Regulamentul Zonei Peninsulare. În cât timp își dă girul Prefectura și de când se va aplica

  • Noul Regulament de acces în Zona Peninsulară ar trebui să intre în vigoare până la mijlocul lunii în curs
  • Instituția Prefectului va verifica legalitatea actului adoptat pe 31 august
  • Vor fi 30 de zile de acomodare, conform reprezentanților Primăriei Constanța
 
Pe 31 august, în ședința de Consiliu Local Municipal Constanța, s-a votat noul Regulament de acces în Zona Peninsulară. Totuși, mai durează până când acesta se va aplica.
 
Un prim pas pe care trebuie să îl facă administrația publică locală este să fie publicat de către autoritate. Primăria Constanța, prin Consiliul Local Municipal Constanța va publica Hotărârea de Consiliu Local după ce va fi prezentată și adusă la cunoștința Instituției Prefectului a Județului Constanța. De regulă, această procedură durează între 10 și 15 zile. Astfel, am ajunge pe la jumătatea lunii septembrie.
 
Prefectura Constanța a precizat că verificarea legalității se face respectând următorii pași: „În cazul actelor administrative cu caracter individual, Prefectul poate exercita tutelă administrativă în termen de 6 luni, în cazul în care consideră actul respectiv ca fiind nelegal. În cazul actelor administrative cu caracter normativ, Prefectul exercită tutelă administrativă în orice moment”.
 
Între timp, Confort Urban SRL trebuie să monteze panourile prin care șoferii sunt informați că accesul cu autovehiculele în Centrul Istoric este restricționat, cu excepțiile de rigoare. Primăria Constnața anunță că, din momentul în care regulamentul va fi în vigoare, vor fi 30 de zile de acomodare pentru constănțeni și nu numai.
 
Totuși, dacă Instituția Prefectului va preciza că este nelegală, iar o persoană fizică sau juridică este sancționată, cea din urmă trebuie să urmeze calea legală pentru anularea sancțiunii. „Trebuie să conteste în instanță aceste sancțiuni, având în vedere faptul că încetarea efectelor unui act administrativ intervine, fie ca urmare a adoptării unui nou act administrativ, fie ca urmare a anulării lui de către instanța de judecată”, a transmis instituția menționată.
 
Din punct de vedere al destinației Zona Pietonală este separată în două părți:
  1. Zone exclusiv pietonale (cu destinație pietonală cu excepția  desfășurării unor evenimente sociale, culturale și/sau  sportive, a executării de lucrări de construire, amenajare și modernizare, în situații de intervenție pentru situații de urgență sau situații speciale): Faleza promenadă Cazino Constanța; Bd. Tomis (segmentul  cuprins  între  Str.  Traian și Str. Vasile  Alecsandri, segmentul  cuprins  între  Str. Vasile Alecsandri și Str. Sulmona și segmentul cuprins între Str. Sulmona și Piața Ovidiu);Piața Ovidiu și Str. Vasile Canarache (segmentul cuprins între Str. Petru Rareș și Piața Ovidiu)
 
  1.  Zone ocazional carosabile  (cu destinație  preponderent  pietonală  și  ocazional carosabilă): Str. 9 Mai; Str. Arhiepiscopiei; Str. C. A. Rosetti; Str. Callatis; Str. Căpitan Vasile Țurcanu; Str. Constantin Brâncoveanu; Str. Crângului; Str. Cristea Georgescu; Str. Dianei; Str. Dimitrie Cantemir; Str. Doinei; Str. Dr. Aristide Karatzali; Str. Dr. Francisc Reiner; Str. Ecaterina Varga (segmentul cuprins între Str.  Vasile Alecsandri și Str. Callatis); Str. Grigore Tocilescu; Str. Horia; Str. Ion Theodorescu Valahu; Str. Krikor H. Zambaccian; Str. Maior Gheorghe Șonțu; Str. Marcus Aurelius; Str. Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între Str. Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu); Str. Nicolae Titulescu; Str. Orient; Str. Ovidiu; Str. Petru Rareș; Str. Poștei; Str. Profesor Doctor Ion Cantacuzino; Str. Remus Opreanu; Str. Revoluției din 22 Decembrie 1989; Str. Sulmona; Str. Traian (segmentul cuprins între Str. Doinei și Piața Ovidiu); Str.  Vasile Canarache (segmentul cuprins între Str. Termele Romane și Str. Petru Rareș); Str. Vântului. Intrarea și/sau ieșirea vehiculelor în/din aceste zone se realizează prin punctele stabilite în anexa nr. 2 la regulament.
 
