Sorin Strutinsky, trimis în judecată alături de Dănuț Căpățînă, fostul șef al Spitalului Județean. Ce au decis magistrații

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au amânat pentru 2019 dosarul în care omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky contestă decizia prin intermediul căreia s-a dispus începerea judecății, în proces fiind deferit justiției și Dănuț Căpățînă, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța.
 
Cauza a fost amânată pentru data de 17 ianuarie 2019, pentru a se lua la cunoștință motivele contestației. Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Amintim că, la data de 25 iulie, Leonard Iustin Bourceanu, judecător din Tribunalul Constanța, a dispus, în primă instanță, începerea judecății cauzei în care omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a fost deferit justiției alături de Dănuț Căpățînă, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, cauza fiind instrumentată de procurorii DNA Constanța.
 
În prezenta cauză, Dănuț Căpățînă, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, este bănuit de două infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. Asta în timp ce Sorin Strutinsky este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată, și de trafic de influență.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 - decembrie 2014, inculpatul Căpățînă Dănuț, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie); 18-20% din valoarea investițiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre)“.
 
„În acest context, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 de lei. Concret, banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Căpățînă Dănuț atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte, cât și pentru a introduce în caietul de sarcini și în documentația de achiziție cerințe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate. Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpățînă Dănuț a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, suma de 64.649 de lei“, conform DNA.
 
Procurorii Anticorupție mai arată că, „în aceeași perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 de lei, în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța să plătească la timp facturile și să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală“.
 
„În cauză s-a dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparțin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă și asupra a 250 de părți sociale pe care același inculpat le deține la o societate comercială“, au conchis cei de la DNA.
 

Într-un alt dosar, Leonard Iustin Bourceanu l-a condamnat pe Sorin Strutinsky, în primă instanță, la șapte ani și patru luni de închisoare cu executare.
 
La finele lunii aprilie, într-un alt dosar, Marius Damian Mitea și Ciprian Coadă, judecători ai Curții de Apel Constanța, au decis condamnarea definitivă a lui Dănuț Căpățînă la zece ani de închisoare (pedeapsă rezultată după contopirea cu o altă condamnare). Asta în timp ce SC Mara Investcom SRL s-a ales cu o amendă penală de 200.000 de lei.

 
Într-un alt caz, Dănuț Căpățînă, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a fost achitat. Decizia a fost luată de Lucian Lică, judecător al Tribunalului Constanța, care a ajuns la concluzia că fapta de care a fost acuzat Dănuț Căpățînă „nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“. Decizia nu este una definitivă.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky, verdict în așteptare la Curtea de Apel Constanța! Deliberările au fost prelungite

26 Feb 2024 466

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 957

Final de proces în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

28 Jan 2024 659

Firma deținută de Adriana Strutinsky, fosta soție a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, la judecată cu Protecția Consumatorilor. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Constanța

27 Jan 2024 882

Falimentul Telegraf Advertising SRL (fosta Conpress Construct) amânat pentru luna mai 2024

25 Jan 2024 796

Curtea de Apel Constanța, termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Jan 2024 584

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1325

Oficial! KLD Services SRL, din Constanța, intră în insolvență! (MINUTĂ)

04 Dec 2023 982

Justiție Constanța Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, amânat pentru la anul!

24 Nov 2023 707

Apropiat al foștilor conducători ai Constanței Sorin Strutinsky bagă în insolvență celebra companie KLD Services SRL!

23 Nov 2023 4551

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1282

Primăria Constanța a pierdut în procesul în care solicita aproape 40 de milioane de euro de la inculpații din dosarul Polaris!

10 Oct 2023 1039

Primăria Constanța, la judecată cu inculpații din dosarul Polaris! Proces cu o miză de aproape 40 de milioane de euro. Pronunțarea, azi

08 Oct 2023 2469

Municipiul Constanta cere aproape 40 de milioane de euro de la inculpații din dosarul Polaris! Judecătorii Curții de Apel, în pronunțare

29 Sep 2023 3060

Dosarul în care omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv nu se va rejudeca!

20 Sep 2023 1857