Terenul din Parcul Arheologic Constanța, subiect de dispută între afaceriști și administrația locală

  • Firma Ianachis SRL a chemat în judecată municipalitatea constănțeană, pentru a i se permite să cumpere „imobilul situat în Constanța, strada Mihai Viteazu, zona Statuia «Victoriei Împotriva Fascismului», județul Constanța, compus din teren în suprafață de 96 mp și grup sanitar — subsol — grup sanitar, parter și etaj pizzerie“.
  • Mai exact, este vorba despre pizzeria Il Giardino.
  • Cazul a fost înregistat la instanță în 2019, însă până acum nu s-a luat o primă decizie în cauză, dosarul fiind plimbat între instanțe.
  • În 2012, firma a cumpărat de la municipalitate un teren de 130 mp, situat în aceeași zonă.
 
Judecătorii din Constanța au fost chemați să împartă dreptatea într-un litigiu izbucnit între o societate privată și municipalitate.
 
Concret, în centrul procesului se află grupul sanitar din Parcul Arheologic, din zona Poarta 2, transformat de-a lungul timpului în pizzerie, dar și terenul aferent acestuia. Societatea Ianachis SRL a dat în judecată municipalitatea pentru a o obliga să îi vândă imobilul.
 

Se cere vânzarea grupului sanitar

 
Dosarul, deschis pe rolul instanțelor din Constanța în anul 2019, nu a ajuns încă la o primă decizie, mare parte din timp acesta fiind declinat între diferitele instanțe care și-au declinat, succesiv, competența de soluționare.
 
În Hotărârea nr. 731/2019 a  Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că, în cererea de chemare în judecată, firma a cerut „în principal, obligarea pârâților la vânzarea imobilului situat în Constanța, strada Mihai Viteazu, zona Statuia «Victoriei Împotriva Fascismului», județul Constanța, compus din teren în suprafață de 96 mp și grup sanitar — subsol — grup sanitar, parter și etaj pizzerie“.
 
Societatea solicita ca imobilul să fie vândut „la prețul de vânzare ce urmează a fi stabilit de un evaluator autorizat aflat în relații contractuale cu Municipiul Constanța, în conformitate cu dispozițiile hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 261/31.07.2017“, potrivit www.rolii.ro.
 
În subsidiar, firma cerea „obligarea pârâților la continuarea procedurii de soluționare a cererii societății noastre nr. 30/28.02.2018, nr. 39/29.11.2018, nr. (...) /03.12.2018 privitoare la cumpărarea imobilului (...), cerere formulată în conformitate cu dispozițiile hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 261/31.07.2017“.
 

130 de metri pătrați, cumpărați în 2012

 
În susținerea cererilor, avocații firmei au arătat, printre altele, că în anul 1999 a fost încheiat un contract de asociere pentru grupul sanitar din parc, în baza căruia a fost  și ridicat un spațiu comercial în același loc.
 
În urma contractului respectiv, au fost realizat lucrări de reamenajare a spațiului.

 
Au mai arătat afaceriștii, prin avocații lor că, „ulterior, la data de 24.01.2012, între Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de vânzător și societatea noastră, în calitate de cumpărător, s-a perfectat Contractul de vânzare — cumpărare (...) având ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilului teren în suprafatță de 130 mp, situat în Cosntanța, strada Mihai Viteazu, zona Statuia Victoriei Împotriva Fascismului, județul Constanța“.
 

„De subliniat este faptul că terenul în suprafață de 130 mp ce a format obiectul Contractului de vânzare — cumpărare anterior arătată se află amplasat în imediata vecinatate a imobilului teren și construcție —grup sanitar și pizzerie cu privire la care am formulat prezenta cerere de cumpărare“, se mai arată în cererea de chemare în judecată, potrivit Jurindex.
 

Municipalitatea a invocat excepții

 
În replică, avocații municipalității au invocat o serie de excepții.
 
Astfel, se arată în documentul citat că „pârâții Municipiul Constanța prin Primar si Primarul Municipiului Constanța au formulat întâmpinare prin care au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive a Primarului Municipiului Constanța, excepția inadmisibilității cererii de chemare în judecată, raportat la temeiul de drept, excepția prematurității cererii de chemare în judecată cu consecința inadmisibilității, excepția lipsei de interes în ceea ce privește capătul de cerere referitor la construcția edificată peste grupul sanitar, aceasta fiind la data promovării cererii în patrimoniul reclamantei“.
 
Totodată, la primul termen de judecată, avocații municipalității au invocat excepția necompetenței materiale a instanței de contencios administrativ „cu privire la întreaga cauză motivată de împrejurarea că este o acțiune în contradictoriu cu o autoritate publică, însă nu este vorba despre acte administrative în specificul legii 554/2004“.
 
Așa cum menționam anterior, până la acest moment, instanțele din Constanța nu au luat o decizie cu privire la acest caz.
 