Vă reamintim, prin Hotărârea nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, vechiul regulament de acces în zonă a fost anulat definitiv.

Potrivit Hotărârii nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, legat de acest regulament nu a fost atestată existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări.

Motivul anulării a fost  că „această fundamentare a actului normativ nu s-a realizat în cauză, toate susținerile recurentului (nr., Consiliul Local Constanța) în referire la aspectele reținute în preambulul hotărârii atacate, la existența documentației tehnico-economice a trei proiecte, la respectarea procedurii de transparență decizională, la anunțul prealabil al dezbaterii publice și derularea acesteia sau sesiunea de discuții și dezbateri pe tema mobilității în Municipiul Constanța nu atestă existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări, în sensul dispozițiilor legale redate mai sus“.

Cu alte cuvinte, spun judecătorii Curții de Apel, era necesară o evaluare preliminară a impactului noii reglementări.

 

Regulamentul



 
Potrivit proiectului, care poate fi consultat în secțiunea „documente", regulamentul a fost realizat după comandarea unui studiu privind impactul socio-economic al aplicării HCL privind aprobarea regulamentului de acces auto în zona Peninsulară din municipiul Constanța.

Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetări în Inginerie și Management din cadrul Universității Politehnice din Timișoara.

În scopul asigurării durabilității lucrărilor de reabilitare din Zona Peninsulară a Municipiului Constanța, pentru protejarea zonelor urbanistice importante cu numeroase vestigii antice și clădiri monument, dezvoltarea traficului pietonal și implicit dezvoltarea turismului, Primăria Municipiului Constanța dorește întocmirea unui regulament pentru reglementarea accesului auto în Zona Peninsulară.

Prezentul studiu are ca scop identificarea posibilelor efecte și a impactului asupra mediului economic,comunităților locale, turismului și resursele de mediu ca urmare a aplicării unui regulament de acces auto în Zona Peninsulară din Municipiul Constanța.

Studiul se concentrează asupra patru direcții de analiză (care vizează Zona Peninsulară, precum și contextul general al Municipiului Constanța), după cum urmează:
• Impactul asupra mediului social (vizează comunitățile sociale din zona analizată);
• Impactul asupra mediului economic (vizează mediul de afaceri din zona analizată);
• Impactul asupra turismului (vizează industria de turism din zona analizată);
• Impactul asupra mediului (vizează elemente și politici de protecție a mediului înconjurător).


Acesta prevede permiterea accesului în centrul vechi doar vehiculelor rezidenților și mașinilor care deservesc activități economice sau acoperă un regim special de intervenții și servicii.

Primăria va emite legitimații de acces rezidenților persoane fizice și juridice.

Regulamentul stabilește și accesul mașinilor celor care participă la evenimente religioase precum nuntă, botez sau înmormântare, dar sunt permise maximum 5 vehicule, iar timpul de staționare este de cel mult 2 ore.

În mod excepțional, Primăria va permite accesul în centrul vechi și microbuzelor electrice destinate transportului public de persoane sau al bunurilor voluminoase pentru maximum 2 ore și al transportului electric propriu al hotelurilor sau pensiunilor.
 


Comparativ cu regulamentul anterior, noul proiect vine cu un regim mai strict pentru vehiculele cărora le va fi permis accesul în zonă. De exemplu, în cazul rezidenților va fi permisă intrarea în Peninsulă doar pentru un vehicul pentru fiecare unitate locativă.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Un nou regulament de acces în Peninsula Constanței a fost lansat în dezbatere publică! Ce prevede documentul?
 
A fost adoptat Regulamentul Zonei Peninsulare, în Consiliul Local Constanța. Au votat și pentru steluțele hollywoodiene
 
                                                                                     
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.