Tânăr, prins fără mască în parcul din Poarta 6! „Eram singur, sub un pom!“. Judecătorii, chemați să împartă dreptatea

  • Tânărul a apreciat că a fost sancționat în mod neîntemeiat, arătând că nu a interacționat cu nimeni și că majoritatea persoanele din parc nu purtau mască.
  • Totodată, el a arătat în fața instanței că nu știa dacă avea sau nu obligația de a purta mască în parc.
  • Judecătorii spun că nu se poate reține apărarea tânărului cu privire la aspectul că nu a cunoscut caracterul contravențional al conduitei sale.

Magistrații de la Judecătoria Constanța au soluționat zilele trecute un dosar în care un tânăr a contestat o amendă pentru că a fost  primită după ce a fost depistat în zona parcului din cartierul Poarta 6, din municipiul Constanța, fără a purta masca mască de protecție în spațiile aglomerate, în intervalul orar 18:00-23:00 și fără a respecta masurile individuale de protecție COVID-19.
 
Tânărul a precizat că în parc erau peste 900-1000 de persoane și că majoritatea persoanelor nu purtau mască de protecție. Totodată, petentul a mai arătat că a stat singur, sub un copac și că nu a interacționat cu nimeni, păstrând distanța față de persoanele din parc.
 

Date din dosar

  
Tânărul a fost sancționat contravențional de Poliția Locală cu amendă în cuantum de 500 lei. Tânărul a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție, procesul având loc la Judecătoria Constanța. Din nefericire pentru el, verdictul magistraților nu îi este favorabil!
 
În motivare, instanța reține că procesul-verbal de constatare a contravenției a fost încheiat pe baza constatărilor personale ale agentului constatator, prezent la momentul comiterii faptei, motiv pentru care, în conformitate cu dreptul intern, se bucură de prezumția de legalitate și temeinice până la proba contrară.
 
Prin Hotărârea nr. 37 din 28.07.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare, emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, s-a propus, prin art. 1alin. (1) următoarele măsuri: instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
 

Printre excepții, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani

 
Conform alineatului 2, spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup , iar potrivit alineatului (3), se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) următoarele categorii de persoane: a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută; b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani .
 
În vederea punerii în aplicare a Hotărârea nr. 37 din 28.07.2020, conform art. 5, a fost adoptată Hotărârea nr. 21 din 30.07.2020, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din cadrul Județului Constanța, prin art. 1.1 fiind instituită, începând cu data de 01.08.2020, ora 00:00, obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul sau gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în intervalul orar 18:00-24:00, prezente în următoarele spații publice deschise: târguri, piețe, oboare, zonele de așteptare ( stații de autobuz, peroane și altele asemenea), în curți și perimetre exterioare ale obiectivelor de cult ( biserici), în spații exterioare aparținând instituțiilor și autorităților publice, Delfinariului, precum și în locurile în care se desfășoară spectacole în exterior; oriunde se formează aglomerări de persoane, în exterior, pe domeniul public și nu poate fi respectată distanțarea fizică de 2 metri.
 
Tânărul spune că nu știa dacă avea sau nu obligația de a purta mască în parc.

 
Magistrații de la Judecătoria Constanța mai arată că, sub aspectul situației de fapt, tânărul a apreciat că a fost sancționat în mod neîntemeiat, arătând că nu a interacționat cu nimeni și că majoritatea persoanele din parc nu purtau mască.
 

Totodată, în fața instanței petentul a arătat că nu știa dacă avea sau nu obligația de a purta mască în parc.
  

Apărare respinsă
 

Instanța a reține că apărările tânărului sunt neîntemeiate, arătând că, pe de o parte, pentru a se reține săvârșirea contravenției în sarcina sa nu are relevanță faptul că și alte persoane au încălcat obligația de a purta mască în spații publice, iar pe de altă parte, nu are relevanță nici aspectul că petentul nu a interacționat cu persoanele din parc, întrucât, față de aglomerația existentă în acel interval orar, riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2 era unul crescut.
 
„Totodată, nu se poate reține nici apărarea petentului cu privire la aspectul că nu a cunoscut caracterul contravențional al conduitei sale, întrucât nimeni nu-și poate invoca propria culpă, petentul având obligația de a cunoaște și respecta legea, având vedere și faptul că măsurile de protecție instituite în perioada stării de alertă au fost intens mediatizate, prin toate canalele media. Astfel, instanța reține că, față de probele administrate în cauză, precum și, implicit, față de susținerile petentului, exprimate în fața instanței, care a recunoscut aspectul că nu a purtat mască de protecție în zona Parc Poarta 6, în intervalul orar 18:00-23:00, în cauză nu s-a probat o situație de fapt contrară celei reținute de agentul constatator“, se mai arată în motivarea judecătorilor, potrivit rolii.ro http://www.rolii.ro/  
 

Asigurarea unei protecții adecvate

 
Raportat la gravitatea faptei săvârșite, Judecătoria Constanța a reținut că rațiunea edictării normelor în acest domeniu este asigurarea unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2, prin instituirea, pe durata stării de alertă, unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale.
 
În cauză, instanța reține că fapta petentului a fost săvârșită într-un parc, în condiții de aglomerație, astfel cum însuși petentul învederează în cuprinsul plângerii contravenționale, pericolul de răspândire al virusului în atare condiții fiind foarte ridicat.
 
Instanța reține că purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea virusului SARS-CoV2, măsură care în lipsa respectării de către toți cetățenii, nu își mai atinge scopul, respectiv, limitarea numărului cazurilor de îmbolnăvire.
 
Față de cele expuse, constatând că sunt îndeplinite cumulativ elementele constitutive ale faptei contravenționale reținute în sarcina petentului și că sancțiunea aplicată a fost în mod judicios individualizată, instanța a respins, ca neîntemeiată,  plângerea contravențională formulată de petent și a menținut procesul-verbal ca fiind legal și temeinic întocmit.
 
Citește și
 
Constanța
Acțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea răspândirii SARS-COV2


Masca de protecție devine obligatorie în județul Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Masca de protecție redevine obligatorie în spații publice! Incidența la Constanța a ajuns la 1.76 cazuri la mia de locuitori. Situația în localitățile din județ

08 Jan 2022 1788

CJSU Noi restricții în mai multe localități din județul Constanța. Masca de protecție devine obligatorie în spațiile deschise aglomerate

20 Sep 2021 6325

Judecătoarea care ar fi vrut ca în Constanța să nu mai fie obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise a părăsit sistemul

02 Feb 2021 3084

Operațiunea „Masca“! Polițiștii au acționat în parcul Primăriei și în piața Ovidiu din Constanța

23 Oct 2020 2185

Masca devine obligatorie în orașul Negru Vodă, din județul Constanța!

21 Oct 2020 2945

Masca de protecție devine obligatorie în județul Constanța

15 Oct 2020 2695

Filtru pe bulevardul I.C. Brătianu din Constanța. Iată ce caută oamenii legii! (galerie foto+video)

07 Aug 2020 5852

Decizie CJSU. Masca de protecție, de astăzi, obligatorie în județul Constanța (document)

01 Aug 2020 5123

Iată de când Constanța. Masca de protecție, obligatorie atunci când se va aflăm pe litoral, în zone aglomerate, în intervalul 18.00 – 24.00

30 Jul 2020 2378

Tribunalul Constanța face precizări importante Masca de protecție, obligatorie. Distanță de doi metri între justițiabili

11 May 2020 2637

Purtarea măștii devine obligatorie în județul Constanța, pe întreaga perioadă a stării de urgență! (document)

14 Apr 2020 7594