Retrospectivă 2021. Măsuri nepopulare luate de Primăria și Consiliul Local Constanța în 2021


 
În 2021, sloganul de campanie al candidatului la Primăria Constanța, Vergil Chițac - #constantacumine, devenit între timp primar, s-a transformat în #constantaimpotrivamea!

O serie de măsuri nepopulare luate de acesta, unele fiind trecute ce-i drept și prin Consiliul Local Constanța, avea să transforme administrația Chițac, după doar un an de mandat în cea mai hulită echipă aflată la conducerea orașului.

Cum au reușit această performanță, vă prezentăm în cele ce urmează.



La final de an 2020, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța puncta ce a făcut în prima sa lună de activitatea la cârma municipiului.

Chițac anunța printre altele că se lucrează la un nou regulament privind locurile de parcare din municipiu, care urma să aducă soluții alternative pentru a plăti locul de parcare.

A dat exemplul  - parcometrul - ca soluția eficientă și a spus că vor fi montate în municipiu mai multe astfel de aparate pentru plata cash a locului de parcare. 2021 s-a încheiat fără ca aceste parcometre să fie achiziționate de primăria Constanța. Unul singur, pentru impresie artistică tronează undeva în zona Sălii Sportului și probabil cu acela vom rămâne mult timp de acum înainte.Și tot la final de 2020, primarul Constanței, Vergil Chițac considera că ”orașul are nevoie mai puține beculețe și mai mult respect pentru adevăratele priorități!”. A uitat destul de repede despre adevăratele priorități iar în 2021, a plătit 1 milion de euro pentru beculețele de Crăciun din Constanța, după ce Guvernul a acordat 4 milioane ajutor pentru căldură .
 

Asta în situația în care criza sanitară presupune o presiune financiară asupra administrației locale, care are în subordine Spitalul de Boli Infecțioase din oraș pe care nu a reușit să-l redeschidă până la sfârșitul lui 2021.

Uitam să consemnăm, la început de 2021, avocata Felicia Ovanesian a ajuns acolo unde și-a dorit. A fost numită administrator public al Constanței.


Și de aici, Dumnezeu cu mila…..

La început de an, echipa primarului Chițac provoacă prima criză majoră la nivelul orașului, după ce îi determină o parte din reprezentanții firmelor care aveau contracte de întreținere a spațiilor verzi să ceară rezilierea contractelor. Urmările aveam să le vedem cu toții în primăvara anului 2021, când orașul a fost la propriu înghit de iarbă înaltă de un metru, buruieni și plante sălbatice. Aleile au fost înghițite de bălăriile, care așteaptă, în zadar, să fie tunse și din care ieșeau păianjeni și căpușe.

Lipsa de viziune a administrației Chițac ni se dezvăluia în adevărata-i splendoare.

În timp ce oamenii spuneau că le este teamă să-și mai lase copiii să se joace în iarbă de frică să nu fie mușcați de vreo lighioană, administrația locală ne îndeamna profetic să avem încredere.

Tot în această perioadă Chițac, își amintește de Gradina de vară, situată chiar în Parcul Arheologic de lângă sediul primăriei.

„Nu abandonăm acest spațiu emblematic al orașului, vrem să-l readucem la viață și să redevină un loc iubit de toată lumea.

Căutăm soluții. Vrem să vedem care sunt căile legale și despre ce bani e vorba”, declara în ianuarie 2021. Evident, nu s-a întâmplat nimic până la final de an.

De Ziua Culturii Naționale, Chițac spune că orașul Tomis și-a consumat frustrările provinciale și este gata să simtă din nou aerul tonic al unei metropole care să conteze cu adevărat în plan național și european. Uraaa! Vom avea cultură! Dar..pas, în 2021 a fost adoptată doar o strategie culturală care trasează principalele direcții și cele mai importante proiecte și programe culturale pentru următorii 10 ani. Mai avem răbdare și în 2022!

