Retrocedările din Constanţa şi scandalul internaţional al pavilionului românesc „Autorul moral al cedării pavilionului maritim este Valentin Preda. Preda n-a murit, continuă prin Valentin Pîrvulescu“ (documente)

Senatorul Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cursul săptămânii viitoare la conducerea Autorităţii Navale Române (ANR) ar urma să fie numit Valentin Pîrvulescu. Acesta din urmă este consilier PSD în Consiliul Local Municipal Constanţa. „Pîrvulescu este un apropiat al tripletei de aur constănţene Struţu - Răducu - Constantinescu (n.r. Gabriel Strutinski, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu). Este un subordonat al domnului Valentin Gheorghe Ionescu. Despre acest domn pot să vă spun că este cel mai norocos beneficiar de drepturi litigioase din Constanţa. Este asociatul majoritar la SC Tomis Marina Management, unde domnul Pîrvulescu este actualmente director“, a declarat Chiru.

„L-aş sfătui pe domnul Pîrvulescu să refuze această numire“

În aceeaşi ordine de idei, parlamentarul constănţean a ţinut să menţioneze că, potrivit unor declaraţii de avere, Pîrvulescu a avut datorii la Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor la momentul semnării contractului ANR privind cedarea pavilionului maritim românesc. „Autorul moral al cedării pavilionului maritim românesc este Valentin Răducu Preda. Preda n-a murit, Preda continuă prin Valentin Pîrvulescu“, a declarat preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa. Gigi Chiru a afirmat şi că îşi doreşte ca propunerea lui Valentin Pîrvulescu să nu se concretizeze în numirea sa la conducerea Autorităţii Navale Române. „L-aş sfătui pe domnul Pîrvulescu să refuze această numire, pentru că cineva va trebui să răspundă pentru pavilionul românesc“, a atras atenţia senatorul PDL.
Potrivit declaraţiei de avere completate de Valentin Pîrvulescu pe data de 6 iulie 2012, consilierul îi datora lui Valentin Răducu Preda suma de 15.000 de lei. Era vorba despre un împrumut contractat în 2009. Conform unei alte declaraţii de avere, depusă în 2011, acelaşi Pîrvulescu mai contractase un împrumut de la Preda, în valoare de 28.000 de lei.

„Îl voi acţiona în instanţă“

Am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la Valentin Pîrvulescu, social-democratul al cărui nume este vehiculat, de câteva săptămâni, pentru preluarea conducerii ANR, sens în care i-am trimis un mesaj pe telefonul mobil. Consilierul local PSD nu a răspuns însă. Dacă totuşi îşi va exprima un punct de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
Nu la fel de tăcut a fost Valentin Răducu Preda. Întrebat cum comentează declaraţia lui Gigi Chiru, potrivit căruia el ar fi autorul moral al cedării pavilionului maritim românesc, Preda a răspuns: „Nu comentez... Doar îl voi acţiona în instanţă pentru afirmaţii mincinoase“.

Remember Valentin Gheorghe Ionescu

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, Valentin Gheorghe Ionescu este administratorul unic al Sisteme Internaţionale de Afaceri, societate care este asociat în SC Tomis Marina Management, alături de SC Euromarina SA. Amintim şi că, până în august 2012, Valentin Gheorghe Ionescu a fost şi administrator al SC Tomis Marina Management.
Tomis Marina Management a fost antreprenorul general al proiectului Marina Tomis, de fapt Portul Turistic Tomis. Afacerea îşi are începutul în 2005. La acel moment, sub conducerea lui Gheorghe Moldoveanu, Administraţia Porturilor Maritime a concesionat Portul Turistic Tomis, pentru 25 de ani, firmei Sisteme Internaţionale de Afaceri SA. SIA este unul dintre business-urile lui Valentin Gheorghe Ionescu. Afacerea a fost considerată extrem de controversată la vremea respectivă. În 2005, SIA era deţinută, în proporţie de 80%, de Valentin Gheorghe Ionescu. În afacerea „Marina Tomis" a intrat, în 2007, SC Sisteme Integrate de Afaceri, transformată pe 8 octombrie 2007, la numai trei luni de la înfiinţare, în SC Tomis Marina Management. Rolul primit: antreprenor general al lucrărilor. Evident, acţionar în noua societate era şi este în continuare SIA lui VGI, alături de Euromarina, care a intrat puţin mai târziu în business.


