Sechestrul, instituit tardiv? Nicuşor Constantinescu şi-a împărţit averea în familie încă din 2013 (rechizitorii+documente)

Tribunalul Bucureşti a dispus, ieri, instituirea sechestrului în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată pentru că ar fi săvârşit 24 de infracţiuni. Conform unor surse, sechestrul vizează patru locuinţe, cinci autoturisme, o şalupă, dar şi un depozit bancar de un milion de dolari, măsura fiind instituită, potrivit surselor noastre, de judecătoarea Luisa Emanuela Dragomir, din cadrul Tribunalului Bucureşti. Magistratul este cel care, pe data de 23 iulie, a înlocuit măsura controlului judiciar cu cea a arestării preventive a şefului suspendat al CJC, pe o durată de 30 de zile de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive. De altfel, ieri, unul dintre avocaţii lui Nicuşor Constantinescu a formulat o cerere de recuzare a judecătorului mai sus precizat. O hotărârea în acest sens va fi luată pe data de 31 octombrie.
 
Interesant este că, potrivit ultimei declaraţii de avere, pe numele lui Nicuşor Constantinescu nu apare nicio proprietate, toate bunurile fiind transmise membrilor familiei sale.
 
Redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa l-a întrebat pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa cum comentează decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti de a instaura sechestru pe mai multe bunuri ale familiei sale. Printr-un SMS, Nicuşor Constantinescu a răspuns: „Nu comentez. Ce faptă penală, ce infracţiune condamnată definitiv am comis eu?“
 
Aşa cum arătam şi mai sus, sechestrul a fost instituit în cauza instrumentată de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite, dar şi pentru 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu obţinerea de foloase necuvenite. În acest dosar, Dana Ana l-a deferit justiţiei şi pe Adrian George Gâmbuţeanu, directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Rechizitoriul poate fi citit aici.
 
Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată şi de Andrei Bodean, procuror în DNA Constanţa, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Citeşte rechizitoriul aici.
 
Şi-a împărţit bunurile cu soţia înainte să plece în SUA
 

Potrivit declaraţiei de avere completate pe 12 iunie de preşedintele (pe-atunci nesuspendat) CJC, Nicuşor Constantinescu, toată avuţia sa este pe numele celorlalţi membri ai familiei. Potrivit declaraţiei de avere din 12 iunie 2013, soţia lui Nicuşor Constantinescu, Codruţa, deţinea, în Constanţa, 50% dintr-un teren intravilan de 1.117,35 mp şi acelaşi procent dintr-un altul de 246,45 mp, aflat tot în Constanţa, suprafeţe care au dispărut din declaraţia completată anul acesta. Codruţa Constantinescu apare însă ca fiind unica proprietară a unui teren intravilan în suprafaţă de 1.431 mp, dobândit în anul 2013 printr-un „act de lichidare a regimului comunităţii legale şi partaj voluntar fără sultă“. În acelaşi mod, Codruţa Constantinescu a întrat şi în posesia unei case de locuit în suprafaţă de 687 mp în Constanţa. Deşi iniţial unele surse afirmau că cei doi soţi Constantinescu ar fi pus punct mariajului lor în faţa notarului, fostul şef al CJC a negat acest lucru. Nicuşor Constantinescu, ne-a declarat, prin intermediului unui mesaj trimis pe telefonul mobil: „Dacă eram divorţat, ex-soţia nu mai apărea pe Declaraţie! E vorba de partajarea unor bunuri, între soţi“.

 Terenuri deţinute alături de Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky

 De asemenea, familia Constantinescu mai deţine o serie de terenuri în toată ţara. Unul în suprafaţă de 2.000 mp (Mila 23, Tulcea), unul de 1.123 mp (Voluntari, Ilfov), deţinute de Codruţa Constantinescu în proporţie de 50%, un alt teren intravilan în municipiul Bucureşti, în suprafaţă de 24,16 mp, dobândit prin contract de vânzare-cumpărare alături de alte 16 persoane, printre care şi Lucia Gherarde (mama preşedintelui CJ Vrancea), Mihai Mazăre, Radu Ştefan Mazăre, Emilian Schwartzenberg sau Sorin Strutinsky, şi încă unul, tot în Bucureşti, în suprafaţă de 35,68 mp.

În anul 2005, fiul său minor a primit o donaţie constând într-un teren intravilan de 335 mp în Piatra Neamţ. De asemenea, fiica celor doi, Smaranda, este unica proprietară a unui case în Bucureşti primite prin donaţie în anul 2005 (256,57 mp), fiul minor deţine, în aceeaşi maniera, din 2007, o casă de vacanţă în Piatra Neamţ (448,50 mp), iar numele Codruţei este, din nou, menţionat în cazul unei case de locuit „executate în regie proprie“, în Bucureşti, în anul 2013 (184,43 mp). La capitolul „Bunuri mobile“, în declaraţia preşedintelui CJC figurează: o şalupă agrement, un autoturism ARO 304, un Jaguar, un Volkswagen Golf, un Fiat şi un Land Rover.

