Semnal de alarmă după arestarea polițiștilor din Pitești Liderul SNPPC Constanța, Vasile Zelcă – „Polițiștii vor fi timorați în a mai imobiliza persoane“

  • Cei doi polițiști sunt cercetați pentru purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
  • Legea prevede pedeapsa cu închisoare de 6 la 12 ani.

Tribunalul Argeș a decis arestarea preventivă a celor doi polițiști din Pitești cercetați în dosarul bărbatului decedat după ce a fost imobilizat într-o piață. Mandatul de arestare nu este definitiv.
 
Ancheta este continuată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.
 
Primele concluzii ale medicilor legiști arată că victima a decedat, cel mai probabil, asfixiat.
 
Inițial, după decesul bărbatului, procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Ulterior, magistrații au decis schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
 
În raport de încătușarea celor doi polițiști, cât și cu privire la schimbarea încadrării juridice, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Constanța, Vasile Zelcă a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că se crează un precedent periculos: „efectul asupra polițiștilor este unul foarte dur. Polițiștii vor fi timorați în a mai imobiliza persoane“.  
 
Liderul SNPPC Constanța apreciază situația de la Pitești drept o „tragedie“ și că această situație nu trebuia să se întâmple.
 

Uneori se renunță la activitățile de pregătire

 
„Din păcate, avem un rezultat tragic rezultat în urma coroborării proastei politici de cadre a MAI din ultimul timp, proastei instruiri a polițiștilor, atât în mediul școlar, dinainte de a intra în activitate, cât și după. Totul este și din cauza deficitului de personal, care este reclamat de noi de foarte mult timp. (...) Lipsa de personal necesită planificarea în servicii a acestor tineri și pentru a putea acoperit golurile existente trebuie să renunțăm câteodată la activitățile de pregătire. Ultima generație de polițiști au făcut puțină pregătire în școală. Credem cu tărie că toate procedurile trebuie schimbate și adaptate la cerințele actuale: procedurile de imobilizare, de încătușare etc“, a mai spus liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Constanța, Vasile Zelcă.
 
„Din punctul de vedere al sindicatului, noi le vom asigura apărarea celor doi polițiști. (...) Emoția publică nu trebuie să influențeze cercetarea penală, indiferent pe cine vizează această cercetare penală. Ca lider sindical, am primit mesaje prim care polițiștii de la Ordine Publică își exprimă îngrijorarea cu privire la schimbarea încadrării juridice. În momentul în care eu imobilizez o persoană nu urmăresc să-i produc vătămări care să-i producă moartea. Eu când imobilizez o persoană, folosesc forța pentru a imobiliza persoana respectivă“, a mai spus Vasile Zelcă.

 

„Mulți îmi spun că nu mai imobilizează pe nimeni“

 
„Nu credem că încadrarea juridică este cea corectă. De la purtare abuzivă ori o eventuală ucidere din culpă, până la loviri sau vătămări cauzatoare de moarte e cale lungă. Reacția polițiștilor este pe măsură. Polițiștii sunt speriați de această măsură preventivă, dar, mai ales, de schimbarea încadrării juridice. Mulți îmi spun că nu mai imobilizează pe nimeni, pentru că oricând un procuror poate spune că eu am vrut să suprim viața persoanei respective. Departe de noi acest gând. Vă asigur că și cei doi colegi nu au avut intenția a suprima viața cuiva. Din păcate, efectul asupra polițiștilor este unul foarte dur. Vom avea un efect neplăcut. Polițiștii vor fi timorați în a mai imobiliza persoane“, a conchis liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Constanța.
 

Sursa foto: antena3
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Constanța
Un bărbat a amenințat cu moartea un agent de poliție. Fusese amendat pentru nepurtarea măștii de protecție


Constanța. Avocat judecat din pușcărie pentru exercitarea fără drept a profesiei. A fost achitat

 
 
 
 
 
 
 
     
 
   
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Biiii

23 Apr, 2021 01:43

Domnule Zelca sa fim seriosi ,batranul acela nu prezenta nici un pericol fata de huligani in hainele statului ,cata nesimtire sa vb asa saraci de voi,in alte tari ca de exemplu Anglia politia ati vb frumos si nu pune mana pe tine ,la noi pana si agenti de paza se cred buricu pamantului

Ion

20 Apr, 2021 14:37

Tipic securistilor...pai cum boss cu tot cu pistol la brau ...tot timorat ??