Și tot în 2021, Chițac promite cu nonșalanță că nu-l doare gura: „Și vă mai promit un lucru. Vom avea în fiecare an noi hectare de parc!”


La final de 2021, revine cu aceeași poveste, după ce tot anul nu a înființat nici măcar un hectar.

„Specialiștii din cadrul OAR vor lucra îndeaproape cu aparatul de specialitate din Primăria Constanța pentru a ne ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv esențial din viața orașului.

Vorbim despre un proiect ce are în vedere crearea de noi spații verzi în tot orașul, plus două noi mari parcuri ce vor fi construite în zona DN 3C - Tomis Plus și în zona Bd. Tomis, pe malul lacului.
 
Acestea urmează să fie dotate cu echipamente de petrecere a timpului liber, de relaxare și cu infrastructura necesară practicării sportului în aer liber: piste de biciclete, terenuri de sport, zone de fitness în aer liber, locuri de joacă și așa mai departe.
 
De asemenea, vor fi amenajate zone pentru hamace, poieni pentru evenimente în aer liber și alte dotări ce vor servi activităților culturale și de agreement, a afirmat Vergil Chițac într-o postare pe Facebook în decembrie 2021.

În februarie, Chițac decretează ca roata panoramică din Portul Constanța să fie demontată de proprietar. Ole! Orașul, rezistă!

În aceeași lună, Regulamentul parcărilor din municipiul aruncă în aer liniștea constănțenilor și naște tensiuni între PNL și primarul Vergil Chițac. Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, il mandatează pe viceprimarul PNL Ionuț Rusu să îi solicite primarului să retragă proiectul de pe ordinea de zi, însă primarul ar fi refuzat.

Consilierul local PNL, Adriana Câmpeanu afirmă că se impune retragerea, regândirea și refacerea regulamentului și organizarea unei dezbateri transparente.

La rândul său, consilierul local PNL, Costin Avătafului, a declarat  că regulamentul a primit aviz negativ de la Comisia 5, iar consilierii PNL au avut o dezabtere în care au solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, revizuirea acestuia, dar şi găsirea unei alte variante în privinţa tarifelor solicitate.

Fusese finalizată prima formă a regulamentul parcărilor în municipiul Constanța care prevedea un tarif de 7 lei/h în zona 1 și 360 lei/an în zona 2. Tarifele nu includeau TVA.

Proiectul este retras de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local și rămâne în consultare publică. Între timp apare o nouă propunere de zone tarifare.

Constănțenii sunt nemulțumiți și de această variantă, în timp ce primarul Vergil Chițac pare mai preocupat de scăderea natalității în Constanța.
Încă nu vorbea fățiș despre dopurile adânc implantate în urechi, însă cel mai probabil erau deja instalate cu simț de răspundere.

Luna martie consemnează încă o declarație bizară a edilului care spune că: „Bursele de merit au crescut „bizar” cu 50%. Voi trimite auditul primăriei în școlile din Constanța din cauza numărului de burse”.

Și tot în luna martie, primarul își trimite Comandamentul Litoral 2021, condus de Horia Constantinescu prin stațiunea Mamaia. Se descoperă și primele nereguli.

Între timp, sunt înregistrate șapte cauze au fost înregistrate pe rolul Tribunalului. Primăria Constanța vrea să recupereze în civil prejudiciile din dosarul Retrocedărilor.


Pe 23 aprilie, CLM adoptă Regulamentul Parcărilor din Constanța!

În aceeași luna aprilie, Prefectura Constanța a refuzat să semneze pentru legalitate o HCLM inițiată de Vergil Chițac și votată de Consiliul Local Municipal. Este vorba despre HCL-ul prin care era dat în folosință gratuită Registrulului Auto Român imobilului de pe str. Industrială nr. 10.
În aceeași lună, în cadrul ședintei de CLM se aprobă Regulamentului local de publicitate la nivelul municipiului Constanța, un regulament care nu se aplică după 10 luni.

