Scoala periculosilor

1205522529.jpg

Romeo Tecau, seful Serviciului Comunitar Constanta, spune ca, in prezent, majoritatea scolilor de soferi se afla in situatia de a ramane fara licente de functionare * Motivul: doar 10-20% din candidati obtin permisul de conducere in urma examinarii

In mare parte, vina o au instructorii dezinteresati, dar si autoritatile locale, care se fac ca nu vad aceste probleme. Conform statisticilor, autoritatile implicate in evaluarea invataceilor intr-ale soferiei trebuiau sa puna piciorul in prag si sa ridice licenta acelor scoli care nu dau randament. In sprijinul acestora vine si Ordinul 1856 al ministrului Transporturilor, din 2005, care impune suspendarea licentei de functionare a scolilor cu procentaj mic de promovabilitate. Realitatea este, insa, destul de dureroasa. Nimeni nu inchide aceste scoli, ba chiar se tot autorizeaza, de la luna la luna, altele noi. Seful Serviciului Comunitar Constanta, Romeo Tecau, sustine ca se are in vedere rezolvarea acestei probleme. "Sunt prea multe cazurile in care cursantii acestor scoli nu trec testarile. De aceea, si noi si Prefectura am decis ca nu ar fi o solutie sa le ridicam licenta de functionare, deoarece in aceasta situatie sunt majoritatea scolilor de soferi. Incercam pe cat posibil sa facem ceva sa le creasca promovabilitatea. Fara o interventie a autoritatilor si a scolilor de soferi, nu se va putea remedia nimic", a declarat optimist Tecau.

Prefectul ia atitudine

Satul sa se tot arate cu degetul spre judetul pe care il conduce, prefectul Danut Culetu a cerut lamuriri pe tema permiselor auto. Acesta vrea sa stie cum de a scazut promovabilitatea si cum vad patronii scolilor de soferi iesirea din aceasta criza. "La cererea prefectului, lucram acum la realizarea unui raport cu privire la solutionarea crizei. Prefectul Culetu este interesat de acest subiect si este hotarat sa se implice in solutionarea lui", a precizat Romeo Tecau. La discutiile cu prefectul sunt invitati reprezentantii Serviciului Comunitar, care se ocupa de permisele auto, cei de la Autoritatea Rutiera Romana si, nu in ultimul rand, scolile de soferi. "Prefectul ne va convoca la dezbateri, dar va tine mortis sa vina si scolile de soferi si Autoritatea Rutiera Romana. Acesta vrea personal sa vada opinia lor si solutiile pe care le au. Noi vom fi prezenti cu siguranta la dezbateri, dar mai greu va fi cu scolile de soferi", a conchis Tecau.

Sindicatul instructorilor face front comun

Subiectul nu este strain profesorilor de soferie afiliati la Organizatia Nationala a Instructorilor Auto. Liderul acestora pe judetul Constanta, Vasile Budu, sustine ca vina este in mare parte a ARR-ului, care da unda verde scolilor de soferi si instructorilor particulari, dar si viitorilor conducatori auto, care nu dau doi bani pe aprofundarea teoretica. "Exista Ordonanta 1856, care da dreptul organelor abilitate sa ridice avizul de functionare al scolilor care nu au un procent bun de promovare. Aceasta nu este valabila, deoarece nu are prevazute si normele de aplicare. Asa ca fiecare face ce vrea si, zi de zi, apar instructori care practica aceasta meserie ca pe un hobby. E vina celor de la Autoritate ca fac instructori pe banda rulanta. Acum 13 ani, cand am dat eu examen pentru a fi instructor, din 52 de inscrisi, au promovat doar 16. Acum, insa, promoveaza toti. Incep cursul trei, patru si promoveaza 40", sustine Vasile Budu. Dupa spusele acestuia, ARR pregateste pe banda instructorii scolilor de soferi, pentru ca au si ei interese. "Astazi ajungi mai repede instructor decat sofer, si e normal, deoarece ARR-ul are interesele lui. Si mai vrem si calitate!", explica instructorul Budu.

Autoritatea Rutiera dezminte acuzatiile

Asemenea acuze nu au fost tocmai pe placul reprezentantului Autoritatii Rutiere Romane, Marian Butnaru. Acesta afirma destul de raspicat cum ca nu ARR-ul raspunde de proasta pregatire a viitorilor soferi, ci Serviciul Comunitar si Prefectura. "Cine v-a spus asa ceva, v-a dat informatii gresite. Toti elevii scolilor de soferi care trec de sala iau si examenul practic. De restul examenelor se ocupa Tecau si Prefectura", a spus Marian Butnaru. Cat despre instructori... "Nu e adevarat ca avem asa multi instructori. Lunar avem trei sau patru, restul sunt la reexaminari. Sunt chiar putini pentru cererea care exista", a conchis Butnaru.

Scris de: {autor}Elena STERIAN{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1289

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 828

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1562

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 795

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 854

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 902

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2514

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 999

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3716

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 855

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1700

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 731

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2314

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2639

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3101