Tentativă de „resuscitare” eşuată în sezonul estival 2013 Staţiunea Mamaia, cu imn şi cu „o creştere uşoară” de turişti

O pasarelă distrusă de valuri chiar înaintea inaugurării oficiale a sezonului estival, dar cârpită ulterior cu nişte saci de nisip, instituirea unei taxe noi, pentru promovarea turismului în staţiune şi în Satul de Vacanţă şi un imn de promovare în valoare de 35.000 de euro, care însă nu a fost difuzat de radiourile din România, rămânând astfel cvasi-cunoscut. Acestea sunt câteva dintre aspectele care au marcat staţiunea Mamaia în sezonul estival 2013.
 
„Creşterea uşoară” a numărului de turişti
 
Amintim aici costumarea, timp de câteva săptămâni consecutive, a primarului Radu Mazăre, în figuri şi personaje care mai de care mai excentrice, defilarea carelor alegorice şi „rebrenduirea” salvamarilor din Mamaia, îmbrăcaţi vara aceasta în budigăi cu bretele. Rezultatul? Ei bine, „în ceea ce priveşte numărul de turişti, avem o creştere uşoară pe Mamaia, până spre 5 la sută, prin comparaţie cu anul trecut”, declara Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, la deschiderea Bursei Litoral Delta - Dunării.
Iată, aşadar, că politica de promovare destul de agresivă a staţiunii, printr-un imn controversat, cu rime forţate („stress” rimează cu „delirium tremens”) şi versuri de-a dreptul penibile nu a atras după sine „cohorte” de turişti. Şi ca şi cum imnul nu ar fi fost suficient de ridicol, el a făcut şi subiectul unui scandal, după ce s-a constatat că este o copie după melodia unor croaţi, care se numeşte „Delirium tremens”, fiind considerată „Imnul beţivilor”. „O creştere uşoară”, de aproximativ 5% a numărului de turişti nu înseamnă prea mult. Mamaia nu este, totuşi, Saint Tropez, iar staţiunea rămâne încă sub semnul kitsch-ului, între faţa sa „cosmetizată” şi povestea reală existând diferenţe notabile. În pofida tuturor investiţiilor, a dezvoltării, a unui oarecare lux ostentativ, nivelul serviciilor mai are mult de recuperat în Mamaia.
 
Taxă de promovare impusă persoanelor fizice şi agenţilor economici
 
Amintim faptul că, pentru un sezon estival... prolific, în Mamaia, Consiliul Local Municipal Constanţa a votat o hotărâre privind instituirea unei taxe de promovare a turismului în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă. Potrivit Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa, „taxa este stabilită diferenţiat, în funcţie de destinaţia spaţiului şi se încasează de la persoanele fizice şi operatorii economici, respectiv persoane juridice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care îşi desfăşoară activitatea în staţiunea Mamaia şi sat Vacanţă”. Un bir nou pentru vezi, Doamne, promovarea staţiunii. Subliniem că taxa, anunţată chiar de primarul Radu Mazăre în luna aprilie, s-a aplicat inclusiv deţinătorilor de apartamente, persoane fizice.
 
De la Regele Soare la Suleyman Magnificul
 
După ce, la începutul verii, s-a costumat în Regele Soare, primarul municipiului Constanţa a ajuns să-l întruchipeze, în sezonul estival recent încheiat, şi pe regele Nabucodonosor al II-lea. Şeful administraţiei publice locale n-a avut nicio reţinere în a purta rochie, brâu, turban, sceptru, toate aurii. Mai mult, primarul a avut şi unghiile de la mâini, dar şi de la picioare, pictate în aceeaşi culoare. Ca „rege al Babilonului”, Mazăre s-a lăsat adulat de turişti la aşa numitul carnaval din Mamaia.
Dar aceasta nu a fost decât una dintre numeroasele sale costumări. Toate au respectat însă nota de opulenţă, de kitsch, de extravaganţă a evenimentului pretenţios intitulat „carnaval”. Căci dacă Mamaia nu e Saint Tropez, cu siguranţă nu e nici Rio de Janeiro.
 