Dosarul, declinat între instanțe

 
Mai exact, Tribunalul Constanța, Secția de contencios administrativ și fiscal, instanța unde fusese înregistrat la bun început dosarul, a decis pe data de 9 mai 2019 să își decline competența în favoarea Judecătoriei Constanța.
 
Pe data de 6 noiembrie 2019, însă, și Judecătoria Constanța a apreciat că se impune să își decline competența în favoarea Tribunalului Constanța – Secția de contencios administrativ și fiscal.
 
Pentru soluționarea conflictului negativ de competență, adică situația în care instanțele își declină competența de judecare a cauzei, dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanța.
 
Pe data de 28 noiembrie 2019, Curtea de Apel a decis că, în acest dosar, competența îi revine Judecătoriei Constanța, soluția pronunțată de Curtea de Apel fiind definitivă.
 
Odată ajuns dosarul înapoi la Judecătoria Constanța, însă, magistrații l-au trimis din nou la Tribunal, pe 2 iunie 2020, de data aceasta, la Secția a II-a Civilă, secție unde se află și acum, magistrații urmând să deschisă azi dosarul.
 
Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta nu este definitivă, ci va putea fi atacată la instanța superioară.
 

Oficial, de la Registrul Comerțului

 
Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, consultat la data de 9 noiembrie 2020, firma Ianachis SRL a fost înființată în 1993 și are sediul social pe strada Ștefan cel Mare, nr. 19, în Constanța.
 
Capitalul social subscris al firmei este de 300 de lei iar, în prezent, firma este deținută în proporție de 70% de Zoița Nacee, din Ceamurlia de Sus, Tulcea și în proporție de 30% de Ionuț Nacee, din Constanța.
 
Societatea este administrată de Ionuț Nacee, numit în aprilie 2019, pe o perioadă nelimitată.
 
Obiectul principal de activitate al firmei este reprezentat de „restaurante“.
 
Conform sursei citate, firma Ianachis SRL deține Pizzeria Il Giardino.
 
În anul 2017, cu doi salariați, firma a înregistrat o pierdere netă de 22.848 de lei și o cifră de afaceri netă de 109.320 de lei.
 
În 2018, cu doi salariați, pierderea netă a fost de 42.137 de lei, iar cifra de afaceri netă a fost 81.184 de lei.
 
În 2019, fără niciun salariat, firma a înregistrat o pierdere netă de 33.748 de lei, având cifra de afaceri 0.
 
Ca o paranteză, în anul 2014, societatea a avut, pe rând, trei administratori, Dimciu Nacee a fost înlocuit atunci cu Narcis Peltecu, iar acesta a fost înlocuit, spre finele anului 2014, cu Nicolae Tașcă.
 
În prezent, așa cum am precizat anterior, firma este administrată de Ionuț Nacee.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Administrator nou la Il Giardino

Legături cu Il Giardino:
O firmă înfiinţată anul acesta vrea să investească în zona Casei de Cultură (documente)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firma Ianachis a vrut să oblige Primăria Constanța să-i vândă o parte din Parcul Arheologic. Cum motivează Curtea de Apel respingerea acțiunii (MOTIVARE)

10 Jul 2023 1340

Curtea de Apel Constanța tocmai a decis soarta Parcului Arheologic! Se mai poate face recurs! (MINUTA)

26 Oct 2022 1417

Soarta Parcului Arheologic se decide la Curtea de Apel Constanța! O societate privată vrea să cumpere o bucată din parc

22 Oct 2022 1684

O bucată din Parcul Arheologic ar putea intra în posesia unor afaceriști. Răspunsul judecătorilor (DOCUMENT)

28 Jan 2022 3918

Lupta pentru Parcul Arheologic! Decizia Tribunalului Constanța

06 Dec 2021 1813

Parcul Arheologic din Constanța, astăzi, în atenția Tribunalului!

23 Nov 2021 1390

Când va decide Tribunalul Constanța soarta Parcului Arheologic din oraș

12 Aug 2021 1817

O bucată din Parcul Arheologic Constanța, „ținta“ unor afaceriști din oraș

06 May 2021 4107

Curtea de Apel decide în martie soarta terenului din Parcul Arheologic Constanța

23 Feb 2021 1600

Afaceriștii de la Ianachis merg la Curtea de Apel pentru terenul din Parcul Arheologic

09 Feb 2021 2252

„Pârâții nu pot fi obligați să vândă bunurile“ De ce au respins judecătorii vânzarea terenului din Parcul Arheologic Constanța

28 Dec 2020 2479

Vești bune pentru iubitorii spațiilor verzi Judecătorii din Constanța au refuzat să oblige municipalitatea să vândă terenul din Parcul Arheologic, de la Poarta 2

12 Nov 2020 2550

Legături cu Il Giardino O firmă înfiinţată anul acesta vrea să investească în zona Casei de Cultură (documente)

07 Sep 2015 3267

Administrator nou la Il Giardino

18 Dec 2014 2302

Schimbări la Il Giardino Dimciu Nacee nu mai este administratorul firmei Ianachis. Vezi cine i-a luat locul!

08 Sep 2014 2931