Într-o Adunare Generală a Acţionarilor, Tomis Marina Management s-a decis ca firma turcilor, SC Euromarina SA, să se implice în afacere, dar numai în urma virării unui aport la capital de 7.300.000 de lei. Adică o sumă mai mare probabil decât redevenţa pe care SIA o plăteşte la APMC pentru toţi cei 25 de ani de concesiune. De menţionat este că, în 2005, anul închirierii, s-a vehiculat faptul că redevenţa pe care SIA o plăteşte pentru Portul Turistic Tomis este de numai „câteva mii de euro pe lună", sumă infimă pentru importanţa obiectivului închiriat. Aşadar, în AGA din 15 februarie 2008, Sisteme Internaţionale de Afaceri, reprezentată de Alina Ionescu, şi SC Euromarina SA, prin Hasan Malik Kececioglu şi Mustafa Nihat Demirel, se înţeleg asupra cooptării societăţii turce în afacere, dar numai „la data vărsării efective a contribuţiei la capitalul social", care avea să aibă loc „la sfârşitul zilei de 22.02.2008". Cum turcii şi-au ţinut promisiunea, Euromarina a ajuns să deţină 50% din afacerea „Marina".
Nu mai puţin important, Valentin Gheorghe Ionescu a fost coleg cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, la Institutul de Marină, dar şi la cotidianul Contrast.

Interesant este însă că Valentin Gheorghe Ionescu este inculpat în dosarul Retrocedărilor din Constanţa. În comunicatul remis de Direcţia Naţională Anticorupţie în octombrie 2008, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa Habitat şi Ambient SA, apare la capitolul „cesionari cumpărători de drepturi succesorale".

Ce spune PSD Constanţa

PSD Constanţa nu confirmă însă numirea la conducerea ANR a lui Valentin Pîrvulescu. Viceprimarul Decebal Făgădău, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, a declarat pe acest subiect: „Domnul senator prin redistribuire (n.r. Gigi Chiru) nu ştia nici măcar pe vremea guvernării Boc cine şi unde va fi numit. Cu atât mai puţin acum ar putea să ştie pe cine va propune PSD. Văd că subiectul ANR şi cam tot ce e legat de port ustură pe unii. PSD Constanţa va propune o persoană competentă, care să redea instituţiei exact ceea ce are în titulatură: autoritatea”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 534

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, achitat definitiv pentru ucidere din culpă

11 Apr 2024 653

Curtea Supremă de Justiție, în pronunțare în dosarul fostului senator Gigi Chiru!

01 Apr 2024 580

Firme din Constanța Modificări importante într-o companie administrată de un fost candidat la Primăria Constanța

27 Dec 2023 1031

Fostul senator Gigi Chiru, acțiune extraordinară la Curtea Supremă! Instanța a admis în principiu cererea

17 Dec 2023 796

#Dobrogea145 Christian Gigi Chiru, inițiator Ziua Dobrogei și președinte ALDE Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 1001

Fostul senator Gigi Christian Chiru, din Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte!

23 Oct 2023 945

Știri justiție Constanța Fostul senator Gigi Christian Chiru acuzat de ucidere din culpă! Judecătorii au încetat procesul penal. Definitiv

17 Aug 2023 1786

Amânare de pronunțare în cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă!

08 Jul 2023 1196

Final de proces în cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă! Când se va da decizia definitivă

17 Jun 2023 4201

Cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă, amânat pentru iunie

03 May 2023 2255

Un fost senator de Constanța, acuzat de ucidere din culpă! Când se va lua decizia finală!

20 Nov 2022 1554

#Dobrogea144 Mesajul lui Christian Gigi Chiru, inițiatorul legii privind declararea datei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2022 1363

Ucidere din culpă! Judecătorii motivează de ce a încetat procesul penal în cazul fostului senator Gigi Chiru!

02 Nov 2022 2160

ALDE are o nouă conducere. Mohammad Murad ales copreședinte alături de Varujan Vosganian şi Mircea Minea. Gigi Chiru a preluat organizația de la Constanța

23 Oct 2022 2214