne dea încredere, prin prisma faptului că maestrul a descoperit viitorul prin puritatea ochilor copiilor mici. Cred că astăzi avem toate premisele să ne cunoaştem valorile, trecutul şi să ne desenăm un viitor aşa cum ar dori copiii noştri“, a declarat Decebal Făgădău.

Diplomă de excelenţă pentru Vasile Moldoveanu şi promisiunea unei propuneri pentru a fi cetăţean de onoare al Constanţei


Viceprimarul cu atribuţii de primar i-a înmânat maestrului o diplomă de excelenţă şi a precizat că va propune în următoarea şedinţă de Consiliu Local să îi acorde titlul de cetăţean de onoare.

„Sunt extrem de onorat să vă spun că, după ce am discutat cu colegii mei, pe care i-am invitat şi la festival (n.r. Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului), îmi revine onoarea să îi ofer domnului Vasile Moldoveanu o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate şi, de asemenea, în următoarea şedinţă a Consiliului Local Constanţa, voi propune acordarea titlului de cetăţean de onoare, pentru că avem cu ce să ne mândrim! Faptul că domnia sa se întoarce acasă după 60 de ani trebuie să trezească o alertă în rândurile noastre. Trebuie să îi chemăm pe toţi oamenii valoroşi acasă, să contribuie la o cunoaştere mai bună a trecutului şi la o creionare mai precisă a viitorului. Prin cultură, prin educaţie, putem face acest lucru şi faptul că prima dumneavoastră vizită a fost la şcoală trebuie să se transforme într-un model pentru noi. Pe de altă parte, dumneavoastră aţi reuşit să faceţi o mică părticică din ceea ce ar trebui să facem noi, cu toţii - administraţie, oameni politici, directori ai instituţiilor de cultură, enciclopedişti, oameni care iubesc şi scriu despre Constanţa. Dumneavoastră aţi venit şi aţi devoalat un traseu al personalităţii dumneavoastră ce îşi are originea în oraşul nostru, care, acum 80 de ani, nu era nicidecum atât de extins şi atât de urbanizat cum este astăzi“, a adăugat Făgădău.

Pe lângă diploma de excelenţă, viceprimarul i-a oferit maestrului şi prima monografie despre Cazinoul din Constanţa, realizată de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă.
 
„Vă vom invita peste câţiva ani, nu mulţi, sper că doi, să-l vedeţi restaurat şi să vă reamintiţi plimbările dumneavoastră pe faleza constănţeană“, a precizat Decebal Făgădău.
 
„Ţin să vă spun că asta e o mare durere a mea. Am trăit într-o localitate unde există Cazino. Nici Cazinoul din Monte Carlo nu are frumuseţea şi maiestuozitatea Cazinoului din Constanţa. Trebuie făcute toate eforturile, pentru că nicio naţiune din lumea asta, având o asemenea bijuterie, un asemenea Cazino de o asemenea frumuseţe arhitecturală şi un asemenea loc pe care este clădit, nicio naţiune nu ar da înapoi pentru a restaura acest Cazino care sunt convins că, în viitorul apropiat, va fi nu numai mândria dumneavoastră cea mai mare, ci va aduce un plus calitativ extraordinar Constanţei. Trebuie exploatate aceste minuni pe care le avem în Constanţa şi îmi vine să plâng când mă gândesc că o asemenea bijuterie poate fi lăsată în paragină. Este imposibil! Nu se poate accepta şi nu puteţi accepta nici dumneavoastră asta!“, a mărturisit Vasile Moldoveanu.

Moldoveanu - „Teatrul Liric din Constanţa m-a descoperit“


„Întoarcerea a fost cu emoţii mari. Să te întorci după 60 de ani unde te-ai născut, să vezi şcoala unde ai învăţat... Şcoala este în aceeaşi stare perfectă, copii puri, bine îmbrăcaţi, frumoşi, am avut o impresie plină de nostalgie. Casa nu mai există. Unii care trăiesc acolo m-au acostat şi mi-au spus că mă jucam cu ei. Cel mai impresionant lucru a fost faptul că mai era cişmeaua din faţa porţii“, şi-a amintit Vasile Moldoveanu.
 
