Deschidere editie

Salvaţi o ruină „stăpânită“ de mucegai! Triplă expoziţie la Cazino. Un „strigăt“ amplificat de revoltă îndreptat către administraţiile locale şi statale (galerie foto)

Cu ocazia Zilelor Constanţei, Ordinul Arhitecţilor din România a realizat, chiar în clădirea Cazinoului, un eveniment compus din trei expoziţii cu tematici diferite, care poate fi vizitat până pe 28 mai.
 
Prima expoziţie se numeşte „Cazinoul din Constanţa, scurtă istorie în imagini”, a doua este „Arhitectura interbelică pe litoralul românesc”, iar a treia este intitulată „Dezvoltarea oraşului modern Constanţa în raport cu vestigiile cetăţii antice Tomis”.
 
Despre toate aceste trei expoziţii am stat de vorbă cu arhitectul Radu Cornescu, iniţiatorul acestui demers.
 

Istoria Cazinoului, din 1903 până în zilele noastre

 
Expoziţia despre Cazinou a fost realizată în anul 2010, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea „actualului“ Cazino. „Am precizat «actual», pentru că în Constanţa au mai existat două cazinouri. Primul s-a numit Kursaalul şi era realizat din lemn. Din această cauză, în anul 1892, a fost demolat, întrucât o parte din el a fost distrusă de o furtună şi apoi de un incendiu.
 
Din 1892 a existat al doilea cazinou, se numea Casinul, şi era cam pe taluzul de atunci al falezei constănţene, cam vizavi de casa Cănănău, care a adăpostit fostul consulat chinez. Acest al doilea cazinou era cam de vreo patru ori mai mare decât Kursaalul, dar şi acesta a fost făcut provizoriu, pentru că autorităţile constănţene au vrut să aibă un cazinou durabil.
Plus de asta, doreau şi o promenadă, care s-a realizat numai cu ajutorul lui Anghel Saligny. Şi astfel, în anul 1903, primarul de atunci, Cristea Georgescu, a semnat un contract cu arhitectul Daniel Renard, pentru realizarea acestui Cazinou. A mai existat însă un contract semnat şi cu Anghel Saligny - care conducea în acea vreme lucrările de modernizare a Portului Constanţa - pentru a realiza actuala promenadă, întrucât aici înainte era marea. Saligny a «furat» din mare între 40 şi 60 de metri. A făcut nişte ziduri de sprijin, pe care le-a umplut cu pământ, cu pietriş, tot ce trebuie ca să reziste... (şi uite că rezistă şi astăzi), dar şi un promontoriu pe care Daniel Renard a început construcţia Cazinoului.
 
Deci această expoziţie despre Cazinou urmăreşte toată istoria lui, din anul 1903 până astăzi.
 
Ar mai fi de notat câteva evenimente. În 1905 s-a schimbat culoare politică a ţării şi, deci, şi a Constanţei. În locul liberalilor au venit conservatorii, care au preferat să realizeze Cazinoul cu arhitectul Petre Antonescu. Acesta l-a gândit altfel, în stil neo-românesc, nu în stilul Art Nouveau, cum îl gândise Renard, şi de aceea s-au schimbat unele fundaţii şi a pornit la lucru pe stilul neo-românesc.
 
Dar în 1907 au venit iarăşi la putere liberalii, Antonescu fiind... eliberat de aceştia l-au adus din nou pe Renard, dar şi pe Victor Stephănescu, care fusese coleg de facultate cu Renard şi se înţelegeau foarte bine. Stephănescu avea să facă nişte extinderi la Cazinoul gândit de Renard.
În anul 1910 a fost inaugurat, iar în 1912 s-a inaugurat şi pavilionul din faţa Cazinoului, care era un restaurant, iar astăzi este sediul Acvariului. Şi acest Pavilion a fost proiectat tot de Daniel Renard”.
 

Ce evenimente au mai trecut peste Cazino?

 
În urma evenimentelor din Primul Război Mondial, în 1916, a fost transformat în spital de campanie şi, cu toate acestea, nemţii l-au bombardat şi au murit 10 oameni. (Dezvăluiri aici, în premieră, ale Arhitectului Radu Cornescu care intenţionează să realizeze o expoziţie în luna noiembrie, de Ziua Dobrogei, care se va intitula «Constanţa bombardată»).
 
După aceea, Cazinoul a fost martorul unor evenimente interesante, cum ar fi vizita familiei regale în 1928, când s-au împlinit 50 de ani de la revenirea Dobrogei la statul român.
 
