Sunt vizaţi afaceriştii din Mamaia Hotărârea Consiliului Local Constanţa privind taxele şi impozitele locale pentru 2018, anulată parţial de judecători - definitiv!


Decizie cu greutate la Curtea de Apel Constanţa: HCL Constanţa pentru stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2018 a fost anulată parţial de către judecători, în mod definitiv şi irevocabil. Hotărârea instanţei îi priveşte pe toţi cei ce desfăşoară activităţi economice în staţiunea Mamaia.
 
Concret, anularea dispusă de instanţă face referire la art. 1 lit. h – art. 2 alin. 2 din Anexa nr. 8 ce vizează taxa pentru eliberarea avizului de funcţionare. Potrivit afaceristului ce a dat în judecată Primăria Constanţa şi Consiliul Local Constanţa, această taxă a crescut „în mod catastrofal“, de la 80 de lei în anii anteriori la peste 8.000 de lei.
 

CLC a declarat recurs

 
Litigiul dintre omul de afaceri şi municipalitate s-a desfăşurat iniţial la Tribunalul Constanţa, instanţă ai cărei judecători i-au dat dreptate omului şi au decis anularea parţială a HCL 416/2017 pentru stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2018, în referire la textele de lege citate anterior. Nemulţumiţi de acest deznodământ, reprezentanţii Consiliului Local Constanţa au atacat sentinţa în recurs, la Curtea de Apel.
 
În urmă cu două zile, însă, judecătorii Curţii de Apel au reconfirmat sentinţa Tribunalului şi au menţinut anularea HCL, după cum vom detalia în continuare.
 
Aşa cum precizam în ediţiile anterioare ale cotidianului, în cererea de chemare în judecată ce a stat la baza procesului dintre afacerist şi municipalitate, cel dintâi arăta că deţine un punct de lucru în staţiunea Mamaia. Acolo, omul desfăşoară o activitate economică bazată pe comercializarea produselor alimentare, băuturi şi tutun, după cum a susţinut în cererea de chemare în judecată, document citat pe Portalul jurisprudenţei www.rolii.ro.
 
În continuare, acesta a arătat că, pentru anii 2016 şi 2017, Primăria Constanţa i-a perceput suma de 80 de lei pentru eliberarea avizului de funcţionare pentru punctul de lucru din staţiunea Mamaia.
 
În 2018, însă, spune afaceristul, lucrurile s-au schimbat dramatic, iar taxa a fost majorată substanţial: concret, i-a fost solicitată suma de 8.720 de lei pentru eliberarea avizului care în anii anteriori costa 80 de lei! Noua taxă, a susţinut reclamantul, a fost stabilită prin articolul 2 alin. 2 din Anexa nr. 8 a HCLM nr. 416/2017.
 

8.000 de lei pentru un aviz de 100 de lei

 
În aceste condiţii, afaceristul s-a plâns la instanţă că a fost modificată „în mod catastrofal taxa percepută de administraţie pentru emiterea unui aviz anual pentru programul de funcţionare al anumitor comercianţi ce desfăşoară activitate în (...) Mamaia“.

 
Mai mult, omul a mai arătat că „stabilirea unei taxe de 8.000 de lei în sarcina anumitor comercianţi (cei care activează pe CAEN 4711 şi grupa 472) pentru acelaşi gen de «viză de aviz» care «costă» în celelalte cazuri numai 100 de lei este profund inechitabilă şi nejustificată“.
 

În replică, reprezentanţii Consiliului Local Constanţa au solicitat respingerea acţiunii, ca neîntemeiată. Cu toate acestea, judecătorii Tribunalului Constanţa au apreciat că acţiunea afaceristului este întemeiată şi chiar justificată, aşa încât au admis-o şi au dispus anularea parţială a HCL 416/2017 cu privire la actele contestate.
 
Prin decizia de săptămâna aceasta a Curţii de Apel Constanţa, judecătorii instanţei de recurs au reconfirmat această decizie şi au decis, în mod definitiv, anularea articolelor din HCL contestate de afacerist.
 
Citeşte şi:
 
Tribunalul Constanţa a anulat parţial hotărârea Consiliului Local privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018 (document)

Curtea de Apel, anunţ important. Este vizată hotărârea Consiliului Local Constanţa privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.