Constantean

20 Apr, 2021 08:34

Timoraaati?Educativă și mai ales instructivă, ca de acolo vine timorarea!

Vasile

20 Apr, 2021 07:48

Nenea Zelcã asta traieste pe alta lume.Bai robocop,noi nu traim in America,Romanii nu au pistoale la purtator de la constitutie.Cum explici moartea unui om neinarmat?Ce scuza au acei politisti pentru comportamentul deviant de la juramantul depus?Sau probabil ca colegii dvs. neavand nici pregatire nici creier si fiind fani Salam&Co au zis sa aplice ei "corectia" corecta.Colegii dvs. nu ar trebuii sa fie timorati daca.si indeplinesc datoria intr.un mod corespunzator si uman.

Ion

20 Apr, 2021 07:28

Se intampla lucrurile acestea pt ca legea e prea blanda si pt ca nimeni nu are frica de politie. Pedepse blande, amenzi de cele mai multe ori. Scandalagii nu stau arestati, sunt dusi la upu, vazuti de un psihiatru si in 2 ore sunt liberi pe strazi. Poilitia e bataia de joc a infractorilor. Cand sunt prinsi, primesc arest la domiciliu si isi continua nelegiuirile fara ca judecatorul care i-a lasat acasa sa raspunda.

Articole asemanatoare

La Constanța, se derulează o nouă ediție a Cupei SNPPC (GALERIE FOTO + VIDEO)

09 Jun 2022 1899

SNPPC Polițiștii din Mangalia „tratați ca slugi” de un șef municipal din Poliția Română

18 Mar 2022 3132

ZIUA-n amiaza mare Vasile Zelca, debut de mandat furtunos în fruntea Sindicatului Național al Polițiștilor - „Dacă am avea dreptul la grevă, nu știu pe unde ar mai scoate cămașa guvernele”

15 Jan 2022 9690

Polițiștii reiau seria protestelor în stradă! Iată care sunt principalele revendicări

28 Aug 2021 2079

LIVE. Poliţiştii protestează în fața Prefecturii Constanța!

21 Jan 2021 2609

21 ianuarie 2021, protest în fața Prefecturii Constanța. Ce solicitare a trimis azi SNPPC către Guvern

15 Jan 2021 1956

După moartea poliţistului Amariei Deputatul Radu Babuş se implică în modernizarea protocoalelor de intervenţie a oamenilor legii aflaţi în misiune

04 Jun 2019 2339

SNPPC, în instanţă pentru drepturile salariale. Ce au decis judecătorii din Constanţa

25 Mar 2019 2498

Ce a obţinut Sindicatul Naţional al Poliţiştilor Salariul de bază şi sporurile poliţiştilor din Constanţa, în atenţia Curţii de Apel

28 Feb 2019 2534

Veşti bune pentru sute de poliţişti şi personal contractual din Constanţa! Sunt vizate salariul de bază şi sporurile

25 Dec 2018 2449

Se recalculează salariul de bază şi sporurile Victorie importantă pentru Sindicatul Naţional al Poliţiştilor Constanţa

26 Oct 2018 3424

Peste 350 de poliţişti din Constanţa, la judecată cu MAI. Ce solicită oamenii legii

23 Oct 2018 3052

UPDATE. Imagini de la eveniment.Polițist din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Cernavodă, implicat într-un accident rutier. În ce stare este polițistul (galerie foto + video)

16 Sep 2018 14577

Ore lucrate sâmbătă, duminică şi de sărbători legale Constanţa. Bani mai mulţi pentru poliţişti! Când se va lua decizia finală

04 Sep 2018 3501

Veşti bune pentru poliţişti! Proces important, câştigat! IGPR, nemulţumit de decizia judecătorilor din Constanţa

30 Jul 2018 6195