Şi tu, Volcinschi? Nicuşor Constantinescu, suspendat de prefect. Premieră în istoria judeţului Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost suspendat din funcţie după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, săptămâna trecută, menţinerea deciziei de arestare preventivă în cazul său. Acesta este primul caz în istoria judeţului Constanţa în care un preşedinte ales al Consiliului Judeţean este suspendat din funcţie de către reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Potrivit prefectului judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, decizia de suspendare a lui Nicușor Constantinescu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a fost luată după ce Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 7 august, măsura arestării preventive în cazul acestuia. La momentul respectiv, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, declara, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa: „Potrivit Legii nr. 215/2001 a Administraţiei Publice, am un termen de 48 de ore de când instanţa trimite decizia pentru a lua măsura suspendării din funcţie a preşedintelui CJC şi de a emite ordinul“. Amintim că actualul prefect al judeţului Constanţa este fostul director al Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică din CJC. În perioada în care a activat în CJC era cunoscut drept omul de încredere al lui Nicuşor Constantinescu.

Precizăm că am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la Nicuşor Constantinescu cu privire la suspendarea sa, însă acesta nu a răspuns. În cazul în care o va face, declaraţia sa va fi ulterior publicată.

Gheorghe Darie - „Nu am discutat cu domnul preşedinte, nu ştiu ce va face“

Decizia de suspendare din funcţie a liderului CJC a fost făcută publică, ieri, de Instituţia Prefectului judeţul Constanţa prin intermediul unui comunicat de presă. „Având în vedere comunicarea Curţii de Apel Bucureşti, înregistrată la Prefectura Constanţa cu nr. 7988/11.08.2014 a dispozitivului Încheierii Curţii de Apel Bucureşti nr. 588/07.08.2014, prin care a fost înlocuită măsura controlului judiciar cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, luni, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului şefului CJ Constanţa, până la încetarea măsurii arestării preventive. Compartimentul Controlul legalităţii actelor şi contencios administrativ va comunica prezentul ordin lui Nicuşor Daniel Constantinescu, Consiliului Judeţean Constanţa şi secretarului general al judeţului”, se arată în comunicatul Prefecturii Constanţa.

În acest context, vicepreşedintele CJC, Cristian Gheorghe Darie, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că urmează în scurt timp să fie ales, conform prevederilor legale, un preşedinte interimar al CJC, dintre cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean. „Legea este clară în acest sens, nu se discută. Prefectul Volcinschi nu a făcut altceva decât să respecte legea şi să continue o procedura legală în această situaţie. În zilele următoare vom stabili o şedinţă cu consilierii judeţeni, în care va fi ales cel care îl va înlocui momentan pe preşedintele CJC. Dar dacă tot o să facem o şedinţă, vom discuta şi cu reprezentanţii direcţiilor, astfel încât să discutăm aceste lucruri în cadrul unei şedinţe de Consiliu Judeţean. Va fi o şedinţă de consiliu în care, probabil, primul punct al discuţiei va fi acesta - cine va asigura interimatul la conducerea CJC, este o procedură pe care legea o prevede. Nu am discutat cu domnul preşedinte, nu ştiu ce va face“, a declarat vicepreşedintele Cristian Gheorghe Darie pentru ZIUA de Constanţa. Precizăm că am încercat să luăm legătura şi cu vicepreşedintele Cristinel Dragomir, dar şi cu primarul Radu Mazăre, însă aceştia nu au răspuns apelurilor noastre. În cazul în care o vor face, declaraţiile vor fi publicate ulterior.

Gigi Chiru - „Cel mai bine ar fi fost însă ca Nicuşor Constantinescu să demisioneze din funcţie“

CJC a rămas fără liderul suprem în urmă cu patru luni. Nicuşor Constantinescu se află, cel puţin oficial, din luna aprilie în Statele Unite ale Americii pentru a se trata de cancer. Deşi nu este fizic prezent în România, situaţia sa legală este în continuare un subiect intens dezbătut de instanţe. Pe data de 7 august, preşedintele Nicuşor Constantinescu a primit mandat de arestare preventivă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia în acest sens luată de Tribunalul capitalei. Mai-marele CJC a fost deferit justiţiei de procurorii Anticorupţie în două cauze separate. În condiţiile date, Nicuşor Constantinescu riscă să fie adus în ţară din SUA, unde se află, cel puţin oficial, pentru a se trata de cancer.