În luna mai 2021 este lansată de către primarul Chițac expresia – „ Îmi pun dopurile în urechi”!

Și tot în luna mai încep primele tensiuni între agenții economici din Mamaia și primarul Chițac. Afaceriștii vor „capul” lui Horia Constantinescu, însă primăria îi trimite către instituțiile abilitate.

În aceeași lună, Chițac anunță că parcările supraetajate din Constanța vor fi construite în parteneriat cu privații. 2021 s-a încheiat iar în oraș nu a fost deschisă nicio parcare din cele promise.

A fost consemnată doar o licitație pentru parcarea pe care Primăria vrea s-o construiască cândva, nu se știe când în zona Casei de Cultură din Constanța.

În ședina CLM Constanța din luna mai 2021, se discută închiderea unei porțiuni din bulevardul Tomis și construirea unui nou sediu al primăriei.

În luna iunie, viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu, vorbește  despre tensiunile din guvernarea locală. Continuă războiul dintre USR PLUS și edilul Vergil Chițac, după ce „parcarea se taxează integral iar gratuitatea celor 30 de minute a fost eliminată din regulament de aparatul primarului”.

În iunie 2021, AUR depune la primărie o solicitare pentru amplasarea de corturi în vederea strângerii de semnături. Chițac nu o aprobă, invocând pandemia! În mediile politice și prin oraș încep discuțiile despre un eventual referendum de demitere a primarului.

În luna iunie apare un nou scandal, în jurul modificării HCL 77/2021 privind Regulamentul pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța.

În forma adoptată în luna aprilie, hotărârea a stârnit nemuțumirea asociațiilor de proprietari, care au fost notificați de primăria Constanța cu privire la gospodărirea spațiilor verzi pe cheltuiala lor.

USR PLUS dorește îndreptarea unor erori ale acestui Regulament prin exonerarea asociațiilor de proprietari de la obligații nelegale în ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi și a amenajării de spații pentru europubele sau containere speciale pentru colectare selective.
Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a semnat pe 09.06.2021, contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”. Șantierul de pe Ștefan cel Mare și nu numai, îi va aduce pe constănțeni la exasperare către finalul anului.


După mai multe hotărâri inițiate de el și adoptate cu încălcarea legii, Chițac scapă de Georgiana Gospodaru pe care o revocă din funcția secretar al municipiului Constanța. Prefectura Constanța i-a întors HCLM-urile înapoi iar în timpul uneia dintre ședințe, Gospodaru l-a contrazis public cu privire la un proiect de hotărâre ce privea patrimoniul municipiului.

Primăria joacă ping-pong cu secretarii. Între timp este numită cu delegare Mirabela Călin. La final de an, când aceasta susținea concursul pe post, DNA a făcut o vizită cu totul suprinzătoare la Primăria Constanța. Detaliile cu privire la descinderea procurorilor le vom afla cel mai probabil în 2022.

Regulamentul de gospodărire se aplică, pentru că primarul vrea ca municipiul Constanța să se transformă într-o veritabilă cazarmă. Se înființează comitetele de cartiere, despre care nu se mai știe nimic.

În iulie 2021, a fost semnat contractul pentru coșurile stradale de sute de euro! Megastol Energy SRL va încasa o sumă fabuloasă din bugetul municipiului Constanța. 1.171.600 lei fără TVA pentru 400 de coșuri de gunoi.

În aceeași lună, consilierii locali municipali constănțeni, aprobă noile organigrame ale SPIT și CT BUS. De la Impozite și Taxe sunt îndepărtați colaboratorii administrației Făgădău.

În august, Chițac lansează proiectul „Adoptă un spațiu verde!”, respins de Consiliul Local Municipal. Până la finalul lui 2021, nu există consemnat niciun adoptator oficial.

Tot în vară, Chițac face declarații despre contractele de peste 20 de milioane de euro pentru regenerarea mediului urban. La final de an, au rămas tot declarații.