Eterna şi (deloc) fascinanta Mamaie
 
Nu trebuie omis faptul că, de-a lungul întregului sezon estival, în staţiunea Mamaia s-a construit la foc continuu. În luna iunie, primarul Mazăre mărturisea nonşalant că nu intenţionează să-i sancţioneze în vreun fel pe cei care, în plină vară, nu au sistat lucrările de construcţie. „Pentru ce (n.r. sancţiuni)? Nu, nu vor fi aplicate, eu sprijin orice investiţie aici. Sunt 20.000 de oameni în staţiunea Mamaia, care câştigă aici bani pe hârtie, angajaţi. Bucuraţi-vă şi faceţi cruci că se construieşte, că, dacă nu se construia, atunci n-aveam nici turism”, declarat edilul şef al municipiului Constanţa.
Precizăm că, potrivit legii, construcţiile în derulare, în plin sezon estival, sunt interzise în staţiune.
Vara lui 2013 n-a revoluţionat staţiunea Mamaia. N-a însemnat, aşa cum spuneam, nici „cohorte” de turişti, nici cine ştie ce premii prestigioase câştigate de staţiune. A fost o vară ca oricare alta, cu defilare de care alegorice, cu un primar întruchipând cine ştie ce figură istorică, cu bani publici pompaţi într-o promovare ale cărei rezultate lasă de dorit.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

elena

11 Sep, 2013 17:15

MIZERIE SI GALAGIE CU CARUL,NISIP COMPROMIS CU MOLOZ DE LA CONSTRUCTII SI PLAJA PLINA DE PATURILE SI BALDACHINELE MAFIOTILOR. DA,POPULATIA IN MAJORITATE,DORESTE PLAJE PE NISIP PENTRU SANATATE. AU FOST DESE DISCUTII PENTRU LOC DE PLAJE. ASTA ESTE CELEBRUL PRIMAR,CARE A FACUT PRAF CONSTANTA SI STATIUNEA MAMAIA.

Roxana

11 Sep, 2013 10:29

Oare cand va avea si Constanta un primar demn de acest statut implicat in problemele orasului???

Articole asemanatoare

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 301

LIVE TEXT+VIDEO OMD Mamaia Constanța, Ministerul Economiei și Turismului și alte instituții din domeniu anunță debutul Sezonului Litoral - Delta Dunării 2024 (Galerie FOTO)

19 Apr 2024 429

OMD Mamaia Vibrant și Inegalabil – 1 Mai și Paște pe litoralul românesc

19 Apr 2024 329

Raris SRL furnizează și anul acesta foișoarele de salvamar pentru plaja din Constanța și stațiunea Mamaia (DOCUMENT)

18 Apr 2024 348

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 754

Firme Constanța Acționarii Mamaia SA, convocați în Adunare Generală Ordinară. Pe ordinea de zi, inclusă și propunerea de repartizare a profitului net înregistrat în 2023

18 Apr 2024 317

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2328

LIVE TEXT - Constanța Se lansează OMD Mamaia Nord Năvodari! Cum se pregătesc pentru sezonul estival 2024? (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 768

Vești bune pentru turiști și constănțeni! Autobuzele etajate vor circula în minivacanța de Paște și 1 Mai

17 Apr 2024 426

Firme Constanța AGOA acționarilor Dacia 2001 SA! Ordinea de zi completă

16 Apr 2024 444

Știri Constanța CT BUS. Linia 100M își reia activitatea! Iată de când

16 Apr 2024 498

Din această noapte, încep lucrările pe bulevardul Mamaia din Constanța

16 Apr 2024 583

Stațiunea Mamaia și Orașul Constanța, nominalizate la Destinația Anului

16 Apr 2024 364

Știri Constanța Lucrări pe bulevardul Mamaia – restricții de trafic

15 Apr 2024 438

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 559