Deschidere editie

Se schimbă macazulZeicu şi Cupşa au făcut afaceri cu omul lui Mazăre?!

deschidere.jpgOvidiu Cupşa, Valentin Zeicu, Nicolae Iulian Trandafir, dar şi alţii, printre care Georgică Giurgiucanu, sunt urmăriţi penal în acelaşi dosar

Afaceri ce par să nu ţină cont de coloratura politică, dar cu iz penal, la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA. Fostul director al companiei, PNL-istul Ovidiu Cupşa, actualul director, PDL-istul Valentin Zeicu, Nicolae Iulian Trandafiriulian_trandafir.jpg, dar şi Georgică Giurgiucanu, cunoscut drept apropiat al primarului Radu Mazăre şi coinculpat al acestuia în deja celebrul dosar al retrocedărilor în baza Legii 10/2001, sunt urmăriţi penal în legătură cu afacerile derulate de CN ACN. Cazul se află pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care au dispus începerea urmăririi penale faţă de cei trei indivizi, alături de alte persoane.

Nume sonore şi de diferite coloraturi politice sunt incluse într-un caz instrumentat de Parchetul Tribunalului Constanţa. Liberali, pedelişti, dar şi apropiaţi ai PSD-ului sunt cercetaţi laolaltă într-un caz în care procurorii suspectează că ar fi fost create grave prejudicii statutul. Acuzaţiile pentru care sunt cercetaţi Zeicu şi Cupşa, alături de alte capete din CN ACN printre care şi Nicolae Iulian Trandafir, sunt abuz în serviciu, respectiv infracţiuni la legea minelor. La rândul său, Giurgiucanu ar fi cercetat pentru nerespectarea legii privind combaterea evaziunii fiscale. În replică, Ovidiu Cupşa susţine că totul a pornit de la o neînţelegere şi de la o plângere greşită, dar că aşteaptă să se lămurească situaţia, iar Giurgiucanu spune că nu are nicio legătură cu ACN, întreaga chestiune producându-i "grave prejudicii".

Depozitul "discordiei"

Concret, povestea se leagă de Depozitul PAM 4 Ovidiu, punct de lucru al SC Analog Trans SRL şi, totodată, obiect al unui contract încheiat între CN ACN şi SC D&L Stars Comp SRL, iar ulterior, între D&L Stars Comp şi firma lui Giurgiucanu, SC Management & Investment Concept Group SRL. Contactat telefonic, Valentin Zeicu, actualul director general al CN ACN a solicitat efectuarea unei adrese scrise în baza Legii 544/2001 pentru a răspunde la întrebările legate de începerea urmăririi penale faţă de el. Mai comunicativ, Ovidiu Cupşa a explicat faptul că totul a pornit de la o "greşeală". "Nu este decât o cercetare. Orice om care a deţinut o funcţie publică la un moment dat a avut o plângere penală. Reprezentantul ANRM (nr. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Bucureşti) ne-a făcut plângere penală, pentru că am fi făcut o exploatare nelegală a depozitului, dar acest lucru nu corespunde realităţii", a declarat Cupşa.

Iaca greşeala!

Acesta a continuat, precizând: "Or, tocmai aici este greşeala, nu este o concesionare de la Ministerul Transporturilor, aşa cum s-a zis, terenul este într-adevăr al ministerului, dar pământul pe care l-am vândut este al CN ACN, este în capitalul social al companiei şi poate fi vândut, există şi hotărâri ale consiliului de administraţie în sensul acesta". "Depozitele de pământ sunt proprietatea CN ACN", a întărit Cupşa, care a mai adăugat că cel puţin 500.000 de euro, cu titlul de avans, au fost încasaţi de companie pentru depozitul respectiv. Interesant este însă faptul că societatea căreia i-a vândut CN ACN ar fi contractat mai departe depozitul, în favoarea SC Management & Investment Concept Group SRL, firma lui Georgică Giurgiucanu. Totuşi, aspectul nu pare să-l îngrijoreze pe liberalul Cupşa: "când am făcut vânzarea, noi am făcut transferul dreptului de proprietate, astfel că nu ne interesează ce s-a mai întâmplat cu el". Fostul director al CN ACN a mai spus că în ultimele două luni s-a prezentat de două ori la Parchet, dar că şi el este interesat de soluţionarea cât mai rapidă a dosarului, pentru a se lămuri greşeala. "Şi eu vreau să se facă o cercetare fundamentată, astfel încât să nu mă trezesc peste ani că se mai face vreo plângere similară acesteia. Este şi în interesul CN ACN să se lămurească acest caz, să fim declaraţi nevinovaţi", a mai spus Ovidiu Cupşa

