Tentativă de vot multiplu la Constanţa, la alegerile europarlamentare. Ce procedură trebuie aplicată în acest caz. Care sunt sancţiunile prevăzute de Codul Penal

O tentativă de vot multiplu a avut loc ieri, la secţia 133 din Constanţa. Mama primarului Constanţei, Teodora Făgădău, a fost dusă la audieri la Secţia 2 de Poliţie, după ce asupra sa au fost găsite cinci buletine de vot pentru alegerile europarlamentare.
 
Femeia a declarat că a primit cele cinci buletine de vot, fără să ştie câte trebuie să primească, iar apoi a mers în cabina de vot, unde le-a ştampilat pe toate. Ulterior, a mers să introducă buletinele în urnă, însă pentru că acestea nu încăpeau, un observator a văzut-o pe femeie şi a oprit-o. În acel moment, observatorul a descoperit că aceasta încerca să introducă cinci buletine.
 
După audierile de la Poliţie, tatăl primarului a declarat că a fost doar o eroare regretabilă de ambele părţi, lăsând să se înţeleagă că soţiei sale i-au fost înmânate buletinele de către membrii comisiei, mai exact de către reprezentantul ALDE din secţia de votare, Martineanu Andreea.
 
„Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI. Dosarul este deschis pentru infracţiunea de tentativă de fraudă la vot. Până la ora închiderii ediţiei, poliţiştii nu au mai revenit cu alte detalii în acest caz.
 
Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, magistratul Laura Opariuc-Dan, a precizat că preşedintele secţiei de votare 133, Camelia Aniţei, a procedat corect, sesizând organele de anchetă. „Deoarece persoana nu a apucat să introducă în urne buletinele de vot, nu se impuneau oprirea procesului electoral şi numărarea pachetelor cu buletine de vot din cadrul secţiei. În această cauză vorbim despre o tentativă de fraudă, a cărei elucidare rămâne în sarcina Poliţiei”.
 
Neoficial, reprezentanţii PSD au lăsat să se înţeleagă că mama edilului-şef ar fi fost „victima” unor persoane din secţia de votare. Facem menţiunea că cei de la ALDE au avut doi reprezentanţi în secţia de votare. Reprezentantul PSD le-ar fi spus colegilor săi că un membru ALDE i-ar fi înmânat Teodorei Făgădău mai multe buletine de vot. Interesant este şi faptul că, alături de observatorul din cadrul secţiei, cei care au sesizat incidentul au fost tot reprezentanţii ALDE. Conducerea ALDE Constanţa a refuzat să comenteze această posibilitate şi a precizat că reprezentanţii săi au acţionat corect, respingând orice acuzaţie.
 

Cum se pedepseşte tentativa de vot multiplu

 
Potrivit Legii nr. 286/2009 din 17 iulie 2009 privind Codul penal, Titlul IX, Infracţiuni electorale, art. 393, tentativa de vot multiplu este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare cu suspendare de la trei luni la un an şi jumătate sau cu amendă penală. Articolul 393 - Tentativă la infracţiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387-391. Articolul 387: Frauda la vot (1) Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals - Codul Penal.
 
Citeşte şi:
 

UPDATE Dosar penal deschis pentru fraudarea alegerilor. Avea asupra sa cinci buletine de vot. Este vorba de mama primarului Decebal Făgădău. (video)

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție șoferi! Traficul rutier va fi închis pe A2, București – Constanța în această noapte

18 Apr 2024 332

Localitățile Constanța, Movilița, Eforie Sud, Năvodari și Vadu Oii, fără energie electrică vineri. Vezi dacă ești afectat

18 Apr 2024 320

Cumpărări Directe Primăria Cuza Vodă, județul Constanța cumpără pachete pentru sărbători. Ce produse vor conține (DOCUMENT)

18 Apr 2024 308

Decizie a Curții de Apel Constanța în procesul dintre UAT Isaccea și JT Grup SRL

18 Apr 2024 267

Societatea Yano & Edi SRL, înființată recent la Constanța

18 Apr 2024 270

Un transport agabaritic va circula pe drumuri din județul Constanța

18 Apr 2024 264

Iată unde pot ieși locuitorii din Constanța în acest weekend

18 Apr 2024 525

Știri Constanța Conducător auto beat depistat în trafic pe strada Revoluției din Hârșova. Ce alcoolemie avea acesta

18 Apr 2024 263

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 252

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 408

Societate nouă, deschisă la Constanța. Iată cu ce se ocupă Tabiet To Go SRL

18 Apr 2024 255

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon cumpără stație de autobuz (DOCUMENT)

18 Apr 2024 269

Apel respins în procesul dintre Bestfoam SRL și Comisariatul Județean Constanța

18 Apr 2024 213

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 364

Nouă firmă, deschisă în Constanța. Iată unde are sediul

18 Apr 2024 267