Deschidere editie

Tentativă de vot multiplu la Constanţa, la alegerile europarlamentare. Ce procedură trebuie aplicată în acest caz. Care sunt sancţiunile prevăzute de Codul Penal

O tentativă de vot multiplu a avut loc ieri, la secţia 133 din Constanţa. Mama primarului Constanţei, Teodora Făgădău, a fost dusă la audieri la Secţia 2 de Poliţie, după ce asupra sa au fost găsite cinci buletine de vot pentru alegerile europarlamentare.
 
Femeia a declarat că a primit cele cinci buletine de vot, fără să ştie câte trebuie să primească, iar apoi a mers în cabina de vot, unde le-a ştampilat pe toate. Ulterior, a mers să introducă buletinele în urnă, însă pentru că acestea nu încăpeau, un observator a văzut-o pe femeie şi a oprit-o. În acel moment, observatorul a descoperit că aceasta încerca să introducă cinci buletine.
 
După audierile de la Poliţie, tatăl primarului a declarat că a fost doar o eroare regretabilă de ambele părţi, lăsând să se înţeleagă că soţiei sale i-au fost înmânate buletinele de către membrii comisiei, mai exact de către reprezentantul ALDE din secţia de votare, Martineanu Andreea.
 
„Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI. Dosarul este deschis pentru infracţiunea de tentativă de fraudă la vot. Până la ora închiderii ediţiei, poliţiştii nu au mai revenit cu alte detalii în acest caz.
 
Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, magistratul Laura Opariuc-Dan, a precizat că preşedintele secţiei de votare 133, Camelia Aniţei, a procedat corect, sesizând organele de anchetă. „Deoarece persoana nu a apucat să introducă în urne buletinele de vot, nu se impuneau oprirea procesului electoral şi numărarea pachetelor cu buletine de vot din cadrul secţiei. În această cauză vorbim despre o tentativă de fraudă, a cărei elucidare rămâne în sarcina Poliţiei”.
 
Neoficial, reprezentanţii PSD au lăsat să se înţeleagă că mama edilului-şef ar fi fost „victima” unor persoane din secţia de votare. Facem menţiunea că cei de la ALDE au avut doi reprezentanţi în secţia de votare. Reprezentantul PSD le-ar fi spus colegilor săi că un membru ALDE i-ar fi înmânat Teodorei Făgădău mai multe buletine de vot. Interesant este şi faptul că, alături de observatorul din cadrul secţiei, cei care au sesizat incidentul au fost tot reprezentanţii ALDE. Conducerea ALDE Constanţa a refuzat să comenteze această posibilitate şi a precizat că reprezentanţii săi au acţionat corect, respingând orice acuzaţie.
 

Cum se pedepseşte tentativa de vot multiplu

 
Potrivit Legii nr. 286/2009 din 17 iulie 2009 privind Codul penal, Titlul IX, Infracţiuni electorale, art. 393, tentativa de vot multiplu este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare cu suspendare de la trei luni la un an şi jumătate sau cu amendă penală. Articolul 393 - Tentativă la infracţiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387-391. Articolul 387: Frauda la vot (1) Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals - Codul Penal.
 
Citeşte şi:
 
UPDATE Dosar penal deschis pentru fraudarea alegerilor. Avea asupra sa cinci buletine de vot. Este vorba de mama primarului Decebal Făgădău. (video)

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO Despre viitorul SSC Farul Constanţa. Conferinţă de presă Decebal Făgădău, Horia Ţuţuianu, Ciprian Marica şi Lorand Balint (galerie foto+video)

20 Jun 2019 467

Constanța. Se reabilitează străzile din cartierul Palazu Mare. În ce zone se lucrează (galerie foto)

20 Jun 2019 164

UPDATE Cod portocaliu de vreme severă în județul Constanța. Mai multe localități vizate de atenționarea meteo

20 Jun 2019 1025

UPDATE. Accident rutier pe bulevardul Mamaia din Constanța, zona Lake View. O victimă

20 Jun 2019 332

RADET Constanța face angajări

20 Jun 2019 294

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări în județul Constanța! Ce zone sunt afectate

20 Jun 2019 231

Este oficial. Aeronave de mari dimensiuni pot opera pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța (galerie foto)

20 Jun 2019 375

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2019

20 Jun 2019 295

Zeci de persoane folosesc zilnic bicicletele gratuite puse la dispoziția constănțenilor de Primăria Municipiului Constanța

20 Jun 2019 389

Decese Constanţa 20 iunie 2019

20 Jun 2019 437

Alertă la ISU Dobrogea. Un incendiu a izbucnit la Mangalia, județul Constanța. Ce s-a întâmplat

20 Jun 2019 371

UPDATE. LIVE-VIDEO Imagini de la eveniment. Accident rutier grav pe DN38 între Movilița și Topraisar, județul Constanța. Sunt mai multe victime (galerie foto+video)

20 Jun 2019 8002

Au trecut 13 ani de când primul militar din Constanţa a căzut în teatrele de operaţii. O stradă din Murfatlar îi poartă numele

20 Jun 2019 1453

Alertă la pompieri. Panică la un bloc din Constanţa. Pentru ce intervin salvatorii

20 Jun 2019 1206

Centrul comercial Kaufland de la ICIL se primeneşte

20 Jun 2019 1179