Act managerial în beneficiul companiei

Întrebat dacă este de părere că ar putea fi trimis în judecată pentru acuzaţiile sub aspectul cărora este cercetat la acest moment, fostul director a replicat că nu crede că se va ajunge acolo. "Sunt suficiente probe care să demonstreze nevinovăţia noastră, nu cred că este cineva de rea-credinţă în acest caz şi nu ne este frică de nimic, pentru că ştim că banii sunt acolo. Nu există nici măcar 25 de bani care să fi fost luaţi acasă de Cupşa", spune liberalul. "Am conştiinţa liniştită, pentru că a fost un act managerial în beneficiul companiei", a conchis el. Întrebat dacă îl cunoaşte pe Georgică Giurgiucanu, fostul director al CN ACN a răspuns negativ.

Giurgiucanu: "Nu am nicio treabă cu ACN"

Foarte interesant, Giurgiucanu, devenit celebru în urma declanşării scandalului retrocedărilor, în care este inculpat alături de primarul Mazăre pentru un prejudiciu evaluat de procurorii DNA la peste 100 de milioane de euro, spune că acesta este un dosar al ACN-ului, în care nu are nici măcar calitatea de terţ. "Problema este legată de plata pentru un teren considerat depozit, dar eu nu am încheiat contractul cu ACN-ul, ci cu o firmă care semnase cu compania. Eu nu am nicio treabă cu ACN-ul, nu am nici măcar calitatea de terţ, iar toată chestiunea mi-a creat grave prejudicii", a spus Giurgiucanu. Totodată, acesta a precizat că s-a prezentat la Parchet şi că a dus toate actele din care se reiasă că nu are nicio legătură cu acest dosar. Cunoscut drept apropiat al primarului Radu Mazăre, "mandatarul" Georgică Giurgiucanu, după cum a fost numit de procurori în dosarul retrocedărilor, este judecat la Bucureşti alături de edil, dar şi de alte persoane, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la fals intelectual, respectiv asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În septembrie 2009, Giurgiucanu a fost numit administrator al SC Management & Investment Concept Group SRL. Obiectul principal de activitate al societăţii este dezvoltare (promovare) imobiliară, cei doi acţionari ai firmei fiind Mihai Caraivan şi Zimla Construction LTD. Societatea are două puncte de lucru în Mamaia, unul în Portul Tomis din Constanţa şi unul în Poiana Braşov. În 2009, cu zero salariaţi, firma a avut o cifră de afaceri de 876.248 de lei şi zero profit brut.

Cifrele de afaceri ale Analog Trans

Mugurel Pană, la rândul său urmărit penal în dosar şi totodată reprezentantul Analog Trans, firmă de la care se pare că a pornit întreaga anchetă, nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere. Cu toate acestea, nu este de trecut cu vederea faptul că societatea are declarat un punct de lucru taman la depozitul pentru care sunt cercetaţi şefii de la ACN. Înfiinţată în 1998, Analog Trans îl are ca unic asociat pe Mugurel Pană, care îndeplineşte totodată şi funcţia de administrator. Cu 34 de salariaţi în 2009, firma a avut o cifră de afaceri de 7.514.000 de lei şi un profit brut de 66.345 de lei. Cu un an înainte, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 8.897.445 de lei şi un profit brut de 68.522 de lei, cu 30 de angajaţi. Nu în ultimul rând, în 2007, Analog Trans a avut zero profit brut, dar s-a putut lăuda cu o cifră de afaceri de 5.721.609 lei şi 35 de salariaţi.