Într-un interviu acordat presei constănţene, maestrul Vasile Moldoveanu a povestit cum Teatrul Liric din Constanţa l-a descoperit şi cum a reuşit să plece din ţară pentru a-şi consolida cariera.
 
„Teatrul Liric din Constanţa m-a descoperit. Aveam 19 sau 20 de ani. Dirijorul Daminescu mi-a propus să mă angajeze în corul din Constanţa şi eu eram fericit, pentru că, altfel, trebuia să lucrez în Port (posibilităţi reduse). M-au angajat imediat şi o altă şansă a fost că dirijorul corului mi-a spus că nu am ce căuta acolo, că eu trebuie să plec să studiez Conservatorul. Am fost repartizat la Opera din Bucureşti. Mi-au dat roluri medii la început, până am început să am şi roluri mai importante. Şi am plecat printr-o întâmplare. Opera Română a invitat cei mai mari impresari din acel moment pentru a viziona spectacole. Bineînţeles că, fiind într-un spectacol, m-au chemat şi m-au întrebat dacă aş fi interesat să fac audiţii în străinătate. Printr-o serie de aventuri, am reuşit să capăt viza de plecare. Am plecat, am făcut audiţie şi mi-au dat imediat contracte. Nu ştiam până unde o să ajung, dar ştiam că o să cânt pe scene străine fără probleme“, a adăugat marele tenor.
 
„Nu aveam voie să mă întorc. Tata mi-a trimis un extras din jurnal. A fost un lucru care mi-a marcat viaţa, pentru că toate ziarele scriau despre «tenorul de origine română» şi de «tenorul din Constanţa» şi în ţară mă condamnau. Aşa au fost timpurile. Nu discut cu plăcere. De fiecare dată am fost întrebat, însă eu am iertat demult asta şi am putut continua. M-a marcat pe timpul acela, însă a trecut!“, a povestit Vasile Moldoveanu.

Revederea la Constanţa cu Corneliu Ciprian Macsim, văr primar


Vărul primar al maestrului, Corneliu Ciprian Macsim, a povestit şi el cum a fost revederea cu Vasile Moldoveanu.
 
„Am fost la două spectacole. După aceea, drumurile s-au despărţit. Eu am făcut inginerie la Constanţa, el nu s-a mai întors timp de 60 de ani. Până când am aflat la un mic radio că a rămas în Germania. Nu am mai ţinut legătura. Am aflat doar că, în ultimii cinci ani, mergea la Iaşi, la Brăila, apoi am aflat că doamna Lăpuşan este «vinovată» de venirea lui Vasile Moldoveanu la Constanţa. Am lăsat telefonul la o persoană de la ZIUA de Constanţa şi mă gândeam dacă o să îl dea sau nu. Şi azi-dimineaţă mi-a sunat telefonul. «Corneluş, ce faci, băiatule?» Mă bucur enorm! A fost o întrevedere foarte plăcută şi foarte apropiată!“, se confesează verişorul maestrului, Corneliu Ciprian Macsim.
 
Întrebat cum şi-l aminteşte pe Vasile Moldoveanu, Corneliu Ciprian Macsim descrie:
„Era foarte vioi, cu vocea melodioasă. Venea la ţară şi, împreună cu verişoarele de vârsta lui, îşi ţinea spectacolele. O săptămână era numai veselie. Lumea venea şi îşi aşeza scaunele pentru a-l asculta pe Vasile Moldoveanu“, îşi mai aminteşte Corneliu Ciprian Macsim.

