Târgul de Crăciun de la Constanța, cu sau fără restricții? Haosul creat de lipsa de comunicare a Primăriei

  • Pe 1 decembrie 2021, Târgul de Crăciun organizat în Parcul Arheologic din municipiul Constanța a fost deschis
  • Echipa primăriei a anunțat că accesul se face pe baza certificatului de vaccinare sau dovada trecerii prin boală
  • În seara inaugurării s-a intrat la eveniment fără restricții
  • Pe 2 decembrie erau montate gardurile de protecție și conform surselor noastre, ar fi urmat o seară de verificări ale certificatelor la acces
 
Primăria municipiului Constanța a deschis, oficial, porțile târgului de Crăciun pe data de 1 decembrie, în zona Parcului Arheologic din municipiu. Promovarea evenimentului s-a făcut intens de către echipa edilului, specificându-se clar că accesul la eveniment se face în baza unui certificat prin care se atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.
 
Redăm mai jos din comunicatul transmis pe 30 noiembrie:
„Din data de 1 decembrie, vizitatorii târgului vor descoperi magia sărbătorilor la cele peste 20 de căsuțe ce îi vor aștepta cu bunătăți de sezon, decorațiuni de Crăciun, haine, jucării, mâncăruri delicioase, băuturi calde și colinde. Cei mici își vor putea da întâlnire cu Moș Crăciun, vor putea participa la ateliere sau pur și simplu se vor putea bucura de patinoar.
 
Evenimentul se va desfășura în condițiile contextului epidemiologic actual, astfel, principala preocupare este aceea de a asigura siguranța participanților, dar și a expozanților și organizatorilor. Accesul se va face în baza Certificatului Digital European și este permis doar persoanelor vaccinate cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2. Sunt exceptați copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, însoțiți de un adult, dar care se afla într-una dintre situațiile prevăzute mai sus Nu este permis accesul cu un Certificat Digital Electronic emis în baza unui test!”.
 
Doar că pe 1 decembrie, oamenii au putut intra fără problemă în zona special amenajată unde s-a desfășurat Târgul de Crăciun, fără să li se ceară o dovadă a trecerii de boală sau a vaccinării. Ba mai mult, rețelele de socializare au fost pline de anunțuri prin care „umbla vorba” accesului fără restricții la eveniment. Într-adevăr, colegii noștri care au fost în seara lansării la eveniment nu au fost verificați de către vreun filtru/triaj, cum ar fi trebuit.
 
Astăzi, surse apropiate primăriei au confirmat că pe timpul zilei de ieri au fost montate gardurile de protecție în jurul târgului, urmând ca din data de 2 decembrie să se verifice documentele menționate la intrarea în târg.


 

Limită de participare?

 
Sute, dacă nu chiar mii de persoane au participat în prima seară la inaugurarea târgului de la malul mării. Neexistând un filtru, nu s-a putut controla numărul de persoane care au participat efectiv la eveniment.
 

Conform reglementărilor actuale, „ (2) În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, activitatea târgurilor, a bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004, cu modificările și completările ulterioare, este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.


 

Oameni bulversați

 
Pe grupurile de mămici de pe rețelele de socializare, dar nu numai, persoanele se încurajau să vină la târg, mai ales pentru că nu au fost restricții în prima zi. Desigur, înainte de deschiderea porților, oamenii erau supărați că nu pot merge cu cei mici, fie că nu sunt vaccinați părinții, fie că nu sunt vaccinați cei de peste 12 ani.
 

Ce spune Primăria?

 
Am încercat de-a lungul zilei de joi să solicităm un punct de vedere oficial de la viceprimarul Ionuț Rusu, dar nu a putut fi contactat, iar un alt punct de vedere nu a fost oferit  până la momentul publicării acestui material. Desigur, dacă acesta va fi oferit, îl vom publica integral.


