Spitalul Judeţean Constanţa, „privatizat“ bucată cu bucată După imagistică şi laborator, se concesionează radioterapia

După ce a externalizat imagistica, serviciul de management sanitar spitalicesc, serviciul de laborator, serviciul de curăţenie şi altele din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa, Consiliul de Administraţie mai face o mutare şi în ceea ce priveşte serviciul de radioterapie.
 
Singurul aparat de radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care foloseşte cobalt, şi-a oprit activitatea. Motivul: a expirat autorizaţia de funcţionare emisă ce CNCA (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare). Pentru suferinzii de cancer din Dobrogea, serviciul de radioterapie era singura speranţă să le oprească evoluţia bolii. „Începând de luni, activitatea serviciului de radioterapie se suspendă, întrucât autorizaţia de funcţionare emisă ce CNCA expiră. Această sursă de cobalt are o durată de viaţă dincolo de care nu mai poate fi folosită, nemaiîndeplinind condiţiile fizice pentru a trata pacienţii. Epuizându-se sursa, evident că aparatul nu mai funcţionează. Şi atunci, suspendăm activitatea. Personalul va fi redistribuit în alte secţii, inclusiv medicii care au specialitatea oncologie. Noi am informat şi Ministerul Sănătăţii, şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate că, inevitabil, vom ajunge în acest punct“, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţînă.

Bolnavii de cancer, puşi pe drumuri!  

În privinţa pacienţilor care fac în momentul de faţă şedinţe de radioterapie, zece la număr potrivit managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, acesta spune că a luat legătura cu centre din Bucureşti şi Galaţi. „Aşteptăm un răspuns pentru a şti dacă pacienţii noştri pot fi incluşi în şedinţele de acolo. Încercăm să găsim o soluţie pentru aceşti zece pacienţi. Finanţarea nu este o problemă. Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Constanţa va plăti şedinţele. Nu contează unde se plăteşte, aici, în altă parte. Transportul va fi asigurat de CJC“, a mai spus Dănuţ Căpăţînă.

S-a ajuns unde se voia de mult

Reamintim că, săptămâna trecută, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, declara că pacienţii oncologici din judeţ care au nevoie de radioterapie ar putea ajunge la Bucureşti, pe cheltuiala Consiliului Judeţean.
 
Managerul Spitalului Judeţean a precizat că una dintre soluţii este externalizarea serviciului de radioterapie. „Deoarece în acest moment nu există finanţare pentru un echipament de radioterapie, conducerea spitalului a decis, împreună cu CJC, să facă o procedură de concesiune a serviciilor de radioterapie. Deoarece serviciul de radioterapie este un serviciu care se plăteşte de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la fel ca şi dializa, acesta poate fi concesionat către un privat. Deja a fost făcut un studiu de fezabilitate pentru un centru de radioterapie modern, cu două acceleratoare de particule, cu simulator, cu brahiterapie. Să fie unul dintre cele mai moderne din regiune. Valoarea estimată este de 10,6 milioane de euro şi va fi suportată de cel care va câştiga licitaţia. Totodată, în urma derulării acestei proceduri, vom solicita, în caietul de sarcini, ca potenţialul câştigător al acestui proiect să poată susţine, printr-un accelerator de particule, activitatea în actualul buncăr al unităţii sanitare, până la construirea celui nou, care ar dura un an. De aceea, până la finalizarea noului buncăr, vom impune câştigătorului susţinerea serviciului de radioterapie, prin punerea la dispoziţie, în mod gratuit, a unui accelerator de particule, pe care să-l operăm cu personalul din spital“, a mai spus managerul unităţii sanitare.
 
Dănuţ Căpăţînă susţine că există şi avantaje ale concesiunii. „Cred că suntem spitalul cu cea mai mare experienţă în zona asta. În primul rând, păstrez controlul asupra serviciului, deoarece pacienţii sunt ai noştri. În al doilea rând, putem impune, prin contractul de concesiune, calitatea serviciului. Şi în al treilea rând, vom primi o cotă, care se numeşte redevenţă, la fel cum se întâmplă şi la celelalte servicii concesionate. Nu vom mai avea bătăi de cap cu reparaţiile, mentenanţa“, a mai menţionat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Citeşte şi

Consiliul de Administraţie al SCJU a externalizat funcţia de director pentru ca doctorul Căpăţînă să facă management prin firma sa?!
 
Pozitron şi „norocul” de a câştiga un contract uriaş cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa
 
Spitalul Județean Constanța a concesionat serviciile de imagistică medicală. Vezi cui și pe ce bani

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează. Detalii

25 Mar 2024 797

Ședință CJ Constanța Aprobarea situațiilor financiare la finalul anului 2023 a instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 532

Ședință CLM Constanța Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 461

Bolile de rinichi, a opta cauză de deces la nivel mondial. Atenționările medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

14 Mar 2024 761

Scandal în holul Unităţii de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean Constanţa! S-a lăsat cu o trimitere în judecată, după șase ani de anchetă

13 Mar 2024 962

Licitații publice CJC organizează o nouă achiziție pentru reabilitarea bazinelor de tratament de la secția de Balneologie din Eforie-Sud

12 Mar 2024 577

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța, scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

11 Mar 2024 1017

LIVE Text Mariana Gâju, alături de membrele OFSD, celebrează femeile la Spitalul Județean Constanța (FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 746

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța cumpără oxigen medical lichid. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

06 Mar 2024 608

Concurs de angajare la Spitalul Clinic Județean de Urgența „Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Cine poate participa

05 Mar 2024 1410

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”, Constanţa angajează. Ce post este scos la concurs

05 Mar 2024 844

Angajări Constanța Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa scoate la concurs un post vacant

03 Mar 2024 1424

De 1 Martie, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacientelor din Constanţa flori, mărţişoare, iconiţe, zâmbete şi un meniu delicios!

01 Mar 2024 842

Ședință CLM Constanța Un proiect ce vizează Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe masa consilierilor locali (DOCUMENT)

29 Feb 2024 493

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează medici specialiști. Detalii

28 Feb 2024 829