Stanca, sacrificat pe altarul PSD

1203626340.jpg

Contestatia formulata de fostul secretar executiv al PSD Constanta, Petre Stanca, a fost respinsa, iar excluderea sa din partid a fost acceptata de centru

Dupa indelungi tergiversari si "tratative", Comisia de Arbitraj si Integritate Morala a PSD a deliberat. Potrivit presedintelui comisiei, Valer Dorneanu, decizia de respingere a contestatiei s-a luat dupa consultarea membrilor Biroului Permanent National. Membru cu state vechi in PSD, fostul secretar executiv al filialei judetene, Petre Stanca, a fost exclus din partid in data de 24 ianuarie. Eliminarea sa a fost pusa la cale intr-o intrunire de taina a sefilor PSD Constanta, dar in lipsa unor persoane care, poate, ar fi avut ceva de obiectat. Printre cei neinvitati la acea sedinta de partid s-a numarat si presedintele filialei municipale PSD Constanta, Gelu Dae. Reprezentant al vechii garzi din care a facut parte si Gheorghe Dontu, Stanca a fost sacrificat de mai marii PSD. Motivul: teama ca social-democratii sa fie lasati balta de echipa Mazare-Constantinescu care, in decurs de opt ani, a reusit sa puna stapanire pe municipiul si judetul Constanta atat politic, cat si economic. Acceptarea de catre conducerea centrala a excluderii lui Stanca dovedeste, inca o data, ca interesul politic si economic al social-democratilor primeaza in fata respectarii prevederilor statutului si a altor reglementari de partid. Incercarea fostului secretar executiv de a dovedi abuzul savarsit de echipa Mazare-Constantinescu in cazul sau a esuat. Contestatia sa, depusa in data de 25 ianuarie 2008, cuprinde o serie de argumentari menite sa dovedeasca incalcarile flagrante ale Statutului PSD de catre liderii locali ai partidului, dar realitatea a confirmat ca pentru conducerea centrala n-a contat nimic. Faptul ca echipa Mazare a reusit, in alegerile parlamentare din 2004, performanta de a aduce PSD-ului doar trei deputati si un senator, in conditiile in care in 2000 partidul obtinuse sase mandate de deputati si doua de senatori, nu a avut relevanta in fata staff-ului de la Bucuresti. Nici apelativele adresate de Radu Mazare secretarului general al PSD, Titus Corlatean, si nici recenta sa declaratie prin care indemna constantenii "care nu simt inauntru lor sa voteze PSD, le spun sa voteze PIN" nu au deranjat conducerea centrala si a atras nicio sanctiune. De ce oare? Chiar ii este permis orice liderului PSD tomitan doar de dragul mentinerii in "visteria" partidului a conducerii Primariei Constanta si eventual a judetului!?

Manevra cu tact

Motivatia oficiala a conducerii PSD de la malul marii referitor la excluderea lui Stanca din partid a fost ca a votat impotriva Hotararii Consiliului Judetean Constanta privind reabilitarea unor obiective prin intermediul SC Domeniul Public si Privat SRL, societate a CJC. Numai ca decizia de excludere din PSD a lui Petre Stanca s-a luat cu sase luni mai tarziu de la acel eveniment, ceea ce dovedeste, fara echivoc, ca se urmarea ca acesta sa-si piarda mandatul de consilier judetean si functia de vicepresedinte al CJC, deoarece modificarile aduse Legii administratiei publice nr. 215 intrau in vigoare de la data de 1 ianuarie 2008.

Stanca nu se lasa

Potrivit declaratiei fostului secretar executiv al PSD Constanta, sanctionarea sa cu excluderea din partid este abuziva. Pentru a-si sustine afirmatia, Stanca invoca mai multe prevederi statutare ce au fost incalcate. Conform art. 10 alin (9) din Statutul PSD, membrii propusi pentru sanctionare au dreptul sa participe la sedintele in acre se discuta probleme legate de persoana si activitatea lor, iar el n-a participat si nici nu a fost invitat. Totodata, art.13 alin (5) din statut, Normele Metodologice privind primirea in PSD si procedurile de aplicare a sanctiunilor disciplinare vin, la art.17, cu precizarea ca "punerea in discutie, pentru excluderea din partid, a unui membru care face parte dintr-un organ de conducere ales, se face numai cu acordul formulat in scris al organului de conducere executiva in plan national sau judetean, dupa cum urmeaza: Comitetul Executiv National (...) si Biroul Permanent National", ceea ce in cazul sau nu s-a intamplat. In contextul prezentat, Petre Stanca nu se lasa calcat in picioare. El este decis ca situatia sa sa o prezinte in cadrul Consiliului National al PSD de astazi. "Graba si reaua credinta de care au dat dovada Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, sfatuiti de fosti si actuali membri din conducerea partidului, ma determina sa-mi expun cazul, documentat, la sedinta Consiliului National al PSD", a declarat Petre Stanca. Problema este daca accesul acestuia la intrunirea de astazi a social-democratilor va fi permisa si daca i se va permite sa-si prezinte cazul avand in vedere decizia Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala a PSD.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Organizația de tineret a PSD Murfatlar a trecut în corpore la filiala PNL din localitate

28 Mar 2024 445

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 515

Handbal CSM Constanța - Steaua, în sferturile Cupei României

28 Mar 2024 439

Rugby CSM Constanța Under-20 a urcat pe locul doi, după victoria cu LPS Suceava (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 410

Handbal CS Medgidia, învinsă în Cupa României de CSM București (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 435

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 493

Volei. CS Medgidia, înaintea turneului final Vicențiu Dumitrescu - „Obiectivul nostru e să promovăm în prima ligă“ (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 586

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 473

Volei. Miercuri, 27 martie 2024 Intrare liberă la meciul CSM Constanța - Rapid București

27 Mar 2024 423

Ianis Hagi și Florin Tănase, marcatorii României în amicalul contra Columbiei. Tricolorii, de la 0-3 la 2-3! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 902

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 1203

26 martie 2024, amical România - Columbia. La ce oră începe și ce televiziune îl transmite

26 Mar 2024 952

Rezultate CSM Constanța Rareș Ștefan, 14 goluri în victoria handbaliștilor juniori 1 cu LPS Vaslui (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 536

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1725

CSM Constanța volei Speranțele s-au calificat la turneul final al Campionatului Național (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 615