Sfatul organizatorilor celei de-a treia ediții a Târgului „Știu să-mi aleg meseria“ Elevii riscă să piardă opt ani din viață fără a ști să facă ceva versus o meserie după doar trei ani (galerie foto+video)


În acest an școlar, Târgul de toamnă al ofertelor educaționale din învățământul profesional de la Constanța s-a desfășurat sub egida proiectului European Vocational Skills Week, primind din partea Comisiei Europene marca de calitate „Official Partner of European Vocational Skills Week 2018”.


În acest context, toate cele 31 de unități cu învățământ profesional, împreună cu operatorii economici-parteneri ai învățământului profesional, și-au expus oferta de formare pe parcursul unei zile, în mai multe locații din județul Constanța: Cobadin, Crucea, Cogealac, Mangalia, Constanța. De asemenea, pe parcursul întregii săptămâni, au fost organizate o serie de ateliere de lucru extrem de interesante, vizite la agenți economici, activități demonstrative, concursuri, proiectări de filme, dezbateri și întâlniri în care au fost implicați peste 5.000 de elevi, în toate cele cinci locații.


Conform statisticii organizatorilor, la Constanța au participat 1.100 de elevi, la Cobadin – 800 elevi, la Mangalia – 500 elevi, la Năvodari – 700 elevi (mobilizare excepțională apreciau organizatorii), iar la Cernavodă, în jur de 400 elevi. „Suntem cu grupul de impact cel mai mare din Europa și mă bucur că s-a întâmplat așa, pe măsura așteptărilor”, declara prof. dr. Gabriela Carmen Neagu, inspector pentru învățământul profesional și tehnic, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Care, alături de colega sa, prof. Daniela Frangopol, s-a ocupat de organizarea acestui extrem de important eveniment.



Sâmbătă, 19 octombrie, la Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța, s-a desfășurat ultima activitate, intitulată „Învățământul profesional dual – un succes al consilierii personalizate”, la care au participat 30 de profesori diriginți ai claselor a VII-a si a VIII-a. „Am ales acest titlu, întrucât consilierea în carieră nu se poate face în fața întregii clase, ci poate fi oferită, cel mult, o informare generală. Ne-am propus un program special de promovare cu diriginții, deoarece ei sunt primii care fac consiliere în carieră, iar aceasta trebuie personalizată.
Faptul că faci un liceu teoretic de patru ani și încă patru ani de facultate, ai toate șansele să-ți pierzi aproape opt ani din viață fără să știi să faci ceva la sfârșitul acestei perioade. Or, elevul de profesională după trei ani are o diplomă într-o meserie pe care o stăpânește circa 70%, dacă nu 100% la învățământul dual. După trei ani își termină liceul și mai poate face simultan un alt curs de calificare. Ei deja după cinci ani pot avea două calificări, ceea ce este o mare diferență”, afirma prof. dr. Neagu.


Activități asemănătoare celei organizate sâmbătă, cu diriginții de clasele a VII-a și a VIII-a” vor mai avem loc și în lunile noiembrie și decembrie.



Ne așteptam la participarea mai multor părinți”



La finalul unei săptămâni maraton, care a presupus numeroase deplasări în județul Constanța și participarea la activitățile prevăzute în agenda târgului, prof. dr. Gabriela Neagu se declara încântată mai ales de reacția elevilor.


Am încheiat seria târgurilor de meserii din această toamnă, am încheiat Săptămâna europeană a competențelor profesionale și putem să ne declarăm mai mult decât mulțumiți pentru rezultatele pe care le-am avut, dar și pentru felul în care s-au simțit participanții, mândri de liceele pe care le reprezintă și fără acea jenă că și-au ales acest parcurs educațional. În sensul că am constatat o mare afluență de elevi, care nu a fost deloc formală. Am stat de vorbă cu cei care intrau sau cu cei care ieșeau și vedeam pe chipurile lor o satisfacție, o mulțumire că au făcut ceva util pentru ei și viitorul lor. Chiar i-am întrebat de ce au venit și răspunsurile au fost diverse, de la interesul pentru Liceul de Marină sau Liceul Energetic, ceea ce ne-a făcut să credem că erau avizați, știau ce își doresc să vadă. Un semn că ceea ce am făcut noi în ultimii ani a început să dea roade. Și faptul că ei vin cu toți colegii, știu de ce vin, înseamnă că am mai urcat o treaptă în tot demersul acesta de promovare a învățământului profesional.


Un învățământ cu aproape 50% mai mult decât în anii anteriori. De la primele câteva clase, am urcat la 30, iar acum la 64, deci per total avem 140 de clase, ceea ce nu este puțin, comparându-ne și cu alte județe. Ne bucurăm că suntem luați în serios, la adevărata dimensiune a evenimentului și pe plan european, suntem monitorizați, am primit materiale, care ne-au ajutat în promovare, cum ar fi tricourile pe care elevii le-au purtat cu mare plăcere, afișe, pixuri etc. Am văzut lucrul acesta la stand. Faptul că elevii simțeau că este un eveniment european, am văzut plăcere în a-și promova meseria pentru care ei se pregăteau și către alți colegi mai mici. Felul în care transmitea acest elev de profesională, cu plăcere, faptul că ce face el este cel mai bine, că îi va folosi în viață ce se întâmplă în școala lui și că învățământul profesional nu este deloc o alternativă de plan doi, ca să mă exprim așa.


