Şefii de secţie nu deţin adevărul absolut Noua conducere a CJC ar trebui să se întâlnească şi cu sindicatele din Spitalul Judeţean

În urmă cu câteva zile, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Țuţuianu, însoţit de cei doi vicepreşedinţi, Claudiu Iorga Palaz şi Dumitru Daniel Learciu, au efectuat o vizită inopinată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Conducerea CJC afirmă că, în timpul vizitei, a constatat lipsa echipamentelor medicale cu care se confruntă spitalul, dar şi starea deplorabilă în care se află majoritatea secţiilor unităţii medicale.

Preşedintele Marius Horia Țuţuianu a purtat discuţii cu fiecare şef de secţie, solicitându-le priorităţile pe termen scurt, mediu şi lung, pentru a se putea lua măsurile necesare, în vederea desfăşurării în cele mai bune condiţii a actului medical. La finalul vizitei, preşedintele CJC a asigurat cadrele medicale şi conducerea spitalului de toată deschiderea şi colaborarea, reiterând faptul că spitalul rămâne prioritatea zero a conducerii Consiliului Judeţean Constanţa.

Problemele spitalului nu sunt în posesia şefilor de secţie numiţi de Căpăţînă

Dacă tot se intenţionează rezolvarea problemelor punctuale de la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, noua conducere a Consiliului Judeţean trebuie să se întâlnească şi cu sindicatul medicilor din cadrul spitalului şi cu toate celelalte organisme asociative ce reprezintă personalul medical, tehnic şi auxiliar. Conducerea CJC nu trebuie să piardă din vedere că, în acest moment, chiar dacă fostul manager Dănuţ Căpăţînă a fost îndepărtat şi a fost numit un director interimar, secţiile sunt conduse de cei care au făcut echipă cu Căpăţînă şi dr. Mihnea Avram, oameni impuşi de Nicuşor Constantinescu şi de grupurile de interese din jurul acestuia.
 
Totodată, se impune de urgenţă numirea reprezentanţilor Consiliului Judeţean, trei la număr, în organismul care coordonează activitatea SCJU. Este vorba despre Consiliul de Administraţie. Îi reamintim, pe această cale, vicepreşedintelui CJC Claudiu Palaz declaraţia făcută în cadrul dezbaterii publice care a avut ca temă „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant!”, organizată de cotidianul ZIUA de Constanţa. Claudiu Palaz a precizat atunci: „Consiliul de Administraţie al spitalului decide concesionarea serviciilor. Cred că CA-ul spitalului este vinovat şi lipsit de transparenţă“. „De ce nu se fac publice toate contractele de achiziţii făcute de Căpăţînă? Trebuie să se ştie cine se află în spatele acestor servicii. Cei numiţi politic în CA-ul spitalului decid totul. Lucrurile trebuiau abordate altfel. De ce nu l-aţi schimbat pe Căpăţînă? Câţi dintre parlamentari au susţinut Spitalul Judeţean?“, a mai spus Claudiu Palaz.
 
De asemenea, Palaz a precizat, tot la acea dezbatere, că toate contractele Spitalului Judeţean ar trebui făcute publice şi că „Strutinsky are firme în spital“. „Fără transparenţă, nu se va rezolva nimic. Toate contractele spitalului trebuie făcute publice. Să le spunem lucrurilor pe nume, că Strutinsky are firme în spital“, a adăugat Palaz.
 
Şi în acest moment, la o lună şi jumătate de la arestarea fostului manager pentru luare de mită, situaţia este neschimbată, domnule vicepreşedinte! De la momentul reţinerii lui Căpăţînă şi până în momentul redactării acestui material, Consiliul de Administraţie al SCJU nu s-a mai întrunit. Deşi regulamentul intern impune ca întrunirile CA-ului să aibă loc lunar, acest lucru nu a putut fi respectat, deoarece, până în prezent, Consiliul Judeţean nu şi-a desemnat reprezentanţii în Consiliul de Administraţie. Deja reorganizarea durează prea mult şi nu face decât să întârzie luarea măsurilor care se impun.

Situaţia de pe secţiile spitalului 

Reprezentanţii Sindicatului Camera Medicilor din Constanţa din cadrul SCJU susţin că, în acest moment, conducerea interimară a spitalului se află în stadiul de „contorizat” probleme! La începutul săptămânii viitoare, sindicatul va trimite doctorului Cătălin Grasa, manager interimar, o adresă cu solicitările sindicaliştilor privind condiţiile de muncă.
 
„Doctorul Grasa încearcă să cunoască problemele, le vom semnala şi noi printr-o adresă, să sperăm că vom primi şi un răspuns în timp rezonabil”, susţine Delia Dumitrescu, preşedintele Sindicatului Camera Medicilor Constanţa. Sindicaliştii aşteaptă să aibă discuţii şi cu noua conducere a Consiliului Judeţean, dat fiind faptul că fostul vicepreşedinte Cristinel Dragomir le-a ignorat solicitările şi argumentele care ar fi trebuit să conducă mai demult la îndepărtarea lui Căpăţînă din fruntea SCJU.
 
Vă prezentăm mai jos o scurtă enumerare a problemelor legate de lipsa dotărilor şi a investiţiilor, cu toate că în mandatul Constantinescu - Dragomir au fost pompaţi bani cu nemiluita în spital. Ne-am bucura dacă cele semnalate de noi au fost luate în evidenţă şi cu prilejul vizitei „inopinate” a staffului CJC din urmă cu câteva zile.
 