Potrivit Senatorului PDL, Christian Gigi Chiru, „Prefectul Radu Volcinschi a luat această decizie în conformitate cu prevederile legii. Instanţa trebuie să decidă mai întâi gradul de vinovăţie cu privire la cazul lui Nicuşor Constantinescu. Cel mai bine ar fi fost însă ca acesta (n.r. Nicuşor Constantinescu) să demisioneze din funcţie. Este prematur să vorbim despre alegeri anticipate în acest moment. Cu siguranţă, nu poate fi vorba despre alegeri anticipate odată cu alegerile prezidenţiale“, a declarat senatorul Gigi Chiru.

„Este prematur de discutat despre contextele care se nasc acum la Consiliul Judeţean. Pentru o perioadă nu va fi nicio diferenţă în ceea ce priveşte atmosfera de la Consiliul Judeţean. Instanţa trebuie să decidă cu privire la situaţia legală a lui Nicuşor Constantinescu“, a declarat deputatul PNL Gheorghe Dragomir.

Ordinul de suspendare poate fi atacat în instanţă

„Prezentul ordin (n.r. de suspendare din funcţie) poate fi atacat în fața instanței de contencios administrativ în termenele și condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare“, se arată în motivarea prefectului Volcinschi.

Preşedintele CJC este trimis în judecată de procurorii anticorupţie în două dosare penale. Pe numele lui Nicuşor Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, anterior celui din 7 august, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA, mandat anulat la Curtea de Apel Bucureşti.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

my name is norris. chuck norris

12 Aug, 2014 08:05

stiind ca urmeaza o perioada de lupte intestine, sa-i dam pentru inceput un upercut domnului CRISTINEL DRAGOMIR. https://www.youtube.com/watch?v=5O2QWe26nAo Adica sa ne reamintim declaratiile sale trecute prea usor cu vederea zilele trecute. Evident, urmeaza un croseu pentru domnul DARIE, o directa pentru domnul VOLCINSCHI. Luam in calcul si alte "personalitati" din randul CJ Constanta ori a prefecturii. SRI-ul vegheaza, dormi linistit!

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1085

Probleme cu exectarea silită, pentru fostul președinte CJC Nicușor Constantinescu. Apelul, perimat – spune Tribunalul Constanța!

10 Sep 2022 1894

Prescripție sau achitare! Curtea de Apel a suspendat judecata în dosarul lui Nicușor Constantinescu

28 Jun 2022 1521

Plăți aparent nelegale pentru servicii de informare în presa scrisă CJC vrea bani de la Nicuşor Constantinescu! Ce s-a întâmplat cu dosarul

04 Apr 2020 4650

Stare de urgență din cauza coronavirusului! Unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, a fost suspendat

19 Mar 2020 2802

Fost director al Aeroportului Kogălniceanu Procesul lui Cristi Moldovanu pentru „îmbogăţire fără justă cauză“, blocat de dosar penal

25 Oct 2019 2021

Procesul în care Nicușor Constantinescu a fost obligat să achite CJC o sumă uriașă, suspendat

15 Nov 2018 2195

Datorii de milioane! Cum a intrat în insolvenţă Xenoti SRL, firmă controlată de Mazăre, Strutinsky, Constantinescu şi Cârciog

23 Feb 2017 12650

CJC îi cere lui Nicuşor Constantinescu 1.522.723 de lei. Judecata a fost suspendată

26 Jan 2017 2771

Alina Bica, avocata lui Nicușor Constantinescu, suspendată de Baroul Dolj. Fosta șefă DIICOT nu mai poate profesa

09 Dec 2016 3648

Doi medici, cercetaţi de Andrei Bodean pentru favorizarea făptuitorului Nicuşor Constantinescu, audiat în dosarul CMZ. Ce a declarat fostul şef al CJC (galerie foto)

10 Jun 2016 3236

Mărirea şi decăderea lui Nicuşor Constantinescu. Mâine i se termină domnia la CJC! (galerie foto 2004-2016) (document)

09 Jun 2016 8002

Ce a declarat în faţa judecătorilor Nicuşor Constantinescu, de la Palatul de Justiţie, la Spitalul din Constanţa (galerie foto + video)

09 Jun 2016 2663

Surse DNA cercetează cum s-a internat Nicușor Constantinescu în spital. Vizate ar fi și cadre medicale

08 Jun 2016 2993

Nicuşor Constantinescu a fost internat în Spitalul Judeţean Constanţa, în Secţia de Cardiologie

08 Jun 2016 2998