Revoluţia votului face istorie Cum a votat Constanţa la alegerile prezidenţiale 2014



Constanţa a votat, ieri, pentru a-şi alege preşedintele. Un vot istoric, de altfel, căci, după un deceniu, în România se schimbă şeful statului.


Constănţenii s-au prezentat la urne cu multă conştiinciozitate, căci judeţul s-a aflat în topul regiunilor cu prezenţă mare la vot. În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, au fost aşteptaţi la vot 630.304 cetăţeni cu drept de vot la toate cele 552 de secţii de votare amenajate în tot judeţul. Numărul a fost sensibil mai mic decât cel al votanţilor care au fost aşteptaţi la urne în urmă cu două săptămâni - 630.361, potrivit datelor furnizate de BEC.

Proteste pentru votul din Diaspora, în faţa Prefecturii Constanţa 

La ora 19.00, sediul Prefecturii Constanţa era pichetat pe câteva zeci de persoane care solicitau prelungirea programului de vot în Diaspora pentru că, spun ei, Guvernul nu s-a ţinut de cuvânt când a promis că va oferi soluţii optime pentru ca toţi românii din străinătate să poată vota. Şi preşedintele în funcţie al României, Traian Băsescu, a făcut aceeaşi solicitare, oficială, către Guvern.

Constănţenii, printre cei mai harnici votanţi

În ceea ce priveşte prezenţa la urne, constănţenii au mers să voteze încă de la primele ore ale dimineţii. Până la ora 10.00, la nivel judeţean, 65.999 dintre constănţeni îşi exercitaseră dreptul constituţional de a vota, ceea ce înseamnă un procent de 10,47% din numărul total de alegători. La ora 13.00, numărul acestora ajunsese la 195.348, adică 30,99% dintre persoanele cu drept de vot aşteptate la urne în judeţ votaseră până la ora de referinţă în tot judeţul. Biroul Electoral Judeţean Constanţa anunţa pentru ora 16.00 o prezenţă la urne de 47,77%, ceea ce plasa judeţul pe locul 6 în topul prezenţei la nivel naţional. La ora 19.00, numărul de votanţi din judeţul Constanţa ajunsese la pragul de 61,11%.

Voturi cu urna mobilă de la spital şi de la penitenciar

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“, din Constanţa, mai precis la secţia 173, au fost depuse 257 de solicitări de la persoanele internate care şi-au exprimat dorinţa de a vota cu urna mobilă. Pentru acest scrutin, au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante, care au fost predate, sâmbătă, preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi la primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.
 
La Constanţa, au votat şi 1.070 de deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă. Astfel, la secţia de la Poarta Albă au fost transportate trei urne mobile unde au votat, după ce au completat o cerere, 670 de persoane private de libertate. Şi la Secţia exterioară a penitenciarului, de la Valu lui Traian, 400 de persoane private de liberate au votat la două urne mobile.

Sesizări cu nemiluita la Năvodari, din partea ACL

Deşi în linii mari nu au fost înregistrate incidente semnificative, către BEJ au fost făcute unele sesizări din partea unor formaţiuni politice. Reprezentanţii Alianţei Creştin Liberale (ACL) au sesizat faptul că, la Năvodari, pe ecranul digital amplasat la intersecţia străzilor Constanţei cu Albinelor,  erau difuzate clipuri electorale cu Victor Ponta, după încheierea campaniei  electorale, fapt ce contravine prevederilor art. 41, alin. 11 din Legea 370/2004. Sesizarea nu a fost confirmată de oamenii legii. Tot ACL a depus o sesizare o cu privire la existenţa unor suspiciuni de turism electoral în comuna Cuza Vodă. Sesizarea a fost înaintată de BEJ Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, pentru a lua măsurile care se impun în astfel de cazuri. Reprezentanţii formaţiunii politice susţin că, în localitate, a fost semnalată prezenţa a trei microbuze: două cu numere de Bulgaria, unul, cu număr de Braşov. Nici această sesizare nu a fost confirmată de poliţişti.
 