 Codruţa, „cadorisită“ de răposatul Gheorghe Oancea

 Totodată, conform declaraţiei de avere completate, familia Constantinescu deţine „tablouri, colecţie timbre, bijuterii, numismatică, obiecte de mobilier vechi, obiecte de artă“ dobândite în perioada 1990-2011, a căror valoare nu poate fi însă estimată. De asemenea Codruţa Constantinescu a dobândit, anul trecut, „picturi ulei pe carton şi pânză“, a căror valoare estimată se ridică la 15.000 de euro. Ea mai apare în declaraţia de avere şi cu suma de 300.000 de lei, primită cadou de la Gheorghe Oancea (decedat în iulie 2013, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti şi cunoscut partener de afaceri al lui Mazăre şi al lui Constantinescu). Nu în ultimul rând, preşedintele suspendat al CJC mai are un depozit bancar de 987.000 de dolari şi încă un cont curent la Citibank, de 5.558 de dolari.

 Împrumut pentru firma pe care funcţionează grădiniţa soţiei şi a finei

 Potrivit declaraţiei de avere şi a celei de interese, familia Constantinescu este implicată şi în afaceri, deţinând părţi sociale sau acţiuni în firmele: SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Sigma Trading, SC Ideea Contrast, SC Oltenia, SC Comtext SA. Faţă de documentul completat anul trecut, în cel de anul acesta apar şi numele unor firme noi: SC Eurosantis Com Invest SA, SC Alliance Qwest Companz SA, SC Silk Estate SA, SC Rafting Company SRL. Valoarea acestor participaţii se ridică la suma de 116.395 de lei.

 
Tot aici sunt precizate un împrumut de 100.000 de euro, acordat în nume personal către SC Rafting Company SRL (societatea pe care funcţionează grădiniţa Rainbow Kinder Campus, investiţie făcută într-un imobil al RAEDPP), firma unde este implicată soţia sa şi fina Cătălina Lăpăduş, fiica Sandei Ciocoiu - cea care controlează Conpress Holding. De asemenea, mai are un împrumut de 100.685 de lei, către societatea Xenoti SRL (unde este asociat cu Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi Mihail Cârciog). Din declaraţia de avere mai reiese că, anul acesta, Nicuşor Constantinescu s-a împrumutat de 40.000 de dolari de la o persoană fizică, datorie scadentă în anul 2024, după ce, anul trecut, el acordase un împrumut de 200.000 de euro, în nume personal, unei persoane fizice.

 Soţia, angajată la On Plonge pe un salariu de 1.000 de lei

 Potrivit declaraţiei de interese, Nicuşor Constantinescu este preşedinte al Handbal Club Municipal Constanţa, al Comitetului de Bazin „Dobrogea“, al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea“, al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Apă - Canal Constanţa“, al Asociaţiei Euro Regiunea Marea Neagră, dar şi membru în Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Totodată, el este membru în Comitetul de Monitorizare al „P.O.S.T.“, preşedinte al Asociaţiei Grup Local Dobrogea Nord, precum şi al Grupului de Acţiune Locală Constanţa Sud.

 Nicuşor Constantinescu este prim-vicepreşedintele PSD Constanţa

 Anul trecut, acesta menţiona şi calitatea de preşedinte al Rugby Club Judeţean Constanţa, fiind înlocuit, anul acesta, de Florian Constantin, din cadrul CJC. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, o indemnizaţie de 55.656 de lei. Soţia sa, angajată a On Plonge SRL, a realizat un salariu de 12.168 de lei, în timp ce fiul minor primeşte de la stat o alocaţie de 504 lei.
 
În secţiunea „Documente” poate fi citită declaraţia de avere a lui Nicuşor Constantinescu.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

alexe

10 Feb, 2015 11:52

atata timp cat se cunoaste drumul banilor furati, nu este nici o problema in a-i recupera si confisca.

Articole asemanatoare

Iulia Cezara Suciu i-a dat încă o veste proastă lui Nicușor Constantinescu (rechizitoriu)

21 Jan 2016 2951

Sechestru pe averea lui Nicușor Constantinescu (rechizitoriu)

20 Jan 2016 2406

DNA a cerut audierea lui Marius MocanuNicuşor Constantinescu, fără sechestru asigurator pe avere

03 Dec 2014 2629

Cererea de sechestru pe bunurile lui Nicuşor Constantinescu, amânată

27 Nov 2014 1916

Procurorii Anticorupţie lucrează la al cincilea dosar pentru Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)

24 Nov 2014 3959

Nicuşor Constantinescu, o nouă tentativă de a ieşi din arest

23 Nov 2014 2398

După instituirea sechestrului Un nou hop pentru Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

27 Oct 2014 2730

Nicuşor Constantinescu cere, prin avocaţi, un alt judecător

24 Oct 2014 2006

Sechestru pe averea preşedintelui suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

24 Oct 2014 2610