Deschidere editie

Retrocedarea de care nu vrea nimeni să se ocupe. Primăria Constanța și Administrația Porturilor o pasează între ele. S-a ajuns în instanță

  • Procesele dintre CN Administrația Porturilor Maritime și Primarul Constanței au pornit de la o notificarea formulată de Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, moștenitor al ofițerului Beldiman Cocăneanu.
  • În anul 2016, primarul a decis suspendarea soluționării notificărilor, până la soluționarea în instanță a Dosarului Retrocedărilor, cauză penală în care, în cele din urmă, fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare.
  • În 2018, primarul a dat o dispoziție prin care notificările formulate de Cocăneanu erau transmise spre soluționare Administrației Porturilor.
  • CN APM a dat în judecată municipalitatea și a cerut anularea acestei dispoziții.
  • Pe 7 iulie, CN APM a câștigat, în primă instanță, procesul cu Primarul Constanței. Decizia nu este definitivă.
Caz complicat pe masa judecătorilor constănțeni. Aceștia sunt chemați să dezlege ițele într-un proces pornit de la faptul că nici Primăria Constanța, dar nici Compania Națională Administrația Porturilor Maritime nu vor să soluționeze o notificare privind retrocedarea mai multor terenuri din Constanța, la cererea lui Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, moștenitor al ofițerului Beldiman Cocăneanu.

Recent, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a câștigat un proces cu Primarul Municipiului Constanța, fiind vorba despre dosarul civil cu numărul 6171/118/2018***.
Concret, judecătorii constănțeni au decis, în primă instanță, să anuleze Dispoziția Primarului Constanței potrivit căreia notificarea respectivă ar trebui să fie soluționată de CN APM. Decizia instanței poate fi atacată în apel, în 30 de zile de la comunicare.


„Notificarea-problemă“

Pe scurt, „notificarea - problemă“ a fost formulată încă din anul 2001, de către Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, moștenitorul lui Beldiman Cocăneanu, ofițer în armata română.
Numele lui Constantin Ioan Dumuitru Cocăneanu se leagă și de celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanța, din vremea fostului primar Radu Mazăre, cauză în care Mazăre a primit nouă ani de detenție. În același dosar, Răsvan Mircea Tudorache, persoana pe care Constantin Cocăneanu o împuternicise să ducă la bun final mai multe notificări privind retrocedarea unor terenuri în Constanța, a fost condamnat la doi ani cu suspendare.
Pentru a reveni însă la notificarea formulată de Cocăneanu pentru care Administrația Porturilor a ajuns să se judece cu Primarul Constanței, este menționat că aceasta vizează un teren format „din totalul de 660 de loturi în suprafață de aproximativ 90 de hectare (fiecare lot având o suprafață de 1.000 mp sau 2.000 mp)“.


Suspendarea până la soluționarea Dosarului Retrocedărilor

Până să se ajungă la procesul recent câștigat de CN APM, mai este de spus că, prin Dispoziția nr. 2529/03.06.2016, Primarul Municipiului Constanța a decis suspendarea soluționării notificărilor formulate de Cocăneanu. Suspendările erau valabile „până la soluționarea definitivă a Dosarului penal nr. xxxx, aflat pe rolul Curții de Apel București, în cadrul căruia s-a dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Municipiului Constanța și a altor 36 de persoane, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu“, potrivit Sentinței nr.3072/2016 a Tribunalului Constanța, citată pe www.rolii.ro.
Cocăneanu s-a plâns instanței de această măsură, iar judecătorii au decis în mod definitiv să anuleze dispoziția primarului privind suspendarea și au obligat autoritățile „să procedeze la soluționarea notificărilor“.
După această decizie definitivă a instanței, Primarul Municipiului Constanța a emis o nouă dispoziție. Mai exact, Dispoziția nr. 19588/25.09.2018 - în urma căreia soluționarea notificărilor formulate de Cocăneanu au fost declinate în favoarea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța. Cu alte cuvinte, Primăria a înaintat notificarea, spre soluționare, CN APM-ului.
La rândul lor, reprezentanții CN APM l-au dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța, dar și Municipiul Constanța prin Primar și le-au cerut judecătorilor să anuleze dispoziția primarului prin care le-a fost transmisă notificarea.
 

Ce spune CN APM

„Întreaga infrastructură portuară, în care este posibil să se regăsească și suprafața de teren revendicată de Cocăneanu Constantin Ioan Dumitru, face parte din categoria bunurilor proprietate publică a statului, așa cum acestea sun prevăzute de Constituția României și Legea nr. 213/1998. Reclamanta nu deține decât atributele ce decurg din dreptul de concesiune, respectiv posesia și folosința, și nu cele din dreptul de administrare. Astfel, reclamanta nu are calitatea de unitate deținătoare în sensul prevăzut de lege, imobilul face parte din categoria bunurilor proprietate publică asupra căruia nu exercită niciun drept de proprietate iar acesta nu este înregistrat în patrimoniul companiei“, se arată în cererea de chemare în judecată, formulată de avocații Companiei și citată în Hotărârea nr. 1464/07.07.2020 a Tribunalului Constanța.
În urma analizării documentelor depuse la dosarul cauzei, pe data de 7 iulie, judecătorii Tribunalului au decis să dea curs solicitării formulate de CN APM Constanța și să anuleze Dispoziția primarului prin care notificarea fusese transmisă companiei.

Hotărârea Tribunalului poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.


Citește și:O solicitare de retrocedare făcută de Cocăneanu a antrenat o serie de procese în Primăria Constanţa şi CN APMC

Retrocedările din Constanța, explicate de judecători:
Cazul Cocăneanu. Atribuiri în plus de terenuri în valoare de peste două milioane de dolari


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Contract între CN APM Constanţa și D.O. Style 99 SRL. Despre ce este vorba

26 Oct 2020 1871

CN APM Constanța cumpără tractor cu freză pentru zăpadă

24 Oct 2020 2283

Mai multe linii de cale ferată din Portul Constanța intră în reparații

20 Oct 2020 776

Pasajul Vasile Pistolea din Portul Constanța va fi reparat

17 Oct 2020 763

CN APM Constanța închiriază toalete ecologice de la Euro Ecologic

15 Oct 2020 2011

Lucrări de 200.000 de lei la posturile de transformare din Portul Constanța

15 Oct 2020 2009

Administrația Porturilor Maritime Constanța începe renovarea pasajelor din port

14 Oct 2020 1989

CN APM repară terasa de la căminul muncitoresc Poarta 2

10 Oct 2020 2105

CN APM Constanța scoate 30 de mii de lei pentru verificări anuale. Despre ce este vorba

08 Oct 2020 576

CN Admnistrația Porturilor Maritime Constanța pune la bătaie 26.000 de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere din port

06 Oct 2020 1810

Administrația Porturilor Maritime Constanța, licitație de peste 480.000 de euro pentru desființarea unor clădiri din zona Poarta 5 (document)

01 Oct 2020 1008

Quick Service va întreține sistemului de detecție și stingere din Gara Maritimă

30 Sep 2020 2399

O firmă din Constanța va reabilita Portul din Tulcea. Câți bani sunt investiți (document)

23 Sep 2020 2111

CNAPMC cumpără instalaţie electrică de iluminat (document)

22 Sep 2020 1951

Centralele termice din Portul Constanța vor fi înlocuite. Iată firmele care se vor ocupa (document)

14 Sep 2020 2260