A fost bombardat şi în cel de-al Doilea Război Mondial, şi a fost reparat apoi cu deţinuţi politici.
 

Incredibil! A treia licitaţie porneşte iar de la zero...


Şi, revenind în... epoca modernă, Cazinoul a fost dat celor din turism şi, în zilele noastre, a fost recuperat de Primăria Constanţa, funcţionând pentru o perioadă de timp.
La un moment dat însă, administraţia Mazăre a concesionat Cazinoul unei societăţi israeliene, care ar fi trebuit să-l refacă şi să-l administreze timp de 50 de ani. Venind criza după 2008, această firmă a declarat că nu mai poate să continue, pentru că a dat faliment, şi astfel Cazinoul a ajuns din nou la Primărie, care l-a cedat Guvernului, respectiv Companiei Naţionale de Investiţii, care a început licitaţia pentru a reabilita acest simbol al Constanţei.
 
„Toată lumea se plimbă acum pe faleza refăcută cu fonduri europene, iar în mijlocul ei stă acest Cazinou, care este o ruină.
În opinia mea, Compania Naţională de Investiţii, până la demararea propriu-zisă a lucrărilor de renovare, trebuia să ia măsuri de conservare: să astupe geamurile, să refacă racordul electric sau să realizeze încălzirea acestei clădiri, pentru a putea fi întreţinută, întrucât - din cauza diferenţelor acestora între iarnă şi vară, dar şi a aerului sărat care pătrunde, inclusiv a excrementelor porumbeilor care, din cauza substanţelor chimice, atacă ornamentele şi pardoseala - s-a ajuns la ceea ce vedem astăzi... o ruină stăpânită de mucegai.
La aceasta se adaugă faptul că nici tema de proiectare nu a fost făcută cum trebuie, întrucât, din cinci companii care au participat la această licitaţie, una a câştigat, alte două făcând contestaţie, iar în România aceste contestaţii durează cu anii. Acum urmează să aibă loc o a treia licitaţie şi se porneşte de la zero, ceea ce este incredibil!
Eu încerc să trag nişte semnale de alarmă, inclusiv prin petiţia de acum trei ani pe care am făcut-o pentru Cazinou, semnată de 35.000 de români, şi prin care ceream parlamentarilor să scurteze timpul de soluţionare a licitaţiilor. La ora actuală, există o Lege a licitaţiilor, dar care ar trebui regândită pentru monumente istorice, de aşa manieră încât să prevadă, în capitole aparte, scurtarea termenului de contestare a licitaţiilor. Termenele să fie foarte scurte în procese, tocmai pentru ca monumentele să nu aibă de suferit. Am citit, zilele trecute, că deja Guvernul Dăncilă a propus Parlamentului chestia asta pentru proiectele europene. De ce nu şi pentru monumentele istorice?
Pe lângă această petiţie, majoritatea expoziţiilor pe care le-am făcut s-au dorit un strigăt către administraţiile locale, chiar şi statale, de a rezolva cumva aceste probleme. Uitaţi-vă ce haos este şi în urbanism, nu numai în Constanţa, ci în toată ţara”.
 

„Avem vestigii de 2500 de ani de care ne batem joc”

 
Arhitectul Radu Cornescu consideră cea de-a doua expoziţie - „Dezvoltarea oraşului modern Constanţa în raport cu vestigiile cetăţii antice Tomis” - drept un alt „strigăt amplificat", plecând de la recunoaşterea istorică a Constanţei ca fiind cel mai vechi oraş locuit de pe teritoriul României.
 
„Mergând cu expoziţiile mele sub egida Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea - din partea cărora am avut o înţelegere deosebită în finanţare a acestor expoziţii - am văzut oraşe care au vestigii de 300-400 de ani şi sunt foarte bine puse în valoare. Spre exemplu, la Baia Mare am văzut vestigiile fundaţiilor unor biserici de acum 400 de ani, care sunt puse sub sticlă, sunt luminate noaptea, au un parc în jurul lor, au aer condiţionat în interior, însoţite de plăcuţe în toate limbile de circulaţie internaţională cu privire la ce a fost acolo şi istoria locului. Iar noi, care avem vestigii de 2500 de ani, ne batem joc de ele. Cum este basilica paleo creştină din curtea Colegiului Mihai Eminescu, unde se intră printr-o trapă metalică prin care curge apa şi care ucide picturile murale. La Poarta 1 este o basilică, tot aşa nepusă în valoare. Se cunosc Poarta de Nord a cetăţii, de lângă Grand, sau poarta cealaltă, de Sud, a Callatisului, lângă Fantasio, precum și poarta principală a cetăţii, Poarta Mare, care este la intersecţia străzilor Dragoş Vodă cu Mircea, și care e lăsată în ruine, plină de verdeaţă. Aceasta este o capodoperă a cetăţii Tomis ce trebuie pusă în valoare. Nu se face nimic. Sub hotelul Ibis este o sală care păstrează vestigii ale unui vechi amfiteatru roman, dar şi ale unei basilici episcopale, care s-ar părea că este cea mai mare din perimetrul cetăţii şi care nu se poate vizita”, ne povesteşte cu acelaşi imens regret arhitectul constănţean.
 