Vizită la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, liceul unde a învăţat


Vasile Moldoveanu a ajuns, ieri, în jurul orei 16.00, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, la o întâlnire cu profesorii şi elevii. A fost primit cu aplauze, iar tenorul a fost vizibil emoţionat.
Directorul unităţii de învăţământ, Vasile Nicoară, i-a oferit din partea Colegiului medalia jubiliară, însoţită de o diplomă de excelenţă.
 
Tenorul Vasile Moldoveanu a mărturisit, la intrarea în liceu, că îi tremură extraordinar de tare picioarele. Emoţiile au fost cu atât mai mari cu cât şi-a revăzut colegii din liceu, iar tenorul Răzvan Săraru a interpretat două arii din repertoriul lui Vasile Moldoveanu. De asemenea, profesorii au pregătit o prezentare foto-video cu evoluţia maestrului.

Reconstituirea traseului în drum spre clasă

Spre seară, maestrul Vasile Moldoveanu a făcut o vizită la sediul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“, clădire în care, pe vremuri, funcţiona Liceul „Mircea cel Bătrân“. Maestrul şi-a amintit scările şi sălile de clasă. Tenorul constănţean şi-a găsit şi locul unde era banca în care a stat.
 
Astăzi, de la 18.30, maestrul va fi prezent la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, unde va avea loc un spectacol în cinstea sa, în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, după care va participa la un cocktail organizat cu ocazia împlinirii a 15 ani de jurnalism cu ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Gore

29 Oct, 2015 02:59

Diploma de excelenta-da,cetățean de onoare -nu.Ce a făcut pentru Constanta practic?Exista un regulament cu criteriile ce trebuie îndeplinite pentru a fi cetățean de onoare al orașului?Numai sportivii si cântăreții au acces la acest titlu ?Ingineri,doctori care au muncit si au realizat ceva concret pentru acest oraș-muzeu exista?

Articole asemanatoare

Motivarea instanței care a suspendat decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis de prelungire a mandatul şefului Armatei

14 Mar 2019 347

Surse. Lista candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare, validată de Biroul Politic Naţional al partidulu

14 Mar 2019 325

UPDATE. Incendiu de amploare la un depozit de materiale de construcții din București. Zeci de pompieri intervin pentru stingerea flăcărilor (galerie foto+video)

08 Mar 2019 738

UPDATE. Primarul Decebal Făgădău s-a sesizat Situație critică pentru familiile care locuiesc în căminul fostului Liceu „Vasile Pârvan” din Constanța. Au rămas fără utilități. Ce spun autoritățile

08 Mar 2019 1290

Incendiu violent în București. O hală de depozitare afectată. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit (galerie foto)

02 Mar 2019 596

Cine este Daniel Suciu, propunerea PSD pentru funcția de ministru al Dezvoltării Regionale

19 Feb 2019 430

Caz șocant. Un bărbat și o adolescentă, suspectați că au ucis un pensionar pentru a-i fura banii

10 Feb 2019 518

Un fost deţinut îmbrăcat în Superman amenință că se aruncă în gol de pe clădirea Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi

06 Feb 2019 1467

LIVE TEXT În premieră, ședința Consiliului Local Constanța are loc la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”Constanța. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

31 Jan 2019 1023

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 836

Schimbări în cadrul societăţii T.V.S. Asociaţii s-au retras din firmă. Cine sunt cei care au preluat societatea

29 Dec 2018 476

Două unități militare din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești organizează concurs de angajare. Ce posturi sunt vacante

21 Dec 2018 731

Viitorii polițiști au depus astăzi jurământul militar. Ce mesaj le-a transmis inspectorul general al Poliţiei Române (galerie foto)

21 Dec 2018 866

Au trecut cinci ani de la dispariția unui mare actor român

19 Dec 2018 312

LIVE TEXT Proiecție de gală a filmului Moromeții 2, la Centrul de Tineret "Jean Constantin" din Constanța (galerie foto+video)

18 Dec 2018 1480