Totul va fi bine

Ancheta de la CN ACN nu a lăsat indiferentă lumea politică din Constanţa. Despre Valentin Zeicu se spune că ar fi fost susţinut pentru postul de director al CN ACN de însuşi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării. Aflat la cel de-al doilea mandat la conducerea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, Zeicu a trecut de la Partidul Conservator la democraţi, transformaţi mai apoi în democrat-liberali. Mircea Băsescu, cel care se spune că l-ar fi susţinut pe Valentin Zeicu pentru obţinerea funcţiei a răspuns amuzat: "Este băiat mare, se susţine singur. Pe mine nu m-a susţinut nimeni şi aduc la buget bani mai mulţi decât ACN". Fratele preşedintelui Traian Băsescu a mai spus că nu ştie mare lucru despre dosarul în care este implicat directorul CN ACN, însă recunoaşte că a auzit câte ceva: "Din câte am auzit eu, chestia asta trebuia să înceapă nu cu anchetarea lui Zeicu, ci a unchiului său, care a fost primul director al ACN-ului. Presupun că banii nu i-a luat Zeicu acasă, ci au ajuns tot la buget, ACN fiind o companie de stat. Deci cred că au ajuns tot la pensii şi la salariile profesorilor". Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene PDL, Mircea Banias, şeful pe linie de partid al lui Valentin Zeicu, nu a putut fi contactat telefonic. Însă, Gheorghe Dragomir, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal şi coleg de partid cu Ovidiu Cupşa, consideră că se vor lămuri lucrurile şi că totul va fi în regulă, într-un final. Cupşa, cel care a condus ACN-ul după, dar şi înaintea lui Zeicu, este apropiat al lui Ludovic Orban, cel care conducea Ministerul Transporturilor atunci când a fost înscăunat constănţeanul la CN ACN. Dragomir spune că a discutat cu colegul său despre dosar şi că nu crede că este nicio problemă: "Este o interpretare eronată. Mă abţin să comentez, însă nu cred că au probleme".

Vom reveni

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Gica

18 Nov, 2010 13:24

Banias este miezu, pe el ar trebui sa fim cu ochii. El face jocurile din culise, iar noi cascam gura la diversiuni...

preacuviosii canalie si pramatie

18 Nov, 2010 05:42

In Constanta mafia nu se impiedica de fleacuri cum ar fi doctrina de partid sau rivalitati generate de binomul putere-opozitie. Interesele buzunarului transced granitele de partid. Asa ca ce mare surpriza e daca PNL, PDL SI PSD fac afaceri impreuna? Hasoti maharul liberal spre exemplu e legat de interese de Nicusor Constantinescu. La MINAC aflat in subordinea CJ nimic nu se misca fara sa fie intrebat Puiu. Chera a fost dat jos in urma unui telefon de la Puiu. Ati auzit vreodata sa-l atace pe Nicusor? Da de unde. Asa ca lor le merge bine iar noi fraierii suntem de 20 de ani intr-o continua criza. Solutia: sa nu mai mergem la vot pana cand coruptia se va eradica si clasa politica se va schimba.

Articole asemanatoare

Adunare Generală Extraordinară Se organizează alegeri pentru conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa

25 May 2018 758

Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?

25 May 2018 926

Deputatul liberal Bogdan Huțucă a depus un proiect de lege privind scutirea de la plata impozitului pe clădiri a cabinetelor medicale

23 May 2018 1019

Fostul președinte Ion Iliescu, citat la Parchetul General în Dosarul Revoluției

22 May 2018 641

Dosarul lui Nicolae Stanciu, judecător, fost preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, amânat pentru 31 mai

22 May 2018 493

DNA, prima reacţie oficială Val de nemulţumiri după condamnarea din dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio

22 May 2018 1215

Un nou dosar! DNA Constanţa l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean

17 May 2018 1217

Doamnele s-au evaporat din cabinetul preşedintelui. Cum şi-a schimbat Horia Ţuţuianu consilierii personali în numai doi ani!

17 May 2018 2327

Președintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, eliberat din funcție. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

16 May 2018 333

Constănţeanul Alexandru Micu este preşedintele interimar al Federației Române de Yachting

14 May 2018 721

Femeia graţiată în 2014 de Traian Băsescu, în arest la domiciliu. Ce au decis judecătorii din Constanţa

11 May 2018 413

Un tânăr a căzut într-o groapă adâncă. A fost surprins când a aflat cine este salvatorul său

08 May 2018 955

Gabriel Daraban şi-a definitivat strategia de reorganizare a organizaţiei municipale ALDE Constanţa

07 May 2018 1103

Consilierii locali municipali constănţeni şi-au desemnat preşedintele de şedinţă pentru următoarele trei luni. Vine de la PSD!

01 May 2018 920

Scandal. O organizaţie PMP din judeţ vrea să meargă în audienţă la Traian Băsescu. Palaz le transmite - „Nu ne-am cumpărat partid la Eforie!“

30 Apr 2018 2648

Claudia Ionela Bojin, şefa Secţiei Civile din Judecătoria Constanţa, eliberată din funcţie

30 Apr 2018 1116

USR susţine solicitarea preşedintelui Iohannis şi aşteaptă demisia premierului

28 Apr 2018 369

Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră Gheorghe Constantin, preşedinte, deţine trei apartamente şi o casă în Constanţa (documente)

25 Apr 2018 821

„O ediţie incendiară şi plină de surprize“ Cel mai puternic om din România va fi desemnat la Strongman Mamaia

20 Apr 2018 1991

Ce spune Gabriel Daraban despre noua funcție deținută în cadrul ALDE Constanța și despre o eventuală candidatură la Primăria Constanța

18 Apr 2018 747

Prima zi în politică pentru Gabriel Daraban. Este noul președinte al organizației municipale ALDE Constanța (document)

18 Apr 2018 1936

UPDATE. „Deşi nu a fost chiar un fleac, i-am ciuruit!" Răzvan Burleanu rămâne preşedintele Federaţiei Române de Fotbal. A câştigat alegerile!