 
Cea de-a treia expoziţie, „Arhitectura interbelică pe litoralul românesc”, are în vedere litoralul care se întindea de la Cetatea Albă până la Ecrene, la câţiva kilometri de Varna, şi la care au lucrat cei mai mari arhitecţi ai perioadei interbelice, cum ar fi G.M. Cantacuzino, care a realizat hotelul Rex din Mamaia şi Belona din Eforie Nord, Hanriette Delavrancea Gibory, care are lucrări la Eforie Nord şi Sud. Dar cele mai multe au fost la Balcic. De asemnea, Horia Creangă, iniţiatorul mişcării moderniste în România, are multe lucrări pe litoral, cea mai cunoscută fiind Barul Acapulco, la Eforie Nord etc.
 
Dar sunt multe şcoli, spitale, primării, clădiri de locuit, aerogări, tot ce se putea antama în materie de arhitectură şi urbanism, care au fost realizate de marii arhitecţi ai României și care au lucrat cândva pe litoral. Multe dintre acestea sunt acum în Ucraina sau Bulgaria, pentru că aşa sunt graniţele de astăzi. Am fost peste tot şi am făcut poze, am făcut rost de planuri sau faţade ale proiectelor vechi şi le-am pus în antiteză faţă de cum există ele astăzi sau care ar fi trebuit să existe...”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 547

Constanţa. Cum a ajuns un şofer cu maşina pe scările falezei de la Cazino

04 Nov 2018 3950

Pericol pe Faleza Cazinoului din Constanţa. Ce necazuri pot avea cei care ajung acolo

02 Nov 2018 463

Cine se află în spatele firmei care a sponsorizat lucrările de punere în siguranţă a Cazinoului Constanţa

31 Oct 2018 2135

Cazinoul din Constanţa, în plin şantier de punere în siguranţă. Când ar trebui finalizate lucrările. Ce firme le execută

30 Oct 2018 963

File din istoria Constanţei (IV) Povestea Falezei de la Cazino, un fost bulevard al oraşului (II)

29 Oct 2018 2200

Intervenții în regim de urgență la clădirea Cazinoului din Constanța. Ce lucrări se efectuează (galerie foto)

28 Oct 2018 693

File din istoria Constanţei (III) Povestea Falezei Cazinoului, un fost bulevard al oraşului (I)

23 Oct 2018 1984

Vești bune Au început lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Când vor fi finalizate (galerie foto+video)

22 Oct 2018 8106

Bogdan Huţucă (PNL) - „Sub o administraţie locală PSD-ALDE-PMP, cârpim Cazinoul cu lucrări de zero lei!“

19 Oct 2018 788

Primarul Decebal Făgădău a anunțat când încep lucrările de punere în siguranță a Cazinoului din Constanța

15 Oct 2018 1440

Încep lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Act important emis de municipalitate

13 Oct 2018 6929

Imobil de două etaje în zona Cazinoului din Mamaia. Undă verde de la municipalitate pentru Teo Doi SRL

08 Oct 2018 1668

Cazinoul din Constanța - O călătorie în timp

05 Oct 2018 286

Vești bune pentru Cazinoul din Constanța. Un prim pas pentru restaurarea și consolidarea clădirii simbol a orașului Constanța

27 Sep 2018 886

Jocurile de pe Facebook, din ce în ce mai populare

25 Sep 2018 411

Saga Cazinoului din Constanța, capitolul „Raportul Europa Nostra“. Ce spun experții europeni despre reabilitarea reperului de la Marea Neagră (galerie foto)

15 Sep 2018 764

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)

14 Sep 2018 894

Incidente neplăcute la ceremonia dedicată Zilei Pompierilor. Iată ce s-a întâmplat (galerie foto+video)

13 Sep 2018 2849

Live Ziua Pompierilor, sărbătorită la Constanţa (galerie foto)

13 Sep 2018 1355

Ziua Pompierilor marcată la Constanța. Evenimentul va avea loc pe Faleza Cazino din Constanța (video)