1. Secţia ORL - lipsa echipamentelor necesare pentru extragerea corpilor străini, în special pentru pediatrie (conform standardelor actuale).
2. Secţia Urologie - echipamente foarte vechi, medicii îşi cumpără aparatura necesară desfăşurării activităţilor în cadrul secţiei.
3. Radioterapie - secţie închisă. Pacienţii care au nevoie de tratament de radioterapie sunt obligaţi să se descurce pe cont propriu şi să se trateze în diferite centre din ţară. Protocolul anunţat de fosta conducere ca fiind încheiat între SCJU şi Institutul Oncologic Bucureşti nu există şi nu s-a aplicat niciodată!
4. Secţia Pediatrie şi chirurgie pediatrică - numeroase lipsuri semnalate şi prin referate fostei conduceri, rămase fără răspuns până în prezent.
5. Secţia de Chirurgie generală - probleme de alocare a resurselor (vezi memoriul depus şi la Consiliul Judeţean).
6. Secţia Anestezie şi terapie intensivă - lipsă de contracte de mentenanţă pentru aparatura medicală; lipsesc numeroase aparate necesare desfăşurării activităţii medicale: monitoare, ventilatoare pacienţi, paturi speciale ATI; numeroase probleme privind medicaţia pentru pacienţii critici; decalajul tehnologiei comparativ cu alte clinici ATI (lipsă ecografe portabile, truse pentru intubaţie dificilă).
7. Secţia Oftalmologie - aparatură veche, motiv pentru care există o solicitare scăzută din partea pacienţilor. Chiar şi unii medici au renunţat să mai lucreze pe această secţie a spitalului şi s-au transferat în privat.
8. Secţia Neurologie - dotare tehnică deficitară, deficit de personal medical.
9. Contracte (de utilitate publică) cu utilitate foarte mică pentru judeţul Constanţa - privatul Cardioscan rezolvă un număr foarte mic de cazuri decontate de Consiliul Judeţean, restul pacienţilor fiind obligaţi să se trateze în sistem privat, în spital, cu nişte costuri semnificative.
10. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul „Apostol Andrei“ din Constanţa a semnat un parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, în baza căruia un angiograf, aparat folosit în orice tip de intervenţie pe vasele de sânge, în valoare de peste jumătate de milion de euro, urma să ajungă la Constanţa. Angiograful se află la Constanţa, a fost instalat, însă este nefuncţional pentru că, până în prezent, sala în care a fost montat nu beneficiază de condiţii de climatizare. Pe de altă parte, spitalul nu are, oficial, personal care să deservească acest angiograf, deşi, în cadrul proiectului, medicii urmau să fie deja trimişi la pregătire.
 
Facem precizarea că aceste probleme de pe secţiile spitalului au fost culese din discuţiile cu medicii şi personalul medical, dar şi cu Sindicatul Camera Medicilor Constanţa. Totodată, menţionăm că lista prezentată mai sus a fost înmânată şi managerului Cătălin Grasa încă de la numirea acestuia. În vederea rezolvării situaţiei din spital, solicităm conducerii CJC să ia în considerare şi problemele semnalate prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Daniel

02 Jul, 2016 00:25

Asistenti medicali se confrunta cu multe nereguli. Personal putin reguli cum ar fi asistenta de noapte de pe sectia Neurochirurgie e ste obligata sa intre in blocul operator noaptea ca nu este personal ti and cont ca pe sectie sunt 2asistente pe tura si cand intra una in sala ramane una la 30-35de bolnavi vi se pare normal ar trebui sa fie 3-4asistente pe noapte la asa o sectie.Uniforme nu avem ca nu a mai adus la magazie si multe altele

Articole asemanatoare

IGPR Infotrafic Trafic restricționat pe DN 17

29 Mar 2024 186

Constanța Ce firmă va reface gardul de la Spitalul Clinic de Pneuftizilogie? Valoarea contractului este de peste 600.000 lei

28 Mar 2024 441

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Mărturiile emoționante ale tatălui uneia dintre fetele rănite în urma impactului (VIDEO)

27 Mar 2024 5258

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Șoferița implicată în evenimentul rutier face declarații! (VIDEO)

27 Mar 2024 1972

La final de săptămână 187 misiuni ale pompierilor din Constanța

25 Mar 2024 354

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

25 Mar 2024 238

Grupul MEMORIAL Hospitals și-a deschis porțile la Constanța! „Scopul este să fim aproape de pacienții noștri!” (VIDEO)

24 Mar 2024 1638

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 445

Șofer beat depistat în trafic în comuna Pecineaga, județul Constanța. Ce alcoolemie a indicat aparatul etilotest

21 Mar 2024 594

Inconștiență în trafic la Constanța. Șoferiță beată, depistată pe Bulevardul Aurel Vlaicu

20 Mar 2024 639

Adăscăliței Monica Delia, managerul Spitalului Mavromati din Botoșani, reținută de DNA!

20 Mar 2024 433

DNA, „obligată“ să continue urmărirea penală în dosarul Spitalului Municipal Constanța! Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Victor Alexandru Ciobotaru, respins

19 Mar 2024 2738

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 1

19 Mar 2024 292

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1492