Riscăm să rămânem fără căldură şi apă caldă în plină iarnă? S-a cerut insolvenţa RADET Constanţa. Ce spune Liviu Popa

Pe data de 7 decembrie, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul 8353/118/2016, Secţia a II-a Civilă, materie - faliment, obiectul - deschiderea procedurii la cererea creditorului, stadiul procesual - fond. Părţile dosarului sunt: Electrocentrale Grup SA - creditor, iar RADET Constanţa - debitor.
 
„În urma divizării Elcen Bucureşti, s-au creat două noi unităţi: Electrocentare Constanţa SA şi Electrocentrale Titan SA. Ulterior, Electrocentarle Titan SA a fost absorbită de Electrocentrale Grup SA. Şi este vorba despre acel război pe datoriile istorice, cu care vom merge din instanţă. O parte din ele au început să se prescrie. Sunt obligaţi de lege să facă şi ei, la rândul lor, acţiuni. Şi s-au gândit că asta e partea cea mai bună pentru ei. Vom vedea ce va decide instanţa. Fiind nişte sume în litigiu, pe care noi nu le recunoaştem, nu putem vorbi despre valoare“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Liviu Popa, directorul RADET Constanţa.
 
Eduard Olteanu, directorul general al Electrocentrale Grup SA, a precizat că „este vorba despre o procedură de deschidere a insolvenţei“. „Noi ne-am substituit în dreptul de recuperare a acestei creanţe provenite de la SC Electrocentrale Bucureşti, care a fost transferată, printr-un proces de divizare, către o altă companie - Electrocentrale Titanic, pe care noi am integrat-o printr-un proces de fuziune prin absorbţie. Trecând aproape trei ani de la termenul în care aceste facturi au avut dată scadentă, societatea noastră trebuia să aibă o reacţie, pentru a nu ajunge cu ele în perioada de prescripţie. Ne-am adresat conducerii RADET Constanţa, ca să recunoască, pe cale amiabilă, aceste datorii, preluate prin procesul de divizare, respectiv fuziune, ca să nu fim nevoiţi să ajungem în instanţă. O simplă recunoaştere a acestor datorii ar fi întrerupt termenul de prescripţie. Cei de la RADET au fost în imposibilitatea să recunoască aceste datorii. O parte din ele sunt contestate în instanţă în mai multe dosare. La nivelul societăţii noastre s-a ajuns la concluzia că singura variantă pentru a proteja dreptul de recuperare a acestei creanţe, care se ridică undeva la 163.000.000 de lei, este să deschidem procedura insolvenţei“, a explicat Eduard Olteanu.
 
Reamintim că, în anul 2014, la sfârşitul lunii septembrie, a avut loc divizarea producătorului de energie termică ELCEN. Părţi din patrimoniul acestuia au fost transferate către Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan, nou-înfiinţate. Dar procesul de divizare nu a fost parcurs fără nemulţumiri. Astfel, în data de 4 martie 2015, pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 156/36/2015, cu obiectul „suspendare executare act administrativ“, Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Părţile dosarului sunt: RADET Constanţa, în calitate de reclamant, şi Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi SC Electrocentrale Titan SA, în calitate de pârâţi. „Este vorba despre nişte creanţe pe care le pretinde SC Electrocentrale Titan SA, după procesul de divizare. De fapt, sunt nişte inadvertenţe după acest proces de divizare“, a declarat, acea vreme, Nela Ştefan, directorul interimar al RADET Constanţa.

Citeşte şi:

Motivul neînţelegerii - creanţe de anul trecut RADET Constanţa, la judecată cu trei ministere şi cu Electrocentrale Titan

Divizarea ELCEN, atacată în instanţă Constanţa va prelua CET-ul doar dacă proiectul de divizare va fi corectat

Este oficial – a fost înfiinţată SC Electrocentrale Constanţa SA Radu Mazăre - drum liber pentru preluarea CET-ului şi ieftinirea gigacaloriei 

Procesul de divizare ELCEN s-a încheiat Acţiunile Electrocentrale Constanţa vor trece la Primăria municipiului Constanţa

Statul este unic acționar al Electrocentrale Constanța Urmează transformarea RADET în societate comercială

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fosta conducere a RADET Constanța ar putea fi trasă la răspundere pentru situația financiară în care a ajuns regia (DOCUMENT)

11 Feb 2022 5108

Iarna nu-i ca vara. Problema apei calde în Constanţa, între Ministerul Finanţelor şi cel al Energiei! Ce răspunsuri a primit deputatul Turcescu (documente)

06 Nov 2018 2396

Lucrări pe străzile din municipiul Constanța. Ce măsuri trebuie să ia operatorii economici. Poliția Locală va aplica sancțiuni

03 Apr 2018 2224

Regia îi asigură pe constănţeni că va furniza agent termic fără întrerupere

09 Dec 2016 2290

Iată în ce dosar a făcut apel Primăria Constanţa

21 Aug 2016 2346

Un nou termen într-un proces în care este implicată Primăria Constanţa

16 Apr 2016 2290

Uti Grup SA va întreține sistemul de avertizare incendiu CTE Palas al Electrocentrale Constanța SA (document)

21 Nov 2015 3120

Măsuri pentru realizarea unei investiții importante la Sucursala Electrocentrale Rovinari

02 Sep 2015 1507