Membrii ACL au preluat sesizarea unui cetăţean care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea şi care a afirmat că, la Spitalul Judeţean Constanţa, mai multe asistente au colectat cărțile de identitate ale persoanelor internate în vederea votării în numele acestora la urna mobilă. Reprezentanţii respectivei formaţiuni politice au sesizat Biroul Electoral Judeţean, care au declinat sesizarea către IPJ Constanţa. „Am luat legătura cu Poliţia şi cu reprezentanţii secţiei nr. 173. Nu există probleme reale, colectarea actelor de identitate reprezintă o situaţie normală, personalul medical şi asistentele au obligaţia de a lua cărţile de identitate, de a le verifica valabilitatea şi datele înscrise şi de a vedea în ce tabel se înscriu persoanele care au solicitat urna mobilă, după care le înmânează reprezentanţilor secţiilor de votare, iar procesul de vot se desfăşoară conform regulamentului“, a precizat purtătorul de cuvânt al BEJ, Adrian Oprea.

A spus că a votat şi pe lista permanentă şi pe cea suplimentară 

Potrivit reprezentanţilor ACL, un cetăţean din Constanţa a sesizat telefonic formaţiunea politică cu privire la faptul că i s-a permis să voteze pe o listă suplimentară, cu toate că el apărea că ar fi votat pe lista electorală permanentă. Concret, el spune că s-a prezentat la Secţia de votare nr. 23 din municipiul Constanţa, iar membrii secţiei au constatat că bărbatul, care era înregistrat la poziţia 1054 pe listele permanente, figura că ar fi votat. Cu toate acestea, omul ar fi fost lăsat să voteze pe listele suplimentare, după cum le-a relatat el reprezentanţilor partidului. Sesizarea însă nu a ajuns la BEJ.
Tot reprezentanţii ACL au depus, ieri, o contestaţie pentru a reclama influenţarea votului şi continuarea campaniei electorale dincolo de limitele stabilite de lege în localitatea Năvodari. În sesizare se spune că, la intrarea în secţiile de votare 309, 310, 311 şi 312, ar sta doi consilieri judeţeni care ar influenţa alegătorii. O altă contestaţie se referă la identificarea în trafic a unui autocar care, deşi avea afişată ruta Năvodari - Mihai Viteazu, transporta persoane către municipiul Constanţa

Update ora 23.45

Vezi AICI rezultate parţiale ale votului.

UPDATE 01.16


ACL Constanţa a transmis, în urmă cu puţin timp, rezultatele numărătorii paralele la nivelul judeţului Constanţa, pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2014. Potrivit acestei numărători, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 57,07% din voturile valabil exprimate, în vreme ce premierul Victor Ponta, candidatul PSD, doar 42,93%.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Relu

17 Nov, 2014 07:32

Bravos Gigi Chiru!!!Bravos PDL!!!

Articole asemanatoare

MAEPrecizări de presă în contextul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă

08 Mar 2024 330

„Da, este adevărat“ Remus Cernea, primul candidat la alegerile prezidenţiale din 2024 (VIDEO)

23 Feb 2022 2029

Cabinele de vot pentru alegerile prezidenţiale vin de la Cluj

02 Nov 2019 3088

Babuş (PSD) "Votul de astăzi nu este o înfrîngere pentru PSD, am reuşit să luăm mai multe voturi decât în 2014"!

26 May 2019 1613

Editorial Vine, vine primăvara electorală! Alegerile europarlamentare, un test pentru prezidenţiale

23 Feb 2019 2431

Crin Antonescu Victor Ponta trebuia să demisioneze după eşecul la prezidenţiale

30 May 2015 2976

Stiripesurse.ro EXCLUSIV BOMBĂ - Poliția anchetează frauda electorală la alegerile prezidențiale din 2014

12 Mar 2015 2775

La prezidenţiale, PSD, PNL, PMP, Macovei şi Tăriceanu au încălcat legea finanţării partidelor

29 Jan 2015 2725

Se analizează votul din diasporaIohannis ar putea rechema ambasadori de la post

27 Dec 2014 3117

Votul din diaspora, prilej de dispută în Parlamentul European

11 Dec 2014 2713

Marian Muhuleţ Listele de la toate secţiile de votare vor fi verificate

09 Dec 2014 2729

Pentru ce (nu) au votat constănţenii la prezidenţiale Victor Ponta se bucură de mai multă simpatie decât Radu Mazăre

03 Dec 2014 4073

Situația României în urma alegerilor prezidențiale

24 Nov 2014 2045

Primarii comentează situaţia din PSD Constanţa „Poate că Mazăre aşteaptă următoarele alegeri pentru a pleca. Le va pierde şi pe acelea“

24 Nov 2014 5723

Editorial Alegeri şi ce va urma...

22 Nov 2014 3462