Se poate, dar nu se vrea? Asociaţia Elevilor continuă războiul cu Primăria Constanţa. Cer bursele în instanţă (galerie foto)

Asociaţia Elevilor din Constanţa a chemat în judecată Consiliul Local Municipal Constanţa, pentru neacordarea burselor elevilor, dar şi Ministerul Educaţiei, pentru plafonarea sumelor pentru decontarea navetei.
 
Ieri, elevii constănţeni au solicitat judecătorilor secţiei de Contencios administrativ a Tribunalului Constanţa să oblige Consiliul Local Municipal Constanţa să emită o hotărâre prin care să stabilească numărul şi cuantumul burselor pentru elevii din municipiul Constanţa, aşa cum prevede Legea Educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi OMECTS nr. 5576/2011.
 
„Solicităm Consiliului Local Municipal Constanţa să ofere burse sociale, de merit, de performanţă şi burse de studiu elevilor din municipiul Constanţa, aşa cum prevede articolul 84, aliniatul 3 din Legea Educaţiei. CLM Constanţa consideră că aceste burse nu trebuie oferite obligatoriu elevilor. Doar aşa putem obliga CLM Constanţa să ofere burse elevilor, burse care nu au fost oferite niciodată. Consiliul Local Constanţa ar trebui să respecte legea. Nu cerem nimic în plus Consiliului Local Constanţa decât să respecte acest drept al nostru“, a declarat Andrei Eduard Burghelia, fost preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
 
Anterior, elevii au depus şi o notificare prealabilă către Primăria Constanţa. „Ţinând cont că în comuna Peştera aceste burse se acordă, la fel ca şi în Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Cluj, considerăm că şi municipiul Constanţa ar trebui să acorde aceste burse elevilor. În primul rând, pentru că bursele sunt un drept al lor. Noi trebuie să facem ca Primăria Constanţa să înţeleagă că nu respectă legea. Suntem convinşi că această cerere de chemare în judecată va fi una pozitivă pentru noi“, a adăugat Cristian George Fărăuanu, secretarul general al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
 
De altfel, luni, Asociaţia Elevilor din Constanţa a sesizat secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Constanţa cu privire la problema nedecontării integrale a navetei elevilor.
„Am chemat luni în judecată Ministerul Educaţiei. Solicităm Ministerului să emită un nou act prin care naveta elevilor să fie decontată integral, aşa cum a fost decontată până în anul 2013. Prin Ordonanţa de Guvern nr. 29/2013, articolul 15, decontarea navetei a fost plafonată la 26 de lei pe 3 kilometri, plus 2 lei pentru fiecare kilometru în plus. Considerăm că această ordonanţă este neconstituţională. Ministerul susţine că nu are bani. Dar aşa cum naveta profesorilor este decontată integral, credem că şi naveta elevilor trebuie decontată integral. În urma acestei măsuri, s-au înregistrat cazuri semnificative de abandon şcolar în rândul elevilor din mediul rural, principala cauză fiind lipsa banilor de navetă. Apreciem că Guvernul a modificat în mod abuziv Legea Educaţiei, ocolind dispoziţiile constituţionale şi anume emiterea unei ordonanţe simple în domeniul organic, lucru interzis de art. 115 din Constituţie. Nu în ultimul rând, apreciem că ordonanţa intră în conflict cu art. 16 (egalitatea în drepturi), 32 (dreptul la învăţătură), 49 (protecţia copiilor şi tinerilor) şi 53 (restrângerea exerciţiului unor drepturi) din Constituţie“, a mai spus Andrei Eduard Burghelia.

Au depus două plângeri penale la DNA împotriva lui Mazăre

Amintim că Asociaţia Elevilor din Constanţa a determinat Consiliul Local Constanţa să aplice reducerea la transportul local în comun pentru elevi, aşa cum prevede legea. Consiliul Local Constanţa a adoptat în februarie o hotărâre prin care toţi elevii care învaţă în municipiul Constanţa beneficiază de 50% reducere la transportul local în comun, iar elevii orfani vor beneficia de gratuitate, conform legii. Decizia Consiliului Local a fost luată la doi ani după primele solicitări făcute de Asociaţia Elevilor din Constanţa. Reprezentanţii elevilor din Constanţa au organizat un protest pentru obţinerea respectării legii şi au depus două plângeri penale la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Radu Mazăre.

Ce spune Legea Educaţiei

Art. 82 (1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social.
Art. 82 (2) Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Art. 82 (3) Criteriile generale de acordare a burselor se stabilesc de Ministerul Educaţiei. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanta, de merit, a burselor de studiu şi a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în limitele fondurilor repartizate şi în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităţilor şcolare.
 
„Aceste burse nu sunt obligatorii. În Legea Educaţiei Naţionale se spune că autorităţile publice locale POT acorda burse. Dar nu sunt obligate“, a explicat Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.
 

Trebuie amintit, alături de victoria elevilor prin care au obţinut subvenţionarea transportului în comun pentru şcolari, după ce au depus o plângere la DNA Constanţa, şi de faptul că în luna februarie, primarul (de atunci) Radu Mazăre le propunea elevilor „un târg“.

Mazăre intenţiona să iniţieze un proiect de hotărâre pentru un concurs care făcea referire la mai multe domenii: sport, artă, literatură, gastronomie. Administraţia locală ar fi trebuit să aloce din bugetul pe 2015 un milion de euro (!) pentru acest proiect şi asta fără a lua bani din alte domenii. „Este trecut în buget, nu luăm bani din altă parte“, a afirmat Mazăre. Tot el a mărturisit: „Avem bani, vrem să facem povestea asta, chiar cred în ea.“ Pentru ce erau banii? Desigur că toată osteneala avea şi o miză, proiectul prevedea şi o serie de premii, iar unul dintre cele menţionate era un Iphone 6. Deci pentru smartphone-uri de ultimă generaţie s-ar fi găsit bani, dar pentru bursele elevilor NU. Sau poate mai degrabă nu se vrea…

Citeşte şi:

Azi se vor adresa instanţei: Elevii constănţeni luptă în continuare pentru burse


Asociaţia Elevilor din Constanţa, plângere penală la DNA împotriva lui Radu Mazăre pentru abuz în serviciu

Asociaţia Elevilor din Constanţa: “Afirmaţiile lui Radu Mazăre la adresa AEC, denigratoare şi tendenţioase

Asociaţia Elevilor din Constanţa au depus o plângere penală împotriva lui Mazăre

Elevii îi fac plângere penală primarului Constanţei:
Mazăre - „Toţi cei care au făcut plângeri la DNA sunt acum pe undeva pe la priciu“


Prima victorie a Asociaţiei Elevilor împotriva lui Mazăre: Toţi elevii din Constanţa beneficiază de reducere la transportul în comun

Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa: „Mazăre se reorientează către elevi din interese pur electorale“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 878

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 783

Asociația Elevilor Constanța, la judecată cu Consiliul Județean Constanța! Ce a decis instanța

08 Feb 2024 763

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 639

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 690

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1273

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1073

Procesul pentru anularea ordinului privind transportul elevilor, suspendat la Constanța! De ce au luat judecătorii această decizie

12 Apr 2023 1104

Proces pentru anularea Ordinului MEC privind transportul elevilor, la Curtea de Apel Constanța. Judecătorii au decis deja că nu trebuie suspendat

09 Apr 2023 907

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1249

Ordin al Ministerului Educației, contestat la Constanța

25 Feb 2023 1092

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1342

Asociația Elevilor din Constanța, acționată în instanță de Consiliul Județean Constanța! Precizări

01 Sep 2022 1866

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1164

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6195