12 Sep 2018 1182

Povestea Cazinoului, spusă chiar de el „Blestemul meu este nemurirea” (galerie foto)

09 Sep 2018 1480

Mamaia. Gala „Oss Fighters & Golden Fighter”. One Star Security, organizator România a câștigat întâlnirea cu China (galerie foto)

24 Aug 2018 3338

Diseară, la Mamaia, gala „Oss Fighters & Golden Fighter“. One Star Security, organizator Andrei Stoica - „Voi lupta până la capăt!“

24 Aug 2018 1978

Eveniment organizat de One Star Security Luptătorii care participă la gala „Oss Fighters & Golden Fighter”, de la Mamaia, au trecut proba cântarului (galerie foto)

23 Aug 2018 866

One Star Security, organizator. Întâlnire România - China la gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia „Show incendiar!” (galerie foto)

23 Aug 2018 1803

One Star Security, organizator La gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia, se anunţă un spectacol deosebit (galerie foto)

22 Aug 2018 1529

Eveniment de top! One Star Security, organizator Gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, de la Mamaia, deschisă de constănţeanul Ozel Mustafa

21 Aug 2018 2632

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 3800

Zece zile de volei pe plajă la Mamaia, la Campionatul Naţional. Ce spune preşedintele Federaţiei, Gheorghe Vişan

14 Aug 2018 716

Caravana “Fii pregătit!” ajunge la Constanța!

13 Aug 2018 286

A „reînviat“ Cazinoul! Zeci de vizitatori îi trec pragul pentru expoziţia „România întregită în Europa unită“ (galerie foto)

13 Aug 2018 799

Eveniment de excepţie la Cazinoul din Constanţa. Expoziție şi proiecție de film „România întregită în Europa unită”

09 Aug 2018 816

Primăria Constanţa pregăteşte achiziţia expertizei şi a proiectului tehnic pentru lucrări de urgenţă la clădirea Cazinoului!

07 Aug 2018 917

Deputatul Ion Stelian anunţă o nouă strângere de semnături #FaraPenali pe faleza Cazinoului din Constanţa

05 Aug 2018 887

Beznă în stațiunea Mamaia. Sistemul de iluminat public nu funcționează între Hotelul Iaki și Piațeta Cazino (galerie foto+video)

03 Aug 2018 845

Traficul rutier, restricționat parțial „Unirea - Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor“, eveniment în premieră naţională la Constanţa

02 Aug 2018 419

Super eveniment la Mamaia. Întâlnire România - China! Gala „Oss Fighters & Golden Fighter“, cu fraţii Andrei şi Bogdan Stoica în ring (galerie foto)

02 Aug 2018 6041

Filme în aer liber se întoarce cu 16 proiecții de neratat la Constanța!

27 Jul 2018 1139

Trei persoane care au consumat băuturi alcoolice pe plaja terapeutică din Mamaia, sancționați de poliția locală

27 Jul 2018 434

​Simona Halep, pe faleza Cazinoului din Constanţa, cu racheta de tenis în mână! Cu ce ocazie

24 Jul 2018 2567

Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța despre scena prăbușită în timpul Festivalului Mamaia Copiilor 2018

17 Jul 2018 845

Festivalul Mamaia Copiilor 2018 Palmaresul integral al unei ediții fără precedent. Premii de 40.000 de lei, cea mai mare sumă acordată în istoria evenimentului (galerie foto)

17 Jul 2018 1016

Începe Festivalul Mamaia Copiilor, ediţie de majorat, în Piaţetele Perla şi Cazino!

10 Jul 2018 771

Paradă de autoturisme de lux în Portul Constanța. Bolizii, admirați de curioși (video)

07 Jul 2018 2999

Dezinformare! Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Paul Stănescu aruncă pisica în curtea colegului său de partid, primarul Făgădău, în chestiunea Cazinoului (document)

06 Jul 2018 1874

Municipalitatea pregăteşte achiziţia serviciului de întreţinere panouri cu ecran led din staţiunea Mamaia

28 Jun 2018 486

Faptele care au condus la situaţia actuală a Cazinoului din Constanţa Bola - „Mazăre a vrut să-l mărite israelienilor, iar Făgădău ne cere bani pentru reabilitare!“

28 Jun 2018 2123

Pe care CAZINOU să-l restaurăm?! (galerie foto)

22 Jun 2018 4960

Organizatorii NEVERSEA lansează proiectul de restaurare al Cazinoului "SOS Cazino" (galerie foto)

18 Jun 2018 1003