 
 

Cum se face în alte părți

 
Primăria Constanța a decis ca în prima zi să nu țină cont de propriile reguli prin neverificarea certificatelor de vaccinare. Astfel, lumea a fost indusă în eroare de cele anunțate și cele de la fața locului. Desigur este la latitudinea fiecărui organizator, în cazul de față, fiecărei primării să anunțe cum vor organiza evenimentele de sărbători.
 
La târgurile de Crăciun din Brașov nu se va ține cont de vaccinare. Accesul la căsuţele care vor fi instalate în Piaţa Sfatului şi în mai multe cartiere ale oraşului, cu ocazia Târgului de Crăciun, va fi liber. „Accesul braşovenilor şi turiştilor în zonele unde municipalitatea a amplasat acele căsuţe – fie că vorbim de Piaţa Sfatului sau de cartiere – este permis fără ca aceştia să facă dovada unui certificat verde sau a unui test negativ”, a precizat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei din Brașov.
 
La București, organizatorii Târgului de Crăciun din Piața Universității din București au anunțat că începând de sâmbătă, 27 noiembrie, nu pot intra mai mult de 1.000 de persoane simultan, iar programul se încheie mai devreme cu o oră, adică la ora 21:00 în fiecare seară. „Începand de astăzi, 27 noiembrie, conform unei noi Hotărâri emise de Guvern (nr 1.238/26.11.2021), capacitatea evenimentului Bucharest Christmas Market din Piața Universității este limitată la 1.000 de persoane simultan, iar programul se va încheia la ora 21:00, în fiecare seară”, anunță un comunicat CREART.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:   

Târgul de Crăciun de la Constanța și-a deschis porțile! Care este programul de funcționare (GALERIE FOTO +VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități pentru copii la Târgul de Crăciun de la Constanța

19 Dec 2023 715

Știri Constanța Moș Crăciun aduce Caravana Coca-Cola la Târgul de Crăciun de la Constanța!

18 Dec 2023 1313

Cetățean irakian suspectat că plănuia să comită un atentat terorist la un târg de Crăciun, expulzat din Germania

16 Dec 2023 988

Alina Eremia și-a sărbătorit ziua de naștere pe scena Târgului de Crăciun, din Constanța

16 Dec 2023 932

Știri Constanța Mario Fresh și Alina Eremia vin la Târgul de Crăciun din Parcul Teatrului „Oleg Danovski” Constanța

15 Dec 2023 858

Constanța Pregătiri intense în Piața Ovidiu! Se montează luminițele pentru Sărbătorile de iarnă (GALERIE FOTO)

14 Dec 2023 1066

Târg de Crăciun la Castelul Regal Săvârşin. Iată în ce perioadă

10 Dec 2023 964

Sondaj de opinie 80% din respondenți nu sunt mulțumiți de cum arată Târgul de Crăciun Constanța, din parcul Teatrului Oleg Danovski

10 Dec 2023 1063

Știri Constanța Roata Panoramică din Parcul Oleg Danovski, din nou în funcțiune!

06 Dec 2023 1332

Firma care deține roata panoramică, de la Târgul de Crăciun din Constanța, unde mai mulți copii au rămas blocați

05 Dec 2023 2359

Știri Constanța Artiști cunoscuți la Târgul de Crăciun Constanța. Reguli pentru cei ce intenționează să organizeze evenimente

04 Dec 2023 2173

Sondaj de opinie Vă place cum arată Târgul de Crăciun de la Constanța, din parcul Teatrului Oleg Danovski?

03 Dec 2023 1649

În Constanța Pompierii au readus zâmbetul copiilor speriați în incidentul cu roata blocată, la Târgul de Crăciun (FOTO)

01 Dec 2023 1437

LIVE VIDEO. UPDATE. Știri Constanța azi Roata de la Târgul de Crăciun, blocată. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 2739

Târgul de Crăciun din parcul „Oleg Danovski” din Constanța a fost deschis! (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Nov 2023 4763