Parlamentarii AUR anunță că vor continua referendumul de demitere a lui Vergil Chițac, după ce primarul propune în CLM achiziționarea de ceasuri stradale cu banii bugetați pentru sistemele de irigații și proiectul: "Hollywood Walk of Fame", al cărei taxă de licenţă va costa orașul 4.250.000 de dolari, pentru următorii de 20 de ani.

Tot în august, Chițac promite o grădină publică locuitorilor din Tomis Nord.  Procedura de expropriere este aprobată de Consiliul Local pe final de an.

În luna septembrie, a fost adoptat Regulamentul Zonei Peninsulare, în Consiliul Local Constanța. Două luni mai târziu începe un adevărat război între locuitorii din zonă și primărie. Pentru moment, judecătorii au dat dreptate constănțenilor, dar Chițac a avertizat public că : „lucrurile nu vor rămâne așa”.

Prima zi a lunii octombrie aduce dezastrul de la Spitalul de Boli Infecțioase. Incendiul care a luat viața unor oameni nevinovați și autorități neputincioase, care se conformează ordinelor primite de la Guvern. Spitalul se închide iar ulterior, doar în urma presiunilor publice, demarează lucrări de renovare.

În aceeași lună, Consiliul Local Municipal aprobă prețului local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL în municipiul Constanța începând cu data de 01.09.2021 la propunere lui Vergil Chițac. 1060 de lei va costa gigacaloria la Constanța, fără subvenție.
Chițac vorbește despre Spitalul Policlinic, alocă și ceva fonduri pentru reparații la Infecțioase și-și pune în cap medicul care l-a tratat de Covid 19.
Între timp, vrea dar nu reușește să obțină revocarea PUZ Mamaia și PUZ Palazu Mare. Aleșii locali constănțeni de la USR, PNL și PSD au votat împotrivă.

Noiembrie vine cu o grevă spontană a angajaților CT BUS. Șoferii CT BUS au refuzat să iasă pe traseu în contextul negocierilor eșuate pentru mărirea salariilor. Chițac le transmite că au salarii destul de mari, dar la finalul zilei, greviștii câștigă și-și impun revendicările.

În timp protestului, când tot orașul fiebe, Chițac își publică sfidător raportul de activitate la un an de mandat!

În aceeași lună, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, explică de ce vor plăti constănțenii câte 50 de lei de persoană pe an pentru spații verzi.

El precizează că este vorba despre un proiect vast, care va genera peste 50 de hectare de parc în următorii 5-10 ani și subliniază că până acum, nu există nicio altă investiție similară derulată în oraș.

I-a trecut pesemne, după ce CLM a respins în luna decembrie această taxă!

Tot în noiembrie, Chițac semnează contractul de finanțare pentru un nou spital modular iar oamenii ies în stradă într-o serie de proteste referitoare la regulamentul din Zona Peninsulară.

Înainte de luna cadourilor, consilierii locali au decis să plătim 450 de lei pentru gigacalorie de la 1 ianuarie 2022!

Luna decembrie debutează cu scandaluri la Târgul de Crăciun din Constanța. Nevaccinații și copiii lor au acces interzis!



În noaptea de 15 spre 16 decembrie 2021 are loc un incendiu devastator în Constanța. Primarul Vergil Chițac caută soluții împreună cu reprezentanții asociației de proprietari. Ajutorul vine de la un imobiliar și de la constănțenii care donează pentru semenii lor.

Pe final de an se înființează Clubul Municipal Constanța și se amână cu un an licitațiile pentru parcările rezidențiale.

În ultima ședință a Consiliului Local, Mirabela Călin, secretarul municipiului Constanța a încălcat Codul Administrativ și Regulamentul de funcționare al CLM.

Proiectul impozitelor și taxelor pentru 2022 este pus în pericol. Cine răspunde? Vom vedea în următoarele zile.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 397

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 806

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 488

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1358

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 780

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 701

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 725

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 468

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2090

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 851

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 707

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1495

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 808

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 798

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 913