18 Apr 2018 1954

Barbara Bush, fostă primă doamnă a Americii, s-a stins din viaţă

18 Apr 2018 898

Astăzi se desfăşoară alegerile pentru şefia FRF. Ce aşteaptă Gică Hagi de la noul preşedinte

18 Apr 2018 566

Interviu online cu Adriana Arghirescu, consilier local PNL în CLM Constanţa „Atitudinea primarului Făgădău este una de superioritate faţă de consilieri. Nu are deschiderea necesară să putem comunica!“

14 Apr 2018 1910

SIF Transilvania are un nou președinte al Comitetului de Risc

13 Apr 2018 469

Nicușor Constantinescu la judecată cu Consiliul Județean Constanța. Ce au dispus magistrații de la Tribunalul Constanța

13 Apr 2018 1033

Autoritatea Competentă de Reglementarea Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, cu sediul în Constanța, are un nou președinte. Care a mai fost

05 Apr 2018 1167

Programul şi componenţa comisiilor de specialitate din cadrul CJC. Când îi găsiţi la „lucru“ pe aleşii judeţeni?

02 Apr 2018 625

Este oficial! Ionuț Mișa, noul șef al ANAF

28 Mar 2018 1027

Marioara Cojoc mai vrea un mandat de președinte al organizației municipale de femei la PSD Constanța

23 Mar 2018 802

Femeia graţiată de Traian Băsescu, în arest la domiciliu. Decizia judecătorilor din Constanţa, definitivă

21 Mar 2018 536

Caravana Iepurașului de Paște pornește drum. Dorinela Irimia, președinte ADER Constanța „Dorim să oferim un zâmbet la fiecare lacrimă“

20 Mar 2018 1397

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, reținut de poliție

20 Mar 2018 718

Prefectul Constanţei a ajuns pe podul de la IPMC! Iată ce a declarat (video)

18 Mar 2018 3226

A fost schimbat preşedintele Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. În locul lui a fost numit vicepreşedintele

15 Mar 2018 1054

Iată unde își petrece weekend-ul președintele României

11 Mar 2018 426

Tensiuni în PSD în timpul congresului extraordinar. Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu au părăsit sala

10 Mar 2018 618

Congresul extraordinar al PSD a început la Sala Palatului din București. Mii de delegați participă la eveniment

10 Mar 2018 426

Astăzi, şedinţă CExN PSD. În discuţie, candidaturile pentru Congres. Lista candidaţilor

09 Mar 2018 610

Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru funcţiile de conducere în PSD a expirat. Cine sunt cei care şi-au depus candidaturile

08 Mar 2018 693

Primul meci de oină jucat în India! Ce spune constănţeanul Nicolae Dobre, preşedintele FRO, despre această acţiune

05 Mar 2018 692

Hotărâre definitivă Nicuşor Constantinescu, obligat să achite Consiliului Judeţean peste 400.000 de lei

05 Mar 2018 1467

„AEC nu este o asociație împotriva profesorilor“

02 Mar 2018 1567

Cine face parte din componența CSM. Unul dintre magistrați, fost judecător la Constanța

01 Mar 2018 977

Reacția lui Traian Băsescu după ce a aflat că va deveni bunic pentru a patra oară

19 Feb 2018 710

Iată echipa interimară de conducere a organizaţiei municipale! Mesaj de forţă în PMP Constanţa - cine mişcă în front rămâne fără sprijin politic!

19 Feb 2018 859

Un fost preşedinte, trimis în judecată de către DNA Constanţa, merge la închisoare

17 Feb 2018 988

Decebal Făgădău salută decizia convocării Congresului PSD şi susţine că e nevoie ca statutul partidului să fie reactualizat

16 Feb 2018 797

Făgădău recunoaşte „Nu ştiu cine e preşedinte la organizaţia municipală a ALDE. Coaliţia PSD-ALDE, inexistentă la nivel de municipiu!“

16 Feb 2018 1451