Mai avem ceva de lucru în privința părinților. Nu întâmplător l-am cooptat în echipa noastră reprezentantul Comitetului Județean al Părinților – Dan Cernat, pentru că eu nu știu pe altcineva să reprezinte părinții la nivelul județului Constanța. Îl avem alături în Comitetul de dezvoltare a parteneriatului social. Poate că ne așteptam la mai mulți părinți care să fie informați de acest eveniment. Noi am transmis ce aveam de transmis, dar poate că ar trebui să meargă prin școli, să se întâlnească cu părinții, cu comitetele.
Au fost, totuși, și părinți care ne-au vizitat târgurile și care erau conștienți cât de necesar este să concurăm toți la acest deziderat, pentru că societatea românească are nevoie de instalatori buni, de electricieni buni, mecanici auto buni”.
 

„Pornim cu consilierea de la clasa a VI-a”



Dar poate cea mai importantă concluzie a organizatorilor a fost aducerea consilierii profesionale încă din la clasa a VI-a „pentru că am constatat atitudinea elevilor de clasa a VII-a spre deosebire de cei de-a VIII-a, care deja au o opinie relativ formată și vin oarecum mai blazați la acest gen de acțiuni. Cei de clasa a VII-a pun mai multe întrebări, sunt mai interesați și din ce am văzut împreună cu colegii mei, cei mai interesați sunt cei din clasa a V-a și a VI-a care pun zeci de întrebări. Și-atunci, în clasa a VIII-a se poate concentra mai bine pe examenul de Evaluare națională”, a conchis același interlocutor.

Sursa foto și video: ISJ Constanța 

Citește și:

O nouă ediţie a Târgului de toamnă al ofertelor educaţionale din învăţământul profesional „Ştiu să-mi aleg meseria“, organizată de ISJ Constanţa

Târgul de toamnă al ofertelor educaţionale din învăţământul profesional „Ştiu să-mi aleg meseria” revine la Constanța

Concluziile Conferinţei regionale organizate de Comitetul Judeţean al Părinţilor Constanţa Beneficiile învăţământului profesional în sistem dual, direct proporţionale cu implicarea agenţilor economici (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Târgul Ofertelor Educaționale, ediția 2022. În ce locații din Constanța se va desfășura. Programul de vizitare

16 May 2022 2236

Interviu cu prof. Gabriela Carmen Neagu, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic „Numărul de clase a IX-a este mai mare, întrucât avem mai mulți absolvenți de-a VIII-a”

23 May 2020 7067

O nouă ediţie a Târgului de toamnă al ofertelor educaţionale din învăţământul profesional „Ştiu să-mi aleg meseria“, organizată de ISJ Constanţa

12 Oct 2019 2466

În ajutorul absolvenţilor de gimnaziu din Constanţa Târgul ofertelor educaţionale din învăţământul profesional „Ştiu să-mi aleg meseria“

08 Mar 2019 2684

Eveniment dedicat educației, la Casa de Cultură din Constanța. Târgul ofertelor educaționale „Știu să îmi aleg meseria“ și-a deschis porțile (galerie foto)

09 Oct 2018 1861

Târgul de toamnă al meseriilor, organizat de ISJ Constanța, la o nouă ediție. Lista școlilor participante

08 Oct 2018 2375

Târgul Ofertelor Educaţionale şi-a deschis porţile Gabriela Bucovală, şefa ISJ - „Ne propunem consilierea şi îndrumarea tinerilor absolvenţi“ (galerie foto)

19 May 2017 4238

Săptămâna viitoare, la Constanţa, începe Târgul Ofertelor Educaţionale pentru elevii clasei a VIII-a. Ce licee participă

13 May 2017 3628

Târgul Ofertelor Educaţionale 2017, la Constanţa. Deschiderea oficială, pe 18 mai

02 May 2017 4645

La ce târg participă unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa

20 Mar 2017 3043

Absolvenţii de gimnaziu din Constanţa, aşteptaţi la o nouă ediţie a Târgului Ofertelor Educaţionale

16 Mar 2016 2396

„Alege Educaţia! Este calea către viitorul tău“ ISJ Constanţa organizează Târgul Ofertelor Educaţionale

28 May 2015 2026

În judeţul Constanţa Târgului Ofertelor Educaţionale pentru absolvenţii de gimnaziu şi liceu

26 May 2015 1822

ISJ Constanța organizează Târgul Ofertelor Educaţionale

13 Apr 2015 2447