S-a „trezit“ cam târziu! Cum a vrut să ia primarul Constanţei 2,5 milioane de euro de la Giurgiucanu, Borcea şi Habitat şi Ambient SA (rechizitoriu)

Inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa au ajuns să se dea în judecată între ei

Tribunalul Constanţa a închis dosarul în care primarul municipiului, dar şi Municipiul Constanţa, prin primar, i-a chemat la judecată pe Georgică Giurgiucanu, Geta Săvulescu, Cristian Borcea, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. Surse avocăţeşti spun că primarul municipiului Constanţa le-a solicitat lui Borcea, Săvulescu, Camboianu, dar şi societăţii comerciale mai sus precizate aproximativ 2,5 milioane de euro, pentru că ar fi modificat regimul juridic al unor terenuri obţinute în baza Legii 10/2001, atât în staţiunea Mamaia, cât şi în municipiu. Mai mult decât atât, o parte a terenurilor în cauză s-ar regăsi şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi trimis spre soluţionare, în luna octombrie 2008, Curţii de Apel Bucureşti, unde se află şi în prezent. În Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, Radu Ştefan Mazăre este judecat alături de mai multe persoane, printre acestea aflându-se chiar Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că SC Habitat şi Ambient SA este reprezentată de Valentin Gheorghe Ionescu, un alt inculpat în Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.

 Aproape de Naşterea Domnului

Revenind la procesul celor aproximativ 2,5 milioane de euro, cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului din Constanţa cu exact două săptămâni înainte de Crăciun (2014), iar ultimele modificări în cauză, potrivit portalului instanţelor de judecată, au fost făcute cu o săptămână înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului. Reclamanţii au fost primarul municipiului, dar şi Municipiul Constanţa, prin primar, în timp ce lista pârâţilor este deschisă de Georgică Giurgiucanu şi continuată de Geta Săvulescu, Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA şi închisă de Mihai Camboianu. Dosarul a fost trimis spre soluţionare judecătoarei Adriana Lepădatu, care, la primul termen (19 martie), a amânat pronunţarea pentru 26 martie.

 „Băieţi fini“, n-au solicitat cheltuieli de judecată

Astfel, conform minutei judecătoreşti, Lepădatu a respins excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor invocată de pârâtul Cristian Borcea, precum şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâţii Georgică Giurgiucanu, SC Habitat şi Ambient SA şi Geta Săvulescu. Ulterior, judecătoarea a admis excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâta Geta Săvulescu. Pe cale de consecinţă, Tribunalul Constanţa a respins acţiunea formulată de primarul municipiului, dar şi de Municipiul Constanţa, prin primar, ca prescrisă. Altfel spus, chiar dacă era îndreptăţită, acţiunea a fost înregistrată mult prea târziu pentru a avea efecte. Adriana Lepădatu a mai luat act că pârâţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

 Valoarea de atunci vs. valoarea de acum

Aşa cum precizam şi mai sus, potrivit unor surse avocăţeşti, primarul municipiului Constanţa le-ar fi solicitat lui Borcea, Săvulescu, Camboianu, dar şi societăţii comerciale Habitat şi Ambient aproape 2,5 milioane de euro. Banii ar reprezenta contravaloarea imobilelor la data restituirii în baza Legii 10/2001 şi valoarea lor din prezent generată de presupusa modificare a regimului juridic. Terenurile, situate atât în staţiunea Mamaia, cât şi în municipiu, s-ar regăsi şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, unde Radu Ştefan Mazăre este judecat alături de Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu.

 
În Dosarul Retrocedărilor, Giurgiucanu este acuzat, alături de alte persoane, de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate. Asta în timp ce în sarcina mai multor cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care se află Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa, „Habitat şi Ambient“ SA, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu) s-a reţinut complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.
 
 Tot în cauză, conform DNA, „în mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi“. „Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale, ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire. Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de zece ori mai mici decât preţurile reale“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele „Nisipuri“ SA), mama şi fratele acestuia (prin firma „APV Media Turism“), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma „Habitat şi Ambient“ SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele „Pomacost“ SA şi „Aqualand“ SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC „Holland Develompment Group“ SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa, „New Home Construct“ SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen“, au conchis cei de la Anticorupţie.
 
În secţiunea „Documente“ poate fi citit rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.
 
Citeşte şi

Retrocedări suprapuse în Peninsulă
Dispoziţia de împroprietărire a lui Borcea, Camboianu şi alţii, „şubrezită“ în instanţa?



 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proces pentru terenul din Piața Ovidiu Banca Națională a României cheamă la judecată Primăria Constanța

23 Jul 2023 3543

Urmările Dosarului Retrocedărilor Municipalitatea Constanța, la judecată cu un protagonist de top al retrocedărilor din oraș!

11 Apr 2023 2687

Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

09 Jan 2023 1950

Recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor! Ce au făcut judecătorii din București

12 Nov 2022 1841

Uraganul imobiliar pentru recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor ar putea reîncepe, la București! Se așteaptă hotărârea instanței

31 Oct 2022 2054

Dosarul Retrocedărilor. Uraganul imobiliar, dezlănțuit în Capitală pentru aproape 50 de terenuri din dosar, suspendat de judecători!

02 Jun 2022 2652

Dosarul Retrocedărilor, pretenții de peste 10 milioane de euro Ultima oră! Cererea lui Giurgiucanu, admisă

27 Jan 2022 2404

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Statul Român, autorizat să intervină în uraganul imobiliar „dezlănţuit“ în Capitală! Sunt vizate aproape 50 de terenuri

14 Jan 2022 2539

Al cui rămâne Portul Tomis? (DOCUMENTE)

10 Jan 2022 6229

Un alt teren de top din Constanţa, din retrocedări, s-a întors în proprietatea municipiului. Povestea din sala de judecată! (documente)

21 Oct 2021 5649

„Războiul“ de pe Plaja Modern! Cinci dosare pentru o parcare

09 Oct 2021 2758

Retrocedări Unul dintre terenurile de top din Portul Tomis, trecut în proprietatea municipiului Constanța (documente)

05 Oct 2021 6000

Proces pentru parcarea de lângă Plaja Modern, din Constanța. Decizia Tribunalului!

15 Jul 2021 2822

Procesul deschis de BNR beneficiarilor „preferați“ ai administrației Mazăre, suspendat. Ce s-a întâmplat

05 Jul 2021 2674

„O situație personală“ Beneficiari de top ai retrocedărilor lui Mazăre, dați în judecată la Constanța!

18 Jun 2021 3999