Deschidere editie

Tentativă de vot multiplu la Constanţa, la alegerile europarlamentare. Ce procedură trebuie aplicată în acest caz. Care sunt sancţiunile prevăzute de Codul Penal

O tentativă de vot multiplu a avut loc ieri, la secţia 133 din Constanţa. Mama primarului Constanţei, Teodora Făgădău, a fost dusă la audieri la Secţia 2 de Poliţie, după ce asupra sa au fost găsite cinci buletine de vot pentru alegerile europarlamentare.
 
Femeia a declarat că a primit cele cinci buletine de vot, fără să ştie câte trebuie să primească, iar apoi a mers în cabina de vot, unde le-a ştampilat pe toate. Ulterior, a mers să introducă buletinele în urnă, însă pentru că acestea nu încăpeau, un observator a văzut-o pe femeie şi a oprit-o. În acel moment, observatorul a descoperit că aceasta încerca să introducă cinci buletine.
 
După audierile de la Poliţie, tatăl primarului a declarat că a fost doar o eroare regretabilă de ambele părţi, lăsând să se înţeleagă că soţiei sale i-au fost înmânate buletinele de către membrii comisiei, mai exact de către reprezentantul ALDE din secţia de votare, Martineanu Andreea.
 
„Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI. Dosarul este deschis pentru infracţiunea de tentativă de fraudă la vot. Până la ora închiderii ediţiei, poliţiştii nu au mai revenit cu alte detalii în acest caz.
 
Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, magistratul Laura Opariuc-Dan, a precizat că preşedintele secţiei de votare 133, Camelia Aniţei, a procedat corect, sesizând organele de anchetă. „Deoarece persoana nu a apucat să introducă în urne buletinele de vot, nu se impuneau oprirea procesului electoral şi numărarea pachetelor cu buletine de vot din cadrul secţiei. În această cauză vorbim despre o tentativă de fraudă, a cărei elucidare rămâne în sarcina Poliţiei”.
 
Neoficial, reprezentanţii PSD au lăsat să se înţeleagă că mama edilului-şef ar fi fost „victima” unor persoane din secţia de votare. Facem menţiunea că cei de la ALDE au avut doi reprezentanţi în secţia de votare. Reprezentantul PSD le-ar fi spus colegilor săi că un membru ALDE i-ar fi înmânat Teodorei Făgădău mai multe buletine de vot. Interesant este şi faptul că, alături de observatorul din cadrul secţiei, cei care au sesizat incidentul au fost tot reprezentanţii ALDE. Conducerea ALDE Constanţa a refuzat să comenteze această posibilitate şi a precizat că reprezentanţii săi au acţionat corect, respingând orice acuzaţie.
 

Cum se pedepseşte tentativa de vot multiplu

 
Potrivit Legii nr. 286/2009 din 17 iulie 2009 privind Codul penal, Titlul IX, Infracţiuni electorale, art. 393, tentativa de vot multiplu este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare cu suspendare de la trei luni la un an şi jumătate sau cu amendă penală. Articolul 393 - Tentativă la infracţiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387-391. Articolul 387: Frauda la vot (1) Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals - Codul Penal.
 
Citeşte şi:
 
UPDATE Dosar penal deschis pentru fraudarea alegerilor. Avea asupra sa cinci buletine de vot. Este vorba de mama primarului Decebal Făgădău. (video)

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța TIR răsturnat, între Urluia și Ion Corvin. Un rănit

17 Sep 2019 237

Doi ani de procese. Fratele deputatului Banias se întoarce în Consiliul Judeţean Constanţa

17 Sep 2019 460

Contraamiralul Marcel Dragu, condus azi pe ultimul drum. Este înmormântat în Cimitirul Militar din Constanţa (galerie foto)

17 Sep 2019 436

UPDATE Accident rutier cu mai multe victime, la sensul giratoriu Agigea. Unul dintre şoferi era băut (galerie foto+video)

17 Sep 2019 2095

Incendiu lângă hangarul elicopterului SMURD Constanţa. Intervin pompierii

17 Sep 2019 366

Lucrările de asfaltare ale unei străzi din Constanţa au fost finalizate. Ce străzi vor mai fi asfaltate (galerie foto)

17 Sep 2019 385

Mai multe licee din Constanţa, vizitate de politişti

17 Sep 2019 294

Salvatorii ISU Constanţa, solicitaţi să intervină pentru a salva un copil. Ce spun autorităţile

17 Sep 2019 287

S-au tras focuri de armă Tânăr fără permis auto, care a provocat un carambol, prins pe o stradă din Constanţa (galerie foto)

17 Sep 2019 860

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 septembrie 2019

17 Sep 2019 324

Fotbalul judeţului Constanţa Meciul FC Mereni - Sport Prim Oltina s-a încheiat 5-5!

17 Sep 2019 464

Spitalul Militar Constanţa scoate din conturi peste 73.000 de lei pentru consumabile oftalmologie (document)

17 Sep 2019 214

Dezbatere publică privind PUZ-ul iniţiat de Dumitru Pufleanu pentru strada Pescarilor. Constănţenii pot înainta sugestii şi observaţii

17 Sep 2019 306

Un hostel va fi ridicat în staţiunea Mamaia. Detalii despre investiție

17 Sep 2019 467

Angajaţii CN APM Constanţa, asiguraţi de Omniasig Vienna Insurance Group în caz de boală profesională, accident ori deces (document)

17 Sep 2019 347