S-a împuşcat cu o armă care trebuia să rămână „secretă“ Un constănţean a aflat ce păţeşti dacă îţi bagi nasul unde nu-ţi fierbe oala

În rechizitoriul procurorilor se arată că, „în anul 1997, numitul C.C. a achiziţionat de la un magazin de specialitate din municipiul Constanţa arma cu aer comprimat marca Norinco (Norconia), model B3-XS, calibru 4,5 mm, fără serie“.
 
Un bărbat din Constanţa a fost trimis în judecată de procurori pentru că ar fi deţinut o armă fără drept timp de aproape 20 de ani. Cel în cauză a ajuns în colimatorul oamenilor legii din pricina unui cetăţean care îl ajuta la treburile zilnice prin gospodărie şi care s-a împuşcat din greşeală. Victima a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, iar medicii au anunţat imediat organele de anchetă. La finele anchetei, procurorii au dispus trimiterea în judecată atât a celui care s-a împuşcat, cât şi a proprietarului armei.
 
În rechizitoriul procurorilor se arată că, „în anul 1997, numitul C.C. a achiziţionat de la un magazin de specialitate din municipiul Constanţa arma cu aer comprimat marca Norinco (Norconia), model B3-XS, calibru 4,5 mm, fără serie“.
 
„În anul 2015, arma a fost mutată de la domiciliul acestuia la ferma agricolă ce îi aparţine, situată în satul (…), judeţul Constanţa, fiind păstrată într-o cutie din lemn, închisă cu un lacăt. La ferma agricolă, numitul H.P. îl ajuta pe C.C. la treburile casnice. Acesta, fără acordul lui C.C., a desfăcut cutia în care se afla arma cu aer comprimat, iar la data de 19 mai 2016 a folosit-o, iar din neatenţie, s-a autoîmpuşcat. A doua zi, numitul H.P. l-a informat pe proprietarul fermei C.C. că în urma folosirii armei s-a rănit, fiind îndrumat să meargă la spital pentru îngrijiri medicale. La data de 21 mai 2016, lucrători de poliţie judiciară s-au deplasat la locaţia fermei, ocazie cu care au identificat arma deţinută fără drept de către C.C. şi pe care H.P. a folosit-o în mod ilegal, autoîmpuşcându-se. Arma a fost ridicată, împreună cu o cutie metalică ce conţinea circa 200 de alice metalice calibru 4,5 mm, iar în urma concluziilor Raportului de Constatare Criminalistică nr. (...) din 25.05.2016, întocmit de către un expert criminalist autorizat din cadrul IPJ Constanţa - Serviciul Criminalistic, a rezultat faptul că «arma marca Norinco (Norconia), model B3-XS, calibru 4,5 mm, fără serie, este în stare de funcţionare»“, conform rechizitoriului.
 
Procurorii mai arată că, „în urma verificărilor efectuate în Registrul Naţional al Armelor, a reieşit faptul că numitul C.C. este autorizat pentru deţinerea, portul şi folosirea de armă neletale, fiind deţinătorul legal al unui pistol marca Rohm, cal. 10x22T, seria (…), iar numitul H.P. nu este autorizat ca deţinător legal pentru nicio categorie de armă. La data de 14.06.2016, fiind audiat în calitate de suspect, C.C. recunoaşte faptul că a cumpărat în anul 2007 de la un magazin specializat din municipiul Constanţa arma «tip puşcă cu aer comprimat model B3-XS, cal 4,5 mm, fără serie, întrucât la acea dată legislaţia nu impunea anumite reguli privind deţinerea unor astfel de arme. În anul 2015, a devenit deţinător al permisului de armă pentru un pistol neletal, încercând să intre în legalitate şi cu puşca cu aer comprimat, dar întrucât pierduse actul de provenienţă, acest lucru nu s-a mai putut. Astfel, a transferat puşca la ferma sa, ce se află pe malul lacului Taşaul, fiind depozitată într-o cutie din lemn, asigurată cu un lacăt“.
 
„Fiind audiat la data de 15.09.2015, în calitate de suspect, H.P. arată faptul că acesta îl ajută pe C.C. la treburile gospodăreşti de la fermă, iar la data de 19.05.2016, în timp ce făcea curăţenie în foişorul existent, a găsit arma într-o cutie din lemn, iar din curiozitate, în momentul când a vrut să o încarce, a sprijinit-o cu ţeava pe genunchiul stâng, atingând din greşeală trăgaciul. La spital a mers după două zile, rana fiind superficială, dar necesita scoaterea alicei, precum şi dezinfectarea şi pansarea. Având în vedere faptele penale pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, din probatoriul realizat rezultă aspecte indubitabile cu privire la săvârşirea de către inculpatul C.C. a infracţiunii de «nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor» şi de către inculpatul H.P. a infracţiunilor de «nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor» şi «uz de armă neletală fără drept»“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
Cei doi au fost trimişi în judecată în decembrie 2016.
 
După numai două termene, Judecătoria Constanţa, instanţă învestită cu soluţionarea cauzei, a decis condamnarea lui C.C. la pedeapsa de 4.500 de lei amendă penală (150 de zile amendă x 30 de lei, suma corespunzătoare unei zile-amendă), pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.
 

Bărbatul care s-a împuşcat a fost condamnat, la rândul său, la pedeapsa de 1.500 de lei amendă penală (100 de zile amendă x 15 lei, suma corespunzătoare unei zile-amendă), pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor. Tot el a fost achitat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de armă neletală, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa a fost atacată de procurori la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care nu a stabilit un prim termen de judecată.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bărbat împușcat la o partidă de vânătoare, în județul Timiș

28 Jan 2024 500

Declarațiile oficialilor IPJ Constanța despre polițiștul găsit împușcat la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1192

Știri Constanța Cine este polițistul găsit mort în Cumpăna. Detalii de ultim moment! (VIDEO)

01 Dec 2023 3698

Anchetă la Cumpăna! Un polițist din cadrul IPJ Constanța, găsit mort! Tânărul era împușcat în cap (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Nov 2023 10070

Crimă în direct, în Filipine Prezentator la radio, împușcat în timpul emisiunii

05 Nov 2023 1128

Focuri de armă într-o comună din județul Galați! Un bărbat agresiv, împușcat de polițiști

03 Sep 2023 1001

Cetățean român împușcat în Grecia de un preot de pe Muntele Athos. Suspectul ar fi încercat să țintească o pisică

04 Aug 2023 1407

Amenințări cu moartea în Primăria Saraiu Șofer împușcat după o urmărire în trafic, în 2017. Iată decizia finală!

21 Jun 2023 1559

Un bărbat s-a împuşcat în cap cu o armă de vânătoare deținută ilegal. Avea doar 30 de ani!

17 May 2023 1494

Scene șocante pe un drum din Constanța! Șofer împușcat după o urmărire în trafic, în 2017. Pronunțare amânată

13 May 2023 2213

Omul de afaceri constănțean Tinel Timu, ucis în Canada! Ce afaceri avea la malul mării

21 Apr 2023 17768

Un copil de 10 ani a împuşcat mortal un alt copil pentru că l-a învins la un joc video. „Nu cer decât să se facă dreptate“

19 Jan 2023 1524

Fostul șef al ISU Hunedoara, în stare gravă după ce s-a împușcat accidental

21 Dec 2022 1156

Galați Un tânăr polițist și-a tăiat venele și s-a împușcat în cap!

13 Dec 2022 3436

Constanța Fiul procurorului, decedat după ce s-ar fi împușcat în cap, condus pe ultimul drum (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Nov 2022 14300